Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    6.894
    Така е.
    Се направи поголем проблем со зголемувањето на полицискиот час бидејќи луѓето не можат да стигнат да ги завршат сите обврски и се создава огромна гужва. Наместо да се дистанцираме, маркетите и аптеките се преполни, луѓето се туркаат, какви 2 метри растојание..
    Туку најголемиот проблем го гледам во оние кои секојдневно си излегуваат во групи, си одат по гости, си шетаат по шеталиште како ништо да не било. Не знам до кој степен треба да дојдеме за луѓето да развијат свест.

На Stories, Rama, H.VAGA и 8 други им се допаѓа ова.
  2. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    За еден (неколку милионски) град се работи, само додека да почне да се спроведува убаво законот ќе помине време. Секогаш ќе има некое збутано село кај што ќе се варат супи. Од друга страна, јас скоро и да не познавам некој што јаде или би јадел кучешко, особено младиве се као не дај боже, ама па имам и комшика (се среќаваме при шетање куче) што ми има кажано дека откако чува и е малце језиво да јаде. Хмммм...

Он топик, не знам зошто сте толку сигурни дека илјадници илјадници смртни случаи се скриени во Кина. Тука social media е толку разгранета, брза и развиена што за секунда се’ се дознава. Се сеќавам во декември низ скоро сите групи во кои сум, кружеа скриншотови и линкови со вест дека се појавил повторно САРС. Да, не се презеде ништо, ама да се скрие верувајте не може. Луѓето овде живеат на телефон 24/7. Така што верувам дека има неевидентирани, па дури и необјавени, ама 10000? Влечени од болници фрлани во печки? Не знам...

За седењето дома. Имам петмесечно бебе, декември го седевме дома нешто аналогно на 40 дена, јануари неубаво време исто претежно дома, па ковид, и еве вчера прв пат е изнесен на прошетка, а покрај него и јас. А па на патување/викенд па да знаете колку ми се оди, не сум била никаде од пред да останам бремена. И до крај на годинава не верувам дека ќе одам некаде. А за понатака ќе видиме. И тоа е тоа. Мислам дека е подобро да ја прифатиме ситуацијата and play by the rules за да помине побрзо или полесно, отколку да се нервираме или пак силиме дека не може вака и онака.

На candy.cane, Doozy, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Нормална е фрустрираноста и револтот кај народов. Не знам што те чуди. Зошто мене да ме казнат ако го прекршам полицискиот, а овие ги ослободуваат? Тебе не те фрустрира тоа? Мене да! Или иста правда за сите или нема полициски час, па нека испоумреме сите.
    Иако... и претходно спомнав, требаше целосен карантин или локдаун каде што би работеле есенцијалните и важни сектори и производствени капацитети и луѓето би можеле во секое време да одат до аптека, маркет, бензиска итн... Нешто како Италија што беше. Ама кај нас се жалеа немале ресурси. И јас поверував во истото, се додека пред некое време некој на форумов не спомна дека всушност ние сме имале една од поголемите бројки на полицајци по глава на жител (ќе гледам да ја проверам информацијава) Ако е така, тогаш зошто воопшто полициски час? Тогаш најдобро ќе беше како во Германија. Нека се движат луѓево, ама да има и полицајци кои ќе ги предупредуваат на социјална дистанца и да се контролира дали во маркети, аптеки и сл. се спроведуваат препораките и правилата.
    Е сега, кај овие погорниве тоа нема да важи секако. Ама таму и вака и онака не важи ништо.

Туку... нормален ли е бе овој?!

"Полицискиот час подразбира дека не треба да излезете и да го фрлите ѓубрето. Ние немавме проблем со комуналниот отпад и нема да имаме. Од вечерва редовно ќе почне да работи и третата смена во Комунална хигиена, рече Шилегов и додаде дека не очекува вакви слики да има во иднина.”

Да си го чуваме ѓубрето дома сега за Велигден. Шубо, четири дена ќе се усмрдиме за сите пари. А тие што немаат тераси посебно ќе уживаат!!! Какви генијалци имаме значи :D Ако те видат како фрлаш ѓубре за полициски час ќе те казнат, ама овие од Ченто не!

