Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус – образование за време на пандемија

Дискусија во 'Коронавирус' започната од cresa-jagoda, 18 март 2020.

1. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    12.391
    Не можеш така да размислуваш.
    Знаеш колку луѓе седат дома без работа сега додека се кафаните и кафичите затворени.
    Нема работа значи нема ни плата за нив.
    Тие семејства нели треба да се прехранат?
    Факт е дека можеше да се организира полагање на колоквиуми ама ете не сака или нема толку капацитет тоа да го организираат.
    И дека ќе не најдат во јуни да полагаме 5 предмети за 1 месец на цел материјал додека ние секој ден сме на факултет лаб вежби правејќи.
    Ама некој ќе трпи за јадење уште малку ако не се отворат рестораните и кафичите.

2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.588
    Допаѓања:
    38.903
    1.Има многу студенти кои треба да патуваат со автобуси од други градови, замисли 2-3 саати затворен со уште многу луѓе.
    2.На некои факултети студираат многу студенти , не се по 10 - 20 на смер и ако некако се успее да се организира полагањето во амфитеатар што би траело многу долго поради поделби на групите, усни и практични испити е многу потешко да се организираат на помали групи, да не речам невозможно , а да не се туркаат студенти додека чекаат да бидат викнати.
    3.Измислениот вирус?

На Purplelilac, allaround, Glowy и 2 други им се допаѓа ова.
  3. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    32.561
    И јас мислам дека најголем проблем е патувањето со автобус. Јас додека стигнам на факс 30 мин поминувам во автобус, попрво тука би се заразиле него ли на факс. Да не зборувам за деца од Куманово, Велес кои секојдневно патуваат.

На Purplelilac, allaround, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    12.391
    Нема поента сега да се отворат факултети.
    Доволно е да има испитна сесија во јуни.

5. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    И за јуни е дискутабилно.

На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.865
    Електронски, исто како и во април.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    5.180
    Па добро јас не верувам дека постои корона, ти ако толку се плашиш и веруваш што прават за бизнис веќе неколку години по ред, свински, птичији, крокодилски вирус, не верувам дека обичнава маска ќе те заштити баш, земи си гас маска и терај. Јас само кажав дека треба да имаат малце осет и за факултетите а поради кои причини веќе имам напишано, а која опција е најдобра треба они да кажат, онлине по мене не е.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  8. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.865
    Луѓе умираат, факултетите не се приоритет, макар што се тера настава онлајн, мене супер ми е.

На Glowy и злоба им се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.588
    Допаѓања:
    38.903
    Аха да, оди кажи им го тоа на оние што лежат на респиратори , на луѓето што млади си починаа од вирусов или на докторите и сестрите што по цели денови се со пациентите и се директни сведоци.Добро, освен од параноја дека некој постојано ве лаже и дека се е заговор и ништо не постои се храните од нешто друго?
    А дали некој искористува и прави бизнис или не е веќе друга работа.

Онлајн предавања кај нас на факултет добро се спроведуваат, според мене може и предмети кои се ај да ги наречам полесни и не бараат посебно практично спремање и вака од дома да си ги полагаме.За други факултети не можам да кажувам како се организирани, ама од тоа што ми кажуваат, ја реализираат скоро сите наставата како што треба.Исто ми е дали во амфитеатар ќе слушам или од дома.
    А штом многу универзитети во светот можат да организираат онлајн полагање, зошто да не можеме и ние.

На Purplelilac, Glowy и allaround им се допаѓа ова.
  10. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.477
    Toa е изводливо за факултетите што ги имаат сите предавања и материјали за испит... пишував погоре за мојот факултет дека некои професори сеуште не немаат исконтактирано, јас не знам на тој испит што оценка ќе извадам и јуни и септември нека е.

11. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.090
    Допаѓања:
    26.919
    Не постоела Корона. Верувајте во што сакате искрено. Само нека направат документ да се потпишете дека се откажувате од респираторот што ве следува кога ќе фатите Корона. Цел свет е будала, ама вие сте најпаметни па не верувале. Од такви кои не веруваат ние сме до вакво дереџе.
    Друго е да си против пол.час и сите тие рестрикции. Друго е да си правиш Бајрам на мозокот дека Корона не постои и е мисловна именка.
    Фала лепо

Последна измена: 8 мај 2020
    На Purplelilac, ElenaOfRivendell, allaround и 2 други им се допаѓа ова.
  12. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    3.592
    Не ја гледам поентата да се оди физички, особено ако се повеќе од 100 души

Прикачени фајлови:

На нина122 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    Нема смисла. И сите што сне прикрај со студии , и што веќе не седиме Скопје треба цело време да патуваме за секој испит? По автобуси и слично.

14. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    3.592
    Многу им е гајле за останатите. Мислат ако сме се префрлиле онлајн автоматски сите ќе препишуваме. Се надевам нема ги воспостават.

На allaround му/ѝ се допаѓа ова.
  15. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.572
    Мислам дека со помали групи/смерови е и поизводливо онлајн, нормално се да се огранизира убаво, а имаст време да организираат и да испланираат. Тој што сака да препише и во амфитеатар ќе препише.

На злоба му/ѝ се допаѓа ова.
  16. злоба

злоба Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    3.592
    Од друг аспект, не мора да се утепаш од чекање додека дојде па тестови да подава. Така да онлајн е најдобро сега за сега.

На allaround му/ѝ се допаѓа ова.
  17. angela.kostova

angela.kostova Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    199
    Онлајн полагање може да се реализира, но дали ќе се исплати е прашање.
    Имаш професори кои не се разбираат со технологија, имаш студенти кои знаат да си најдат начин да препишуваат под какви услови и да ги ставиш. Сега заради такви студенти логично е да се направат прашањата и задачите потешки за решавање со што може да се оштетат студентите кои не препишувале ама немаат капацитет да научат за 10ка, или пак да се направи помало времето за решавање со што поголем број студенти ќе се оштетат.
    Во оглед на ситуацијата, да многу подобро е да се организира онлајн полагање, ти фали уште па во амфитеатарот да одиш со маска на жешкото да се стресуваш.
    Само се надевам факултетите ќе имаат некакво срце и ќе ја олеснат работата во испитните сесии.

На nevermet18, злоба, ElenaOfRivendell и 3 други им се допаѓа ова.
  18. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    5.375
    Јас имам некои предмети, односно практични полагања, кои не можат да се спроведат онлајн, односно мора да се полага на факс, и на нашиот факултет нема да полагаме онлајн ништо, иако одредени предмети не бараат физичко присуство.

На Glowy, Pixi5 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Преку глава ми е од се.

На cresa-jagoda, Sejfullai, angela.kostova и 4 други им се допаѓа ова.
  20. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    32.561
    Вчера имаа онлајн состанок УСС-УКИМ и дел од нивните предлози биле:
    -Сесијата да е од 1 јуни до 15 јули со три декади за полагање.
    -Да не се презапишуваат предмети од зимскиот семестар.
    -На правен и економски да се полагало во шатори, бидејќи се многу студенти.
    Што ќе усвојат факултетите ќе видиме. Едино ми се допаѓа вториот предлог да не се презапишуваат предмети. Иако сум против онлајн полагање сега мислам дека треба да се примени. Барем усмениот дел и некои изборни предмети, колку толку да намалиме нешто. Па во септември би требало да се нормализира сé и да полагаме нормално.

На allaround, angela.kostova и злоба им се допаѓа ова.