Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Им даваат од црвен крст. Тие се вклучени, само треба старите да им се јават, или имаат списоци и им пазаруваат што им треба.

На CameliaMiller, candy.cane, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.482
    Допаѓања:
    120.149
    Ретардирана држава сме. Таква и ќе останеме уште 100 светлосни години :clap:

На christinnn, rainbowmama, Dream-Girl и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Milan93

Milan93 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2018
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    1.103
    Јас сум еден од оние кои мислат дека намерно се пренапумпа ситуацијата со короната да го исплашат народот и да манипулираат со него како што сакаат. Меркиве моментални повеќе ми личат на нешто што го прават колку да не ги обвинува народот дека ништо не превзеле отколку што и самите веруваат дека полициски час ќе ја заврши работата со вирусот. Јас на пример никогаш една вест не ја фаќам одма здраво за готово туку почнувам да размислувам и доаѓаат еден куп прашања кои се малку контрадикторни со се што се сервира . На пример; ако полицискиот час и неработењето на многу фирми ги даваат ефектите а тие се манифестираат со “само“ 50-тина нови случаи секој ден до кога би можело стопанството да ни издржи па и самата држава економски и финансиски? Верувам не повеќе од 2 месеци, а што потоа? Ќе олабавиме со мерките? Тоа нели ќе значи пак постепено ширење на заразата бидејќи илузорно е да мислиме дека без вакцина магично ќе го снема вирусот во Македонија.
    И што сме направиле? Сме го пролонгирале 2 месеци ама сега и државата ќе биде на колена.
    Кажале властите што во таков случај? Сеуште ќе останиме на курсот да има заболени колку што има капацитети по болниците или?
    Знаеме дека како сега умираат една целна група од короната така умирале и од сезонскиот грип. Голема е веројатноста тие шт имале компликации од сезонскиот грип дека ќе имаат компликации и сега со короната.
    За време на сезонскиот грип сте виделе некој што е болен а носи маска за да не зарази некој друг меѓу кои и некој со послаб имунитет кој ќе заврши на респиратор? Јас не. Како тогаш никој не се грижеше за старите кои и тоа како е опасен грипот а сега демек се грижат. Разликата е што тогаш повеќето мислат дека грипот не е ништо и од нога ќе го поминат додека кај короната на сите им втераа страв во ксоки дека е премногу опасен па секој мисли дека ако се зарази готово отиде курбан. А фактите говорат дека сепак повеќето и кај короната без проблеми и посебни потешкотии ќе оздрават ама народот мисли дека баш тој ќе има потреба од респиратор.
    Многумина кажаа ама кој да ги слуша, има 2 начина да се стане имун на вирусов:вакцина или заболување од истиот. Вакцина нема да има сигурно уште најмалку 6 месеци според сите протоколи или сакате да бидете опитни зајачиња па да примите непроверена вакцина. Зошто тогаш не се дозволува на оние здравите кои би го поминале ковид-19 без посебни потешкотии да си се стекнат со природен имунитет. Оние кои и онака не заболуваат од сезонскиот грип или на нога го минуваат најверојатно поради својот имунитет на истиот начин ќе го поминат и овој вирус.
    И на крај, и мене ме плаши многу економскиот колапс кој ни следи со кредитот од 2 милијарди евра , само што тогаш мртвите нема да ги бројат и кажуваат на телевизија.

На christinnn, lovemme, girl96 и 14 други им се допаѓа ова.
  4. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.541
    Допаѓања:
    17.633
    Какво отварање на границите во октомври, 2021ви, 2023ти?

Сите се претвроија во експерти од еднаш...
    Само да не прочита некој што донесува одлуки, оти досега секоја една што ја побараа и глупи и сакати се усвоија. Ја тука, ја при Србија, тука сме, тие сме...

Одма после пикот, секоја држава треба да почне да се враќа во нормала. Тоа подразбира и отварање на граници.
    А според сите претпоставки, пикот треба да се случи крајот на месецот и почеток на мај на глобално ниво.
    Ако е се' како што треба, од јуни колку толку треба да светот да функционира нормално. Со специајални мерки за соушал гатерингс.

На christinnn, CameliaMiller, bicycle и 2 други им се допаѓа ова.
  5. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    Кога споредувате со грип, нека ви текне дека младите што умреа од овој вирус досега десетици пати го прележале грипот.

На green.eyes, rainbowmama, LovelyGirl3 и 15 други им се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.337
    Допаѓања:
    28.179
    Не може црвен крст да оди кај лица со деменција/алцхајмер и да им дава лекови. Има специфични состојби кај старите кои дете волонтер од 18 години не мпже да ги покрие.

На christinnn, candy.cane, orevokrsacka и 5 други им се допаѓа ова.
  7. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    28.391
    @JollyGirl за тој во Ибис заболениот,мислам дека прочитав дека пред неколку дена влегол во Мк.
    Преку граничен премин и од таму дирекно го однесле во Ибис.
    Не патувал заедно со @1209 .
    Ова што прочитав,којзне колку што е вистина.

На JollyGirl и 1209 им се допаѓа ова.
  8. swizzlec

swizzlec Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    53
    Можеше да се преземат мерки уште кога Кина прогласи вонредна, можевме да ги затвориме границите тогаш и да немавме скоро 1.000 заболени и до сега ќе се вратевме во нормала. Али кога живееме во оваа држава, каде што се се прави во моментот и никад не се мисли унапред нема ни да ме чуди ако стигнеме до 2.000.

На ostoun и zhap4e им се допаѓа ова.
  9. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    SVvveee eksperriii kaj ke ni odi dusata...

