Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Ако не сте биле во контакт, не се плаши.

На Angie1432 и riba79 им се допаѓа ова.
  2. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    11.762
    Ако веќе толку те интересира можно е да е и едното и другото.
    За тест, на пример од Жан Митрев идат до дома по брисеви ако си платиш 4000.
    Друго, ако тестираат некој од корона, не значи одма дека е болен.

На *Amethyst* и riba79 им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Јави се кај комшијата и прашај го. Лесно и едноставно.
    Ако не можеш да се јавиш затоа што не сте блиски и не сте во контакт, тогаш немаш причина за да се грижиш.
    Запамтете дека стигматизацијата е една од причините зошто луѓето прекасно се пријавуваат за тестирање, од срам и од желба да не им е короната.
    Информирајте се како се пренесува, и бидете одговорни, оти одговорност не е само како се однесуваш ако се разболиш, туку е и односот спрема оние што се разболеле/што се потенцијално болни.

На LivingGlam, Ivan4e04, Alishan30 и 13 други им се допаѓа ова.
  4. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.157
    Допаѓања:
    131.964
    Почна пресот.

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.757
    Допаѓања:
    6.750
    Ne sum bila vo kontakt so nikoj od komsiite vo vlez.. Pozdrav

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.088
    Допаѓања:
    9.928
    Ти си се грижиш за здравјето, ништо лошо не напиша за никого, овие се нафрлија да те осудуваат. Кај живеам јас (facepalm)

На Ahoy, poppie, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Еве братучет ми од Хрватска што вика.

Screenshot_20200417-192127_Instagram.jpg

На cresa-jagoda, poppie и MarigoldA им се допаѓа ова.
  8. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    11.762
    Немаат ограничувања во движењето.
    А помалце заразени од нас по глава на жител.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    9.597
    Па нема ни во Хрватска ни во Словенија полициски час. Македончето не е разбрано и мора да ги затворат дома. Но пак ќе најдат начин да продолжат со таквиот живот, друштво, собирање, кафиња, скари, ене ги сите се собраа по викендици џабе 3 дена полициски час.

На WildMk, Sindell, Ivan4e04 и 14 други им се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.085
    Допаѓања:
    46.178
    Мене ме интересира нешто чисто онака како размислувате. Сега сме во карантин, после мај ќе почнат да олабавуваат мерки, ќе почне се да функционира ама тоа не значи дека нема веќе заболени да има, додека не најдат вакцина заболени ќе има и пак има шанси да се разболиме сите макар еден имало заболен( еден имаше и на почетокот) така да ќе се врти во круг...како планирате да се заштитите, зар до вакцина ќе седите дома и нема да живеете нормално? Зар ќе одите само на работа, дома и на кратка прошетка, веќе нема да се мешате со народ со месеци?
    Мене кожа ми се ежи од помислата на места со многу народ, ама па од друга страна уште повеќе ми се ежи од помислата да се затворам во стаклено ѕвоно со месеци. Не знам ама веројатно од кога ќе ги прекинат сите мерки ќе има уште заболени ама јас не планирам да живеам во страв и да изгубам година од животот така, ќе ризикувам и ќе пробам да живеам нормално. Не знам што би било тогаш поразлично од сега, освен тоа дека повеќето ќе имаат имунитет и помалку болни, јас пак не гледам друго решение различно од колективен имунитет.

Како размислувате за иднинава вие? Како ќе постапувате после мај, оти нема магично да исчезне вирусот иако многу би сакала да е така.

На mssuniquee, Shmizla94, Ivan4e04 и 34 други им се допаѓа ова.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @1209 и јас размислував за ова. Јас како хипохондрик и со анкс не знам како ќе се вратам во нормала. Прво не знам во автобус како ќе се качам за до работа пак. На работа јадиме во ресторан до нас, ќе ми е страв да јадам на пауза. Со колегите сме блиску на заеднички бироа по двајца, ќе ми е страв маска да извадам. Не знам стварно како ќе се одвива се после намалувањето на мерките. Ама ќе мора да се научиме да живееме со вирусот.

На Ivan4e04, JollyGirl, cresa-jagoda и 8 други им се допаѓа ова.
  12. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Како што кажа министерот за нареднава есен зима сезона требало да се спремат болниците со посебни делови за корона и сезонски грип...значи ќе живееме со вирусот па кој ќе има среќа ќе преживее со оглед дека нема ни лек ни вакцина страв ми е да мислам како понатаму со животот....

На Bebac, Bunny2 и zhap4e им се допаѓа ова.
  13. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.471
    @1209

Еве го мојот survivor plan.

Веднаш откако ќе олабават мерките, без оглед на бројот на заболени сум во план да излегувам нормално после обврски. Секако, со претпазливост, дистанца и избегување големи гужви (како и до сега). Под услов да се случи да влезам во гужва сигурно нема панично да бегам. После доаѓање дома би следело задолжително миење раце, туширање..стандард ритуали.

