Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус – образование за време на пандемија

Дискусија во 'Коронавирус' започната од cresa-jagoda, 18 март 2020.

1. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    3.592
  2. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    Од филолошки факултет студентското собрание предложија нивни предлози до Деканат. Да има и онлајн и физичка сесија , и до сега овие се мислам најдобрите предлози што ги слушнав.

Прикачени фајлови:

На cresa-jagoda, marty 0102 и злоба им се допаѓа ова.
  3. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    3.592
    20200514_212619.jpg

На allaround, cresa-jagoda и Pixi5 им се допаѓа ова.
  4. Spenstar

Spenstar Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    59
    Ќе излезе некогаш некакво официјално соопштение?? Свесна сум дека сите останати сектори во државава тонат, но неприфатливо е за образованието да се однесуваат како за сосема небитна работа. Јас освен некои предлози од студентско собрание на УКИМ, друго не сум сретнала. Од мојот факултет нема буквално никакво известување за испитните сесии што ни претстојат, едноставно не знам веќе што побрзо да учам.
    За основниве и средниве училишта замачкаа некако работа, иаку гледам по братучетка ми дека се е формално, колку да се помине. Еднаш неделно им пишат на фејзбук по некое задолжение, на тестовите нема ученик кој не добил 5ка (сите знаеме како). Ужас...Секоја чест за исклучоците.
    А, студентите каде се? Свесни се дека не сме баш мала бројка, така? Свесни се дека голем дел од нив не се од Скопје и дека минативе 2 месеци за џабе плаќаат кирии и сметки? Јас се вратив во родниот град за да не седам сама и да не правам дополнителни трошоци за живеење, но станот го плаќам регуларно иаку мравка нема стапнато во него два месеци, а примањата дома ни се значително намалени поради кризата. Ајде, јас некако ќе се снајдам, но жал ми е дека голем дел од нас ќе имаат тешки последици:worried:.
    Со студентите во студентски што ќе прават? Како ќе се вратиме ако нема меѓуградски превоз? Не сите имаат автомобили.. Мора се добро да се промисли, а знам дека одлуката на крај ќе биде секој факултет да се снаоѓа како што знае и се разбира, ние ќе го извлечеме подебелиот крај, со некоја формално спроведена дополнителна сесија.
    Се извинувам на долгиот пост ама мораше нервозава која ме фати во 3 сабајле да излезе некаде:swear:.

Последна измена: 17 мај 2020
    На Saraahh, Peperutce1115, glosipgirl и 8 други им се допаѓа ова.
  5. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    3.592
    Жал ми е во позицијата што си ти и останатите надвор од Скопје. Сите сме во иста местоположба, збунети и неинформирани. Но за жал, на УСС и останатите не им е гајле за ситоациите во кој се наоѓаат многу студенти.

На Spenstar му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2019
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.026
    Потполно се согласувам, за 10 дена започнува испитна сесија, а сè уште не знаеме ништо.
    Во иста позиција сум како и ти, но ни останува да чекаме до вторник, УКИМ имаат состанок тогаш и ќе соопштеле што ќе се случува со испитната сесија. :?:

На Spenstar и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  7. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    9.190
    За се излезе решение што и како ќе се прави дури и за изборите, а за факултет никој ништо не кажува.

На Spenstar, f.girl, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. marty 0102

marty 0102 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    193
    e bravo za ova sto go napisa jas iskreno da sum ti bi go pratila na nekoj od mediumive moze ke se svestat da prasaat -.-

На Spenstar му/ѝ се допаѓа ова.
  9. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Сега во вторник на 19ти Ректоратот на УКИМ ќе има седница, па ќе видиме што ќе одлучат.

На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    32.561
    Таа одлука ќе важи за сите факултети?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Да :)

На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.469
    Допаѓања:
    12.414
    А овие новинарите толку се ажурни.
    Наместо да прашаат нешто за студентите да напнуваат со прашања да му текне на тој што треба на нас.
    Они прашуваат пример колку години бил тој што починал од Велес и од кое село бил?
    Значи тоа е побитна информација од тоа дали ние ќе полагаме и кога ќе полагаме.
    Значи студентите не се битни.
    Стави им три сесии една по друга и тоа да полагаат со маски.
    Што има врска нека си полагаат со маска нека се потат и нека решаваат задачи.
    Дали тоа ќе им влијае на концентрацијата не е битно.
    Волкава неажурност немам видено.

