Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Имаш деца?
    Од 11 март децата не одат во градинка и се затворени дома. Дали воопшто знаеш што значи дете само дома затворено во една иста просторија? Интересно му е 2-3-5 дена и после? Дали воопшто знаеш што му прави на имунитетот, на организмот и на самата психа карантин на детенце?
    Верувам поима немаш!
    Децата ќе ни се испоразболат, а веќе и влијае ова на нив со самиов карантин!
    Здравјето им се загрозува дома затворени!
    Здравјето не им се загрозува да излезат на 1-2ч да се растрчаат надвор, да повозат точаче итн. Во игротеки не ги носи никој, паркови и игралишта се затворени!
    Па дали воопшто се слушате што зборувате!
    Во ниедна земја нормална не е забрането дете да излезе надвор на чист воздух! Забрането е да се мешаат со дечиња во групи, а не со родителот да си прошета.
    Размислете пред нешто да пишувате!
    А, доколку нема некој не е родител и нема дома затворено дете со недели поубаво да ќути! А, доколку има нека си го праша педијатарот и стручно лице дали е по загрозено здравјето на детето да прошета надвор со родителот или да е дома со денови затворено во 4 ѕида!
    Сигурно ти не му мислиш подобро на тоа дете отколку неговиот родител!
    Да те потсетам дека голем дел немаат двор па да имаат прилика деца да им се во двор!
    Да те потсетам и дека викендов имаше карантин, а од понеделникот до вчера времето беше крш за дете да изнесеш надвор!
    А, од утре ќе е до вторник карантин!
    Поголемо загрозување на здравјето на децава мали им е дома затворањето, а не 1-2ч надвор да повози точаче или да прошета со родител!
    Ве читам од време на време и кога ќе наидам на ваков коментар ....
    Едит: во групи нема собрани дечиња нигде до сега не сум видела! Ако мислиш на родители со 3-4дечиња тогаш си во заблуда. Аеродром и Лисиче е полно со дечиња, но не во групи и дружби.

На WildMk, redhead, M.B. и 26 други им се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.163
    Допаѓања:
    132.017
    Тоа за претпоставки е точно.Вирусов не е познат како другите.
    Ќе видиме после викендов како ќе тече ситуацијата.

3. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Владава треба да донесе одлука да се проглази како кризни подрачја Куманово како најголемо жариште па и Прилеп бо бројкиве нагло се зголемување.Треба движењето да биде некој делумен карантин дасе пазари во текот на денот за намирници, и сл.Многу е зголемен бројот на заразени.
    Таму бројот веќе е алармантен.Нешто дополнително да се преземе.

На veteruska му/ѝ се допаѓа ова.
  4. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    А ти од кај знаеш дали јас зборам за изолирано место или место полно со луѓе? Тоа што го видов го кажав, имаше триста деца наоколу придружени со постар!
    Прочитај убаво што сум напишала. Скопје врие денес надвор!

На ohlalalala, BlackNight и nextredstyle им се допаѓа ова.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.947
    Допаѓања:
    53.218
    НАли е милосрден ?:worried:

На Biljarkata и Justicija им се допаѓа ова.
  6. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Како што и напишав претходно, ЗБОРАМ ЗА МЕСТА ПРЕПОЛНИ СО ЛУЃЕ!!!!
    НА СЕКОЈ МУ Е ПОТРЕБЕН ВОЗДУХ И СОНЦЕ, СУМ БИЛА И ЈАС ДЕТЕ И СУМ ПЛАЧЕЛА КОГА СУМ МОРАЛА ДОМА ДА СЕДАМ!
    ДЕЦАТА ШТО ГИ ВИДОВ БЕА ОКОЛУ ГОЛЕМ БРОЈ НА ЛУЃЕ, СО ТОА ИМ СЕ ЗАГРОЗУВА ЗДРАВЈЕТО!

