И матурата и приемниот испит се ,,еден" испит. Разликата е што првиот веќе со години има колку-толку точно рангирање (ако ги занемариме тие што флопнале па сега тврдат дека не е така), на крај најдобрите пак излегуваат најгоре. Вториов ќе биде само склопен набрзина колку да се каже дека имало испит. И секако дека не сакам да го полагам тоа кога поголема сигурност имам во матурата која веќе ми е спремна. Ако треба ќе се одложат за подоцна. Мала генерација сме, го имаме цело школо на располагање, ризикот не е толку голем колку желбата на поединци да избегаат од обврската. И не знам зошто си се фатила за дупењето, го кажав бидејќи ти тврдеше дека ќерка ти била преоптоварена со есеи дома, а такви жалопојки ми се смешни. Така де, да живее непотизмот.
Јас не кажав дека не покажува знаење, само кажав дека со приемен ќе се покаже пореално знаење, бидејќи на матура има препис, но сепак се прикажува некакво познавање. И никој не ги анулира тестовите од сите 4 години, 60% е успех, 40% матура. Никој не ги направи невалидни, но не може да се каже дека матурата е невалидна. Концептот е добар, опфатени се различни видови на прашања. Вие кажавте дека еден тест не е мерило на знаење, а јас Ве прашав зошто постојат воопшто тестови и полагања (зборувам за секакви тестови, не само матура и испити, туку и оние од 12 години основно и средно) кога со еден тест не се докажува знаењ. Екстерното е друго во споредба со матура, тоа беше воведено за "контрола на професорите", а настрадаа учениците. Средно образовани е задолжително, а високо не е.
Така де, зошто матура кога мама и тато ќе те вработат без диплома. Ај да се потрудиш преку познаник да те препорача кај работодавец е друго. Ама да те препорача само, не со пари и уцени и слично. Ај пак ќе сфатам, имам и примери околу мене Ама вака ни малце не ве фаќа срам да кажете? Или детето лабавко да си вика аа шо ќе се мачам, тате ќе ме прими одма. После ќе сме се бореле против корупција и фаќање врски.
Татко ми има другар што ми има речено дека кога ќе завршам може да ме препорача кај негов пријател во лабораторија. Океј, ама не сум помирена сега јас дека ај што се замарам, не учам секако ќе си се вработам одма. Може и да не биде нели. Свесна сум и дека кога ќе диоломирам уште многу ќе имам да учам зашто таква област студирам, особено што молекуларната биологија е млада наука. И има разлика меѓу двете ситуации.
Уште ама уште не разбирам зошто го чешлате туѓото гајле и се убедувате во нешто кое е завршено иако вие сте завршиле со тоа? Па било добро или не било оваа година така испадна. Разбравме дека многу мислите на нас ама океј е. Која е поента да се убедуваме после изјава на Адеми? На тој што му чини нека оди нека си полага кога толку се сили...
Незнам дали слушнавте, ама денес кажаа за Албанија дека ќе отвореле школите само за државната матура да се полагаат, а за редовно одење нашколо не. Мислите ли дека ќе влијае и кај нашиве така да постапат?
Апсолутно не. Никому не му го загрозувам живеењето ако ќерка ми продолжи да работи во фирма - семеен бизнис. Нејзин интерес е нешто друго и образованието и е насочено кон тоа другото, но колку што можам јас да ја научам не може ни еден тест да го направи истото ако одлучи да го работи ова кое е моја определба. Во целава ситуација нема ни Н од непотизам, како што беше споменато погоре. Целава ситуација немаше ни ја образложувам ако го немаше она „дупам“ кажано онака. Со самово образложување ја ширам темата надвор од темата, па мислам доволно е.
И само зошто она ќе работи кај вас ти сметаш дека не треба она да полага? Ако еден ден пропадне бизнисот? И тоа се случува.
А како тоа ако полага матура ќе биде писмена образована личност? Не е важно што учела 12 години ама важна е матурата
Не...ај терајте. Вие сте најпаметни зашто за вас овде образвованието не е доволно. Вие...со толкави, неоткриени потенцијали, за вас македонското образование е шега. Глупи сме сите ние што и надвор од оние книги во школо сами сме си се образувале, стекнувале знаење. Туку... Пред некој месец ми пиша стар другар од детство. Го немам видено со години. Му велам како си, како иде животот, на факултет ли си. Знаете што ми рече? Абе Танче ме знаеш мене уште од тогаш, не бев јас по учење. После средно еве три години работам во фурната на моите. Повремено работев и како келнер, некогаш и плочкар, што се најде,. Би работел сe' што можам, ама за факултет немав желба, вака ми е океј, си имам пари. И поголема почит имам кон вакви што искрено ќе си каже што и како место со сета самоувереност да се расправа дека друг му е крив што он е затупавен и дека немал можност да се истакне. А за некоја област имате онака јак интерес или се' ве затупува? Бај да веј имам и на факултет да речам досадни предмети кои не сакав ни да ги учам воопшто, ама стиснав заби и со трпение ги учев и положив. Не отидов да им речам еј глуп е предметов, затупува, не го полагам бе, фатете ми се.
Eпа ако учела 12 години, треба да знае и за Достоевски. Ако учела, треба матурата да и' e пола спремна нели? Како тоа сте учеле со години а сега пред матура појма немате? Јас така и биологија положив. Со исклучок на една од темите, другите ги читкав зашто си имав доволно знаење.
Праксата си го прави своето. При тоа, образование има нели? Ми требаат некои материјали македонски...расположени сте да споделите?
https://www.fakulteti.mk/news/29042...kje-mora-da-se-polagaat-kvalifikacioni-ispiti Сеуште нема одлука дека нема да се полага матура.
Ми искочи на фб денеска изјава од министерот. Овие 'квалификациони' тестови се уствари приемните. Ќе се предложи да се укине матурата само за оваа година, а ако некаде кандидатите имаат ист број на поени ќе се спроведат овие квалификациони тестови. Наводно, факултетите биле спремни за да организираат вакво нешто.
Тешко си матурантите со приемен , не се свесни што е приемниот ,а министерот што кажал не е такнуто макнуто , од здраствени причини подобро е да се организира матура , цело училиште е на располагање и има можност за оддалеченост од 2м., отколку во амфитеатар на факултет , како што се пријавуваат на ФИНКИ по 1500 кандидати , тешко дека ќе може да се изведе приемен
Па најверојатно крајот на август или почетокот на септември, за да има простор за три уписни рокови како што имало секогаш