10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.427
    Допаѓања:
    16.186
    Извини вака ама лице со деменција не ни треба да живее само :(

На dayla, CameliaMiller, Amellie13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    20.229
    Еве вие што сте за природен/колективен имунитет, изложете се први со деца, со внучиња, со семејство со се да се заразите и кажете ми како ќе поминете. Јас после вас, веднаш ќе ги изложам и моите деца на зараза. Но ќе треба да ми гарантирате дека нивниот имунитет ќе издржи, бидејќи, иако се здрави, јас не знам како би реагирале на оваа нова болест, а искрено ниту сакам да знам, ниту сакам да ризикувам. Ќе сторам се што е во моите можности, да ги минимизирам шансите за зараза.

А чинам лесно е вака да барате колективен имунитет, па по одреден период да се скриете зад истиот, кога ќе биде инициран со вакцини. Антивакс теорија на квадрат.

Патем, за грипот има вакцини и е доволно познат и истражуван.

На green.eyes, Bezimenka90, rainbowmama и 21 други им се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.337
    Допаѓања:
    28.179
    Епа ете живее и функционира добро во домот во кој живеело цел живот. Има блиски кои одат повеќњ саати во текот на денот, носат храна и даваат лекови. Лицето не е опасно ни за себе ни за околината. И сега 4 дена како? Менување на средина ао промена на место за спиење и одење во тоалет е многу полошо за овие лица од преспивање на ноќта сами.
    Повеќе се секираме за кучињата него за старите лица.
    Јас сум прва за седење дома, и седам дома ама кога се носат мерки треба да се мисли на се.

На Chantal, kukla21, Snow-Star и 5 други им се допаѓа ова.
  13. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.567
    А проблем ли е некој да остане таму со тоа лице тие 3-4 дена?

На Anie93, queen19 и fana им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.482
    Допаѓања:
    120.149
    Јас се плашам дека друго решение освен колективен имунитет - не постои. Сум секогаш за вакцина нема дискусија, меѓутоа таа нема да биде достапна уште минимум една година. И? Еве ќе седиме дома, за да не се заразиме - ок е. Дали сметаш дека едно семејство може и треба да биде без плата цела година?

На christinnn, Konfetka, Bunny2 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.892
    Знаеш дека на протест ќе излезеа ако се направрше тоа? И никоја држава не затвори граници кога Кина прогласи вонредна состојба. Ние сме меѓу неколкуте што презедоа мерки како затворање на образовните институции со 7-8 заболени.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  16. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    18.000
    На крајот сепак стекнувањето имунитет ке биде нешто со кое треба да се соочиме без разлика колку тоа нема да ни се допаѓа. Некогаш треба да ја прифатиме реалноста и да се охрабриме отколку да прифатиме ваков живот ко глушец во дупка и така да живееме до 2022.
    Можеби сето ова ќе ни ги отвори очите па ке почнеме да јачаме имунитет, да водиме сметка за нашето здравје и да се пазиме повеќе на секој начин.
    Еве само по себе ке дадам пример, откако почна ова се клукам со суплементи иако пред тоа ретко имам пиено, цедам сокови и пијам повеќе течност, пазам многу повеќе на хигиена, со мокра коса не излегувам ни до ходник кај што ми е ладно за да не настинам.
    Многу стручни лица излегоа со став дека на крајот од сето ова стекнувањето имунитет ке е нешто кое што ке биде неизбежо. Освен ако не очекувате година дена да сме во карантин...:?:

На christinnn, Konfetka, JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.785
    Сето ова е далеку од здравиот разум!!
    Сето ова ќе заврши со колективен имунитет , и сметам дека не е толку опасен освен за хронично болните !! Сметам дека сево ова е тууу мачч и дека сите треба да живееме нормално и да се вратиме на старите животи !! Јас не се плашам , иако сметам дека јас ги имав сите симтоми на корона во јануари , и да ме фати пак пак ке победам !
    Обрнете само внимание колку лица починуваат од обичен грип на годишно ниво , колку од канцер ,а колку од корона ?!
    Враќање во нормала под итно , и да престане со лажнава паника под итно !! А вие што се плашите седете си дома и немој да се доближувате до луѓе тоа никакоо , исто како во пештера да сте |(

На christinnn, Konfetka, Bunny2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    20.229
    Не ги коментирав мерките, со истите и не сум согласна. А далеку пак од тоа дека се согласувам на сонце и воздух од прозор или не дај боже локдаун на се, па за леб да се умира.

Народот сам си побара контрола од други и полициска држава, оти самиот е очигледно несвесен. Тажна рефлексија на општеството во кое живееме.

Социјална дистанца, излегување во природа, забрана за групирање одреден период и свесен народ би било тоа што ги минимизира шансите за зараза.

Не ме свиѓаат тврдењата дека некој ќе го помине лесно, вака или онака. Колку и да е некој здрав, не би си земала за право да кажам како ќе помине, особено ако не сум стручно лице.

Така да, слободно. Кој како милува.

На M.B., CameliaMiller, P.S.love и 13 други им се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.337
    Допаѓања:
    28.179
    sekako ke ostane zosto nema drug izbor. ama sigurno ima poveke vakvi slucai koi I nemaat koj da ostane so niv I komentarot mi bese zaradi toa sto gi zgrizivme kucencata, a za starite Nikoj ne se zamara

На Chantal, kukla21, candy.cane и 4 други им се допаѓа ова.
  20. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Смешни сте со прогнозите за отварање на границите, па дали сте нормални со тоа да бидат затворени до 2021 па и даље пошто нели пандемија трае минимум две години?
    Свесни сте дека економијата и така крахира па одлагање за отварање на границите може да донесе и лошо за економијата и за земјите што соработуваат со другите? Не е тоа како што мислите.

Сите експерти, сите се знаеме па уште малку фали и формулата за вакцина да ја пронајдеме. |(

На christinnn, Bunny2 и candy.cane им се допаѓа ова.