Коронавирус – образование за време на пандемија

Дискусија во 'Коронавирус' започната од cresa-jagoda, 18 март 2020.

1. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    3.710
    Изгледа да заврши сесијста, па ќе одлучат.

На Kimberly11 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Или канта има го*на нема или го*на има канта нема.

Не.
    Ни фали нас држава.
    Ја немаме, затоа е вака.

На CameliaMiller, JuLleE, EuHenIa и 4 други им се допаѓа ова.
  3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    ами децава од основно.... Тие изгледа не постојат. Не ми е јасно зошто го делат.

4. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.938
    Допаѓања:
    6.797
    Основците немаат право на глас :?:

5. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    3.710
    "На денешната 80-та седница, Владата на Република Северна Македонија ја разгледа и усвои Информација со План за одржување на наставата во училиштата во учебната 2020/2021 година на Министерството за образование и наука, и донесе заклучок таа да биде споделена со Комисијата за заразни болести, по што врз основа на мислењето на Комисијата ќе биде донесена одлука за моделот за организирање и спроведување на наставниот процес во основните и средните училишта“ велат од владината служба.

https://meta.mk/osven-za-prvachinja...nlajn-predlaga-komisijata-za-zarazni-bolesti/

6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    На Hellobeautiful и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  7. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.217
    Допаѓања:
    277.209
    Го ислушав министерот за образование и искрено ми се соплака...
    Не дека не ги знам состојбите во образованието и способноста на МОН,ама до олку хаотично не верував дека може да е.Ако го ислушате што сака меѓуредови да каже ќе видите дека МОН не е за ништо спремно ниту за онлајн ниту за физичко присуство.Ќе остават на општините и учиштата а тие
    тамбетер.Со блокирани сметки со незаинтересирани власти ...
    За физичко присуство им е страв да одлучат за да не превземат одговорност ако дојде до несакани случаи а за онлајн треба да обезбедат технички услови за кои пак ич не се спремни.. .Тешко на деца родители и наставници...

На Kitten, raww, CameliaMiller и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.938
    Допаѓања:
    6.797
    Не знам во кој дел си во образованиево, во смисла дали имаш деца или си лично засегната.
    Но од МОН апсолутно никогаш не очекувај ништо. Тие ќе си ја префлуваат одговорноста постојано и ќе се однесуваат како заштитени мечки. Сите одлуки им се максимално политички. Тешко на сите што сме заглавени во образовниов лавиринт.

На raww, Angie1432, tinka-mace и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.340
    Највеќе ми беше страв дека и на помалите тоа ќе го направат ко на нас студентите, шо дозволија секој факс самостално да одлучи како ќе одржува сесија. Сега и ова со секое школо и општина да одлучи само ако го спроведат ќе биде ужас. :(
    Мене многу ми е битно шо одлука ќе донесат, имам родител професор, брат во основно, јас сум студент, максимално ни е важно што ќе се одлучи и оваа неизвесност ептен не нервира сите.

На татко ми цело време родители му се јавуваат од ученици на кои е класен за да го прашаат околу наставата, немаат никаков одговор ни тие, директорот вика чекаме од МОН, речете им ништо не знаеме и ние. Збунети родители, професори, ученици, ова е хаос..

На MrenaRiba, candy.cane, злоба и 2 други им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.244
    Допаѓања:
    27.875
    Не се само технички неспремни. И кадарно се неспремни со постари професори кои нема шанса онлајн да држат часови.
    Имаа од март можност да смислат што да прават и да се спремат. Ама не. Бутај проблеми под тепих ко и за се друго во државава.
    Уницеф направи протоколи за учење од дома, други земји имаат одлични протоколи за одење на школо со ротации во смени. Меѓународна заедница им дава пари за да направат асалана онлајн платформа. Ама не. Се чека магично сами да се решат проблемите.
    И професорите си ќутат им одговара дома да седат, плата тече, ќе направат 1 презентација неделно (и тоа помладите и ИТ пописмените) и супер се погоди пандемијава за живеачката.

На Angie1432, Doozy, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Сања С.

