Корупција во образованието

Discussion in 'Политика и настани' started by Gosh, Jun 7, 2016.

1. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Блазе си ви што сте имале книги од каде да учите Јас се од скрипти и копии,многу од нив на српско-хрватски книги учев.Завршив на сосема друг факултет.
    Тогаш имаше издадено само 2 книги од наши професори на факултет,а мислам дека толку и останаа.Си ги купив затоа што сакав да имам стручна литература.Од книжара ги купив по лично моја желба,на факултет не се продаваа. Имаше и уште една нова книга од професорка на сроден факултет на мојот каде го полагав испитот.Таа не ја купив,ја позајмив.
    На испит никој ништо не ни побарал освен знаење.Пари не сум дала никогаш.Дури и паднав на еден испит кај професор чија што книга ја имав.Тарифи за испити,не сум слушнала.

Ова е моето лично искуство,што не ја негира корупцијата,која за жал ја има во секоја сфера и образованието не е исклучок.

Last edited: Jun 9, 2016
    okcenzi, theowndemon and kukla21 like this.
  2. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

@kukla21 Тоа се однесуваше на тебе, пошто генерализираш и од старт констатираше дека сите студенти ја трошеле стипендијата за шетање и дотерување, за потоа да кажеш дека сепак и ти самата си ја трошела за факултетот и ти стигала за основните потреби (кои секако, не вклучувале купување нови книги).
    Summerlover го спомнав затоа што кажа дека стипендијата ја пуштаат наеднаш, а не месечно како кај тебе.
    Не се сите стипендии исти (барем кај нас не беа), некои ги даваа по заслуга а некои поради слабата финансиска состојба на студентот. Е овие вториве не верувам дека спаѓаат во тие што ги трошат парите за одмори, шетања, кафичи... и секако немаат одвишок пари за скапи книги.

galapce and Victorian like this.
  3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ај не ми го врти муабетот. Сакаш да кажеш дека 12.000 мкд по семестар не ти биле доволни за книги?! Какви основни потррби освен книги имаш на факултет?!

4. Summerlover

Summerlover Форумски идол

@kukla21 Потребите на еден студент камо да беа само едни книги.

H.VAGA and galapce like this.
  5. kukla21

Е па стипендијата за што е?! За кои други потреби.

6. Summerlover

@kukla21 За коктели на Бахамите, God dammit :smoke: Како можеш да речеш кои други потреби? Со сила се правите на Тошо или на жена му на Тошо?

7. kukla21

Не се правам. Си спомнувам мене што ми требало. Книги, автобус, некој маркер, маркици за пријава, пријава, некоја потврда ако ми требала и тоа е тоа.

8. Summerlover

@kukla21 Епа јас зборувам за вистински студентски живот: Студентски дом, кирија, храна, тоалет, знаеш, некои сосема небитни ствари, не толку големи како маркер.
    Поентата ми е да укажам дека една стипендија нема иста вредност за сиромашен студент, од средна класа и богат.

Dennings, Daydream, anel and 8 others like this.
  9. kukla21

E па тој што нема ќе зајми книга бе девојче! Уште не сфатив што е проблемот да зајмите книга?!

10. Summerlover

@kukla21 За тоа не можам да зборувам конкретно во овој случај, каде повеќето се изјаснија како стојат работите со потписите во книжара и доаѓањето без оригинал на предавање/испит. Но,поената не ми беше (само) книгата, овде муабет беше како демек дури и повеќе од што треба им е стипендијата на студентите, кога во реалноста, по далеку, не може да биде.

11. kukla21

Ако еден студент покрива се со стипендија (кирија, школарина...) тоа е друга приказна. Најчесто родителите покриваат ова, а овие пари се доволни за школскиот дел. Сигурна сум дека повеќето НЕ ја користат за школство, а овие најмногу се бунат. Тој што нема пари, а е желен да учи, сигурно ќе се снајде за книга. И незнам дали на економски студираш или теоретизираш тука, ама муабетите дека мора оригинал книга ги шират студенти.

elimkd and danichap like this.
  12. Summerlover

@kukla21 Погоре кажав дека за тоа јас немам што да кажам, што значи дека немам доприна точка со факултетот. Но, пак од друга страна, ги читам мислењата и искуствата на оние кои се засегнати, а тоа се студентите. Не верувам дека еден измислил, и другите ко слепи за стапи се нафатиле истото да го кажуваат. Секој имал различно искуство (но, во групата не ги опфаќам и коментирам тие со врски и што се бунат за оцена, а не научиле па шират дезинформации.) Плус, сите студенти на сопствените факултети многу добро си ги знаат работите од типот на јавна тајна. Ете, како што мн. добро знаат за Шуклев, а да кажат што и како е за Фити.
    Корупцијата и ваквите професори се нешто како силувањето: Ако тебе не ти се случило, не значи дека не постои.

Annath, Daydream, theowndemon and 4 others like this.
  13. kukla21

Значи јас лажам дека не купив книга, а збореа дека треба да купам инаку нема да положам?!

danichap and elimkd like this.
  14. Summerlover

@kukla21 Нема потреба да ми ги извртуваш зборовите. Мислам, смешно е :D

galapce likes this.
  15. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Очигледно некои членови не ми ја сфатија поентата, но ги разбирам. Некои работи едноставно треба да ти се случат во животот па да можеш да судиш, а за жал не поминуваме сите исто.

Немам повеќе коментар во врска со темата стипендии и се извинувам за мислењата кои беа оф топик.

16. kukla21

Е па ти повеќе знаеш од мене што таму студирав. Јак теоретичар си.

Summerlover likes this.
  17. oblace1

oblace1 Популарен член

@kukla21 Еве јас сум и уште неколку феминки колку што можам да приметам што студираме на економски. Ако феминката збори од страна, ние збориме од искуство и знаеме исто како тебе. Како можеш да тврдиш дека некој се летнал да даде 2100 за книга само затоа што слушнал такви муабети...Си запнала со тоа позајмување, аман најди го тој што позајмува книга менаџмент, сите гледаат да ја продадат што е и многу нормално. Во библиотека има колку за 10 студента, камо среќа да можевме да не ја купуваме, сите би ја земале од страна за џабе.
    Ако тебе ти се посреќило да имаш брат од кој ке ја земеш, на другите не и јас имав другарка од која можев да ја земам, ама замисли таа година излезе ново издание и до каков заклучок доаѓаме сега?

Муабетите ти се нон сенс, почнувам да се сомневам дека воопшто си била студент на Економски.

18. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Сосема си во право. Ни јас не знам кој би ти позајмил книга на полагање, кога сите ја користат за да си повторат во останатото време.
    Во читална во обичен ден не можеш да дојдеш до книга, сите се земени, а и не знам дали воопшто можат да се изнесат од таму. :)

Victorian, t-sweet and oblace1 like this.
  19. t-sweet

t-sweet Популарен член

Не ни можат да се изнесат книгите, јас лично за полагање имам прашано и не ми беше дозволено.

Victorian and Bloom19 like this.
  20. IronLady

IronLady Форумски идол

Абе, а кај се патните трошоци?
    Мислите ли дека сите студенти живеат под кирија?
    Епа стипендијата служи и за патни трошоци.

Ве молам, доста беше генерализирање.

Victorian and Gosh like this.