Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.167
    Допаѓања:
    132.071
    Screenshot_20200413-180916_Firefox.jpg Screenshot_20200413-180947_Firefox.jpg Screenshot_20200413-180954_Firefox.jpg Screenshot_20200413-181003_Firefox.jpg
    Манчевски прееска на прес пред Венко ја објасни примената на апликацијата.Сите пресови кои ги прават ги има и на Јутјуб каналот на Владата.

На cresa-jagoda, queen19, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Ова значи дека ако блутут не ми е уклучен кога сум надвор џабе ја имам инсталирано? Или тој другиот ако нема уклучено, џабе имам јас пример?

На ohlalalala, cresa-jagoda, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  3. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800

На cresa-jagoda, nextredstyle и fana им се допаѓа ова.
  4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.189
    Допаѓања:
    27.427
    А постарава генерација што има од тие постарите телефони што да прават?
    Не сме модернизирани до тој степен. Нема смисла апликацијава ама ич. Како што реков. Многу и тестираат па и да ја симнеш апликацијата.
    Да си седеме дома, во продавница на дистанца и маски да си носиме. Јас не знам што е толку тешко да се сфане.

На ohlalalala, cresa-jagoda, H.VAGA и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.674
    Допаѓања:
    192.520
    Чек, сега ќе бидне и проект, смартфон за секој пензионер ;).

6. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Јужна Кореа и Израел, кои впрочем доста добра статистика имаат во борбата со корона, користеле слична апликација, баш сега гуглав. Во Јужна Кореа се покажала како една од најдобрите мерки за справување со вирусот, масовно се употребувала од граѓаните и покажувала на 100 метри од тебе ако има заразено лице. Јас уште не сум ја спуштила, не успеав ни да га слушнам пресот денешен за да видам на кој принцип ќе работи нашата.

На Ivan4e04, cresa-jagoda, Angie1432 и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Апликацијата нека си ја симнат тие што одат на работа сеуште, ваљда за да имаат претстава каде одат. Што има јас да ја симнувам кога сум дома. Одам до маркет, или на пола саат или саат со кучето и толку.

8. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.189
    Допаѓања:
    27.427
    Абе ако имаш корона ќе одиш на работа? :D
    Јас не знам, нели тие со корона не смеат да излаваат надвор?
    Друго, јас кога и да идам до маркет не носам телефон. Сигурно нема да се јавувам ако некој ми ѕвоне во маркет нема да го фанам телефонот и да го лепнам на фаца.
    Ништо чудно. Пензионерите се богови. Сите придобивки се кај нив.

Последна измена: 13 април 2020
    На ohlalalala и Leviosa2503 им се допаѓа ова.
  9. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Па многу се покажа со корона, ама одат на работа.
    Како и да е, што сакат нека прават.

10. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.984
    Леле колку пишувате, не можам да ве следам, ама функционира баш така како што кажа Боа.

Слични апликации се користат во Сингапур и Јужна Кореа и Кина и покрај задолжителните маски и масовното тестирање, се едни од најефикасните методи за контролирање на целово shitshow.

У принцип, еве како ќе служи апликацијата.

Оди Дузи во маркет и лепршаво си чека на каса, а позади мене стои тета што не го разбира концептот на социјално дистанцирање. Тетата излегува ковид позитивна, Дузи добива порака дека треба да се самоизолира оти била во близина на тетата.

Завршува локдаунот и се враќаме сите на „нормален“ живот, што и не е баш нормален сега и не знам дали ќе биде во следниве 2-3 години.

Оди Дузи да патува со Струмица Експрес од Скопје до Струмица, без да ги познава останатите 50 души во автобусот. Типот што седи 2 седишта пред мене излегува ковид позитивен (оти нели, рековме дека ковид ќе премине во сезонски настан), и мене ми стасува порака дека јас сум во потенцијална опасност, да се самоизолирам.

Трет случај.

Одат Дузи и Дузо на дејт, на вечера во ресторан. Пред да влезат во ресторанот, хостесата ни го скенира QR кодот за да потврди дека во последниве 14 дена, не сме биле во близина на некој заразен. Истото го прави со сите 100 души во локалот. (да, некои апликации имаат QR код за скенирање)

И 70% од населението да ја симне, и 50% и 30% е подобро од 0%.

