Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Смртност 16% за ARDS (ги зафаќа целите дробови).. Тоа се бројките ако знаат како да оперираат со опремата и како да се грижат за пациентите, во спротивно процентот драматично се зголемува. Нормално ова зависи и од состојбата на пациентите, историјата на пациентот и реакцијата на докторите..

На cresa-jagoda и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Многу е просто да распоредат контејнери пред секој влез.
    Аман, која лудост е ѓубре дома да чуваш.

Еден куп народ во Скопје живее во гарсониери без балкони, или балкон од 1м2, може треба во влез пред врата да чуваат.

После стаорци ќе се наполниме, не ни треба Кина за вирус, сами наш ќе си создадеме :fubar:

На candy.cane, Rama, Konfetka и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Има протокол како и кога се приклучува пациент на машина. Ве молам кога не сте медицинско лице, да не коментирате за нешто во што не се разбирате затоа што ствара конфузија и непотребна недоверба во лекарите.

На oblace1, AlicaInWonderland, BoaVista и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Најдобро проценката да ја оставиме на медицински лица.

На oblace1, happygirl, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Па, гледајќи ја “генијалната идеја” со неможност за излегување ѓубре да фрлиш за време на полициски час, оправдан е сомнежот кон “експертите”.

На Rama, Konfetka, Bunny2 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Јас имам контејнери одма позади зграда. Ама од време на време гледам по улицата поминуваат полицајци. Од каде да знам дека баш тогаш нема да наидат и да си го окркам со казни и глупости.

Башка што низ мое маало како што се стоплува многу има бубачки и по тераса ми доаѓаат иако на 4ти живеам. А тек куп ѓубре да чувам. Плус ќе чуваат и тие над мене и под мене и до мене. Замисли реата да излезеш на тераса од ѓубре од неколку дена:drunk:

На candy.cane, emiliana, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Нема друго.
    Ако не се стави на респиратор ќе умре.
    Вака пробуваат да му дадат шанса. Иако реално, знаеме дека за воопшто да стигне до респиратор, човекот бил далеку од човек со добро здравје.

И она на филмовине амерички што гледаме, кога ги исклучуваат нели, е тоа - механички дишат, сами по себе нема да дишат. Без кислород ќе запре работата на мозокот најпрво.

Во однос дали треба или не треба заболените на респиратор да се ставаат, сега има повеќе теории, не би да коментирам оти немам доволно познавања.
    Експертите не се баш сите согласни, но реалноста е дека по пат учат што треба, а што не треба.

На LejlaD, candy.cane, Doozy и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Па не знам еве што е побитно, дали да се фокусираат на спречување на ширењето на вирусот или да се занимаваат со регулирање на фрлање ѓубре и набавување плински боци за време на пандемија?
    Секој од нас се соочува со потешкотии и невозможно е на сите да им се погоди. Не верувам дека ќе те казнат ако излезеш да фрлиш ѓубре пред зградата во којашто живееш.

На oblace1, Rama, emiliana и 2 други им се допаѓа ова.
  9. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Кај племето од вчера што правеше немири, уште не се нашол маж со муда да им стави полициски час.
    Само тие може фудбал да играат по улици, скари да прават, во парк да одат, навечер собиранки да имаат...оди ајде кажи им дека е забрането.

Па читам коментари Браво Браво и ние треба сите да излеземе.
    :yawn:

Ги гледам колку се глупи и си викам да им пишам да излезат, па нека се заразат и нека пукнат....ама ај, се надевам сами ќе им текне да се соберат така па природата ќе си го направи своето. Господ нека си ја собере вересијата.

Полицискиот час заради нив постои. Заради такви дебили.
    Тие тоа го сфаќаат како казна, а не како заштита лично за нив...исто како што намерно не ставаат каиш во кола пошто мислат полицијата за инат воведе закон за задолжително носење. Фраер си ако не носиш и и тераш инат на полицијата, како на полицијата да им е гајле дали ќе преживееш или ќе умреш при несреќа.

Племе. Никогаш нема да ги сфатам или поддржам за нешто.

