Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ти пиша '70.000 умрени'

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  2. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.487
    Да, тоа напишав.
    Официјално беа 1526.
    Ама бројката беше многу поголема.
    До сега којзнае колку се умрени, нерегистрирани.

Ама нели, сите ќе умреме.
    Дал од корона, грип, загадување, неважно...

3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Навистина мислиш дека кријат 20 пати повеќе мртви, отколку што е официјалната бројка?

На Lella, Purplelilac, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.003
    Ние не бегаме конкретно ради вирусов, правиме свадба во Април, веќе дадено отказ на работа ние ова го планиравме и пред вирусов. Не ги обвинувам ниту тие што сакаат да си одат дома, зошто знам како е да си во неизвесност за тие дома, ако се болни дали ќе де излечат( дедо ми почина додека бев тука) не можам да опишам колку моментално сум лошо поради тоа, па решивме да останеме во Мк за во случај да не стане лошо, сакам да сум со моите. Вајда некои луѓе исто така мислат, ама сметам дека задолжителен карантин за сите кои влегуваат во земјата барем 14 дена треба да е сериозно решение.

Јас уште не паничам искрено, си викам ќе помине ќе се стиши. За мене ич не ми е страв, туку мајка ми со тешка астма не знам што би ја правила.

Не е изводливо да се затворат граници и мислам дека нема да се случи тоа, точно е дека многу брзо се шири ама како што кажуваат се поминува и со благи симптоми па вајда ради тоа властите сметаат дека не е доволно опасно за да се стави светов во карантин.
    Инаку сметам дека самосвесноста би била најголема помош во моментот, ама луѓето ја немаат
    ( меѓу кои може и јас во ситуацијава).

Секако и секаде може да се заразиме, мора да се помириме и да не се дига толку паника туку трезвено и самосвесно да се постапува.

На Srckata28 и adventurous им се допаѓа ова.
  5. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.487
    Вухан има 1200 жители на км2. (Wikipedia)
    Под карантин се повеќе од месец.
    Имаше купишта видеа што брзо се бришеа од твотерс, единствената мрежа каде можеа да се споделат. Луѓе беа затворени во висококатници со денови, влезовите беа заварувани со метални шипки да не излегуваат.
    Имаше видеа од погребални компании како собираат по 15 тела во едно комбе.
    Се створи енормно загадување од горењето на телата во мртовечниците.
    Имаше случаи каде цели фамилии умреа заради негрижа од властите.

Не мислам дека кријат, јас знам дека кријат.
    Не само за ова, туку и за терористички напади. Не еднаш сум била сведок на немили настани кои експресно беа тргани од нет.
    Ама јбг, иде живот.

Последна измена: 7 март 2020
    На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Не пишувај теории на заговор те молам. Биле со седативи успивани па палени, како не. Видеата се лажни. Сигурно откако ќе ги замотаат во тие портокалови кеси ги носат на излет. Се е конспирација, и лабораториите и вирусот. Луѓето умираат од што им е досадно. :smoke:

На smile:) и Srckata28 им се допаѓа ова.
  7. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.487
    https://www.google.com/amp/s/amp.lbc.co.uk/news/coronavirus-residents-welded-inside-their-own-home/

Статисти.
    Келикбејтови.
    И сега те лажат дека има во мкд, да потрошиш 1500 на екстра храна.
    Милијардери тријат раце сега после шопингот ]:)

На smile:) и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Дечко роден 1920 и некоја :D

9. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.430
    Допаѓања:
    60.507
    Готово, затворете ја темата. Она што се дроби во 100 страници, најубаво сумирано во една реченица. Нормално е сите да се уплашени, најдобро е да не се паничи, јас кажав во еден од моите претходни постови дека масивна хистерија е уште попогубна од самиот вирус. Ама сосема ноншалантно однесување, потценување и на вирусот и на самите себеси како гарда која треба да се соочи со болни луѓе, тоа никако не смееше да се случи. Епа ни се случи. И ќе ни се случи допрва.

И да прогласиме карантин сеа другар, скроз е бесполезно. Што ќе направи сега карантин кога си дозволивме луѓе од жариште од 27.02 да си се шетаат слободно низ земјава? Вирусот е веќе влезен. Имавме пропуст да пуштиме жена која искочи позитивна. Ајде, не очекувавме тогаш. За новиов случај што е оправдувањето? Ај женава одма се јавила на инфективно дека дошла од Италија, а што е со овие?

