Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. IronLady

IronLady Форумски идол

Лилит па и сеа тука у Тетово у време на полициски час фрлаа ѓубре.
    Нема некој а да не фрлил ѓубре, бар од мојата зграда и од околината кај што работам само гледам како фрлаат ѓубре за време на полициски час.

zhap4e likes this.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Feminka22 likes this.
  3. P.S.love

P.S.love Популарен член

Каснат Американците. Оваа метода уште во Кина се применуваше. Баш еден тамошен доктор кој заболи, го кажуваше ова. И навистина помагало. По неколку саати така лежеле на оние креветите како во салоните за масажа што се.
    Исто и еден доктор од Англија имаше споделено вежби за дишење за полесно дишење на заболените и после тоа, лежење на стомак.
    Истите можат да се искористат и за оние кои имаат тешко дишење при астма, хроничен бронхит и слично. Јас уште ги немам пробано. Полесни вежби си правам за дишењето.

Баш ќе ги побарам видеата и ќе ги постирам. Ќе помогнат на некој.
    Едит:

Last edited: Apr 15, 2020
    cresa-jagoda, emiliana, Doozy and 2 others like this.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Тука така лежат, имаше видео. На стомак поставени, кажуваа дека така им било полесно. Да така е корисно секако.

Од една страна персоналот по клиниките раскажува како 12 часа не јадат не пијат вода и не одат во вц бидејки имаат малку опрема ако се соблакаат ќе немаат воопшто, да така вршеле нужда во памперси.
    Многу жално..

Од друга страна врескаат дека економијата е нацистина на колена. Прашање е некои викаат да некои не за летниот одмор. Границите секако ќе биле затворени кажаа. :(

Колку само работници изнапуштија, колку милијарди изгубија, потешко било и од втората свестска војна, многу потешко.

Кажаа исто дека многу фирми изјавиле дека до 3 мај не би можеле повеќе ниту да отворат.

Тешко сите нас. Тешко.

Не знам како планираат да одиме напред вака, стварно не знам.
    Локдаунот не е решение туку е пропаст

Не сакате други вести да ви кажувам ич.

green.eyes, Alisa22, LejlaD and 16 others like this.
  5. Bratot

Bratot Форумски идол

Се прашувам колку ли од загрижениве граЏани кој излегоа на "протест" за време на полициски час добија казна од 100 дневни глоби т.е. 2,000 евриќи!?
    https://www.facebook.com/watchparty/256121008897283/
    https://www.facebook.com/FurKlan/videos/1141417756204108/
    https://shilomagazine.com.au/wp-content/uploads/2020/04/video-1586813138.mp4?_=1

А градоначалникО за противзаконскиот гест доби убава порака од член на племенската толпа.

https://twitter.com/Trollowsky/status/1249827621359300612?s=19

ахх...

Last edited: Apr 15, 2020
    Stache, cresa-jagoda and Feminka22 like this.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Најверојатно овдешните жртви или не се само полинати од вирусот ( многу веројатн) или ама ова веќе официјално е кажано дека заразените биле до 10 пати повеќе, ама па чудно е дека 10 дена се намалува бројот на лица на критични, еве секој ден по минус 50 до 80 луѓе, а секој ден умираат по 600 луѓе, која е лоиката не знам, дека критичните нели излегуваат од интензивна други критични нема а бројките се дигнати во вис.
    Сепак сметам дека како што и кажаа не ни и правеле брисеви на починатите, најверојатно не се сите од корона. А ова е многу важен фактор ама ете...

Не сакате да знаете колку луѓе се испосамоубија :(

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Изгледа Италија ќе биде експериментот како и дали се гради колективен имунитет :(
    Не бери гајле за економијата, ќе се врати таа. Само вие вардете се:hug:

8. vitamina

vitamina Форумски идол

Не би рекла баш да не бериме гајле, ќе се осети оваа криза и врз нас тоа е сигурно. Еве мојата работа е веќе загубена на пример..
    Да не зборувам за луѓето што заработуваат од туризам, луѓето што вадат плата месец за месец од бар, мојот ресторант имено за свадби не работи знаеш од кога? Бидејки обично заработувачките тука им се на пролет и лето посебно, толку чекавме пролет и лето, од тоа живееме сите директно и индиректно верувај..
    Дали да се плашиме да закачиме не дај боже корона или да се плашиме како ќе живееме утре тука во италија?
    Ај ние. Ама другите мк на пример кога веќе зборувам за нашинци, знаеш колку пријатели имам што работат сезонска работа пролет лето и од тоа зараборуваат и живеат, и маж и жена во хотел. Прашај ги нив како ќе им е годинава.
    Нејкам да помислам.

Alisa22, LejlaD, Lolipop23 and 14 others like this.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Вчера имаше многу критики по соц.мрежи за овој Вело.
    Јас би рекла и за новинарката,толку неспремна,ко учениче.

за воздухот, точно, ама кажи му на нашиот народ дека може да оди на планините и знаете што ќе биде? полни паркови. Нека си стојат мерките вакви.
    Инаку, за СЗО и МАНУ ,ок му беше.
    Трамп се откажа од финансирање на СЗО.

Е сеа рече не бил страшен вирусот,да не се секираме многу. А знае ли колку многу починати имаме на оваа бројка заразени?
    А низ светот?

Со други зборови,кажа се што народот сака да слушне.

