Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Што збориш бе? Јас тогаш бев прилично возрасна и многу добро знам што се случуваше. Имав полицаец во комшии, а и еден куп познаници кои не бранеа. Знам добро што се правеше, не сум од вчера. Имав и другар полицаец загинат во војната и знам и како загина :x Така што...
    Ама еве и да беше како што ти викаш во 2001, пак немаат право на бруталност, туку како државни службеници треба да се културни и фини кон сопствените граѓани, а не насилници, простаци и некултурни.
    Впрочем, за тоа и се платени, нели? Плус имаат и бенифициран стаж, не дека се баш за жалење.

На candy.cane, cresa-jagoda, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  2. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Незнам искрено што е,ама не е ок работата

https://kurir.mk/makedonija/vesti/novi-54-zaboleni-od-koronavirusot-vo-makedonija/

На Rama, cresa-jagoda и veteruska им се допаѓа ова.
  3. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Значи тек сега почнав да ги разбирам некои членки и се во потполно во право дека бадијала ни е полицискиот час кога не важи за сите,а бројот расте,бадијала седиме ние и почитуваме мерки.
    Све отидено у ку..ц:@

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Смртноста станува застрашувачки фактор и сериозно треба да се преземе нешто околу тоа :( Или погрешно ги лечат, или касно ги носат во болница, или ние сме многу нездрава нација.
    Во секој случај, треба да се менува нешто.

На candy.cane, Rama, Doozy и 9 други им се допаѓа ова.
  5. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    По сите портали пишува дека има 54 новозаболени и 6 починати.

Каде грешиме луѓе???
    Меркиве се благо кажано,ужасни.
    Секој ден е невидена гужва по маркети и пазари,очекувано е,кога времето за движење на луѓето е ограничено.
    Ама за подобри,не знам.
    Сега читам дека и Словенија ќе укинува некои мерки,а ние допрва ќе засилуваме.

На LejlaD, Annath, candy.cane и 15 други им се допаѓа ова.
  6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    (Видео) Пендаровски: Извесно е дека вонредната состојба ќе се продолжи за нови 30 дена

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Пендаровски ќе прогласи уште 30 дена.
    А Бојко го слушнавте ли вчера што изјави???

На LejlaD, cresa-jagoda и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    И денеска се острите за кавги. Не можете да генерализирате, а деновиве само тоа се прави. Се изнаплукавме по медицинските лица, а 2 месеци на нив се крстиме. Полицијата за вас е дно во државата (како што пиша некоја членка претходно), а на првите удари и конфликти во државата вие сте дома, а тие во прв ред на милост и немилост. Административците се партиски војници и покрај тоа што има многу што си ја работат работата професионално.

И не ги мешајте старите добро потковани полицајци со овие младите вработени од вмро за гласање (секоја чест на исклучоци). Многу е лесно позади тастатура знам. Помислете на оние што не си ги гледаат фамилиите со месеци за доброто на сите.

Не се тие криви што државата ни е корумпирана и се се сведува на политика. Што ако ги приведат кога ќе бидат ослободени преку ноќ? Не е се црно и бело, проблемот е многу подлабок.

На candy.cane, Rama, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ако има 30 дена вонредна, не значи дека уште 30 дена ќе сме во карантин и дека истиве мерки ќе бидат.

На candy.cane, cresa-jagoda, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.669
    Допаѓања:
    192.492
    Што кажал Бојко?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Бизнисмените да не орпуштаат работници и да им дадат плати иако е вонредна, за пример наброја каков возен парк имаат, па доволно ќе биде една кола да продадат за да ги платат лушето

На LejlaD, Amelia, Rama и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.669
    Допаѓања:
    192.492
    Убав е мајко, па уште и умен:inlove: :rofl: :tmi: Не дека се

Па во право е, шо:nod:. Ако може Трамп да им нареди на Генерал Моторс да произведуваат не ова туку она, секој може. Ама :|...

Последна измена: 14 април 2020
    На LejlaD, candy.cane, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Да, ама само зборува. Бојко нема да направи ништо, а и никој не го ферма 2%, особено мафијата бизнисмени.. Што мислиш Бојко што вози ?

На Rama, СуперДевојка, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Не верувам многу во теории на заговор,особено оние за 5Г и слични.Единствено што можеби верувам е дека Кина можеби криела малце подолго од што требало,а и скијачкиве центри на Алпите изгледа за да ја сочуваат скијачката сезона.Алпите изгледа биле жариштето во Европа и така се рашири низ Европа.
    Има теорија и дека во Црна Гора криеле дека имаат заболени (со оглед на тоа што последни пријавија од регионов) мислејќи дека ќе ја зачуваат летнава сезона.

Полицискиот час апсолутно ништо нема да смени,ама тоа со време ќе коментираме здравје.
    А што се однесува до починатите јас мислам дека се должи на агресивно третирање на болните ( приклучување на респиратор и кога можеби нема потреба ) и имаме многу хронично болни.
    Исто бројките не ме заплашуваат со оглед на тоа што се повеќе во светот (не само кај нас) прават забуни со тоа како ги регистрираат починатите.Сега секое белодробно заболување го препишуваат на корона.Пнеумонија постоела и порано и е резултат на многу состојби бактерии и.т.н ама сега некако по инерција ја препишуваат на корона.

На candy.cane и senza.parole им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.669
    Допаѓања:
    192.492
    Прочитав дека 121 здравствени работници се инфицирани? Или ова е лажна вест?
    https://centar.mk/blog/2020/04/14/od-koronavirus-zabolen-e-121-zdravstven-rabotnik-vo-drzhavava/
    Значи секој 6ти е здравствен работник?:?:

Интересна забелешка-
    Од сите пријавени случаи, 23,2% се или биле хоспитализирани во текот на болеста, а останатите случаи биле или се на домашно лекување и во домашна изолација, асимптоматски или со полесна клиничка слика.
    ...
    Кај 261 или 30,6% од дијагностицираните лица не се регистрирани симптоми на заболувањето
    .

На candy.cane и Bunny2 им се допаѓа ова.
  16. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Да не беше полицискиот час бројот ќе беше каде каде повисок. Експерти треба да одлучуваат за мерките, не ние.
    Не знам зошто гледате во туѓите чинии, за ваше добро си седите дома.

На Rama, elenaxbbg, emiliana и 3 други им се допаѓа ова.
  17. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Кога ке има прес?

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.950
    Починатите не треба да ве изненадуваат со оглед колку се на машина ставени.
    Грубо звучи ама реалноста е таа. Еден ако излезе од машина добро ќе е.

На LejlaD, candy.cane, Doozy и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Слично нешто сакав да пишам. Повеќето што починаа (лесна им земја) беа стварно тешки случаи. Малце не го разбирам тоа 'агресивно лечење' и не разбирам зашто е лошо некој да се стави на респираторна машина ако не може да дише? Што треба да се направи во тој случај?

И сериозно, која е веројатноста да преживее човек што до толку му е влошена состојбата за да стигне до респиратор?

На emiliana, cresa-jagoda и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  20. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Да не се разбереме погрешно,има луѓе на кои им е потребна машина,ама не на сите кои ги уклучуваат.
    Просто објаснето,телото на човекот знае колку му е потребно кислород.Машината му ги заменува белите дробови и автоматски функцијата уште толку им се намалува,ако не и скроз.Се додека диши сам подобро да му дадат маска со кислород него ли машина.Барем јас така го разбирам ова,не сум медицинско лице така да ако грешам исправете ме.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.