Корупција во образованието

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Gosh, 7 јуни 2016.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Па сами рековте дека професорот не ви кажал никогаш да ја купите книгата. Него вие од страв и затоа што сакате да подвлекувате ја купувате. Да не се враќам назад да цитирам. Има многу начини да се дојде до книга, ама вие треба да имате изговор нели дека професорот или трет фактор е крив. Имаше вакви и јас кога студирав.

На CameliaMiller и elimkd им се допаѓа ова.
  2. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Какви патни трошоци?! Ти студираш воопшто?

3. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    6.069
    Не, само ти си студирала |(
    Си слушнала некогаш дека студенти од поблиските градови како Куманово и Тетово секој ден си одат дома со автобус?!

На okcenzi, Dennings, Ane-Goki1 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Имав и такви колеги. Рака на срце солидни студенти беа и не кукаа дека не положиле заради тоа што немале книга купено или дека професорот им бара и слично.

На CameliaMiller и danichap им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.523
    Допаѓања:
    288.809
    До крајот на дискусијата ќе испадне дека стипендијата е премала бидејќи со неа не може да се покријат семестрите и кирија/патни трошкови.

Доколку родителот не може да го покрие горенаведените трошоци и те како е сериозен проблем, но од друга тематика, и сепак не го менува фактот дека првичната намена на таа стипендија е книги, материјали за работа, копирање...и е сосема доволна да се покријат трошковите околу истите.

На CameliaMiller, fairy88 и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.107
    Допаѓања:
    34.598
    Не, кукла....само си замислувам дека студирам :D
    А кај виде жити се дека јас кукам дека немам положено ради тоа што немам купено книга?
    Божее божеее..
    Можеби некаде јас(алтер его) од др профил сум пишала тоа. 8-|

На Someonespecial, PaLaVa, Bloom19 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Ај да не се правиме дека сме од друга планета, ова со факултетиве беше јавна тајна. Поготово за Економски, јавно се знаеше на кој професор колку му е тарифата за 6. Јас не студирав таму, ама имав другарка што студираше и знам за ова многу добро. Апла, јавно се збореше. Ги знаевме и кои студенти им беа посредниците, јасно и јавно си го збореа тоа. Крај, краева еден куп докази им најдоа, не е дека туку така им текнало да ги приведат. И како баш нив ги приведоа, баш за тие што сите знаевме?

Јас студирав на Филозофски, таму тројца професори имаа издадено книги, другото се' учевме од скрипти на српски јазик (и ова е дискутабилно). Тие тројца професори си бараа да им ја купиме книгата, од кај нив, со број на индекс, со име, презиме. На мојот факултет немав слушнато да некој бара мито, ама се збореше за еден професор кој беше дојден од друг факултет дека всушност од таму бил избркан заради врска со студентка, а за друг дека барал сексуални услуги. Мене тоа никогаш за среќа не ми се потврди, одбегнував секогаш да влегувам по кабинети сама. И одев на консултации во најможниот краен случај ако ептен нешто стварно треба да се консултирам со професориве. Може на една рака да се изброи тоа.

Мило ми е за овие од Економски, требаше веќе еднаш да се стави крај на ова, зашто се однесуваа како да се богови. Како никој, ништо не им може во оваа држава. Заштитени како бели мечки беа. Епа над секого има некој. Сега и од другиве факултети ќе се замислат малку што и како прават.

На Sesil, oblace1, PaLaVa и 5 други им се допаѓа ова.
  8. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    8.519
    Bas gi prevrtuvas rabotite @kukla21. Koga sum pisala deka nemam polozeno radi kniga ili kade gledas da kukam deka voopsto nemam polozeno?

Koj strav, kakov strav? Pa od profesorot voopsto nemam strav nitu sum imala nekogas. Od Drage nemav kade polagav cetiri godini, ne pa od Suklev. A I ne gledam pricina zosto nekoj bi imal strav od bilo koj profesor, pa ne ne tepaat tamu. Dali tI ozbilno ovaa deka od strav ja kupuvame knigata? Can't believe it.

Pa normalno deka nikoj nema vo lice da ti kaze idi kupi ja knigata, no so samoto toa sto mora da ja nosis na polaganje sto znaci? Znaci deka kniga mora da nabavis, osven da ja kupis drug nacin nema. Koga ke izdade novo izdanie sto znaci I toa?
    Vristi korupcija.

E I vo moe vreme gi ima tie sto mislat, ako polagaat se vo rok se najpametni, vo pravo se sekogas, pamet solat kaj stignat, najsnaodlivi, profesorot e sekogas vo pravo itn itn.

Последна измена: 10 јуни 2016
    На PaLaVa и Bloom19 им се допаѓа ова.
  9. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    @danichap Дани, за стипендијата кажав. Нема исто значење за секој, а повеќето се сиромашни студенти. Tаа скоро и да нема никаков фактор бидејќи наместо да стасува секој месец во текот на студирањето, таа му стигнува Јуни, кога студентот завршил со студирање. И по тоа што го кажувате, тој парите треба да ги чува до наредната година, кои ќе ги потроши за 2 недели :drunk: ..Ете, колку ќе се покријаат 9-10 месеци со 16.000 денари? 16.000 се на се, не секој месец по толку? :D

Навистина мислам дека што вели @Daydream, насила од Марс ќе се правиме, уште малку може ќе речат на темата, студентите се први најбогати во државата, одма после Шуклев со џипот од 100,000 евра, а само знаат да кукаат, а се им е и дадено и средено :D

На IronLady, PaLaVa, Someonespecial и 4 други им се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.523
    Допаѓања:
    288.809
    Те сваќам што сакаш да кажеш.
    Ама пак се сведува се на сиромаштијата и фактот дека многу студенти треба милион нешта да подмируваат со тие пари, а не дека не би стасале за книги, копирање и сл. материјали.