Ќе гледам и со мачорот да бидам на дистанца, бидејќи не верувам на истражувања и студии плукни - избриши.

Со домашните како до сега така и од сега. Во мал простор не може да се избегне седење во иста просторија, нужно е.

Со другарите обавезно ќе се видиме, само без групирање, по 3-4 е таман, повторно на пристојна дистанца и отворен простор. Најверојатно парк или двор. Единствено купување храна ми е небезбедна опција, ќе се држам до home made варијанта оваа година колку што можам повеќе.

Тоа е тоа во главно, ништо посебно и ново. Ако треба да се умре, не може да се спречи. Природна селекција е во прашање. Реалноста е таа бидејќи ова нема да помине за три месеци, и ќе мора да се "надмине" колку и да не ни се допаѓа тоа.

Едит: (Го заборавив најбитното). После празниците сум во план да преминам на 48-72 часовен пост со вода и прана кој го практикував периодот кога бев многу здрава. Храна - билки, зеленчук и овошје. Особено аронија. Благодарение на овие методи си купив 10 години живот.

Последна измена: 17 април 2020
    На Lalalala99919, rainbowmama, Bezimenka90 и 15 други им се допаѓа ова.
  14. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    6.894
    Точно така. Не очекувам дека ќе исчезне вирусот, баш напротив мислам дека уште долго ќе го има меѓу нас. Мерките ќе се олабават и полека ќе се трудиме да се вратиме на еден нормален живот.
    Јас лично дефинитивно нема со месеци да седам дома, ама планирам и понатаму да внимавам, во најмала рака да избегнувам места со голем број на луѓе.
    Повеќе од тоа мислам дека и не можеме да направиме. Сите ќе се вратат на своите работни места, па не верувам дека некој со месеци ќе се изолира после работно време, ако претходно во денот се смешал со еден куп луѓе. Ќе се трудиме да функционираме колку можеме понормално, сепак со доза на претпазливост.
    Иако мислам дека крајот пак ќе се сведе на колективен имунитет.

На christinnn, Bunny2, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  15. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Пресовите станаа досадни,едни исти прашања,веќе све знаеме.

На Nellie, cresa-jagoda, Sejfullai и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Capricorn96

Capricorn96 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    413
    Луѓе имам прашања околу платите за Април/Мај не знам каде да пишам.

До 15 март одев на работа, а од тогаш сме колективно дома. Е сега, плата за Март земав, ама што треба за Април и Мај? Осигурана сум само на 20 часа неделно, значи скратено. Ми се јавија пред неколку дена од работа и ми рекоа да одам во Завод за вработување и да поднесам Барање за надомест за наредниве месеци. Колку што знам тоа би требало да го направам ако сум отпуштена, или не? Може некој да ми објасни поедноставно? Не се разбирам многу а не сакам да ме прават будала.

А проверив сега и на моеосигурување, не сум осигурана.

17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Со оглед на тоа дека не сум некој социјален тип и не одам на места каде што има многу народ, особено не во затворен простор, не се секирам толку. Ќе си продолжиме да живееме како и пред ситуацијава, најчесто сме на планина и терени со помалку луѓе, таква е работата на маж ми. Почесто миење раце, малку на растојание со луѓето околу нас...

На работа ќе продолжам да одам со точак или пешки, среќа следи топло време, па често ветреење на просториите исто ќе практикуваме додека сме во затворен простор.

На Rama, cresa-jagoda, orevokrsacka и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    9.597
    На работа со кола, ама таму со 100+ луѓе, затоа и од почеток не се пазам. Сакам набрзо се да се врати во нормала. Ми фалат прошетките низ град, шопинг, екскурзии итн.
    Ми здосади се едно исто да гледам, не е тоа тоа секој ден работа - дома, па понекогаш до маркет.

На Shmizla94, DraganFem и zhap4e им се допаѓа ова.
  19. ANGEL1

ANGEL1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    84
    За жал, најверојатно те имат одјавено. Незнам со каков договор си била вработена ( дали ти истекол или си била на неопределено). Во секој случај требало да те известат и да ти дадат решение. Од Агенција за вработување ќе ти одобрат надомест само ако си одјавена како технолошки вишок или со истек на договор.
    Најдобро е да се јавиш во фирмата и да бараш да ти објаснат што се случува, зошто да бараш надомест?
    Ако не беше одјавена фирмата си поднесува барања до УЈП за надомест од владините мерки за вработените за Априлските и платите за Мај.

На cresa-jagoda и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  20. Capricorn96

Capricorn96 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    413
    Претпоставив дека има некоја сплетка. Ќе ги барам пак, фала.