Точно, упатство си има во еден документ за сите 4 можности, а детали што како само за една можност. На МОН веб-страницата ќе чекаме повеќе детали.
Реално им следува одмор и на нив како и на сите други луѓе. Сега што не си ја завршија работата на време, тоа е веќе друго
"Додека тече расправата за тоа како да се одвива наставата од септември, податоците од руралната општина Карбинци покажуваат дека наставата со физичко присуство е алтернатива за училиштата. Дури, просторот за секој ученик е далеку поголем од тоа што пропишува протоколот, во одредени училишта во училницата ќе има одвај неколку ученици, а има и одделение со само еден ученик. Онлајн наставата би создала дополнителна компликација, бидејќи поголем дел од учениците од планинските места немааат ниту компјутери, ниту стабилен интернет преку кои би се изведувала наставата." https://meta.mk/onlajn-nastavata-kj...czite-od-planinskite-mesta-nemaat-kompjuteri/
Во право беше една членка што пиша поназад (мислам во оваа тема), дека нема потреба во мали градови или планински места каде што нема заразени, а се помал број ученици, тие да имаат онлајн настава. Не може да се споредува пример Скопје со некои вакви места. Мислам секое школо и факултет ќе си одлучува самостојно, еве на ПМФ има анкета за спроведување настава.
Мене ова со давањето ваучери за прибор ми е нелогично. Значи кога веќе ќе има онлајн настава за поголем дел од учениците, зашто не субвенционираат таблети или лаптопи туку тетратки и моливи? И 3000 да е, има таблети од 2500 најефтино што ќе може да си го дозволи секое дете што е така кажано посиромашно.
Јас не добив никаква анкета, можеби зошто тие од мој смер се dickheads и ништо не споделуваат со нас! Иначе ако мислиш за таа што ја спроведоа на почетокот на пандемијата, мислам дека само претставниците од ФСС ја пополниле.
Во групата што ја направија пред месец дена, за сите студенти на ПМФ е ставена анкетата. Можеби не си додадена?
Не не, има нова за сите студенти од сите институти и мислам моментално брои 400+ членови ако не се лажам.
Дали некој аплицираше за училишен прибор? - за финансиската состојба на семејното домаќинство на ученикот, односно неговото потесно семејство, Овој документ не можам да го најдам.... денес е последен ден, се јавив во УЈП велат дека министерството го обезбедувалао тоа, а не ние, но не верувам зошто таму пишува дека и тој документ треба да се постави..
Слушам сега на вести, околните земји се спремаат за старт на учебната година. А во Македонија се одложува стартот на учебната година. Верувам дека ова го прават за да препишат од соседите . Толку неспособни да сме бре.
Аман веќе, до кога ќе шетаат со одлуките Училиштата треба да почнат со работа ако се сака ќе се најде начин. Ама нормално наставниците им одговара да не тргнат пак. Си седат дома им, стигнува цела плата 24 000 или кој колку зима. Ќе се уклучат еднаш во денот да зададат домашно и гајле им е. Па после ќе ср правдаат демек од вирусот не сакаат да ризикуваат, а по кафичите со кикотење раскажуваат како им се погодила панденијата да си одморат толку месеци дома, со плата со одмори. Ем од март се дома, не работеа ништо цел месец ем сега и летен однор. Ајде нека биде онлајн настава ама скрати им плата 50% ќе видите како сите ќе викаат дека и не е така страшно да си тргнат пак со физичко присуство.
Нека е еве онлајн, ама нека држат настава, за тие што "не знаат" или воопшто не се уклучуваат нека им скратат на плата. Не само домашни да праќаат и никаде да не се уклучуваат. Ова со акцент на средно и основно најмногу.
Па они тоа си го сфатија како одмор и ништо не предаваа. Ќе се уклучеа еднаш да дадат домашно, пола саат ср чекаше некој да ср уклучи, па ср исклучил, па камерата па ова па она. И од тие 30минути дали 10 минути нешто им објаснуваа. Колку може да научи дете од 8 години за 10 минути? Ние дома објаснувавме на почетокот, после веќе дигнавме раце. Ем преморени од работа ем дома да пишуваме домашно, да тумачиме задачи. Не е фер. Нека им дадат на родителите плус плата за тоа што ние изиграваме наставници дома а они за 1 час во денот си земаат пари на готово. Ама државна администрација и се е можно. Абе да има како, ич нема ни еден саат да ср уклучуваат ама платата цела да е. Одма рипнаа во април мај кога се збореше да им ср намали платата за тие месеци. А ние што сме во приватни фирми ниту не ослободија од работа, па дома плус и наставници изиграваме
Е каде читаш дека барам дадилка? Напишав некаде дека барам некој да ми го чува детето? Само сакам да си ја вршат работата за која се платени, да ги учат децата. Јас не можам да го учам детето, ниту го знам материјалот, ниту сум стручна да предавам математика, англиски, македонски.