Сања С. Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    30
    За неспремноста на МОН и Бирото за развој на образование веќе нема ни што да се каже - јасно е. Со месеци што правеа којзнае, нѐ држат во неизвесност до самиот почеток на учебната година, топло-ладно си играме. Дека најдобро се учи на училиште, а не онлајн и тоа е јасно, но многу други работи треба предвид да се земат.
    Мојот син е прваче, а јас сум бремена... единствен случај не сме сигурно, што е со децата кои имаат хронично болни родители, живеат со баби и дедовци?? Со месеци го учиме синот да носи маска, но кога ќе му стане мака си ја спушта, го чеша носот, полошо прави. Ќе ги почитуваат протоколите на училиште деца од 6 години?? Кој ќе одговара ако се рашири вирусот меѓу децата, а со тоа и кај родителите?
    Нека ги дадат со име и презиме тие што ќе донесат одлука да почне учебната година со физичко присуство да знаеме од кого да бараме одговорност ако се случи нешто лошо. Одговорност мора да носат креаторите на политиките во државава, па за животи зборуваме!
    Важно е образованието, но и здравјето исто така.
    Читам по коментари споредби дека и онака шетале, оделе во кафулиња, но никој не ги тера, самите го прават тоа, свесно со впуштаат во ризик. Сепак, нѐ има и такви што внимаваме.

На cresa-jagoda, Hellobeautiful и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  12. BrokenWings16

BrokenWings16 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    61
    Само да не ни ја одложат годината, како да кажам другото и онлајн да е на кого му се учи пак ќе учи, можам да кажам дека сум одлична (не со сите 5ки ама добро). И би учела и онлајн затоа што имам желба за тоа што го учам, и поарно е дома додека не помине пандемијата, да се тешиме последен месец да е...

13. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Ќе го одложат почетокот на учебната година, веќе решиле, денес соопштија. А Влада колку што слушнав пред некој ден ако оди сè како што треба негде дури околу 20 септември треба да имаме. Ако не биде како што планираат кој знае кога...

14. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    3.710
    На raww, cresa-jagoda, GirlRose и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.340
    УКИМ на апаратима :rofl::rofl:

(Знам дека сум офф ама морав). :D

На Purplelilac, raww, christinnn и 5 други им се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.190
    Допаѓања:
    258.388
    На referentka и злоба им се допаѓа ова.
  17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.340
    Искрено верувам дека не е.
    Имаат многу подобар електронски развиен систем од УКИМ за жал и го користеа и пред пандемијава, се им е електронски нив.
    На УКИМ ништо не функционира електронски, заглавени сме во 20ти век..

На Purplelilac, glosipgirl, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.651
    Допаѓања:
    13.865
    Не ќе се тегнат ко УКИМ со месеци! Чекај чекај, прво плтформа да се избере, ајде Zoom, не не, ајде подобро Microsoft teams. Па убедување со професори, кавги во групи поради професорите шо апсолутно не се заинтересирани да држат онлајн настава, деканатот никаде го нема, изгубен во вселената... Па недела дена, се креираат профили, во меѓувреме убедувањето со “нивните екселенции” продолжува...

Немам шо повеќе да кажам, многу ми е јасно зошто сме на илјадито место од Шангајската листа и постојано тониме.

На Purplelilac, oblace1, Hellobeautiful и 6 други им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.190
    Допаѓања:
    258.388
    Кај нас на Правен оддамна функционира. Јас магистрирав 2012 год, значи од 2007 се е електронски.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.340
    Не носевте пријави, не бркавте потписи, оцени во индекс да ви пишат? :)
    Електронски само оцени ставаат кои секако немаат никаква важност без да ги имаш во индекс... И пријавуваме испити, кои па не тераат пред испит да однесеш пријава на факс физички за да потврдиш присуство...
    Ако ова е некаков електронски успешен систем на УКИМ...

Мислиш гајле ќе им е? Па ќе се перчат како нивното физичко полагање што го држеле било поугледно од на другите факсови иако не одржале час, како тие биле најнај, со нив никој не може...

На Waverly Raven, oblace1, christinnn и 3 други им се допаѓа ова.