Не можеш така да размислуваш. Знаеш колку луѓе седат дома без работа сега додека се кафаните и кафичите затворени. Нема работа значи нема ни плата за нив. Тие семејства нели треба да се прехранат? Факт е дека можеше да се организира полагање на колоквиуми ама ете не сака или нема толку капацитет тоа да го организираат. И дека ќе не најдат во јуни да полагаме 5 предмети за 1 месец на цел материјал додека ние секој ден сме на факултет лаб вежби правејќи. Ама некој ќе трпи за јадење уште малку ако не се отворат рестораните и кафичите.
1.Има многу студенти кои треба да патуваат со автобуси од други градови, замисли 2-3 саати затворен со уште многу луѓе. 2.На некои факултети студираат многу студенти , не се по 10 - 20 на смер и ако некако се успее да се организира полагањето во амфитеатар што би траело многу долго поради поделби на групите, усни и практични испити е многу потешко да се организираат на помали групи, да не речам невозможно , а да не се туркаат студенти додека чекаат да бидат викнати. 3.Измислениот вирус?
И јас мислам дека најголем проблем е патувањето со автобус. Јас додека стигнам на факс 30 мин поминувам во автобус, попрво тука би се заразиле него ли на факс. Да не зборувам за деца од Куманово, Велес кои секојдневно патуваат.
Па добро јас не верувам дека постои корона, ти ако толку се плашиш и веруваш што прават за бизнис веќе неколку години по ред, свински, птичији, крокодилски вирус, не верувам дека обичнава маска ќе те заштити баш, земи си гас маска и терај. Јас само кажав дека треба да имаат малце осет и за факултетите а поради кои причини веќе имам напишано, а која опција е најдобра треба они да кажат, онлине по мене не е.
Аха да, оди кажи им го тоа на оние што лежат на респиратори , на луѓето што млади си починаа од вирусов или на докторите и сестрите што по цели денови се со пациентите и се директни сведоци.Добро, освен од параноја дека некој постојано ве лаже и дека се е заговор и ништо не постои се храните од нешто друго? А дали некој искористува и прави бизнис или не е веќе друга работа. *** Онлајн предавања кај нас на факултет добро се спроведуваат, според мене може и предмети кои се ај да ги наречам полесни и не бараат посебно практично спремање и вака од дома да си ги полагаме.За други факултети не можам да кажувам како се организирани, ама од тоа што ми кажуваат, ја реализираат скоро сите наставата како што треба.Исто ми е дали во амфитеатар ќе слушам или од дома. А штом многу универзитети во светот можат да организираат онлајн полагање, зошто да не можеме и ние.
Toa е изводливо за факултетите што ги имаат сите предавања и материјали за испит... пишував погоре за мојот факултет дека некои професори сеуште не немаат исконтактирано, јас не знам на тој испит што оценка ќе извадам и јуни и септември нека е.
Не постоела Корона. Верувајте во што сакате искрено. Само нека направат документ да се потпишете дека се откажувате од респираторот што ве следува кога ќе фатите Корона. Цел свет е будала, ама вие сте најпаметни па не верувале. Од такви кои не веруваат ние сме до вакво дереџе. Друго е да си против пол.час и сите тие рестрикции. Друго е да си правиш Бајрам на мозокот дека Корона не постои и е мисловна именка. Фала лепо
Нема смисла. И сите што сне прикрај со студии , и што веќе не седиме Скопје треба цело време да патуваме за секој испит? По автобуси и слично.
Многу им е гајле за останатите. Мислат ако сме се префрлиле онлајн автоматски сите ќе препишуваме. Се надевам нема ги воспостават.
Мислам дека со помали групи/смерови е и поизводливо онлајн, нормално се да се огранизира убаво, а имаст време да организираат и да испланираат. Тој што сака да препише и во амфитеатар ќе препише.
Од друг аспект, не мора да се утепаш од чекање додека дојде па тестови да подава. Така да онлајн е најдобро сега за сега.
Онлајн полагање може да се реализира, но дали ќе се исплати е прашање. Имаш професори кои не се разбираат со технологија, имаш студенти кои знаат да си најдат начин да препишуваат под какви услови и да ги ставиш. Сега заради такви студенти логично е да се направат прашањата и задачите потешки за решавање со што може да се оштетат студентите кои не препишувале ама немаат капацитет да научат за 10ка, или пак да се направи помало времето за решавање со што поголем број студенти ќе се оштетат. Во оглед на ситуацијата, да многу подобро е да се организира онлајн полагање, ти фали уште па во амфитеатарот да одиш со маска на жешкото да се стресуваш. Само се надевам факултетите ќе имаат некакво срце и ќе ја олеснат работата во испитните сесии.
Јас имам некои предмети, односно практични полагања, кои не можат да се спроведат онлајн, односно мора да се полага на факс, и на нашиот факултет нема да полагаме онлајн ништо, иако одредени предмети не бараат физичко присуство.
Вчера имаа онлајн состанок УСС-УКИМ и дел од нивните предлози биле: -Сесијата да е од 1 јуни до 15 јули со три декади за полагање. -Да не се презапишуваат предмети од зимскиот семестар. -На правен и економски да се полагало во шатори, бидејќи се многу студенти. Што ќе усвојат факултетите ќе видиме. Едино ми се допаѓа вториот предлог да не се презапишуваат предмети. Иако сум против онлајн полагање сега мислам дека треба да се примени. Барем усмениот дел и некои изборни предмети, колку толку да намалиме нешто. Па во септември би требало да се нормализира сé и да полагаме нормално.