Со оглед на тоа што пензионерите имаат излез само 2 часа дневно, процентуално се многу помалку изложени на вирусот од мене и од тетата во КАМ. (а прилично сум убедена дека и јас и тетите имаме смартфон)

И не можам да разберам, што точно сакате како мерки кога се' ви смета и на се' наоѓате маани? Да, немаат нашиве план и импровизираат, пошто освен 4-5 МНОГУ развиени држави во светов, друг никој нема план, ни па некогаш имале за тоа како да постапат во ваква ситуација.

Да, полицискиов час е срање, да, се прави петпати повеќе гужва од минатата недела ама ајде чаре? Нема чаре. Освен дел од нашите сограѓани да затвориме во КАФЕЗИ, за да разберат дека треба да си го седнат газот дома, а тие понормалните да бидат оставени да функционираат на сопствена одговорност.

Луѓето си одат по гости, на кафиња, си слават родендени, си одат на ручеци, се „пребегува“ од поголеми во помали места пошто место не ги држи, се собираат со цела поширока фамилија што претходно добри 5 години се гледале само на социјални мрежи ама сега е врло веома важно да вртат скара заедно, нешто како на мини-одморче да се.

Да шпацираш цел ден по другарки и да „наминеш“ на ручек кај твоите што се 60+ години, а после да се спакуваш и да отидеш во помало место на други гости, за мене е тотален нонсенс. Ако треба да фанам, ќе фанам и на тераса, хехехехенце. Ретарди.

Па веќе кога јас не можам да ги контролирам кај одат и кога не се разбираат, барем мојов смартфон нека ги лови шетачите што можно мене ме изложиле на вирусот, без јас да знам.

На rainbowmama, M.B., Ivan4e04 и 31 други им се допаѓа ова.
  11. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    9.598
    Чим кружи слика на твитер значи вистина е.

12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.401
    Како точно е пишана апликацијава?
    Ја барам од кај мајка ми од ПлејСтор и не ја дава

**ја симнав.Како сеа да видам пр дали има заболен во близина итн?

13. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Stop corona

14. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.167
    Допаѓања:
    132.071
    Screenshot_20200413-142354_Google Play Store.jpg

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    И сама себе сум си досадна, ама намерно туркам затоа што не добив ни еден нормален одговор освен: "оти така треба".
    Не ми е толку за пасошите колку што, како што и сама кажа, буквално со раце испружени стојат и чекаат некој лисици да им стави. Ова моето ломотење нема да промени ништо, ама ќе отвори очи за тоа колку не смее власта да се критикува и како штом упатиш и најмала критика одма си против се. Секогаш одговорот е црно-бел. Сакаш против нефункционалниот полициски час, сакаш за однесувањето на полицијата, сакаш за било која критика кон меркиве или власта, одговорот секогаш е: "ама ти сакаш луѓе да умираат", "ама луѓе умираат не можеш сега тоа да збориш", "луѓе умираат тебе до тоа ти дошло".
    Тоа е целата поента, инаку налет и пасошите и сѐ, камо да се пасошите единствен проблем во државата. Ама добар илустрационен пример ми се најдоа, како и за нешто тотално бесмислено оправдувањето и одговорот ќе биде: "ама тоа е за да не умираат луѓе". Не, нема повеќе луѓе да умрат ако им ги дадат пасошите, ама со научена одбрана кон власта само тоа е единствен аргумент. Како пред епидемијата што беше "ако не па Груевски да го вратиме".

На CameliaMiller и Biljarkata им се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.401
    D159FEA2-2818-48F6-891C-5A90BCE4E5C3.jpeg Не ја дава.Има ли линк на нет да отворам така?
    Грешна сум симнала.Онаа од Владата
    Фала

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ова на Блек Мирор епизодата со рејтинг социјалната мрежа ме потсети.
    Знаеш Дузи, ако треба да си во самоизолација, со решение од полиција треба дома да си седиш и да не шеташ по ресторани и полиција е таа што треба да реагира со соодветна казна, а не хостеса со QR скенер да одлучува дали смееш или не смееш да влезеш. И на крај да ти каже: "ако немаш апликацијата од влада не можеш во ресторанот"
    Убаво праша некој, кај е границата? На која болест ќе престанеме?

На HaleemO, Alisa22, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.
  18. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.167
    Допаѓања:
    132.071
    Screenshot_20200413-194401_Google Play Store.jpg
    Ја има,по онаа на Влада има неколку,па оваа е,иди подоле. @Feminka22

На cresa-jagoda и Feminka22 им се допаѓа ова.
  19. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Ако добро разбирам,ќе останат затворени со другите континенти,а не општо.

20. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    На Sofi.ja, Biljarkata и Bunny2 им се допаѓа ова.