Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800

Еве објаснување

На mira.mira и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  2. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Самиот министер кажа дека повеќе од 90% од луѓето што се на респиратор ќе починат.
    Секаде во светот е така, ама кај нас изгледа буквално никој не преживува. Македонските пациенти не ни имаат шанса за живот откако се ставени на респиратор.

Па уште бараа донации и уште машини....подобро нека бараат донации за други работи.
    Со респирстори се виде колку преживуваат....им го продолжуваат животот за два дена и толку.

На Konfetka, Rama, Bunny2 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.524
    Допаѓања:
    260.854
    А запна битно народот дека нема респиратори.
    И новинари. Сите.
    Им вели, има доволно, абе ко спас ги гледаа, и дома сакаа да си купат. А вусшност не ни знаат што значи да те стават на респиратори.

Туку велите мерките не биле доволни и добри.
    Пред короната ова време во Кам од понеделник до петок, немаше воопшто гужва. Сега е преполн. Зошто? Сите пазаруваат количински и пак е полн.
    Ајде има луѓе кои неможат да испазарат за неколку дена, ама ова е масовно секој ден.
    Не држат растојание, еден на каса фалеше и до мене да се залепи.
    Еве не знам какви мерки да има, кога народот е убеден дека короната е лага и заговор.
    И да е како во Италија, верувајте пак ќе излегуваат и ќе одат секој ден до маркет.

На LejlaD, candy.cane, Rama и 12 други им се допаѓа ова.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.950
    Не е вкусно да каже-сите ќе умрат, им купуваме време.
    Ако нема машини ќе е зашо нема машини.
    На народот не се погодува.

На LejlaD, candy.cane, elenaxbbg и 7 други им се допаѓа ова.
  5. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.614
    Допаѓања:
    63.499
    Баш ја имав дебатава со мајка ми пред некој ден. Не е пола испратен, него речиси целосно испратен, белите дробови се откажани па единствен начин да пробаат да го спасат човекот е да го уклучат на респиратор за самиот тој да ја превземе работата што иначе ја имаат белите дробови. Фактички се случува колапс на респираторниот систем, па единствен начин човекот да не умре од недостаток на кислород е да се вклучи на респиратор.

Секоја друга ситуација, освен таа каде има целосен колапс мислам дека не е индицирана за човек да се стави на истиот. Прво е многу агресивна постапка, баш мајка ми ми објаснуваше како изгледа цел тој процес кога ќе го интубираат пациент, дека и на онака ослабнат организам му правиш дополнителна траума. Затоа респираторот кога се користи мора да се користи само во оние случаи кога доколку не би се искористил би настанала сигурна смрт. За полесна клиничка слика мислам дека е контраиндицирано.

Нека кажат поубаво докторкиве, ама јас вака некако ја сфаќам целава ситуација со респираториве.

На Konfetka, candy.cane, Rama и 8 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Јас можам да ти кажам само дека да, луѓе преживуваат респиратор и во Македонија.
    За овие со корона не знам, но и пред коронава користевме респиратори.
    Шансите за било кој, посебно во одминати години и со куп болести, да преживее, се мали. Многу умираат во првата година после респиратор.

И тоа не е само во Македонија, мислам до некаде е оправдано лутење, критикување, и сама тоа го правам, но едно нека биде јасно за сите - никогаш еден доктор сам не одлучува во вакви ситуации.

Прво и основно, докторите постојано прават операции, некои многу сложени и тешки. Некогаш пациентите им завршуваат на респиратор и живеат после него.

Но ако не била операцијата, и респираторот, човекот сигурно ќе умрел.

Респираторот сфатете го како последна надеж, сламка за спас.

Интересни се теориите дека докторите немаат поима, ама не е баш така.
    Ако некој нема поима, колегите не му викаат оди утепај, ич к*р да не ти чуе.

Не сакам да навлегувам во многу ситуации кои со свои очи ги имам видено, ниту е место да ги зборам, ниту има поента да се зборат сега.

Ама дека не знаат да управуваат со респиратори, не е вистина.

Не е тоа проблемот, проблемот е што никој доктор на светов не може да каже со сигурност како треба.

Прават како што знаат најдобро, а тоа дека респиратор со болеста ретко кој преживува, е вистина и тука, и секаде.

Не само што шансите за преживување на респиратор се и онака мали, туку и болеста со која се борат им е непозната.

Ме боли малку во ситуацијава критиката, оти докторине ги гледам што прават секој ден периодов, за цело ова лудило, можам само секоја им чест да им кажам.

На Giovanna, x.Daisy.x, green.eyes и 17 други им се допаѓа ова.
  7. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.948
    Допаѓања:
    53.222
    Мора да има респиратори Џолке не зезај, така има колку толку шанса да преживее пациентот, мали ама сепак е должност на докторите да се борат пациентот да преживе. Без нив 100% е пратен кај дедо Петар.

