Коронавирус – образование за време на пандемија

Дискусија во 'Коронавирус' започната од cresa-jagoda, 18 март 2020.

1. Perelex

Perelex Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2019
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    241
    Читајќи ги коментариве излегува дека само јас сум [генерално] задоволен од организацијата на факултетот за време на ситуацијава. До мене е проблемот или факултетот излезе дека е надпросечен од другите. Инаку сеедно ми е дали јунска ќе биде онлајн или со физичко присуство, би сакал онлајн поради ризикот од транспорт до место на полагање но мислам дека оценките би биле пореални со физичко присуство.

На Glowy, yourfavoritegirl, GirlRose и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Pixi5

Pixi5 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    568
    Same:bow:

3. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Видов дека си пишала дека веќе нема да коментираш на темава, ама навистина не можам да премолчам на некои нешта кои ги имаше кажано.

Прво, болдираното воопшто не доликува на академски граѓанин.
    Вакво генерализирање и непочитување кон колеги, студенти од останати факултети и средношколци само е одраз на твоето ниво на култура и ништо повеќе.
    Револтот си го адресираш на погрешно место.

Второ, ова верувам дека го пишуваш како привилегирана личност која или живее во Скопје па си нема поим како се снаоѓаат студентите од други градови, или пак е од друг град но си има во секое време обезбедени престој и превоз.
    Ти веруваш дека не би им било проблем да се снајдат, ама во која ситуација си се наоѓа секој студент само тој/таа си знае. Од твојата претпоставка до како реално стојат нештата има голема разлика.

Се сложувам дека најголемата одговорност припаѓа на МОН и УКИМ, но дека професорите се за жалење аман немој. Можеби кај тебе се коректни и океј, но на повеќето факултети не се.
    Кај мене и при нормални услови пред вирусов резултати сум чекала со месеци и сум одела на втор колоквиум без да си знам резултати од првиот, така што вакви жалопојки за колку ќе им било тешко те молам немој.
    Крај краева на никој не му е лесно периодов and they'll just have to deal with that.

А мислиш ли дека тие кои го завршуваат факултетот со препишување/фаќање врски им требаше вирусов за тоа да го направат?
    Воопшто не.

Способни се и без кризи, вонредни состојби, рестриктивни мерки, онлајн полагања и сето она што не' следи периодов да го сторат тоа.
    Не велам дека е во ред, ниту дека ги поддржувам (ниту на крај памет), но велам дека кога студираш единствен приоритет и интерес треба да ти е начинот на завршување на твоите колоквиуми, испити и обврски, а не од Трајко, Петкана и Стојна.

Да, знаеме дека државава е дупка, но решението не се крие во гледање како да ги саботираш другите да не препишат затоа што тие повторно ќе пронајдат начин кога намерата е толку цврста.
    Решението ти е да си гледаш како ти најуспешно да се организираш за да го завршиш сето она што ти е предвидено во студиите.
    А за поправеден систем се знае, куферите и си одиш таму каде се пронаоѓаш.
    Да го оправаме ова општество кое е труло од самиот корен е загарантиран неуспех.

Последна измена: 23 мај 2020
    На CharmedGirl, Waverly Raven, sj *O* и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Ахам, една недела пред почеток на сесија не знаеме датуми, битно ние бараме изговори.
    Лани за септемвриска повеќето датуми ги знаевме уште крај на јуни, другите излегоа почеток и средина на август. И знаев кога што ќе полагам.
    Сега немаме појма. Ни дали ќе се колоквиуми, ни дали не. Кај нас неделава ќе имале состанок да одлучат. Ок, јас сите предмети истовремено ќе ги учам и на крај од ниеден нема нешто да сфатам.

Ќе споредувам со матурантите. Зашто за нив беше доволна реченицата Матурата се откажува и готово. Кај нас требаше замарање...е требаше ама ај ќе ќутат и ќе се прават не ја нисам одавде па на крај таму пред јуни ќе смислиме нешто колку да не биде без ич.

Решив што можам да положам, ќе положам и не ме боли више.

