Многу редок случај. Шансата ваков исход е 1-2%, ете со Омикрон до 5% нека биде. Каде е правен тестот?
Ајде те молам кажи ми кои се тие два теста различни? Како можеш да одредиш антитела и да дефинираш овие ми се од вакцина а овие од прележан? Навистина ме интересира затоа што работам во лабораторија и постојано доаѓаат пациенти со ова барање, матичните така им пренеле. Не постои такво нешто. Или бараш IgG или IgM . Ама кои ви се тие антитела после ковид а кои после вакцина и каде ги тестирате?
Тест за ковид немаш за да ти покаже антитела. Имаш преку крв за антитела. Имаш за IgG конкретно 1000ка е тој, имаш за IgM околу 1200 и двата се за два саати готови. И имаш брз тест за детекција на IgG/IgM исто 1200 за два часа резултат. Ова е за во Систина
Ова е тешка превара од страна на Авицена. Затоа постојано доаѓаат пациенти се чудат кога ќе им кажеш дека такво нешто не постои. Нема разлика меѓу IgG постковид и после вакцина. Едноставно истиот вирус е и организмот не прави разлика дали го добил преку вакцина или преку заразен.
Погрешно си разбрала. Тие имаат напишано дека прават испитување на антитела после прележан ковид и после вакцинација, ако сака некој да си испита, ко јас на пример што си испитував после вакцинација. А не да се одреди посебно кои антитела се од вакцина, а кои од прележан ковид. Макар што мислам дека има опција со некоја од immunoassay техниките да се одреди дали антителата се од вакцина или после болест, ко да читав некаде. Ама тоа би чинело многу поскапо од ова. Не ме држете за збор, не сум баш сигурна.
Кои ви се симптомите? Пак ќе кажам, крвната слика од декември со грип (потврдена инфлуенца со тест) е буквално ист со крвна слика од ковид.
Веројатно, збунувачки им е напишано, мене ме наведе дека да помислам дека е така. Не знам дали ненамерно го напишале така или свесно за да те наведе да мислиш дека е така.
Ана, има опција да се види дали е од вакцина или од прележаност. Дефинитивно на имунологија прават испитување дали е од прележаност или од вакцина преку детектирани N (неутрализирачки) антитела кои не се формираат од вакцина. Ама по приватниве лаборатории, тешко дека прават такво испитување.
Верувам дека има опција да се утврди дали антителата се од болест или вакцина, само не бев сигурна, читав скоро некоја студија, не беше конкретно за ковид, за нешто друго беше, ама баш за неутрализирачки антитела. И јас не верувам дека приватниве лаборатории прават такви испитувања.
Значи сепак може? @simoncelicius рече дека работи во лабораторија и дека не постои такво нешто. Кој е во право?
Неутрализирачките се формираат после вакцина, не знам од каде оваа дезинформација. Имам разговарано и со доктор инфектолог, и со доктор трансфузиолог и двата го имаат истиот одговор се работи за маркетиншки трик. Едни те исти антитела се. Единствен начин да дознаете е да проверите антитела пред да се вакцинирате па ако имате тогаш ви се пд прележан ковид. Разлика во антителата нема. Единствено една од вакцините мислам онаа руската ама не ме држете за збор таа само фукнционораше така што не даваше спајк антитела, па затоа не се детектираа антитела кај вакцинирани од таа вакцина. Ама затоа сега се заменети неутрализирачките со специфични антитела кои се посензитивни и ги покажуваат и од таа вакцина. Пак ќе кажам ова не се информации лично од мене, од нет, или од реклами на лаборатории и институти туку од доктори специјалисти кои се сп доста години искуство и слободно можам да кажам од еден од најдобрите инфектолози во државава.
Јас со Спутник сум вакцинирана, после три недели од втора доза имав спајк антитела до плафон. Нешто грешка си.
For vaccinated person: Testing positive for antibody against the vaccine antigen target, such as the S protein, and negative for other antigens suggests that they have produced vaccine-induced antibody and that they were never infected with SARS-CoV-2. Testing positive for any antibody other than the vaccine-induced antibody, such as the N protein, indicates resolving or resolved SARS-CoV-2 infection that could have occurred before or after vaccination. Да дополнам, игм ако се покачени укажуваат на сегашна или скоро мината инфекција и колку што знам никогаш не се покачуваат од вакцина, туку само од инфекција. Можеби од таму е забуната и можеби тоа е што пациентите ви го бараат.
Ти пишала и @le.soleil претходно како се испитуваат антитела од прележување. И дефинитивно прават такво исптување на Имунологија, сме правеле. Антитела за Spike немерливо многу, N антитела 0. И секако дека не се исти антителата.