На факултетите каде што нема да има приемен - да. А во врска со приемни, барајте да ви кажат со време, и материјали каде да најдете, и кога ќе се полага и сл.
Коечно и ова се реши како ќе оди. Се уредуваат уписите на високообразовните установи! - оваа изјава значи дека се во тек уписите за факултетите или ќе не известуваат за секакви информации за ова?
Јас кога ја слушнав оваа официјална одлука многу ми беше несватливо па дури и смешно да нема матура. Многу се возбудив, а истовремено многу се збунив дека не очекував ваква одлука. Ама и покрај тоа верував дека се почитуваат одлуките дадени од ВМРО и СДСМ а најмногу од Заев па затоа си поврзав дека ја кажаа таа одлука. Затоа многу прашања ми се вртат во глава сега. Ама постепено ќе разберам, а за славење предлагаме ние кај нашата гимназија да се одвива во август заедно со парада и со доделување дипломите.
Зошто уште се натегате не ми јасно ако е донесена одлука како ќе биде, значи донесена подразбира изгласана од тие што треба, и одобрена од истите. Нема ништо да се смени. Дечурлиите ги разбирам што се засегнати, ама другите... Супер ќе биде, ќе се пополнат сите места, секој ќе може барем да проба да дојде до диплома. Глупо, сакато, неписмено од една страна, и тие што заслужуваат од друга. Ама пошто првите се многубројни, ќе завземат повеќе места од тие што ќе пробаат да запишат и завршат што сакаат, оти нема да има ни приемни... бонбона. После ќе има пола кадарни и не кадарни, живела ла македоња.
Веројатно според тоа кој е со најможен добар успех. Тој што е со помал успех и да му фали некој поен за да е 5.00 просек него го отфрлаат.
па тогаш нека бараат матурантиве приемен, така не е фер воопшто, да не влезеш бидејќи некој на среќа се погодил над тебе на листа...
Рече министерот на прес конференција дека каде што има потреба ќе се спроведат приемни и ќе се прими ограничен број студенти. Како што имало оваа година во средните Панче Караѓозов и во Орце Николов пошо све 5.00 аплицираа и не можеа да ги селектираат.
Ама ако факултетот има квота 100 студенти, а се пријават 300? И да има приемен, пак нема да ги запишат сите 300 зашто нема капацитет.
Така те сфатив. Мислеше сите 300 да полагаат приемен и првите 100 најдобри да влезат? Ако така, да. И пореално би било од матура ваљда.
Мене ич не ми е проблем ако треба да се запишат 100 и се запишат 90 да си ја пробаат среќата и 10 кои се амбициозни и сакаат да учат. Нели до вчера ни кажувавте да си гледаме само за себе? Ќе фати врски некој/а кај еден професор, кај двајца ама не и кај сите тоа просто е невозможно еве и во средно има некој му пишуваат оценки по некој предмет заради пријателство ама не сите предмети. Лично познавам другарка која не сака да учи а директорката и е роднина па сите оценки и се по заслуга 3,4,5 таа самата не сака да се труди така и на факултет кој си учи ќе успее кој не негов проблем
Не знам зошто толку ви е битна матура. На секој треба да се даде шанса да се покаже мислам секој заслужува па ако си ја прокоцка негова загуба. Што корист имам ја од македонски и англиски оценка на факултет па таа да влијае дали ја ќе влезам во државна квота?
Дечки ве читам и ви се чудам. Посебно оние од матурантите. И да, и јас сум матурантка и искрено не ми е многу мило што е откажана матурата, бидејќи ја спремам од февруари. Е сега за приемни, се лажете дека ќе се запишеме со успех од 4те години. Можеби на оние факултети кај што има малку студенти да, ама како што планирам јас на медицински сигурно нема. И се нервирам сега пошо веќе речиси спремна матура ќе ја фрлам во вода и почнувам од наредна или понаредна седмица да учам хемија и биологија за приемен. А искрено знам дека така ќе е потешко бидејќи бев средно медицинско, а ние учиме биологија и хемија од различни книги од гимназиските според кои се прави приемен. Јас за неколку месеци ќе се обидам некако да научам 4 години од 2 предмета за гимназиско образование и сепак пред мене ќе има предност тој со повеќе врски или тој што никогаш не влегол во болница со пациент ама нема врска, тој е бил гимназија и е според негови книги правен приемниот. Тоа колку има што се радуваат па и уште инаетат со другите поради тоа што ова укинување е за нив радост, само докажува колку во генерацијата не се биле ученици за државна матура да положат искрено, а сепак ја запишале. Тажно.
Жално или не тоа е. Инаку за приемен ти гарантирам дека темите ќе бидат исти од матура ако си спремала некој предмет во зависност од факултет не ти менува ништо Ја зашто не учев? Знаев дека нема да има матура