Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800

Венко Филипче
    пред 20 мин. ·
    Денеска имаме нови 42 лица оздравени од коронавирусот, се надевам дека овој број ќе продолжи брзо да расте. Со два негативни теста и во добра општа состојба од Инфективната клиника се испишани 10 оздравени пациенти, а регистрирани се и 32 оздравени пациенти (12 од Дебар и 20 од Скопје) кои се лекуваа во домашни услови.

Во изминатите 24 часа се потврдени 54 нови случаи на Ковид-19. По градови:
    - Скопје -13
    - Куманово -25
    - Штип - 1
    - Прилеп - 10
    - Тетово - 1
    - Велес - 2
    - Гостивар - 1
    - Кичево - 1
    Со ова вкупната бројка на дијагностицирани пациенти со Ковид-19 во нашата земја изнесува 908 лица.

За жал, на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје починаа 4 пациенти на возраст над 60 години, од кои двајца пациенти од Лабуништа, еден пациент од Прилеп и еден од Куманово. Во Болницата „8 септември“ починаа 2 лица, пациент од Велес (67г) и пациент од Куманово (59г).

Добро е што има оздравени тоа ме радува.

На candy.cane и Angie1432 им се допаѓа ова.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Што знам јас, мислам за насилство немаше оправдување.

На candy.cane и An-na им се допаѓа ова.
  3. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Па докторите и дискутираат.Ние само ги цитираме.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    29.181
    Рекордна бројка на оздравени денес,тоа ме радува:clap: се надевам дека ке продолжи така.

На oblace1, Konfetka, candy.cane и 10 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Навивачки групи неретко сами ствараат конфликти.
    Ова друга тема е :)

На Angie1432 и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Не те видов во првиот коментар да пишеш кој доктор го цитираш и дека воопшто некого цитираш ама ок. Пак ќе речам за да спориме некоја одлука на доктор дали е ок или не треба да сме доктори. А ако не сме, убаво кажа Јана, само се ствара страв и недоверба во здравствениот систем.

На fana, Biljarkata и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Така е, нема. Јас сум доста редовна на утакмици и никој не дошол да ме удри. А го јаделе насилниците, не викам не.

8. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    "Хехехе" ај кажи ми ги изворите коишто потврдуваат дека 90% од луѓето на респиратор - како што кажал Филипче или ти. Еве јас ќе ти дадам истражување коешто го демантира ова, не зборам на памет..

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1214103

Или пак кај нас умираат 90%, сигурно има нешто :)

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Има има. Кај нас докторите тријат раце и викаат Опааа ајмо следејчи на респиратор.

На candy.cane, CameliaMiller и Mantub им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Како не ги мрзи секој ден нова теорија на заговор, еве сега на фемина ќе ги отгатнат сите тајни на здравството :D

На candy.cane, fana, Anie93 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Хаха, има има.. Ама знам како ги лечиме луѓето или како се плашиме дa ги лечиме затоа што "Може ќе не заразат"..

Не е заговор, само велам дека или не ги лечиме како што треба или има нешто друго. Толку луѓе изумреа.. :)

12. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Девојката побара мислење,дадов од тоа што јас сум го чула,прочитала,видела.Немам потреба да бидам доктор за да дадам мислење за нешто на форум.За разлика од други на форумов гледам да сум што по реална и не читам само што тука ми се сервира.Имам достап до интернет фала богу па можам да споредам и да формирам свое мислење.

13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Кое лечење бре жено, нигде во светов нема лек за вирусов. :) Знаеш колку луѓе изумреа по светов? Не изумреа само кај нас. Одмори си го мозочето, озбилно не знам како не се уморувате од теорииве. Кога не знаеш нешто со сигурност само си се мачиш. Најсериозно, за тебе ти велам, си правиш лошо со теории на заговор.

На LivingGlam, Konfetka, JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Види, верувам дека сите сме на иста страна и сите сакаме помала смртност. Не знам дали си следела што се случуваше во пикот во Италија. Повеќето луѓе не ги ни ставаа на респиратор зашто се знаеше исходот. Им даваа предност на помалку ризичните и помладите. Значи, тежок случај порано или покасно ќе заврши кобно. И од обичен грип умираат луѓето т.е. од последиците од грипот.

Ова е сериозно обвинување. Ако е ова точно знаеш на колку доктори треба да им се одземат лиценците и да одат во затвор без судење? Размислувајте малку пред да напишете нешто.

На candy.cane, Rama, fana и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Прво, не сум жена. Второ, лечење е различно од давање на лек. Трето, ако некој не ти го намести добро респираторот, ако те позиционира лошо на креветот, ако не ти ги следи виталните знаци шансите да умреш се големи. Ова не е теорија на заговор ова е факт. Не знам за какви теории на заговор зборуваш, ниту се нервирам, ниту ме интересира кој и колку ќе умрат, мене ми е интересна тематиката и фактите.

16. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    И у право е да ти кажам Бојко е реален и така ги кажува работите, И кај Нас Властиве треба да бидат подрски и директни за такви работи. Што е тоа да не може 2-3 месеци да им исплати.

Не сите газди се жаљење ии кај нас какви не коли е Возат поГрадот.Ке вози некој џип а ке испушта работник намерно. Е тоане е во ред.
    Владава треба да проверува во Ујп, ако некој испушти намерно работник а во претходната година имал прилично добра добивка, или доМарт работел со добар профит, таквите јавно да ги кажат кој ке отпушти работник.Епа да видиме дали после намерно ке отпуштаат. Овде ги ислучувам оние што работат со помали добивки или месец за месец. Ова да важи за средни иголеми Фирми, нека ги исклучат помалите фирми.

Потоа се гледа и дека не се сите да не можат да ги платат.

На Rama и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Се предомислија Италјаниве откако почнаа да реагираат од секторите на стопанство, не знам кој процент рискирал од фирмите да не отвори воопшто од 3 мај, притисокот почна да е многу голем, губат милијарди на ден.... видоа не видоа што вика нашиот гувернер "дали ви се свиѓа или не" вистината дека мораме да одиме напред и да живееме со вирусот е таа.

Се нагласува дека документите биле на маса, уште после 20 ти април, значи од по другата недела многу од фирмите би требало да отворат односно модата што губела многу, и други сектори, исто така и за народот, можни се измени од 20 април за излегување, дали им се свиѓа тоа на експертите или не, нормално ќе почнат да излегуваат најмладите, народот ќе почне да излегува од дома по фаза на години, најправо најнеранливите.

Оваа година ќе има е одмори, ораганизирале да ставаат реквизити оддалечени на 3 метри си стакла измеѓу, битно ќе имало, не можело повеќе да се губи ни време ни финансии, државата ужасно тони, со тоа што на владата им се врти свест, животот мора да продолжи.

Не знам каков тек би имало се ова, но ми беше јасно дека не можеме вака да продолжиме како што продолжуваме еве месец ипол.

На LejlaD, green.eyes, Igle и 23 други им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Ааа ти беше на инфективна, дирекно евидентира се на лице место како го позиционирале на креветот и дојде после на фемина да ни раскажеш..заборавив де не се лути

На le.soleil и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  19. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Да, бев на инфективна.

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    А на респиратор или? Ако си бил на респиратор штом пишуваш тука значи добро ти го наместиле креветот. А ако си бил во својство на здравствен работник ме занима дали не си веќе таму од што многу добро си го местел креветот на пациентите и те отпуштиле од што просто не можеле да те следат во чекор овие неспособните па си им кварел просек?

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.