Го дадов пример Скопје и превозот затоа што и тој претставуваше проблем последниве месеци. Реков дека ако има добра организација и однапред објавен план, не би било проблем да се снајдат студентите со превозот и со престојот за тие две недели. Треба и да се сфатат и професорите. Не се они криви што нема никаква организација од МОН и од Владата и од сите што се наоѓаат позади ова. Не може на нив цел терет да се префрли и луѓето по цел ден да си ја тупат главата со дополнителни испити и слично. Работата им е да спроведуваат предавања на начин што е предложен, ако тоа не го направиле одредени професори, би требало да им се одземе од плата или слично, а не тие што сториле се' во нивна моќ да го пренесат знаењето на најдобар начин да го јадат поради другиве. Типичен пример е мојот факултет, јас немам ниту една забелешка да изразам. Толкава организираност и напрегање не сум сретнала на ниту едно место. И сега, јас да ги гледам како си ја корнат косата и да не можат да кренат глава од прегледување на испити од триста други сесии, жално би ми паднало искрено, и тоа се' поради некои што мува не ги лазело низ минативе месеци. И тие се луѓе од крв и месо и они се под стрес цело време.
Не знам, јас бидејќи сум задоволна од моиве професори и нивното залагање за нас студентите можеби поразлично гледам на работите. Но, сосема ве разбирам и вас.
Јас верувај многу добро ги сваќам професорите,ама само тие кои се потрудија да олеснат на учениците и студентите и преку предавања ама и со полагања.Во основно три пати повеќе труд вложија вработените одколку на факсовите .Ова беа вонредни услови и затоа треба прилагодување на сите во ситуацијата. Велиш се може со добра организација. А кога ќе се организираат сега за 10 дена пред сесија.Па уште распоред на полагање нема. Браво за твојот факултет за организираноста ама читај како е по др факултети? На медицински ќе полагаат во клиники 1000ници студенти а не беа клиниките спремни да работат со пациенти.За студентите ќе се спремни..А бе ај,си играме со здрвајето.Во период кога бројот на нови слуаи пак расте. Многу жалосно ама не ме изненадува секогаш образованието било кај нас оставено на маргините како за професорскиот кадар така и за учениците студентите. Извини што се надоврзувам на твојот пост иако ова сакав општо да го кажам .
Верувајте ми, а сигурно и повеќето студенти ќе се сложат. Само чекам да помине испитнава. Каква и да е, само го чекам тој ден кога конечно ќе кажам дека е завршено. Не се трпи веќе. А М А Н !
Дефинитивно. Денес ми дојде преку глава сè и реков што сака нека биде, само да заврши оваа "тортура".
И јас сум на факсов и се согласувам со се само со едно не, зошто да ти дадат шанса да полагаш два пати? Ајде да е предметот од овој семестар па да има некоја логика, не си имал нормални предавања, вежби .... Ама ако ти е веќе ислушан од минатите семестри нема логика две шанси да имаш. А и да бидеме уште малку пореални по колку луѓе одат на предавање, па сега ова да е хендикеп? Може ти одиш цело време секој ден.... ама има луѓе кои се бунат како не можат да се подготват зошто немало предавања, а знаеме како се куцаат 90% од генерацииите
Не сум на медицински ама горе-доле иста е ситуацијата и на мојот факс па затоа ќе ти реплицирам. Треба да може и во две декади да се полага. Зошто? Тие што презапишале можеби лани немале услови, имале здравствен проблем и ете не положиле. Исто така не е сеедно предмет од 1000 стр, кој можеш да го положиш на колоквиуми, да одиш да го полагаш на испит, безразлика колку пати го слушаш.
КАј нас материјалот за колоквиуми по некои предмети не е исто со тој на испит, значи си полагаш прво колоквиум па за да стигнеш до испит. КАј нас не се завршува со колоквиуми и сите да ги положиш. По предмети има и завршен дел тест и практично. Ама мислам рекоа ќе има август сесија само што ќе почне покасно. Значи нема да остане една летна сесија, во две декади нема смисла. Едноставно не е ова градинка или основно па да мора сите да завршиме на време, секој предмет има 3 или 6 сесии. И јас сум имала хроничен проблем дома што траел 6+ месеци и сум изгубила година и не можам сега да обвинам никој а не можам и да се разочарам, а и не треба. Сепак ова е мој став
Во ред тоа си е твој став. Не треба сите да завршиме на време, ама па и не треба 90% да падниме и парите да одат во неповрат заради преголемата ажурност на факултетиве, сега е таква ситуација и треба да имаме некои олеснителни околности. За некој што не научил ни 100 декади нема да му помогнат. И баш заради тие тестови и услови кои ги имате вие треба да ви излезат во пресрет. Тоа е моето мислење.
Секако дека зборувам за предмети од овој семестар. Не зборувам за нешто што било предавано од претходен семестар. Точно е дека кај нас е различен материјалот за колоквиуми и усно, ама како би се одвивало тоа полагање на три/четири пропуштени колоквиумски? Па тоа би било хаос. Во вакви услови треба да се има обзир спрема студентите. Каква корист ќе имаме ние на нашиот факултет? Дури пишаа дека наместо два рока професорите сакале по еден рок од предмет. Па нормално ли е тоа? Ние ќе бидеме многу повеќе оштетени од сесијава, со оглед на фактот што кај нас и претходно се полагаше од 25 мај до 15 јули. Јас лично со полагања пред 10 јули немам завршено. Разликата е што претходно имавме распоред порано и можевме да се организираме. Вака сега на слепо, буквално треба на stand by да си за сите предмети и да чекаш да те викнат за полагање.