Инаку не можам да сфатам што се чудите на новите заразени и починати....кон пикот одиме, се сеќавате?
    Нормално и очекувано расте бројот, е сега што не знаат докторите да раководат со респираторите тоа е друго.

На oblace1, ALISA0000, candy.cane и 14 други им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Хм... јас верувам дека ако сакаат (акцент на сакаат т.е им се може) може да ме казнат, оти не смеам законски.
    И да, ѓубрето е прилично важно. Како што спомна @CameliaMiller, од корона ќе се заштитиме, ама затоа стаорци и други зарази ќе фатиме.

На candy.cane и Tan4ence им се допаѓа ова.
  11. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Па ваљда нема да чувате лешеви и до толку да смрди. Ако соодветно се затворат ќесите и/или се стават во црна соодветна ќеса, не верувам дека за 3 дена ќе настане апокалипса.
    Мислам дека имате премногу слободно време и непотребно драматизирате.

На buba4e89, Rama, elenaxbbg и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Не бе, не фрлајте ѓубре еве ни вие, нели дома да седиме треба. Ама сепак го изнесувате нели?
    Једино макарони ако јадете секој ден па да нема што да скапува.

На candy.cane и Feminka22 им се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    ај не зезај. Гомна во пелена на тераса која ја пече сонце нема да се умирисаат :(

На candy.cane, Rama, Konfetka и 10 други им се допаѓа ова.
  14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    39.308
    Прилеп, трет град по ред на заболени, невидена раздвиженост, бутици отворени,луѓе низ чаршија, по банки, да не зборувам за конфекции, производствени фабрики кои непречено работат со дозволи....
    Крајно непослушен град и луѓе. Не знам зошто ова се случува.
    До завчера сеуште мислев дека е далеку од нас, вчера дознавме дека 1год детенце на познаници( луѓе со развиен бизнис кои ги посетува цел град и околината) е заболено. И кријат, не кажуваат,да не им пропаднел бизнисот(кој сеуште работи).
    Страшна работа!
    Среќа што имаме каде да се сместиме и сме подалеку, барем уживаме во двор и дишеме чист воздух. Камо сите да имаа можност вака.

На oblace1, candy.cane, Rama и 5 други им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.482
    Допаѓања:
    120.151
    Tие сами по себе мирисаат, па уште сонце им фали :|

На candy.cane, Rama, mimiiiii и 6 други им се допаѓа ова.
  16. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    13.714
    Секој треба да има право да искочи на 10 минути ѓубре да фрли еднаш на ден.
    Зарем и таа полиција толку да е неразбрана казна да ти пише ако си искочил на 10 минути па нема да чекаш ѓубрето од петок вечер во вторник да го фрлиш да ти мириса дома.
    Сфаќам и мерки и се ама осет малку треба да имаат.

На candy.cane и Rama им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Мене ѓубрето не ми е никаков проблем, пошто во куќа живеам, па секој си има своја надворешна канта и во неа собира и од неколку дена. А и да ја наполниме, покрај неа ќе собираме кеси нели, дворот е затворен па нема кучиња да растргнуваат.

Но, реалноста е дека многу населби, на пример Аеродром, се начичкани зграда до зграда, и на топлово време не е никако паметно ѓубре дома да чуваат. Колку сака нека е заштитено, нели, сепак се три ипол дена во прашање :)

Можат од КХС да прераспоредат положба на контејнери или макар знак да стават пред зградиве кај да оставаат луѓето, а имаат и од големите контејнери можат да постават.

Не мора никој да ризикува и криминалец да изиграва за ѓубре да фрли, не е толку нерешлив проблем, белким ќе смислат нешто.

На candy.cane, Rama, Doozy и 3 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Краен заклучок од ова што го читам - кој го стават на респиратор пола е ,,испратен,, ???

На buba4e89, Rama, ЕденЧлен и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Фрлете ги кога ќе имате можност, на крај краева регулирајте го тоа преку куќниот совет - да го оставате привремено во вреќи некаде.
    Верувам дека сите имате капацитети да се снајдете периодов.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Ќути, не се издавај дека не си дома :D

Иначе, еве да си знаете ако сте си 'таксале' нешто :)

Прикачени фајлови:

На emiliana и kukla21 им се допаѓа ова.