Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус-матуранти 2020

Дискусија во 'Коронавирус' започната од Sweetlove_0312, 18 март 2020.

1. Iva9612

Iva9612 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    528
    Не знам повеќе како да објаснам не сте спремни за на факултет тоа никако, размислете дека со приемен испит е далеку потешко ама вие ви знаете, тешко вие онлајн учење, тешко ви есеј да напиете, тешко е семинарска ,тешко е бизнис план со еден збор се ви е тешко...И матура да се укини и тоа ќе биди веќе ништо нема да се знае кој кај тера, до лани полагаја сите матура дали државна дали училишна пак ќе ви речам сакате да сте бунтовници ама без основа, заради тоа што не оделе на училиште еден и пол месец и добиват оцени од дома боже сачувај....ама ако положат сите приемен за на медицински,финки нека ми пишат,,,,

На ElenaOfRivendell, cresa-jagoda и Tan4ence им се допаѓа ова.
  2. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    Па види вака подобро ќе полагам приемен математика за факултетот што ми го треба отколку македонски на матура. Ако не положам приемен тоа е показател дека сум неписмена, а ако положам матура не е показател дека сум писмена
    Уште не сфаќам зашто кинеш живци со нас?

На Kimberly11 и f.girl им се допаѓа ова.
  3. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    5.375
    Приемен е дааалеку подобра опција, бидејќи реално, зошто на пример, да полага секој англиски/математика, кога на факултетот не му треба тоа. На приемен, барем ќе се полага тоа што треба за факултетот. Е сега како би било не знам, од што имам читано. во Белград, за на општа медицина мислам дека дури цела година се спремаа за приемен, не знам од кои книги би било тоа.

На Glowy и Kimberly11 им се допаѓа ова.
  4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.095
    Допаѓања:
    26.941
    Нека пише некој што е ПМФ математика. Ама, мене на нет ми вика дека во 8ми семестар имаат македонски... Така да ако македонски е проблем не се ни запишувај.
    Ако ви е проблем домашно од денеска за утре мислите приемен ќе го минете полесно?
    На приемен ако згрешиш толку е. Нема втора мајка.

На candy.cane, Leviosa2503 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    А тебе нели би ти било проблем домашно со страници од денес за утре по 10 предмета??
    Инаку кај прочита дека зборам за наставна математика? Па тие мораат да имаат македонски! Професори стануваат утре

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Мене на пример не ме засега дали ќе полагате матура, дали ќе бидете глупи или не ама иднината на сите зависи од тоа, не само твојата. Може ќе бидеш лекар, судија, економист...

На Lella, Bezimenka90, Leviosa2503 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    32.585
    Не знам зошто ги напаѓате матурантиве. Јас сум за целосно да се укини матура не само оваа година, сите што сме полагале знаеме каква глупост е. Со препишувања единичари добија 4 и 5 и се запишаа на факс, а некој одличен ради една 4 на матура не ќе влезе во државна квота. Приемен е најсоодветно решение, нема да има препишувања и на факс ќе се запишат само тие што навистина учеле, а не секој што завршил средно. И еве за членките погоре јас сум на ПМФ и имав изборен англиски. И знаете што учев? Основни работи. Со основно познавање на јазици од средно на факс лесно се поминува. Не дека од матурата некој ќе научи јазик.
    Вие што ќе сте матуранти сега, учете тоа што ви е потребно за факс и не се замарајте за тоа што ви викаат. Матурата не е никакво мерило.

На sj *O*, idktbh, Star_dust и 5 други им се допаѓа ова.
  8. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    Па ако се провлеков низ средно според тебе мора да значи дека и на факултет ќе се провлечам? Ако е така и со и без матура и со и без приемен ќе завршат медицина синовите и ќерките на сегашните доктори ;)

На Kimberly11 и f.girl им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Тоа не е ништо ново, така било и ќе биде. А кој се замара со нив? Заврши и ти, нека заврши и Петко на некој си доктор. Што мислиш кај кого ќе одам?

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    5.375
    А има ли некакво известување, или предлог во врска со приемните? На кои факултети би се одржувале, од кои материјали? Сигурно дека ќе биде материјал што е учен, ама треба да одвојат материјал што го учеле повеќето. Еве конкретно ќе земам хемија и биологија, јас неав исти книги со гимназијалците.. Од кои книги би се полагало, кога би било тоа..?

11. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    32.585
    Ќе одиш кај тој што положил матура со 5 ама со препишување?

На Kimberly11 и queen19 им се допаѓа ова.
  12. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    Ќе дојдеш ли да ме прашаш дали сум полагала матура пред да те лечам? Еве у болница си а ја дежурна ќе ми бараш ли диплома?