Сега која и мерка да се превземе е по свадба тапани. Комотно може да идат сите Италија на 8 Март, и онака све живо и диво од таму што сакаше да се врати, пуштивме.

Е сеа ни останува да си испукаме пуканки и да гледаме што ќе се случува.

На Ivan4e04, faye, M&M и 15 други им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Нема смисла ова што го напиша. Немој да мислиш дека поминува некој со корона и сите околу него паѓаат мртви моментално. Многу филмчиња си гледате. Не што шириш паника, туку за тебе ти велам, да не си правиш дополнителен страв. Многу од заразените биле во контакт со многу здрави па не се заразиле сите. Пепел ќе беше досега да беше вака ко што кажуваш. Има некои услови кои треба да се исполнат како стоење на помалку од метар или дирекно кашлање/кивање, па кога немаат симтоми се најмалку заразни, па одредено време да помине во просторијата со заболениот за да префати. А не, се размина на улица и готово умре.

Последна измена: 7 март 2020
    На Ivan4e04, MamacitaBuena, eli25 и 11 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Не е... кога е во прашање mob mentality.

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.137
    Допаѓања:
    180.935
  13. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    @Mantub, па нормално. За што служи имунитетот? Ако е така, од секој што ќе помине на метар од нас треба да фатиме настинка или грип. Нема логика.

Па и во кафич/ресторан/кино, замислете со колку болни луѓе се разминуваме секој ден... Колку луѓе ги допирале површините во јавниот превоз, кваките на вратите, копчињата во лифт, прекинувачите за светло.

Само на тастатурите и телефоните колку бактерии имаме, докажано е дека се едни од највалканите површини.

Таман работа еден заразен да помине по улица и да ги испозарази сите што ќе се разминат со него.

Имаме имунитет бе луѓе. Тоа му е работата, да не' штити. Наше е да го чуваме и да го надградуваме :)
    Ако сте (релативно) млади и ако немате некои придружни заболувања, тврдам дека нема ништо страшно.

На Ivan4e04, M&M, Lella и 11 други им се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
  15. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Според последниот официјален извештај:
    Досега има 102 262 заболени лица од кои 3 497 починале, а 57 674 се оздравени што значи дека во овој момент има 41 091 активни случаи од кои 85% се во добра состојба а 15% се во критична состојба.

На Балконот во Грција 45 случаи, Хрватска 11, Босна 3 и Србија 1 случај.

16. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.520
    Допаѓања:
    41.924
    Според порталов застанале низ три града...со ова се зголемува и ризикот од ширење..

https://vecer.mk/node/481153

На Mrs. Lovett му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.058
    Рано било да се прогласи пандемија. Не знам што чекаат. Пандемија е. Од Италија се рашири најмногу. Многу несериозен пристап кон ситуацијата уште од почеток. А уште понесериозни ми се овие што патуваат од жаришта и во жаришта. Никогаш нема да можам да ја разберам таквата неодговорност. Во вакви услови треба/мора да се следи протокол. За време на епидемија/пандемија има други правила.

Германија успешно движи кон 700. До вечер може и преку 1000 ќе бидат.

На Ivan4e04, eli25, Bezimenka90 и 13 други им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.504
    Допаѓања:
    251.330
    А што според тебе трбало да направат? Ова е до совеста на луѓето, а овие баш совест немаат. И тројцата пациенти.
    Брат ми денес требаше да транзитира низ Италија за Швајцарија, ама одбра преку Австрија иако му е подалеку.
    Ама има внуци, семејство, колеги.
    Што и да направи власта, ако народот не соработува, џабе е.

Италијниците се цигани. Да не ве чуди и што се излезе од контрола.

На eli25, dunika, M&M и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Така се погоди, сега за Велигден коа ќе дојдат и од Германија и од таму ќе се донесе, од секаде може кај што има жариште и овои од 8ми март себичњациве коа ќе се вратат ќе ја забрзаат постапката.

На JuLleE, smile:) и emiliana им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.504
    Допаѓања:
    251.330
    Тие навистина отида?
    Кај нас се е откажано