Корона тест

Дискусија во 'Коронавирус' започната од poi, 19 јули 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.776
    Допаѓања:
    41.800
    Многу редок случај.
    Шансата ваков исход е 1-2%, ете со Омикрон до 5% нека биде.

Каде е правен тестот?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Во Авицена. И мене ме чуди. Ај да е прерано, да си без симптоми ама со температура беше.

3. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    8.643
    Ајде те молам кажи ми кои се тие два теста различни? Како можеш да одредиш антитела и да дефинираш овие ми се од вакцина а овие од прележан?
    Навистина ме интересира затоа што работам во лабораторија и постојано доаѓаат пациенти со ова барање, матичните така им пренеле.

Не постои такво нешто. Или бараш IgG или IgM . Ама кои ви се тие антитела после ковид а кои после вакцина и каде ги тестирате?

На Angie1432 и Ahoy им се допаѓа ова.
  4. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    8.643
    Тест за ковид немаш за да ти покаже антитела. Имаш преку крв за антитела. Имаш за IgG конкретно 1000ка е тој, имаш за IgM околу 1200 и двата се за два саати готови. И имаш брз тест за детекција на IgG/IgM исто 1200 за два часа резултат. Ова е за во Систина

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Hotwife

Hotwife Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    1.064
    Не сум медицинско лице, ако сум разбрала погрешно од ова на Авицена, тогаш го имаат така напишано.

Прикачени фајлови:

6. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    8.643
    Ова е тешка превара од страна на Авицена.
    Затоа постојано доаѓаат пациенти се чудат кога ќе им кажеш дека такво нешто не постои.
    Нема разлика меѓу IgG постковид и после вакцина. Едноставно истиот вирус е и организмот не прави разлика дали го добил преку вакцина или преку заразен.

На Angie1432 и Ahoy им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.878
    Допаѓања:
    203.021
    Погрешно си разбрала. Тие имаат напишано дека прават испитување на антитела после прележан ковид и после вакцинација, ако сака некој да си испита, ко јас на пример што си испитував после вакцинација. А не да се одреди посебно кои антитела се од вакцина, а кои од прележан ковид.

Макар што мислам дека има опција со некоја од immunoassay техниките да се одреди дали антителата се од вакцина или после болест, ко да читав некаде. Ама тоа би чинело многу поскапо од ова.
    Не ме држете за збор, не сум баш сигурна.

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.262
    Допаѓања:
    27.944
    Кои ви се симптомите? Пак ќе кажам, крвната слика од декември со грип (потврдена инфлуенца со тест) е буквално ист со крвна слика од ковид.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Hotwife

Hotwife Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    1.064
    Веројатно, збунувачки им е напишано, мене ме наведе дека да помислам дека е така. Не знам дали ненамерно го напишале така или свесно за да те наведе да мислиш дека е така.

На Annath и simoncelicius им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.262
    Допаѓања:
    27.944
    Ана, има опција да се види дали е од вакцина или од прележаност. Дефинитивно на имунологија прават испитување дали е од прележаност или од вакцина преку детектирани N (неутрализирачки) антитела кои не се формираат од вакцина.
    Ама по приватниве лаборатории, тешко дека прават такво испитување.

На Ugly Duckling, Angie1432 и Annath им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.878
    Допаѓања:
    203.021
    Верувам дека има опција да се утврди дали антителата се од болест или вакцина, само не бев сигурна, читав скоро некоја студија, не беше конкретно за ковид, за нешто друго беше, ама баш за неутрализирачки антитела.
    И јас не верувам дека приватниве лаборатории прават такви испитувања.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Hotwife

Hotwife Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    1.064
    Значи сепак може? @simoncelicius рече дека работи во лабораторија и дека не постои такво нешто. Кој е во право? :)

13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.262
    Допаѓања:
    27.944
    Може, на имунологија на клиника.

14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Нема ама баш никаков симптом.
    Главоболка еден ден, еден ден со 38ст и толку

15. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    8.643
    Неутрализирачките се формираат после вакцина, не знам од каде оваа дезинформација.

Имам разговарано и со доктор инфектолог, и со доктор трансфузиолог и двата го имаат истиот одговор се работи за маркетиншки трик. Едни те исти антитела се.
    Единствен начин да дознаете е да проверите антитела пред да се вакцинирате па ако имате тогаш ви се пд прележан ковид. Разлика во антителата нема.

Единствено една од вакцините мислам онаа руската ама не ме држете за збор таа само фукнционораше така што не даваше спајк антитела, па затоа не се детектираа антитела кај вакцинирани од таа вакцина. Ама затоа сега се заменети неутрализирачките со специфични антитела кои се посензитивни и ги покажуваат и од таа вакцина.

Пак ќе кажам ова не се информации лично од мене, од нет, или од реклами на лаборатории и институти туку од доктори специјалисти кои се сп доста години искуство и слободно можам да кажам од еден од најдобрите инфектолози во државава.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.878
    Допаѓања:
    203.021
    Јас со Спутник сум вакцинирана, после три недели од втора доза имав спајк антитела до плафон. Нешто грешка си.

17. simoncelicius

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    8.643
    Реков не ме држете за збор за која точно вакцина беше.

18. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    371
    Да можно е.Јас на 2 брзи тестови испаднав негативна, со симптоми.А на пцр позитивна

19. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.675
    Допаѓања:
    5.880
    For vaccinated person:
    Testing positive for antibody against the vaccine antigen target, such as the S protein, and negative for other antigens suggests that they have produced vaccine-induced antibody and that they were never infected with SARS-CoV-2.

Testing positive for any antibody other than the vaccine-induced antibody, such as the N protein, indicates resolving or resolved SARS-CoV-2 infection that could have occurred before or after vaccination.

Да дополнам, игм ако се покачени укажуваат на сегашна или скоро мината инфекција и колку што знам никогаш не се покачуваат од вакцина, туку само од инфекција. Можеби од таму е забуната и можеби тоа е што пациентите ви го бараат.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.262
    Допаѓања:
    27.944
    Ти пишала и @le.soleil претходно како се испитуваат антитела од прележување. И дефинитивно прават такво исптување на Имунологија, сме правеле. Антитела за Spike немерливо многу, N антитела 0. И секако дека не се исти антителата.

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.