Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Stache

Stache Истакнат член

Смртност 16% за ARDS (ги зафаќа целите дробови).. Тоа се бројките ако знаат како да оперираат со опремата и како да се грижат за пациентите, во спротивно процентот драматично се зголемува. Нормално ова зависи и од состојбата на пациентите, историјата на пациентот и реакцијата на докторите..

cresa-jagoda and Jana06 like this.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Многу е просто да распоредат контејнери пред секој влез.
    Аман, која лудост е ѓубре дома да чуваш.

Еден куп народ во Скопје живее во гарсониери без балкони, или балкон од 1м2, може треба во влез пред врата да чуваат.

После стаорци ќе се наполниме, не ни треба Кина за вирус, сами наш ќе си создадеме :fubar:

candy.cane, Rama, Konfetka and 12 others like this.
  3. Unicornus

Unicornus Популарен член

Има протокол како и кога се приклучува пациент на машина. Ве молам кога не сте медицинско лице, да не коментирате за нешто во што не се разбирате затоа што ствара конфузија и непотребна недоверба во лекарите.

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Најдобро проценката да ја оставиме на медицински лица.

5. An-na

An-na Форумски идол

Па, гледајќи ја “генијалната идеја” со неможност за излегување ѓубре да фрлиш за време на полициски час, оправдан е сомнежот кон “експертите”.

Rama, Konfetka, Bunny2 and 3 others like this.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Јас имам контејнери одма позади зграда. Ама од време на време гледам по улицата поминуваат полицајци. Од каде да знам дека баш тогаш нема да наидат и да си го окркам со казни и глупости.

Башка што низ мое маало како што се стоплува многу има бубачки и по тераса ми доаѓаат иако на 4ти живеам. А тек куп ѓубре да чувам. Плус ќе чуваат и тие над мене и под мене и до мене. Замисли реата да излезеш на тераса од ѓубре од неколку дена:drunk:

7. CameliaMiller

Нема друго.
    Ако не се стави на респиратор ќе умре.
    Вака пробуваат да му дадат шанса. Иако реално, знаеме дека за воопшто да стигне до респиратор, човекот бил далеку од човек со добро здравје.

И она на филмовине амерички што гледаме, кога ги исклучуваат нели, е тоа - механички дишат, сами по себе нема да дишат. Без кислород ќе запре работата на мозокот најпрво.

Во однос дали треба или не треба заболените на респиратор да се ставаат, сега има повеќе теории, не би да коментирам оти немам доволно познавања.
    Експертите не се баш сите согласни, но реалноста е дека по пат учат што треба, а што не треба.

LejlaD, candy.cane, Doozy and 10 others like this.
  8. Unicornus

Unicornus Популарен член

Па не знам еве што е побитно, дали да се фокусираат на спречување на ширењето на вирусот или да се занимаваат со регулирање на фрлање ѓубре и набавување плински боци за време на пандемија?
    Секој од нас се соочува со потешкотии и невозможно е на сите да им се погоди. Не верувам дека ќе те казнат ако излезеш да фрлиш ѓубре пред зградата во којашто живееш.

oblace1, Rama, emiliana and 2 others like this.
  9. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Кај племето од вчера што правеше немири, уште не се нашол маж со муда да им стави полициски час.
    Само тие може фудбал да играат по улици, скари да прават, во парк да одат, навечер собиранки да имаат...оди ајде кажи им дека е забрането.

Па читам коментари Браво Браво и ние треба сите да излеземе.
    :yawn:

Ги гледам колку се глупи и си викам да им пишам да излезат, па нека се заразат и нека пукнат....ама ај, се надевам сами ќе им текне да се соберат така па природата ќе си го направи своето. Господ нека си ја собере вересијата.

Полицискиот час заради нив постои. Заради такви дебили.
    Тие тоа го сфаќаат како казна, а не како заштита лично за нив...исто како што намерно не ставаат каиш во кола пошто мислат полицијата за инат воведе закон за задолжително носење. Фраер си ако не носиш и и тераш инат на полицијата, како на полицијата да им е гајле дали ќе преживееш или ќе умреш при несреќа.

Племе. Никогаш нема да ги сфатам или поддржам за нешто.