На ohlalalala, Rama, BlackNight и 3 други им се допаѓа ова.
  7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Полека дете не се возбудувај :D
    Не оќоре со буквиве, постари сме ама не сме ќорави де :D
    Ич ти да не му ја мислиш за тие деца! Ама ич да не им береш гајле! Бери си свое гајле!
    Има на тие деца кој да им бере гајле!
    Едит: ако твоите родители те држеле по 1-1ипол месец дома затворена значи не си било умно дете!
    А, ние нашиве не ги држиме затворени дома од што ни е ќејф да ги слушаме како плачат и молат за надвор! Умни се нашиве дечиња. Нас ни е од Државичево наложено!

На *Amethyst*, christinnn, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Ако не зе лажам ти беше во Норвешка, како е таму? Некаде читав дека веќе тестираат само здравствени работници, точно е?

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.163
    Допаѓања:
    132.017
    Владата кажа дека е забрането групирање во повеќе од двајца,а и дека само еден родител смее да се шета со неговото дете или две деца.Старите лица смеат да се движат од понеделник до петок од 10 до 12 часот,а децата до 18 години од 13 до 15 часот.
    Поентата на @martiiinna веројатно е дека се мешале стари и млади и дека имало многу деца на куп кои биле блиску едно до друго,што е забрането.Она не рече дека никој не треба да се шета. @sofi2107

На Rama, mkdvesna, BlackNight и 3 други им се допаѓа ова.
  10. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444

Јас немам дете, ама другарка ми има 2 годишно дете и има бронхит и не го шета и малтретира кога ќе виде дека има и други мали деца наоколу ама сака да си игра.

Имаме сииите овде потреби, ама ете мора да трпиме, за наше добро и за добро на останатите, родителите, бабите и дедовците.
    Имам и јас потреба, да спортувам, да одам на ортодонт, да ги посетам баба ми и дедо ми ама ме остави дома ситуацијата и не сакам да го ризикувам нивниот а и мојот живот.

На ohlalalala, Nausicaa, Rama и 7 други им се допаѓа ова.
  11. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    А како му забранија на народот да оди на работа? Да шета после 4 часот и за викенд? Како забранија одење на училиште/факултет? Собирање во кафичи?
    Забранија одење во болница и на заболекар (чекам да заврши ова за да поправам заб што ме убива од болка) освен ако не е итно. А не можеле одење во црква да забранат.. Се читате ли што пишувате?

Точно, ама има родители што не се запознаени со некои работи и што мислат дека се недопирливи. Не секој родител го става детето и неговото здравје на прво место.

Ако мислите дека сите станале спортисти сега, значи не сте се симнале ниедна пролет на кеј.
    Мрчатори сите до еден.

На Nausicaa, Amellie13, Rama и 4 други им се допаѓа ова.
  12. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.947
    Допаѓања:
    53.218
    Вие па мајчички коа ќе се наапате директ дрскавица ме фаќа.
    Океј знаеме дека ви е тешко со деца дома, знаеме дека е штетно за здравјето и нивно и наше што дремеме дома. Еве јас сум видел неколку пати 4,5 пати мајки седнати на клупа пушат цигара а децата им се играат у паркче. Тоа нормално е? Може за такви збори членката, нема потреба одма од глумење жртва ама вака ама така ние мајките со деца мали бла бла.

На WildMk, ohlalalala, Mishela и 16 други им се допаѓа ова.
  13. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Ја читав дека овој вирус е многу жилав има брза заразливост, и дека опстојува и на многу топло.
    Така да пропаѓа теоријата дека нема на топло да не фати.
    Најдобро чаре сега за сега е социјална дистанца, и носење маски и ракавици обавезно.