На candy.cane, Rama, Konfetka и 6 други им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Ме фрустрира, Ана. Ама мене професионална деформација ми се ваквите ствари :) Фрустрациите си ги оставам приватно (ќе си ги кажам тука,чак и на фб некогаш, со пријатели,моите) и правам што треба да се прави потоа. Јас и таа и оваа страна ја разбирам. Сега ама имаме побитен непријател - короната:rofl:
    Бидете херои и не долевајте масло во оганот. :D

На LejlaD, elenaxbbg, referentka и 3 други им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Па, заради короната и треба да се долева масло во огнот. Ако ваквите ликови си шетаат каде сакаат, џабе ние се дистанцираме. Доволен е еден ваков да ни прошета пример ;)
    Се согласувам инаку... на луѓево преку глава од се им стана, уште ова фалеше.
    Мош пак ќе имаме протести и контрапротести :?: :D

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Не е баш така - првиот пасус. Ама немам многу волја да се објаснуваме. We agree to disagree. :)

На LejlaD, CameliaMiller, mkdvesna и 2 други им се допаѓа ова.
  7. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.918
    Допаѓања:
    24.194
    И... кои се сега теориите за евентуалното исчезнување на вирусов?
    Немам многу време да читам, да се информирам... некои теории на заговор гледам има, а има ли факти (барем делумно издржани)?

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кај мене на тераса сонце грее, знаеш што ќе биде со ѓубрето на сонце 4 дена :tmi:

На CameliaMiller, eta, mimiiiii и 2 други им се допаѓа ова.
  9. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.567
    Викендов што помина, мајка ми сакаше да излезе да фрли ѓубре, ама не и дозволив да мрдне, па ѓубрето на тараса го чувавме.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    А што ќе работи Комунална ако нема што да собира дур сите се дома? Ете еднаш ќе собере, па после сабајлето кога ќе завриши полициски, сите што седеле дома ќе фрлат одеднаш по неколку ќеси зашто ги чувале дома и пак иста слика. И што?
    Треба да можеш да излезеш да фрлиш па да поминат овие и после пак. А не наеднаш.

Читам и по коментари за сликите со ѓубре дека гнаса народ сме биле.
    Да беше друго време ќе се согласев. Ама на никој не му текнува зашто уствари таква слика имаше вчера, дека не е до луѓево што фрлаат.

На candy.cane, Sejfullai, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  11. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Мислам можеш ѓубрето да си го фрлиш,никој за тоа не ти прави проблем,под услов одма да се вратиш дома.
    Баш вчера и Шилегов кажа дека можат граѓаните да си го фрлат ѓуберето,а и комунална ке си работи за време на полицискиот час.

На oblace1, kukla21 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Ма браво за тебе :)

Прочитај погоре поставив цитат од нашиов пресвет градоначалник. Ѓубре фрлање во полициски час, НЕ! Ослободување на граѓани на Ченто од одговорност, ДА! Што не е јасно :^)

На Anie93, orevokrsacka, Feminka22 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.401
    Извинете што ќе се убацам.
    Не е јасно кој кого д**и у државава веќе, кој е поненормален.
    Очигледно освен парите и ножот ,,рула” оти тивко е под ножот.
    :puke: :puke: :puke:
    шо убаво не читав вести, што ми требаше вчера и завчера да гледам само се нервирам

На Rama, Anie93 и Sejfullai им се допаѓа ова.
  14. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Инаку, Комунално во другиве градови работеа, а дозволи за движење работниците имаат уште од првиот ден. Нешто друго е проблемот во Скопје, но го кријат под тепих...

На candy.cane, Konfetka, Alisa22 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    На Alisa22 и zhap4e им се допаѓа ова.
  16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.401
    И ја така мислам.Сеа баш празни се улиците навечер никој не им смета.Можат почесто да собираат ѓубре.
    Сеа за Велигден кузнае што ќе биде.
    4 дена дома и у вторник масовно фрлање на ѓубрето.
    Ние овде на улица имаме само 2 контињери а мојава зграда е над 80 стана плус и од друго место доаѓаат и фрлаат..
    Вчера фино лепо на Град Скопје им пишав им сликав.
    Дојде една екипа исчисти еден контињер другото го испофрлаа и си отидоа.
    И тоа пријавив.Е затоа вечерта накај 12 фино лепо дојдоа си собраа се.
    И сеа пак има доле кутии.Оној од пиљара место да ги скине на помали делови да ги стаи внатре, надвор фрлил 5-6 кутии :@

На candy.cane, Rama, СуперДевојка и 2 други им се допаѓа ова.
  17. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    Па и пелени со какушки.:D

На candy.cane, eta и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Не Ан-на ќе ги цениш затоа што кога ти и твоето семејство си го теравте животот тие полицајци по кои плукаш во 2001 год. беа во војна која за многу од вас беше конфликт гледан на тв.

На Lilit, Bratot, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  19. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Со ова сега се изедначи бројот на умрени и оздравени.добро што е работа дали толку ни е имунитетот за никаде,во другиве држави има помала смртност во однос на оздравени?

На candy.cane и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Баш сите беа? Оние што киснат по кладилници во регуларно време. Се исповработено последниве 10 години по партиска заслуга..

На Anie93, Nausicaa, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.