Постои нешто што се нарекува одговорност. И за личното здравје и за здравјето на другите. Ако не внимавам на себе, барем ќе се потрудам да внимавам на другите, колку што е во моја можност, секако. Џабе се секакви мерки ако некој решил да биде сосема недисциплиниран. Секогаш ќе се најде начин за забушавање. И секогаш другиот е крив. Министерот, премиерот, роднината, комшијата. Тоа е тоа што мене ме плаши. Неодговорноста и целосната недисциплина.
Цел инстаграм ми е од луѓе македонци што се на патување во Германија,Франција, Швајцарија и останати земји каде што има повеќе од 100 заразени. Сите случаеви во Македонија се од луѓе што го донеле вирусот од странство. Не е никој крив,сами сме криви што сме толку неодговорни и со тој став "абе кај ќе ме фати мене корона", "не сакам да ми пропаднат парите", "само стари и болни умираат" итн..
Да си жива и здрава за најдолната реченица, поискрен коментар амин еве. Јас не се ни чудам зошто се избега од контрола нормално ми е оти знам
@vitamina, се сеќавам дека пред некое време искоментирав за менталитетот на Италијанците, дека ми изгледаат како многу отворени, дружељубиви и ,,малку'' недисциплинирани. Искрено, сакав да го употребам изразот на @JuLleE ама внимавав на ,,политичката коректност'' Инаку, го делам сосема истото мислење.
Автобусот бил на Дурмо турс. 14 патници имало во него, од Гостивар, Тетово и Дебар. Пронајдени се сите луѓе, најкритични биле 3 реда напред и 3 назад. Наводно ќе пополнеле прашалник. А зошто не се сите ризични? Како можеше цел брод да биде ставен во карантин? Овие нашите нека си шетаат.
Прашалник како може за 10 дена да се зарази цела ломбардија? Одговор, наместо да седат дома и да пробат да контролираат нешто да издржат еве тежок период за целокупно општество на нив им е полесно да одат на кафе и на аперитив бидејки очигледно не можат да издржат некоја недела без истото. Битно е да се соберат во збирштини и да трпат време смејајки се. Тоа е побитно.
Еве ви доказ за тоа што јас го зборувам сега ми излезе на фб, сплендида џорната за фаќање колективен корона вирус
Убаво пишала Кејт, Џули. Требаа да ги затворат границите. И проверките да ги засилат на граничните премини за да не влагаат како циркузанти во монти пајтон верзија. Многу неажурно. Единствено термалната камера на аеродромите и тамошната евиденција од медицинскиот персонал што вредат. Другото е распашана команда. Ама како и да е не се плашете. Дури и да се заразиме, ќе полежиме неколку недели до месец и ќе биде во ред. Мислам дека никој од нас нема да си дозволи да легне без витамини и лекарства во постела. Никој нема да ве остави сами. Тоа е битно да знаете, и покрај фактот што не постои универзален лек. Мора да верувате во сопствениот имун систем и да...луѓе ве молам пијте вода. Од еден до три литри секој ебен ден! И овошје и зеленчук, салати, товете се. Од здрав начин на живот ништо нема да ве фати, па макар и Армагедон дошло. Гарантирам дека здрава исхрана и хидрација чудо прават. Плус, сведете месото на минимум деновиве, таман се пости. Чаеви, овошја и зеленчуци. Тоа е лекот.
Страшно неодговорен народ сме, ама гледам имало полошо. Итаљанциве. Не секој ја сфака одговорноста сериозно, спрема себе, а камоли спрема другите. Тоест колективното здравје во Мк е отидено по ѓаволите. Поминавме епидемија од морбили, низ сезона од грип на која никој не и придава значење, а секојдневно се соочуваме со грипосани кои секаде ни шетаат, наместо да седат дома (мое омилено да се скостат) тие се забрале сегде и по работа и продавници, и по кафиња, и децата грипосани во градинки, за сега да ни дојде и овој вирус, за кој немаме доволно информации. Твојот поглед, за жал не го делат сите. Ти си совесна, или попросто кажано имаш осет, ама тој до тебе не. Преубаво кажано.
https://www.alsat-m.tv/mk/филипче-заразените-со-корона-вирус-во/ https://makfax.com.mk/makedonija/возачот-на-автобусот-во-кој-биле-сопру/
40 души вo дoмaшнa изoлaцијa ? Кoј бе ќе гo пoчитувa oвa, вo прв мoмент некoј ќе излезе a знaеме кaкo буднo пoлициски службеници 24 7 пoсмaтрaaт, циркузи.
Vo strumica ,dvajca od tie sto se vo karantin si izbegale da se prosetaat pa bile i na kafe i na rucek ... policijata ne se ni obiduva da trca po niv bidejki nemaat zastitna oprema. Ne sakaat da rizikuvaat. I toa da, tolku za osetot ... kakvi luge sme toa e strasna rabota
Работи Лили, како и сите ние. Газдите ако не се совесни да ги прекинат линиите према Италија , тоа е. Допрва доаѓа нашето. Од каде овие муабети? Изолацијата е завршена за нашите мислам.
Оти бе Јуле? Доаѓаш од Италија, ајде 15 дена у карантин. Од граница директно на инфективно. Излезе ли негативен тестот, пеки, иди си дома. Ама вака да шеташ слободно, па ау неарно, па може е, па може не е и ќе си нагаѓаме. Прво за нивно добро, илјада пати е подобро да се во соодветна установа со медицинска грижа него дома каде сами де оставени на себеси. Ако веќе нема зарворање на граници, нека има облигаторен карантин за секој што ќе дојде од Италија или Германија. Ама ова требаше на старт, сеа доцна е.
Разбирам како страда економијата, ама муабетот беше дека ова е 'војна' со цел да се наштети на пазарот. Ама никој не кажавте кој пазар? Бидејќи сите зафатени земји имаат економски последици од вирусот.
@duffi ne e , uste se 2ca se od gradot , 2ca od selata. Mora 14 dena da bidat. Ne se muabeti ...od policijata se informaciite
https://a1on.mk/world/video-se-urna...ti-koi-bile-vo-karantin-poradi-koronavirusot/ почнаа да ги решаваат и кинезите