На Spenstar, Принцезичка1, ToksycznaReakcja и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.397
    Ова прашање со месеци ме напнува.
    Еднаш се пожалив дека на матурантите им подарија и оцени за полугодие и им ја тргнаа матурата кога го пишав тоа ме нападнаа овде.
    Значи океј, не сакам да ми паднат 10ки од небо, но не сакам во 5 до 12 да излезе список за полагање и секој ден да имам испит.
    Како што матурантите се потресени од Короната и ние студентите сме.
    Мое мислење е дека испитната може од Јули да е бидејќи ситуацијата се уште не е добра, секој ден 30заболени не се малку.
    Не знам зошто повеќе од 2месеци не се зборува за студентите, изгледа факултетите кај нас воопшто не се битни.:@:@

Последна измена: 17 мај 2020
    На Peperutce1115, christinnn, Angie1432 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Ама после мора уште една во август/септември. А ако сега првава е јули, после таа брзо ќе дојде.
    Дури се збори августовска да биде од 17ти август, а јунска да заврши на 15ти јули.
    А за онлајн не знам дали сегде ќе дозволат.
    Ние требаше еден предмет да го полагаме онлајн, ни откажа професорот во последен момент, имало забрана за онлајн полагања.

На нина122 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    325
    Баш...кај мене на факултет излезе и распоред па одма го тргнаа бидејќи не било официјално. Испитите почнуваа од 1ви јуни. Има цел протокол за мерки, со кажано колку студенти може да полагаат во тој термин, за еден испит во денот има три термини и по два амфитеатри. Искрено, ми се допадна како се организирале. После секое полагање студентите веднаш излегуваат надвор и се врши дезинфекција, се разбира, ќе носиме и маски. Од овој аспект убаво се спремаат.
    Не дека не бевме свесни дека испитната ни почнува од 1ви јуни, па леле шок сега, уште две недели, ама со оглед на ситуацијава и со оглед што за нас студентите никој не обрна внимание, мене лично ми дојде многу нагло. Особено периодов, април и мај деновиве ми летнаа ко ништо...
    Мое мислење е некако да почнува од кај 10ти јуни да ни се даде барем уште една недела пред почеток на сесијата.:?:

На Glowy, cresa-jagoda и нина122 им се допаѓа ова.
  16. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    5.891
    Ако вие можете да полагате во јуни баш ме интересира зошто матурантите не можат да полагаат матура? На која основа? Тие можеа онлајн со наставниците да имаат часеви за да се разјанат некои теми, најбитното е мак да ги знаат темите за составите, друго нема нешто тешко тука.

На Peperutce1115, glosipgirl, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    325
    И мене тоа ме чуди. Им ја откажаа цела матура наместо некое поместување, а за нас ни збор не се кажа. Божем ние па не сме засегнати од ситуацијава.

На cresa-jagoda, marty 0102 и Принцезичка1 им се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Остај, бидна нивното. Ние кажавме што имавме да кажеме.
    Сега неколку предмети истовремено ги учам и повторувам и салата ми е во глава пошто не знам што прво, што второ ќе полагам зашто нема термини.

На Spenstar, cresa-jagoda, raww и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    5.891
    Се донедуваат одлуки што реално создаваат нови проблеми, ги нема цел месец да кажат нешто ново со оваа одлука а матурата е нешто што мора кога тогаш да го положат.

На cresa-jagoda и Pixi5 им се допаѓа ова.
  20. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.469
    Допаѓања:
    12.414
    Во 4 година во второ полугодие никој не учи.
    Ги фаќа еуфорија за матурата итн.и не се учи.
    Тоа е факт.
    Требаше да го скратат тој материјал што не им е поминат на редовни часови да го нема за матура и готово.

На cresa-jagoda, Принцезичка1 и Pixi5 им се допаѓа ова.