На Hellobeautiful, Peperutce1115, Dream-Girl и 12 други им се допаѓа ова.
  5. нво организација

нво организација Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    29
    Не мешај сега две сосема различни работи, едно е матура а друго е испити на факултет, изгледа сакаш да ти стават десетка без полагање и нималку знаење и чао пријатно

6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.181
    Допаѓања:
    27.356
    То Цецо. Ај седи мирен. Ја откажаа матурата. Ај уживај си.
    Ја за факсот плаќам пари, ти за средното што плаќаш?
    Јас на 6ка ќе се радувам.
    Вас ве мрзи да научете 100 страни македонски, тука ќе ми збориш за предмет анатомија од 400 страни што треба да се научи за пет дена буквално.
    Никој не се буне да нема сесија за разлика од вас.
    Само да се пролонгира со точни датуми.
    Се оди на факс за учење не за забава.

На marty 0102, Glossy-girl, Принцезичка1 и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Не се нервирај, на некои факултети е така секоја година.

8. нво организација

нво организација Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2015
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    29
    Ти мешаш глупости споменуваш матура и ја споредуваш со факултет јасно е на што алудираш

9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.181
    Допаѓања:
    27.356
    Да, мешам.
    Пошто и ние сме во образованието, не сме црни овци.
    Никој не вика да ви ја вратат.
    Само како навремено бевте информирани, така требаше и ние.
    Мене моментално најголема грижа ми е да положам. А, не дали ќе е 6ка, 7ца или 10ка.

На marty 0102, Glossy-girl, Tea678 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Не гледам причина да се расправате со средношколците. Ниту знаат ниту имаат претстава како се одвива полагањето на испити. Битно ние се разбираме и знаеме што сакаме, САКАМЕ СЕСИЈА СО РАСПОРЕД, точно да знаеме на кој датум што ќе полагаме, а не да бидеме на stand by и да чекаме во секој момент да не викнат за полагање на некој предмет. Просто не е возможно сите 7 предмети да ги владееш добро и да положиш со убава оценка во секое време. Повторувањето е мајка на знаењето.

На glosipgirl, злоба, sj *O* и 13 други им се допаѓа ова.
  11. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    3.724
    Една недела пред јунска сме и уште нема одлука, а сигурно ќе биде физички. Сакам само да видам што ќе се случи ако студенти се заразат. Не дај боже да дојде до тоа. Но, како што гледам, вчера парк беше пун и скоро никој не носеше маска. И со оглед на тоа што ние сме тврдоглави, не верувам нешто многу дека ќе бидат следени меркиве и на факултетиве.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.036
    На Економски им стигнало на некои дека на 6ти ќе се полага со физичко присуство, а како да прочитав на темава баш дека испитната сесија е одлучено да започне покасно, на 15ти јуни.
    Има некој дополнителни информации?

13. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.221
    Допаѓања:
    32.907
    Секој факултет одлучува посебно.

На ElenaOfRivendell, Hellobeautiful, Pixi5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.036
    Знам, туку мислев дека одложувањето важи за сите факултети. Сепак фала ти :).

На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. marty 0102

marty 0102 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    193
    na 4ti juni pocnuva sesijata ke imalo i fizicko prisustvo i onlajn usno ,ama uste ne se znae koj predmet kako ke se polaga ocaj .

16. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.389
    Јас мислам дека кај нас, со оглед на тоа што до 12.6. треба да пријавуваме испити, сесијата би почнала после тој датум. Нема логика да почне порано. Вие до кога треба да пријавите?

На Peperutce1115 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Кај нас датумите за пријавување на испитите секогаш биле до крајот на сесијата.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    На крај ќе испадне јулско августовска сесија :D

На CharmedGirl, glosipgirl, злоба и 2 други им се допаѓа ова.
  19. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    3.724
    20200524_112029.jpg

На CharmedGirl, angela.kostova, sj *O* и 6 други им се допаѓа ова.
  20. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    3.724
    20200524_162817.jpg 20200524_162854.jpg 20200524_162929.jpg 20200524_162945.jpg

На Glowy, ElenaOfRivendell и Waverly Raven им се допаѓа ова.