Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.584
    Добронамерен совет. Ова е таа паника која уби толку луѓе. Оваа реченица звучи како да очекувате дека ќе престане сам да дише, само сеуште не е до таму дојдено. Знаете вие колкав стрес и страв е тоа за болниот, ако чека да престане сам да дише? Паниката е таа, луѓето мислат дека де болни од смртоносна неизлечлива болест, и тоа страшно влијае на психата.
    Советот е малку попозитивно да настапите кон болеста, и да сте сигурни дека се ќе биде во ред. Ако се разболам јас и ако фамилијава моја ми ги брои саатите, сигурно нема да преживеам.
    Не, не престануваат сите да дишат со корона, тоа е мал дел на пациенти.
    Ова беше совет, искрено, на тој човек му треба поддршка и позитивност, ве молам пружете му ја.

На elenaxbbg, CameliaMiller, Rama и 37 други им се допаѓа ова.
  2. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.269
    Допаѓања:
    31.292
    Како што тргнала работава, овие се у состојба уште којзнае колку време да не чуваат во затвор. Од ден во ден пролонгираат пик и олабавување на мерки. А и да олабават мерки, ќе биде тоа нешто ситно. Срамота, додека е послушен народот така ќе си прават. Разбирам мерки и претпазливост ама ова е веќе поигрување со нерви и иднина на многумина.

На Rama, Bunny2, prominent и 4 други им се допаѓа ова.
  3. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Втор викенд и одма којзнае до кога? "Овие" имаат ќар од тоа да не чуваат дома бидејќи? Се кажа почеток на мај олабавување, пикот цело време го кажуваат за крај на април.
    И мене не ми се допаѓа да седам 3 дена дома, не се ни слагам со толкав карантин, ама гледајќи ги овците што отидоа лажичка да лижат вчера, само затоа што не им забраниле, замисли, здрав разум нема зошто да се вклучува, многу повеќе овци утре ќе се собереа на куп зошто сами не можат да јадат. Ако 1ви мај не е карантин пола Македонија ќе тргне екипно на скарички. Па после овие и оние ќе бидат криви, само ние кутрите мали хрчки сме онеправдани.

На elenaxbbg, candy.cane, LovelyGirl3 и 21 други им се допаѓа ова.
  4. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.174
    Допаѓања:
    5.393
    На народ што свесно лиже едно лажиче, кое пред него го лижел пола град, без забрана, не можеш да го спречиш да излезе и да прави скара на први мај, групно, по 5-10 души минимум. Не рекоа забрането е да се причестите, и пола Македонија се причести, значи се нема осет и свест. Сами кога не се разбираме со убаво - ќе има казни и забрани.

На candy.cane, LovelyGirl3, oblace1 и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.269
    Допаѓања:
    31.292
    Втор е да ама ќе има уште многу. Како што реков, рестрикции нека има. Можеа да им забранат ете причест и собиранки за мај, а не комплетен карантин. Шумите ги забранија под изговор дека пожари ќе подметнувале. На крај пола од времето у затвор ќе бидеме а она малку што го имаме ќе шетаме по асфалт до маркет. Сигурно нема државата да ни даде плати кога најголем дел ќе останеме без работа ради овие мерки. Јасно е дека со исплашен и сиромашен народ најлесно се владее.

На zhap4e, MamacitaBuena и 1209 им се допаѓа ова.
  6. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    По плукањето по тв, форуми, твитери и останато, па едно почитување на мерки, по почитување на мислење, гледам баш дека лесно владеат со народот. Па пола луѓе не се ни уплашени и гледаат само како да изиграат некое правило. Ама така изразот е звучен за цитирање, го читам секој ден по неколку пати.

Од кај тоа заклучи дека ќе има уште многу викенди? На тие што одредуваат така да биде баш им се седи по дома и немаат фамилии и комшии што сакаат да шетнат? Не, намерно сакаат луѓето да бидат сиромашни, баш ќар имаат така.

И другар ми доктор на инфективна ужива што веќе месец дена живее без жена и деца зошто му е страв да не им го однесе вирусот дома.

Не сме ние остров, нити со капацитет за самостално живеење, и баш бидејќи сме сиромашни, нашите мерки за ослободување ќе бидат копија на останатите.

На candy.cane, pdb123, oblace1 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.476
    Допаѓања:
    37.798
    На candy.cane, danichap, Mia Fuentes и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Ете тоа го зборам за деца. Зошто никој не реагира дека ги шетаат пред 13h?!
    Ние будали сме што седиме дома?
    Зошто не реагираат? Не ми е јасно.