На ohlalalala и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    @nextredstyle ја убаво сфатив што имаше пишано. Тие мерки се секаде во светот и се поштуваат. Никој не е не нормален родител да си го загрозува здравјето на детето дај малку размислете пред да коментирате. Сите ние со наша фамилија не сме се виделе повеќе од 1мес, ама тоа не значи дека нема надвор да излезам дете да прошетам. Кажи ми дали ти некој родител познаваш што намерно му го загрозува здравјето и животот на своето дете? Познаваш таков? Ако да повели јави се во некоја од службите и ќе направиш добро дело.
    @bicycle жал ми е за детенцето на другарка ти. Но, дете со бронхит да ти објаснам дека и кога не би имало корона не би смеела она надвор да го шеткара доколку со бронхит не е во Козле. Со бронхит деца во Козле лежат.
    Кој тоа тебе ти брани да спортуваш? Сигурно не спортувате во група на кеј 10 души. Со точак сам возиш, со ролери исто така.
    Ај сеа не зезајте не знаете веќе што и како па ќе наоѓате мани на се и сешто! Нигде не е забрането да стаиш слушалки на уши и да земеш точак сам да возиш!
    За се има решение и дозволено е со закон ако се почитуваат мерките.

На redhead, CameliaMiller, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.405
    Да не беше Коронава и коментарите за неа на социјалните мрежи немаше да знам колку експерти сме имале во државава. Па тоа епидемиолози, инфектолози, браво свака част.
    Со денови читам секаде се и сешто, просто се чудам што народ сме. Вистина она Македонче експерт за све.
    Па, морало да знае како умреле заболените, кој умрел, кој бил заболен, од кај бил, па све. Ако знае може план ќе изработи за како да се заштитат сите во околината на тој што е заболен од Корона.

Никој не може да знае дали ова е пикот или не. Времето ќе покаже.
    Мене не ме изненади оваа бројка, дури мислам ако порано почнеа со над 600 тестови, порано ќе имавме вакви бројки.
    Малку се тестира и затоа имаше помала бројка. Според мене реалните бројки се многу поголеми...
    Но, не може ништо да се направи освен да седиме дома и да се придржуваме до мерките.

Против сум многу за ова со црквите.
    И тоа што за Велигден сега ќе се групираат фамилии по 10+ луѓе на трпеза...
    Со такво понашање очекувам и уште појше од 100 случаи на ден.

На Moon.Girl, MrenaRiba, BlackMistery и 11 други им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.479
    Допаѓања:
    120.142
    Ама на софи детето е здраво и нема бронхит. Ако не го меша со други деца, нема причина да го затвори дома.
    Јас и ти да трпиме не е исто како детето. Ние сме големи, тоа е дете и не разбира зошто не може да излезе.
    Нема зошто да не спортуваш, можеш околу зграда да трчаш или да се растегнеш во некое паркче сама.
    Не знаете.

На EuHenIa, eli25, darcy и 4 други им се допаѓа ова.
  17. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Да можеле ке забраниле,мислам што не ти е јасно?Има полициски час и тоа е забраната за движење.

Ако ги затварат црквите во празнични денови,тоѓаш ке треба и џамиите да ги затварат?
    Знаеш што ке случи ако се затвараат?Несакам ни да помислам

Војна имало па не се затварале...

Последна измена: 16 април 2020
    На темјанушка му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Озбилен си лепотане со изразот “дрскавица”?
    Нас ни е потешко со муживе по дома што ни се шуњаат :D
    А, за прашањето твое за дали тоа е нормално ... не не е нормално!

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444

Не барам изговор ама ете минатата вечер толку многу ми беше лошо од повраќање и кашлање што мислев дека ќе колабирам, 3 дена по ред, кога и да отидам да спортувам, мора стадионот да биде полн, за возење велосипед исто така едвај наоѓам време ама пак гледам да седам дома и да почитувам мерките.
    А сакам и јас да излезам, ама релацијата ми е само дома маркет дома, на секои 4 дена а во мој град нема баш дечиња како трчаат ваму таму затоа што имале потреба.
    Сепак твое право е како и да одлучиш.

@fana секој има право на избор ама не е време за олабавување посебно ако па се собираат групи, може софи нема да го меша, ама други да, се мешаат.

На Rama и sofi2107 им се допаѓа ова.
  20. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Тоа да и за Велигден луњево не треба да бидат во големи групи, само тесна фамилија е најдобро.Да не бидат сите на едно место.Секој нека си пази тоа е.