На candy.cane, Doozy, Macito007 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.138
    А да се забрани јадење свињи ќе те израдува?
    Не ми се верува за ова какви коментари се изначитав и не гледам разлика од јадење кучиња до јадење друго месо. Треба секое месо да се забрани не само кучиња .

9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Ќе ме радува исто и не ме цитирај безпотребно.

На ocicka2014, Konfetka, elenaxbbg и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Скроз. Немам врска со медицина нити имам близок доктор ама многу ми е жал дека се први на удар од луѓето. Да не се лажеме, има катастрофални доктори со купени дипломи ама се знаат бе. Затоа Угриновски е Угриновски, Цаца е некоја си таму Цаца прославена по короната, а не праксата (лош пример знам ама поентата мислам ми ја сфаќате).
    Не може да биде во медицината се црно и бело, 2+2 не е секогаш 4.

На candy.cane, Rama, fana и 2 други им се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.164
    Допаѓања:
    132.061
    Screenshot_20200414-133742.jpg Screenshot_20200414-133752.jpg Screenshot_20200414-133801.jpg Screenshot_20200414-133811.jpg Screenshot_20200414-133817.jpg

На candy.cane и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Што е со Куманово? Убедливо 'водат' подолго време. Поврзани се конкретно со некој случај или веќе нема контрола?

На candy.cane, CameliaMiller, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Секаде има и такви кои ја бркаат работата инаку ништо нема да врви. Почитта мора да е взаемна, а не некои да се понашаат ко локални шерифи. Ги имаше и по фб што си ставаа објави, да не ги ставам повторно.
    Воопшто не ја доживувам (генерално) полицијата како професионално тело. Се знаеше порано како беше. Сега не паметам кога сум видела полиција низ градов, а па да не зборам да застане да легитимира или не дај боже казни да се пишуваат. Па општава сообраќајна некултура е резултат и на ова.
    Да се корегирам, полиција има, на предвидливи точки од 27-30/31 во месецот. Полнат квота за казни и после пак ги нема цел месец.

На candy.cane, Rama, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Почит се заслужува не се добива со униформа. Затоа има полицајци и полицајци, доктори и доктори. Не мешајте баби жаби со војната во 2001 ви се молам.
    Оф топик ама ако сакаат нека ме бришат
    Еден документарен филм гледав за Америка, не кај нас, дилер на дрога кој го застанува полиција со кола, го убива полицаецот кој го застанал мислејќи дека полицаецот посегнувал по оружје, а овој посегнувал по нешто друго. И добива смртна казна! Смртна!! А да била обратна ситуацијата полицаецот дали и затвор ќе добиел бидејќи ќе се вади на тоа дека бил внимателен. Луѓето многу се бунеа за овој случај и добиј затвореникот доживотна наместо смртна.
    Значи не ми збори дека почит се добива со униформа. Зошто имаш многу убав закон кој те заштитува од полициска бруталност. Познавам полицајци кои се гордост за земјава. Гордост. Исто и доктори, и сестри. Има и такви кои не ми е јасно зошто уште се на таа позиција. Индивидуално оценувај ги луѓето, не според униформа

Последна измена: 14 април 2020
    На candy.cane, Rama, fana и 4 други им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.524
    Допаѓања:
    260.854
    FB_IMG_1586865420390.jpg
    Јас сум со намален вит Д. Автоимуната за жал ми го намали.
    Значи Вит Д е клучен. Тоа го знаевме.

На Konfetka, candy.cane, Rama и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Значи облечи униформа или бел мантил и готово, бог си. Дали си срање од човек, небитно.

Познаник заврши на шиење на глава во државна после настан на натпревар при кој боговите во униформа тепаа млади со пендреци. Ама никој ништо не им може.

И ниедно херојство не е оправдано за некој после да те третира ко ѓубре. Нека си ги знаат и тие границите.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Па од доктор и слушнав за ова не дека сама го измислив.

На candy.cane и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Ова е оф топик ама претпоставувам зашто ги тепале. Сигурно не е дека грицкале сончоглед на трибини.

На candy.cane, Rama, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Значи за секој пациент има индивидуална проценка. Нема едно правило што важи за сите. За да процениш дали за некого треба или не, треба да си доктор и на лице место да ја процениш ситуацијата. Доктори можат да дискутираат дали треба или не. Ние на фемина не можеме и не треба да дискутираме.

На candy.cane и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Секаде има секакви примери.
    Ама за Филипче прашајте кој сакате, од која власт сакате, ќе видите што ќе кажат.
    Врвен доктор е, многу човечен меѓу другото.
    Затоа и сега како министер многу му верувам. Затоа што од порано знам каков професионалец е.

И да, има и Цаца ликови, како и сестрата која ја спомнав, има безобразни и дрски, има секакви.

Ама во ситуацијава секоја им чест на сите што се на прва линија, од доктор до чистачка.

На sanjaeva, LivingGlam, Annath и 11 други им се допаѓа ова.