Коронавирус – образование за време на пандемија

Discussion in 'Коронавирус' started by cresa-jagoda, Mar 18, 2020.

1. f.girl

f.girl Форумски идол

Како не им текна досега да ги стават во школо и преку лето за да не акаат? Не знаев дека ако сме во школо автоматски не се збираме никаде (facepalm)

ostoun likes this.
  2. Celltica

Celltica Форумски идол

Ама нивното собирање е незадолжително. Не мораш да се собираш. А на школо мораш да одиш, во затворен простор со 30 други деца. Веројатно јасно е дека протоколи и слично нема да се почитуваат, да не зборувам дека со часови од 20 минути нема многу да се постигне...

buba4e89, WildMk, ostoun and 3 others like this.
  3. fantastic girl

fantastic girl Активен член

Незадолжително но скоро сите се собираат така да мерката нема ефект.

4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Само млади се групираат. Во право си. Затоа сме до тука.
    Една па образована нација што сме во обични услови. Пола на школо одат колку да немаат неоправдани.

glosipgirl and Celltica like this.
  5. fantastic girl

Ако тебе не ти се учи( студира) не можеш да кажеш дека на пола не им се учи.

ElenaOfRivendell likes this.
  6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Што па има да учам. Џабе ми е се изгледа.

f.girl and Celltica like this.
  7. fantastic girl

Со тебе очигледно не може човек да се разбере бегаш од сите можни теми на дискусија и идеш на друга тема колку да се најдиш во муабет.

ElenaOfRivendell likes this.
  8. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Уф е вакви мислења просто обожавам. Уште па и делов, ученици до 5то одделение ОНЛАЈН. Иди прочитај во другите теми какво им е мислењето на родителите за наставата на децата до 5то одделение. Никој не е крив што има пандемија ама има такви што се криви што сеуште се шири низ Македонија и не се намалуваат бројките.

Жал ми е ако немаш избор да работиш од дома па мораш да се "акаш" на работа, ама баш ме интересира дали истово ова ќе му го кажеш на член од твоето семејство кој е ученик или студент. Јас со луѓето што сум во контакт, знам дека ги почитуваат мерките колку што може највеќе и не идат на забави. Ни јас нити тие ќе сакаат да бидат затворени во иста просторија со луѓе што не се прибрале дома.

И за крај, лесно ви е да зборите вака од страна. Не дај боже дома да ја осетите паниката дека некој можеби е болен, одма друга песна ќе пеете.

buba4e89, 1112, mareane and 7 others like this.
  9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Јас како студент ќе знам што и како да си носам. Ќе се придржувам до мерките и ќе си одам со страв на факс.
    Оди докажи му на мало дете.
    Многу е лесно вака да земам јас жена да се споредувам со мали деца.
    Знам јас да дискутирам, ама со мислења што држат вода.
    Никој не те тера да одиш на работа. Тие деца мора да одат на школо.
    Ајде ти како единка кажи кое е најдобро решение освен "ако можам јас да се акам од работа, може да одат и на школо".

ostoun likes this.
  10. wings12

wings12 Истакнат член

Ти кога се акаш на работа сигурно имаш колеги што не почитуваат мерки, исто и ќе биде и на училиштата и факултетите. Спомнав дека кај мене на факултет професорите маската ја носат како алка.

WildMk and ostoun like this.
  11. fantastic girl

Најдоброто решение според мене е до 5 ОДД online сите други на школо или факултет бидејќи таа возрасна група не почитуваа мерки ни вака ни така.

12. ostoun

ostoun Истакнат член

Со учениците има можност наставата да се спроведе на друг начин, вашите работни места, за жал, не го дозволуваат тоа. И сите не се дружат, конкретно моите деца се дома, излегуваат само со нас во природа. Сметам дека здравјето е најважно, тој што не почитува мерки, секако нема да ги почитува. Со започнувањето на настава со физичко присуство се загрозуваат оние што ги почитуваат мерките, кои со тоа сакаат да се заштитат себеси и своите блиски.

1112 and cresa-jagoda like this.
  13. fantastic girl

Тоа што го кажа ти дека почитуваат мерки е 1 процент а вака 100 проценти необразована и пак заразена нација.

14. ostoun

ostoun Истакнат член

И зошто тој 1 процент, иако според мене е повеќе, да ризикува? И што кога здравствените капацитети ќе бидат надминати? Сметам дека онлајн наставата ако е добро осмислена, може да биде ефективна, нема да изгуби образованието на квалитет.

1112, WildMk and cresa-jagoda like this.
  15. fantastic girl

Ризикот е ист и со влез во маркет банка и така натаму.

16. ostoun

ostoun Истакнат член

Не, во никој случај не е исто настава, еве нека се и 120 минути, и пазарење од десетина минути.

WildMk, cresa-jagoda and glosipgirl like this.
  17. fantastic girl

Остави ти тоа присуство од само 5 минути со заразен е доволно за да се заразите и вие.

18. ostoun

ostoun Истакнат член

Ако заболениот не носи маска, да. Затоа избегнувам маркети каде што вработените не носат маски и им дозволуваат на муштериите да влегуваат без маски. Со настава со физичко присуство не станува збор за можност за заразување, туку сигурно ќе има заразување. Мислиш дека децата над 5 одделение ќе ги носат маските? Ќе ја користат секоја можност да ги извадат затоа што нема да можат да издржат толку долго со маска. На секоја појава на симптоми сите ќе треба да се тестираат и да седат дома во изолација. Значи пак ќе се губи настава, а тоа ќе повлече и изостанување на родителите од работа. И што со оние деца со хронични болести? Што со наставниците со хронични болести?

1112, glosipgirl and cresa-jagoda like this.
  19. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

За да стигнеш до најобичен маалски маркет не верувам дека влегуваш да се возиш по автобуси кај што ризикот е многу поголем отколку самото влегување во маркет. Е сеа замисли 80 од 100 студенти во една група само да се возат во автобуси редовно. Хаос е мал збор.

cresa-jagoda and ostoun like this.
  20. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Сите се за онлајн, а никој не размислува за студентите кои имаат практични вежби кои им се есенцијални за понатаму во студиите и работата. Тоа што може да биде онлајн нека биде, ама не сакам да имам дупка во знаењето. Сфаќам дека е ризично, ете предавања нека бидат онлајн, ама барем вежбите некако да се спроведат физички. Сепак сме доволно возрасни да не ги вадиме маските... За основците слободно може онлајн според мене, ама за тие над петто одделение. :)