Корона тест

Discussion in 'Коронавирус' started by poi, Jul 19, 2020.

1. Rosica_mk

Rosica_mk Истакнат член

Naprotiv ne baram pomos , tuku baram mislenje so laznite rezultati koi se davaat po labaratoriive, ne e mozno kaj mnogu od lugjeto da bidat pozitivni i istovremeno da napravat drug 1 ili 2 testa i da pokazat negativni. Znaci nesto smrdi tuka, a za pomos nema sto da baram , ke si presedam10 dena doma i toa e.

2. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Тоа мислев, помош околу информирање за тестовите, зашто мислење очигледно веќе имаш оформено дека има лага во тестовите. Можеби тој тест од пред две недели ти е прерано направен, затоа овој ти покажува позитивен. Ајде со лесно

3. Glowy

Glowy Популарен член

При секое тестирање има шанса тестот да излезе лажно позитивен или лажно негативен. Кај PCR тестовите шансата за лажно позитивен е премала, само во два случаи да помешаат брис или при непретпазливост да дојде до контаминација. Додека лажно негативните се почести од неколку фактори може при земање на брис да не се опфати вирусот или да е во премало количество, па сензитивноста на тестовите да не го детектира, ако е направен во рана фаза од инфекција исто така.
    Што значи или првите тестови ти се направени прерано (рана фаза, недоволна концентрација), или станува збор за лажно негативен или навистина не си го имала вирусот. Само тестот ти излегол позитивен, значи асимптоматски случај си, како поголем дел од заразените, ништо страшно.
    Во однос на пријателите на кои другите тестови им излегле негативни, или позитивниот тест бил кога биле прикрај од заразата, или па имале лажно негативни од причините кои ги објаснив.
    И се ова е претпоставки, затоа што едноставно нема правила ниту за вирусов ниту за нешто од медицината во глобала, бидејќи се е кај сите различно, има премногу варијации, премногу исклучоци, што се реално можни и тешко се докажуваат.

Annath likes this.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не се прават веќе контролни, освен за хоспитализираните мислам.

После 10 (ако си асимптоматска), односно после 20 дена (ако си со симптоми) се ослободуваш од изолација автоматски или треба само да ти потврди матичната.

ladyySi likes this.
  5. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Zdravo ,moze li da mi kazete dali testovite sto se napraveni na drzavno ( na punktovite cair i na drugite drzavni punktovi , daden upat id maticen lekar za test )dali vazi testot za preku granica ,i kolku casa e negovata vaznost ? I dali treba da bide preveden primer na germanski za da go profatat ? ( ke odam za germanija pa nez am dali toj test mi vazi ili moram da napravam na privatno i da go preveduvam ? ) fala vi mnogu

6. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Асимптоматска сум ама од полиција ми рекоја дека се дур тие не добијат прочистен список јас не сум смеела да излегувам од дома аку поминале деновите. Матичната не крева на телефон, за викенд и празници недај Боже да ти затреба, а стварно имам големи обврски од понеделник и не знам каде да се обратам веќе :@:@

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Го имаш ти решението?

8. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Го имам старото, пред да правам тест што ме ставија во изолација заради позитивниот на мајка ми. Тоа е 14 дена заради контакт со позитивен.

Два дена после тоа и јас направив тест и излезе позитивен, ми се јави епидемиологот и ми кажа дека ќе поминам со 10 дена чим сум асимптоматска. Никакво ново решение не добив дури и од полиција ми се јавија да прашаат какви биле резилтатите а 5 дена беа веќе поминати од кога го добив резултатот, нив никој не ги информирал...

Се е хаос!

Ahoy likes this.
  9. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Dali treba korona test za 5 mesecno bebe za nadvor od granica ?

10. Hubby

Hubby Истакнат член

Тестирањава државно преку матичен како се организирани? Има гужви и опасност да се зарази човек и да не е болен или организирани се? Да знам дали да фрлам пари во авицена или да сочекам слободен термин.

11. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Jas mislam deka treba ako ne neka me ispravi nekoj

12. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Зависи во која држава ќе одиш.
    Јас со децава кога се враќав во Грција во септември правев само јас тест (за деца до 10 год возраст не треба тест)

13. Ellier

Ellier Истакнат член

Дали тестовите преку крв за антитела (не брзиот тест од систина) важат за позитивни? Т.е дали ако покажат присуство на вирус те пријавуваат за заболен и си во изолација или мора брис да се направи? Треба да правам тест викаат овој преку крв бил поточен, ама ако треба брис да не давам џабе пари..

14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Преку крв ќе треба да правиш за IgM (+IgA) антитела за да откриеш рана или актуелна инфекција и доколку тестот испадне позитивен нема да те има во статистика, ниту да имаш изолација или сите тие процедури, за сето тоа мора Пцр тест.

Ellier likes this.
  15. Ellier

Ellier Истакнат член

Оф леле, значи не може боловањето да се заснова на тој тест мора брис :( се плашам од постапката на земање примерок затоа сакав преку крв :(
    Ти благодарам на брзиот одговор <3

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не е воопшто страшно земањето брис, кратко трае и единствено може да биде малку непријатно, нема болка. Барем такво беше моето искуство.

17. ана.1230

ана.1230 Истакнат член

Имав член од семеството што беше позитивен на корона јас не бев и само бев во изолација.Немав никакви симптоми јас.Сега ме интересира колку време после завршетокот на самоизолацијата можам да проверам преку антитела дали сум го прележала и јас вирусов ме интересира да си знам :D

18. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Знам дека веќе не се прават контролни ПЦР тестови по завршување на изолација, но од претпазливост, заради х причини сакам повторен тест да направам. Дали има некој со истото искуство и после колку време од појава на симптоми е најпогодно да се направи тест? Дали доколку излезе повторно позитивен тестот пак следува изолација? И дали некој има инфо каква е постапката доколку член на семејството е позитивен и како контакт наведе и лице кое само што прележало корона и излегло од изолација. Дали повторно се враќа лицето кое прележало во карантин?

19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Кога правеа контролни тестови, првиот контролен се закажување за 14 дена од позитивниот тест. Така што ако се поминати 14 дена можеш да правиш тест. Проблемот е што ПЦР тестот може да фати и остатоци од вирусот кој веќе не е жив и тогаш треба пак да седиш дома. Ние имавме таков случај во фамилија. Човек оздравен комплетно имаше негативен тест па вториот контролен му беше позитивен. Сите лекари рекоа дека тоа се остатоци од вирусот и не е ни болен ни заразен. И потоа имаше два негативни последователни. Затоа и ги укинаа контролните тестови. Џабе фрлање пари беа. Ако немаш симптоми два-три дена толку е, оздравена си.

Thinkerbell. likes this.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Некој со искуство со тестирање во Авицена?