На candy.cane, *Amethyst*, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
  10. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Филипче спомна дека и наредниот ќе е вака со полициски час, а за натаму кој ги знае.
    Мижи да ти баам е работава (facepalm)

На Zaljubena26 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.269
    Допаѓања:
    31.292
    Тие што ни ги воведуваат мерките не седат дома туку се слободни. Олабавување ако добро се сеќавам најавуваа за пред недела-две па еве гледам на големо почнаа да шушкаат за старите лица да останеле дома до крај на година. Тоа значи година скратена од нивниот живот. Што се однесува до изигрување на закон, и да има такви, нормално е оти веќе им прекипа од овие рестрикции. А реално и нема многу оти ретко кој е во состојба да плати казна од две илјади евра. Наместо тие што треба да одат во затвор, недолжниот народ ќе биде затворен. Незнам само што не е јасно околу бизнисите. Илјадници луѓе останаа без работа и колку повеќе ова се одолговлекува бројот ќе се зголемува. А јасно дека после ова, многу тешко ќе биде да се најде нова работа. Како ќе живеат? Државата ќе им дава? Секако дека не. Таман газдите, меѓу кои голем дел се и тие што кројат вакви политики ќе добијат можност за намалување и на така мизерните примања.

На Rama, orevokrsacka, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  12. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Пред недела две најавија дека ќе почнат да планираат. Не дека ќе олабават. Имаш youtube, пушти. Па и многу подисциплинирани земји чекаа Велигден да помине, не па ние со нашите овци.

Баш ради сиромаштијата мерките ќе се попуштат, не обратно. И старите нема скроз да бидат затворени, туку ќе има за нив повеќе мерки. А никаде во Европа нема животот да е скроз во нормала.

На candy.cane, nextredstyle и mkdvesna им се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.931
    Допаѓања:
    143.060
    Ѓоре е од Велес, пиши му на фб, ќе ти одговори. Плати му добро, очекуваат бебе :) па да имаат. Среќа он е добар, татко му почина од ковид.

На CameliaMiller, candy.cane, oblace1 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    48.655
    Не е само да се носи маска, истата треба да се носи правилно, вчера на вести видов куп граѓани на пазарите кои маската ја ставиле само на уста, утре ден тие ќе речат ама јас маска носам. Дава интервју и се чеша, фаќа за лице. Друг носи маска на работа ама ја вади да јаде, пие нешто, и пак ја става:worried:
    Ништо лично, ама со твоево пишано правиш страв дека џабе луѓево носат маски и дека сите ќе се разболат и со маски. А, за она сеуште дише сам...:worried: да не се повторувам со @jacqueline.s убаво пиша.

На candy.cane, oblace1, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Zaljubena26

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.269
    Допаѓања:
    31.292
    Не е проблем Велигден, еве ќе го издржиме. После ќе се чека мај. Никаде стриктно не е наведен датум од кој ќе почне олабавување баш за да има простор за манипулација. Се е некако недефинирано, после празниците, на почеток/средина на нареден месец...А и реално треба да биде најавено и на кој начин и во која мера ќе биде тоа олабавување. За сиромаштијата што да се каже, и онака знаеме дека голем број на лица веќе си ја изгубија работата и примањата а никој не им помогна. Другите држави за разлика од нас помагаат, кај нас само се дискутира за тоа на кого се ќе биде скратено. Полесно е за развиените држави, ќе се вратат во нормала. Тешко на нас. Од корона може нема ама од глад и беда ќе почнат луѓево да умираат.

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.474
    Допаѓања:
    120.129
    Мислам и за први мај ќе биде вака. После ќе олабават оти иде бајрам :)

17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.788
    Допаѓања:
    14.282
    Не смеат јавно да ги објават со цело име и презиме, па плус и фотографија на портал оти имаше реакција од НВО да не се стигматизираат тие луѓе.

Јас знам неколку заразени во мојот град и сега да ми треба без пари ќе најдам некој да ми даде интервју.

Не е тешко да се најде, ама не смее да се злоупотреби идентитетот на тоа лице, оти имаат семејства.
    Исто е и со жртви на насилство, силување, може иницијали, ама не цело име и презиме.

На candy.cane, Vitaly, crimson и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Кога ќе не ослободат ќе се намали вирусот, вака е бетер со гужви

На Zaljubena26 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Хаха фала богу, неможат со нив да се борат, затоа нас не упикаа по чошови.

На Nigredo Odor, fana и Zaljubena26 им се допаѓа ова.
  20. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.567
    На *Amethyst* и Cutiepie1 им се допаѓа ова.