Те прочитав уште вчера, реков ај да не ти реплицирам. Ама кога веќе ти реплицирале, се дрзнав и јас да те цитирам. Прво, нели мислиш дека цела оваа криза влијае и на студентите? Затворени 2-3 месеци дома, со различни проблеми, без пари, можеби некои и директно погодени од болест? Не мислиш дека со оглед на се' тоа што поминале треба барем малку да се има почит и разбирање кон нив и барем еднаш во животот да му се олеснат нештата, отколку да ги комплицираат како и обично? Друго, како мислиш сите студенти од другите градови да стигнат во Скопје? Еве и да ги пуштат меѓуградските превози, со оглед на бројот на студенти и различни факултети, тоа би било таква гужва по автобусите, што еден ако има болен ете ти ново жариште. Некои нема каде да престојуваат и да, за две недели нема да можат да најдат смештај, прво затоа што ретки се луѓето кои издаваат станови и соби само за две недели, друго цените сигурно би биле дигнати до плафон. Следно, гужвата по ЈСП, не живеат сите студенти блиску до своите факултети. Понатаму, ако се полага во амфитеатар, како би се полагало +200 студенти во една просторија? Јас сум за физичко присуство и усно полагање. Ама условите такви какви што се ако не дозволуваат, се согласувам и електронско да е полагањето. Само сакам да знам дали ќе има сесија, начинот на полагање и некој начелен распоред. Многу ли сакам? И не, ова нема никаква врска со матурантите. Апсолутно, никој погоре ги нема спомнато матурантите. Ниту се споредуваме, ниту сметаме дека е исто. Само не е фер да бидиме третирани како 13то прасе во државата.
Што си се заебават со нас, си се заебаваат, ама да бидеме реални, половина од тие што сакаат да полагаат онлајн, за жал, не се загрижени за здравјето, туку мислат дека полесно ќе поминат онлајн. Што не значи дека е така секако, еве мене постресно би ми било онлајн отколку во живо. А за услови, можат да се обезбедат услови, да ти речат нема да влезеш на полагање без маска и ракавици, да видите како ќе носат сите до еден. Плус дезинфекција на работните површини на половина саат, и држење дистанца колку што е возможно. Ако се сака,се може. Најоштетени сме од тоа што секој ден ни даваат различно “официјално” известување, и што не знаеме како да се организираме, оти последен момент ќе ни дадат распоред. Инаку во врска со меѓуградскиот превоз, од мојот град постојано возеле за Скопје, јас не знаев, и баш се зачудив кога скоро ми кажаа. Возеле по скратен ред, место 4, 2 автобуса оти нема патници. И не знам зошто возат, мислев дека меѓуградскиот превоз не работи..
Зар мислите ако има протокол ќе се почитува? Од другите градови што патуваат со абтобус дека ќе биде се таман? Не верувам и додека е ваква ситуацијата за да се полага физички мора да се почека да има подобрување.
Има и кај нас меѓуградски превоз но сите работат 50% што значи и да има многу луѓе/студенти само половина автобус смее да е полн. А вака како што постојано менуваат термини и информации , кога ќе кажат официјално дата на крај и сите ќе треба да се вратиме Скопје , тоа ќе биде хаос. Од друга страна неможат сите да најдат во последен момент смештај, нема шанси, а што е до студентските домови па не сакам ни да замислам , таму што сакат нека кажат нема шанси да има ред и да се почитуваат мерки.
Не е проблемот да седнеш во амфитеатар и да полагаш (мада ако сме со маски на лице тогаш стварно тешко нас). Проблемот е додека дојдеш до факултетот за да полагаш. Е за тоа се бунат студентите, не дека не сакаме да полагаме.
Убаво кажав и пак ќе кажам. Според коментарите на фејсбук дојдов до заклучок дека се фолираат студентите, што значи и дека споредбите доаѓаа оттаму. За студенти од други градови, ене организираат превоз за до Скопје за да направст шопинг по моловиве. За Скопјани, по групи си седат у парк. Те молам не ми збори со сожалување, ич го неам, посебно за сите тие што кренаа бунт на фејсбук. Затоа што ги знам многу добро како го тераат факсот и како стигнале до дипломска и како сакаат да искористат шанса и да придобијат најдобро од ситуацијава. Затворени биле 2-3 месеци? Плис. Првиот месец можеби, кога сите ги почитуваа мерките. Откога се стопли времево сите се разлабавија и шетаат преку ден. Жал ми е за тие што директно се соочени со болеста, но, нажалост тоа може да се случи и во нормални услови. Не коментирам веќе на темава, искрено сеедно ми е веќе дали ќе биде физички, онлајн или нов шит ќе измислат. Ви кажав, распоред ќе има по завршеток на пријавувањето на испитите. Чекаат бројка на студенти. До тогаш не чекајте.
Мене не ми е до толку дали ќе е онлајн или физичко ( да, малку ми е страв што ќе се помешам со народ од секаде) ама ќе се помирам со тоа. Датумите беа од денеска до утре. Колоквиуми имаме до 6ти, а испити веќе од 9ти-10ти. Ова не е нормално. Многу ќе беше подобро да ни кажеа пред еден месец. Сега брзаат, а резултатот ќе се лоши оценки. И ме фаќа паника што ако не фатам услов и нема да можам да се запишам година. И се поради тоа што кажуваат од денеска за утре.