Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус – образование за време на пандемија

Дискусија во 'Коронавирус' започната од cresa-jagoda, 18 март 2020.

1. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    325
    Не разбирам што не ја поместат од кај 10ти да почнува...

2. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.468
    Допаѓања:
    12.417
    И онака до 3 јуни трае пријавувањето испити.
    После тоа секако ќе биде.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  3. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.091
    Допаѓања:
    26.926
    Искрено да ви кажам, мене постресно ми беше полагање испит онлајн отколку во живо.
    А, и колкоквиум исто. Кога знаеш дека имаш точно толку и толку минути почне паника да те фаќа.
    А, за препис е тешко. Скоро и невозможно. Повеќето стават прашања двосмислени и логички.

На Spenstar, marty 0102 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  4. Spenstar

Spenstar Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    59
    Јас полагав 3 колоквиуми онлајн и ми беше далеку постресно отколу во живо. Времето за полагање беше смешно, на препис не се надевајте, не успеав ни да решам се' иаку добро имав научено. И затоа не сум за онлајн полагање. Од друга страна пак ситуацијата не дозволува полагање во живо...
    Инаку, вчера спакував куфер и организирав превоз за да се вратам Скопје денес, зошто нели, од 1ви е сесија. И еве ме дома, чекам уште некој стрес и лажни вести поради некоординација, како да не беше доволно досега.
    Фијаско!

На Принцезичка1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    Точно, јас не знам како се бунеа дека по ќе се препишувало онлајн, кога има предмети на мојот факултет конкретно што и книга да имаш ако не знаеш неможеш да препишеш, сигурно за едно прашање нема тогаш да ја проучуваш цела лекција, а од друга страна теоретскиот дел ќе го стават усно и некој препишувач стручњак нека се изјасни како ќе прочита додека професорот во очи те гледа. Построго е онлајн и може да направат да биде и по ефикасно, ама не тие се залагаа се само за со физичко присуство да се полага , а според статистиките на заразени се гледаше уште пред некое време дека тоа еневозможно.

Точно е дека онлајн полагањето има многу недостатоци, како на пример многу предмети од некои факултети е невозможно да се полагаат онлајн, исто тука се и техничките проблеми ама за се може да се најде решение. А не УКИМ: со физичко присуство ќе се полага и тоа од 1 Јуни. За на крајот ништо од нивното(facepalm)

Јас сум за онлајн но организирано полагање или пак со физичко присуство ама да не е во Јуни, од причина што ситуацијата не е воопшто подобрена. Иако мене и многу не ми менува затоа што сум прикрај, но за други студенти е стварно стресмо. Комично е ова што го прават и што сите различно кажуваат.

На cresa-jagoda и ToksycznaReakcja им се допаѓа ова.
  6. ToksycznaReakcja

ToksycznaReakcja Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.973
    Само ме интересира кој е оној кредибилитет кој постојано го спомнуваат, а јас сметам дека одамна е нарушен со оглед на тоа што постои мито и ред други работи кој гледам дека често се занемаруваат.
    Онлајн не е може најдобар начин, но доколку нема избор подобро да не ризикуваме, а и препишувањето и не е баш така лесно.
    Знам дека ова е тотален хаос моментално, али да се надеваме дека позитивно ќе не изненадат.

На glosipgirl, Glossy-girl, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Ова. Кај нас дури и додаваат материјал. Некои од видеата што ги закачуваат траат вкупно 6 саати (еден предмет, една недела), сигурно мислат спиеме со книга..

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    5.375
    Глупости, вчера едно, денес друго. Ако веќе полагавме онлајн, да полагавме од март-април, а не вчера викаат физичко присуство - денес не. Многу неодговорно и нефер.

На Peperutce1115, Glossy-girl, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    325
    МОН нема надлежност за ова, така да изјавата му пропаѓа во вода.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.468
    Допаѓања:
    12.417
    Мислам дека факултетите се под надлежност на МОН.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    325
    Не. Автономни органи се.

На prominent и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  12. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    5.375
    Кај нас имаа пишано, демек деканката рекла дека може да се организира со физичко присуство, а и мислам дека за тоа одлучува секој факултет за себе, автономно. Некои предмети кои можат да се полагаат онлајн - нека се полагаат, ама практичните не знам како.. Едноставно не ми е јасно како би полагал некој, на пример завршен испит Анатомија 1 кој се полага на леш практично, како ќе полага некој онлајн на леш???

На CharmedGirl, Glossy-girl, Glowy и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.263
    Допаѓања:
    12.238
    Значи станува збор за мерки кои се предложени од комисијата за заразни болести, а усвоени од владата и претседателот на државата. Не е МОН институцијата шо одлучува во случајов.