Ivan4e04, happygirl, oblace1 and 9 others like this.
  10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се е до перцепција, @eli25. Ти имаш потреба да се заштитиш и да те заштитат, бидејќи те плаши вирусот, ние имаме поинакви приоритети.

Златна средина, ќе потпишеме изјави со кои се откажуваме од правото на болнички кревет и респиратор (заради корона). нека тие бидат за секој кој ќе седи дома 24/7 до 2023.

m.i.g, CameliaMiller, An-na and 7 others like this.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Ние сме тука да, ама немаме инфо, се е можно. Ние не сме, добри сме, немаме симптоми, ни мерат температура секој ден и супер се осеќаме. Се надевам не. Ама правеа тестови од Систина па можно е. Ние не направивме оти ем нели рекоа не се сигурни, ем не осеќаме симптоми, ем секако сме премногу време во изолација па не очекуваме да разнесуваме болест.

12. kravce

kravce Форумски идол

Го гледав и ја на кратко докторот вчера, малце ко побркан во одговорите. Нот импресд.
    На друга тв имаше доктор од гинекологија што зборуваше, убаво што излегле и тие, да ги потсмират малце бремените. Не го гледав ни него. Ми се смачи од сите :)
    Џабе што немам излезено месец дена нигде, дома работа дома. Кога луѓето си продолжиле нормално да живеат и функционираат, дури криво ми е. Сакам и јас. Интроверт сум, ама сега веќе сакам да излезам и да се дружам. Аман.
    Фала што ме сослушавте. Пријатно :D

Konfetka, Doozy, Ivan4e04 and 19 others like this.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

На сево ова највеќе ми иде да се плеснам по чело зашто народов остај што не разбира-во ред е, не секој учел и го интересирало медицина, туку му кажуваш -алоооо може лесно да поминеш ама моеш и во агонија да се мачиш и да молиш господ што поскоро да умреш.
    Јас да сум Венко сеа би го пуштила народот апсолутно шо сака да прај. Месец дена се збори како се пренесува, какви последици има, како да се заштити народот... И пак ум не им иде.
    Остај ги нека оболат па пак државата нека им е крива за простоќата.
    Сам себе ако не се чуваш никој не може да те заштити.

M.B., Alisa22, LejlaD and 20 others like this.
  14. Igle

Igle Популарен член

Лили, се чуваме и за се сме информирани. И како се шири и колку лесно е пренослив... и не се чувам само за да не се преполнат болниците туку се чувам за никогаш ни јас ни моите не дојдеме до болница, или не дај боже респиратор. Кажи ми, што ако се во болница кога сеуште секоја терапија и пристап е експериментален, нема пропишана терапија за заболувањето, а респиратоеот дали помага или само го одложува неизбежното, плус колку и како да се постават параметроте на респораторот - се е експериментално. И не се докгорите или сестеите и техничарите криви или неписмени. Едноставно место глувци им дале на луѓе да тестираат....
    Те разбирам дека знаеш што зборуваш и многу сакам кога ќе прочитам твој став тука.
    Ама се ова наликува на страшно лоша борба со ветерници.

An-na, candy.cane, Bunny2 and 3 others like this.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Мачка во вреќа е секоја нова болест, секој нов вирус, секоја нова бактеријата.
    За се како ќе се одвива-клучен е имунитетот. И не е само за корона така. Туку и за една обична гребаница што се вели. Може за два дена да ти заздрави а може и две недели абер да нема.

Ти се чуваш срц, јас познаничка со дете колку син ми и бебе од три месеци видов во маркет, без никаква заштита. Пробав да ја оправдам во себе ај може морала, но кога видов на каса за што пошла ми се одмили. Се тргнав да не ме види да не ме застане зашто не знам да преќутам.
    Да има вакцина, сигурен лек...во ред. нека ризикуваат. 20 дена на инфективна без прозор отворен, со се и сешто таму (за туш може да се сања) ... ок. Ќе се излечат. Ама ти децата у дувло да си ги ставиш и после крива да ти е државата...не. Не е ни правилно, ни разумно, а најмалку паметно.

rainbowmama, Alisa22, LejlaD and 11 others like this.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Си посакавте ли да се чувате меѓусебно?

Biljarkata likes this.
  17. emiliana

emiliana Форумски идол

Те разбирам @LiliBoz .
    Кај мене на три дена доаѓа мајка со детенце од некои 4 годинки.
    Купува по еден кафетин.
    Си велам ај може нема наеднаш нели приходи за повеќе, може детето нема кој да и го причува.
    Не ги знаеме животните приказни на луѓево. Ама детево фаќа се и сешто..по пулт, по стаклата, се качува на столчето и го пипка кај што секој еден седнува.
    И не му вели ништо.
    А дете е, ќе пикне прсти во уста, ќе се пипне за лице.
    Неколку пати јас изреагирав, му реков на детенцето да не пипка оти не е чисто, да и текне да му каже, да го тргне...а таа си молчи.
    И ај сега, ја се нервирам а тие што треба абер немаат.

18. Momichka

Momichka Популарен член

Ако продолжиме вака, по моја логика не треба да отвориме граници до Октомври. Или и до 2021?
    Кога веке многу фирми го допреа дното, кога многу луѓе остаа без работа, си можеме се.
    Само си размислувам гласно.

19. BoaVista

BoaVista Форумски идол

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

А за стари лица што живеат сами и треба да се посетат , да им се даде храна и лекови не важи.. Супер.