На Perelex му/ѝ се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.091
    Да. И дај смири се малку.

Што се однесува до бизнис плановите се многу тешки. Мене ми требаше помош од татко ми за да го напишам,а додатно да го објаснам и немав баш солидна оценка бидејќи предметот општо не ми одеше. Подобро е со некој поискусен да го правите,да може да ви објасни,да го поистражите подетално. И не знам зошто е задолжителен бизнис како предмет кога треба да е изборен. (Мислам на гимназија и други стручни школи,не за економски).

На candy.cane, Glowy и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Точно и јас се согласувам со тебе.
    Нека им ја укинат и така е бескорисна. Ама па ја мислам на тоа после како ќе ги бодуваат. Многу тешко ќе биде на пример на ФИНКИ и медф со 1000 пријавени од кои се 800 со 5.00 просек.
    Кај нас на крај на година како се поправаа оцени, може не беа сите 5.00 ама од 2 на 4 им ставаа, од 3 на 5 и така. :) И ако е само така бодувањето од сведителства ќе треба и некои што не знаат ништо ама класната им поправала оцени да студираат факс со деца што стварно знаат и реално имале 5ки.
    Бар приемен сигурно ќе има. А тој според мене потежок ќе е, плус прва генерација ќе сте врз која ќе се спроведе, нема ни да знаете што да очекувате.
    Само размислувам гласно.
    Сите сте ми врсници иако сум запишана порано и сум 1ва факс и на сите ви посакувам да се запишете каде сакате и да не се нервирате ич за таа матура.
    Ама за жал знаете дека реалноста е откако нема екстерно дека 5ки 4ки се ставаат од ракав на деца што не знаат ништо...

На candy.cane, MrenaRiba, BlackMistery и 7 други им се допаѓа ова.
  15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.095
    Допаѓања:
    26.941
    Или пак ќе идеш кај доктор кој што татко му, дедо му, прадедо му биле доктори. И завалијата го завршил факсот со сила за 10 години.
    Добро се знае и на кој факс какви врски се фаќаат.
    Државата ни е банана и врски владеат.

На sj *O*, Glowy, ElenaOfRivendell и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ама реков јас не ме засега што ќе одлучат, дали ќе полагате или не. Ама не зависи само вашата иднина од тоа како што кажа девојката. Тоа ми беше поентата. Иначе, не знаев дека толку се препишува. Ние кога полагавме пиле не смееше да прелета. Ретко кој вадеше 5ка, доста се запишаа на факултет ама пак на крај дипломираа тие што учеа, беа упорни и овие со врски. Сега кога горе доле сме вработени се гледа кој како дипломирал.

И не ми треба многу време да проценам кој за што се буни, дали дека не може да постигне или го мрзи да постигне. На кое ниво е паднато образованието и пак не ми е жал што сум учела од стари професори, сум плачела од нив, коса сум корнела, не сум спиела по цели ноќи.. И ова во средно. А сега? Хаха

На Glowy, ElenaOfRivendell и queen19 им се допаѓа ова.
  17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Ако бегате од полагање македонски, тогаш стварно срамота. Земете искинете си ги сведителствата, одречете се од државјанството и одете си.
    Да не го знаеш македонскиот јазик и да не си способен да положиш еден тест по македонски, е дно.

На Waverly Raven, candy.cane, Harper и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Јас сум за приемен испит.

На sj *O*, CharmedGirl, Glowy и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Ladyy*

Ladyy* Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2020
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.130
    Ние да не сме спремни за на факултет,океј.
    А што е со вас што имате факултет мислите дека нешто сте попаметни и ни држите тука лекции што и како за нашата иднина?!
    И вие не сте тие што треба да одлучувате што и како во образованието,воа не е фер,оноа не е фер..дај престанете
    Сега ќе се префрлам на нешто друго, што да рече мајката на другарка ми,завршено има економски факултет и што со тоа?Дипломата за дома?! Работи за минималец во фабрика со огромен број што неможеле основно да завршат...а примаат сегде секакви...
    Што со овие луѓе запрашајте се,можеби токму вие ке се најдете во ваква ситуација.

На sj *O* и queen19 им се допаѓа ова.
  20. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    Во право си. Ама ајде одговори ми колку ученика у твојата генерација имаа 5 матура македонски? Тоа ли е мерило на тоа ја колку знам да зборувам македонски и колку ја го знам? Таа четворка само нема да ми дозволи да се запишам у државна квота. Ако е потребно нешто премногу ќе го имаше како задолжителен предмет на факултети. Ти суди ме колку сакаш ама мене баш ич не ме интересира од Крпен Живот во кој век живеел ликот или колку години имал. Ама таман ич!