Инаку не можам да сфатам што се чудите на новите заразени и починати....кон пикот одиме, се сеќавате?
    Нормално и очекувано расте бројот, е сега што не знаат докторите да раководат со респираторите тоа е друго.

10. An-na

An-na Форумски идол

Хм... јас верувам дека ако сакаат (акцент на сакаат т.е им се може) може да ме казнат, оти не смеам законски.
    И да, ѓубрето е прилично важно. Како што спомна @CameliaMiller, од корона ќе се заштитиме, ама затоа стаорци и други зарази ќе фатиме.

candy.cane and Tan4ence like this.
  11. Unicornus

Unicornus Популарен член

Па ваљда нема да чувате лешеви и до толку да смрди. Ако соодветно се затворат ќесите и/или се стават во црна соодветна ќеса, не верувам дека за 3 дена ќе настане апокалипса.
    Мислам дека имате премногу слободно време и непотребно драматизирате.

buba4e89, Rama, elenaxbbg and 4 others like this.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Не бе, не фрлајте ѓубре еве ни вие, нели дома да седиме треба. Ама сепак го изнесувате нели?
    Једино макарони ако јадете секој ден па да нема што да скапува.

candy.cane and Feminka22 like this.
  13. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

ај не зезај. Гомна во пелена на тераса која ја пече сонце нема да се умирисаат :(

candy.cane, Rama, Konfetka and 10 others like this.
  14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Прилеп, трет град по ред на заболени, невидена раздвиженост, бутици отворени,луѓе низ чаршија, по банки, да не зборувам за конфекции, производствени фабрики кои непречено работат со дозволи....
    Крајно непослушен град и луѓе. Не знам зошто ова се случува.
    До завчера сеуште мислев дека е далеку од нас, вчера дознавме дека 1год детенце на познаници( луѓе со развиен бизнис кои ги посетува цел град и околината) е заболено. И кријат, не кажуваат,да не им пропаднел бизнисот(кој сеуште работи).
    Страшна работа!
    Среќа што имаме каде да се сместиме и сме подалеку, барем уживаме во двор и дишеме чист воздух. Камо сите да имаа можност вака.

oblace1, candy.cane, Rama and 5 others like this.
  15. fana

fana Форумски идол

Tие сами по себе мирисаат, па уште сонце им фали :|

candy.cane, Rama, mimiiiii and 6 others like this.
  16. нина122

нина122 Популарен член

Секој треба да има право да искочи на 10 минути ѓубре да фрли еднаш на ден.
    Зарем и таа полиција толку да е неразбрана казна да ти пише ако си искочил на 10 минути па нема да чекаш ѓубрето од петок вечер во вторник да го фрлиш да ти мириса дома.
    Сфаќам и мерки и се ама осет малку треба да имаат.

candy.cane and Rama like this.
  17. CameliaMiller

Мене ѓубрето не ми е никаков проблем, пошто во куќа живеам, па секој си има своја надворешна канта и во неа собира и од неколку дена. А и да ја наполниме, покрај неа ќе собираме кеси нели, дворот е затворен па нема кучиња да растргнуваат.

Но, реалноста е дека многу населби, на пример Аеродром, се начичкани зграда до зграда, и на топлово време не е никако паметно ѓубре дома да чуваат. Колку сака нека е заштитено, нели, сепак се три ипол дена во прашање :)

Можат од КХС да прераспоредат положба на контејнери или макар знак да стават пред зградиве кај да оставаат луѓето, а имаат и од големите контејнери можат да постават.

Не мора никој да ризикува и криминалец да изиграва за ѓубре да фрли, не е толку нерешлив проблем, белким ќе смислат нешто.

candy.cane, Rama, Doozy and 3 others like this.
  18. referentka

referentka Moderator Staff Member

Краен заклучок од ова што го читам - кој го стават на респиратор пола е ,,испратен,, ???

19. Unicornus

Unicornus Популарен член

Фрлете ги кога ќе имате можност, на крај краева регулирајте го тоа преку куќниот совет - да го оставате привремено во вреќи некаде.
    Верувам дека сите имате капацитети да се снајдете периодов.

kukla21 likes this.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ќути, не се издавај дека не си дома :D

Иначе, еве да си знаете ако сте си 'таксале' нешто :)

Attached Files:

emiliana and kukla21 like this.