На Glowy и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    325
    Тоа што го напишав е согласно изјавата на Адеми дека не смеело да се закажуваат испити со физичко присуство. Вонредната состојба завршува на 31 мај, а со тоа и важноста на уредбите.

На Glowy, prominent и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  15. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.398
    Луѓе сега ја прочитав изјавата на министерот за образование-ваква сум буквално:drunk:
    ОК, дали може некој да ни посвети 5 минути само 5 минути на нас студентите?
    Да и ние сме потресени од Коронавирусот и ние не сакаме да си го згрозиме здравјето, а уште помалку да не боли глава за прашањата кога и каква сесија ќе има.:worried:
    Решете на 31Мај и јавете ми дали да полагам физички на 1Јуни, што има везе, битно за матурантите се решаваше на големо.
    Кога сте постапиле правилно па сега?УЖИВАЈТЕ!8)

Последна измена: 20 мај 2020
    На glosipgirl, Glossy-girl, злоба и 5 други им се допаѓа ова.
  16. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    5.891
    Почитувани студенти,

На вчерашната Ректорска Управа беше донесена одлука со која Јунската сесија се продолжува и наместо од 1 до 30 јуни ќе трае од 1 јуни до 14 јули - со можност за дополнително продолжување со одлука на факултетите, додека Септемвриската сесија ќе започне порано и ќе трае од 17 август до 25 септември - со можност за започнување на сесијата пред 17 август со одлука на факултетите.
    Врз основа на оваа одлука и временската рамка која е предвидена за одржување на сесиите, на вчерашниот Наставно-научен совет и денешната Деканатска Управа на нашиот факултет предложивме:

Во периодот од 1 јуни до 14 јули, предвиден за спроведување на Јунската сесија, да се спроведат двата колоквиуми и испит од соодветниот предмет.

Сметаме дека овој период е сосема доволен да се спроведат двата колоквиума и испитот, се разбира со почитување на сите препораки од Владата, како и во согласност на конкретен протокол предложен од страна на Комисијата за заразни болести.

Доколку ова решение не е изводливо, предложивме:

Започување на испитната сесија минимум една недела подоцна од најавеното во мејлот испратен на 15 мај, односно наместо 1 јуни сесијата да започне најрано на 8 јуни.

Со овој предлог студентите ќе имаат дополнителна можност да се подготват за испитите и започување на сесијата. Во овој случај во јунската сесија ќе бидат предвидени 2 различни термини за полагање на предметите со разлика од 15 дена помеѓу термините. Вашата електронска пријава за испитот би била важечка за двата термини.

На вчерашниот Наставно-научен совет и штотуку завршената Деканатска Управа не се донесе одлука за начинот и датумите на спроведување на сесијата.
    Потенцираме, веднаш штом добиеме конкретни и дополнителни информации, ќе бидете информирани и симултано известени.

Еве за економски

17. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    5.891
    Сепак они сметаат дека овој период е доволен за да наулите вие иако не знаете кога кој предмет се полага:)

18. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    5.375
    Си играат играчки со нас,еднаш викаат едно еднаш друго. Да не знае човек што да планира. Еве ние до сега ништо не полагавме онлајн, ако не се планираше да се полага со физичко присуство, можевме да си полагаме и до сега по нешто. А сега што, сите испити онлајн. Барем да кажеа порано, ќе земавме колоквиуми. Јас лично сум против онлајн полагање, ама 10 пати сум повеќе против вакво заебавање и менување изјави 5 пати во 2 дена, навистина не е коректно, со оглед на тоа што немаме само еден-два испити, а и со оглед на тоа што не сме сите од Скопје, не знаеме дали да бараме сместување или не..

На Peperutce1115, glosipgirl, Glowy и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.263
    Допаѓања:
    12.238
    Сакаш да кажеш дека после 31 мај нема повеќе да има дистанцирање, носење маски, забрана за масовни групирања и сл.?

Поради слични, ако не и идентични причини беше откажана матурата, која шо регуларно се одржува во јуни. Како сега тие регулативи не важат за студентите? Малку е апсурдно.

На Peperutce1115, glosipgirl, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Не знам за вас ама јас 2 саати да издржам со маска во просторија која нема клима нема шанси. Ќе колабирам, најсериозно.

Јас треба на практичен да полагам на микроскоп, да креирам кариограми и идиограми, од кои дел нешто едвај сработивме практичен, нешто само теоретски.
    А на практичен испит мора да дојде асистентот до тебе и да погледне на микроскопот кој е пред тебе, да намести на структура и да одговориш што гледаш. Или пак да ти каже кај да наместиш и он да провери.. Така да дистанцирање тука тешко.

На glosipgirl, Glowy, marty 0102 и 5 други им се допаѓа ова.