На Summerlover му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    @danichap Tоа ми беше поентата уште на првото мислење за стипендијата, бидејќи започнаа одредни личности да халуцинираат со одредни небулозни факти :D Може во другите држави и општо, стипендијата да се наведува дека се дава за да ги покрие тие факултетски трошoци, но едно е реалноста, а сосема десето реалноста во Македонија :D Стипендијата тука ти е како и се друго, што попрво да покрие со неа? :D

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Од каде се најде прозвана за книгата? Читни некоја страна наназад и ќе видиш дека некој пиша зошто ја купил книгата. Не го кажав јас тоа.
    А незнам што се фати толку за книгата ти па?! Ако само бобек барал книга, ќе прежалиш 2000 и ќе ја купиш. Другите фалсификувај ги. Твој избор. Во 4 години, една книга да се купи не е проблем.
    Кажав јас и претходно, ни титули ни препичавање не е одлика на знаење. Незнам зошто одиме на вреѓање кој е паметен, а кој не. Ова не е место за мерење на памет. За солење е :rofl:
    Пишав и дека не поддржувам плаќање испити. Седни и научи. Мене спорна категорија ми се оние кои ги знам дека не учеле (Или толку можеле да научат), па вадеа муабети дека со сила им бараат пари. Глумат жртви, а не се. Таквите треба да одговараат исто какои професорите. Да им земат дипломата и да изгубат право да полагаат.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Live<3

Live<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    Со ова што им го направија на професориве не се свесни кој углед му го срушија на факултетот ,а и на универзитетот.Некој кој со години градел име и што е толку образован и се ,вака лесно да наседне мене ми е чудно,само сетете се дека истиот ден хорхе ја поништи аболицијата и тоа не беше толку топ тема како оваа .

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И тоа е точно, ама сепак, дека имало корупција, имало. Требал на имиџ да мисли со време.

На Sunnny му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    Леле што убаво ми падна на душичката кога прочитав за професориве,особено за Шуклев,Драге и Славе :clap:
    Тоа сите го знаеа дека се плаќаат испити кај нив
    Додека пак за Таки Фити многу се изненадив :x
    Мислам редно беше да се случи ова.Некој ќе се мачи да положи,а некој ќе плати и ај чао пријатно и после и он дипломиран и јас.И баш таквите ќе го фатат работното место на оние што се поспособни од нив :devil:
    Треба сите подеднакво да се казнат и професори и студенти,ама се мислам дека сепак ќе искочи нешто на крај и пак ќе си се вратат кај што биле.Има нешто сомнително тука

На Sunnny, CameliaMiller, IronLady и 2 други им се допаѓа ова.
  16. LeleD

LeleD Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2015
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    234
    Јас студирав на друг факултет на УКИМ а потоа надвор од Македонија. Значи, за професорите имам слушано, не им ги знам книгите, не знам како изгледаат испитите. Но, чудно ми е што ве читам како тоа не чинело што професорот издавал книга на две години и како не ве пуштале на испит со копија.
    Прво, моите книги моментално чинат најмалку 80 еур. Нови изданија секоја година. Сето тоа е многу нормално, а и пожелно од научен аспект. Може да ни се допаѓа и да не ни се допаѓа ама во никој случај не е индикација за криминал. Ако можам да си дозволам ќе ја купам, ако не - ете ми ја библиотеката. И тука има ограничен број книги во библиотека. Некои треба да ги порачувам од други библиотеки. Затоа на време ќе си појдам да си ја земам книгата.
    Проблем било што биле сменети само case studies. Па така се надградува знаењето. Ајде ако не година за година за година нека се работат истите случаи, нека се набубаат на памет и оп, академски сме се надградиле. Апсолутно треба научна надградба со нови, свежи, релевантни примери.
    Друго, авторски права и неовластено копирање (спомна некој горе) е сосема легитимна причина што не се дозволува копија на испит.
    Трето, сериозно прашувате за тоа каква корист има општеството од универзитетските професори? Вака општо? А дали знаете какви услови треба да бидат исполнети за да се објавува во меѓународни признаени списанија? Прво, за тие списанија постои претплата што универзитетот треба да ја плаќа, по што и професорите и студентите ќе имаат пристап до одредените списанија. Претплатата е од неколку стотини до неколку илјади евра. А не е само еден факултет, не е само една дисциплина... За светски признатите научни списанија се плаќа и само да се пријави труд за peer review. Само 10% од научните списанија се open access. А и тие 10% најчесто се финансираат со processing fee за секој доставен труд или пак ги финансираат одредени академски институции, што значи дека и за објавување и во тие списанија едни се поеднакви од другите. Знаете колкав е буџетот за високо образование? Партиципацијата се укина (решение што ептен со полно срце го поздравувам) ама без да се направи анализа за тоа како тоа ќе влијание на финансиската ситуација на институциите. Буџетот не се зголеми за да надомести за средствата изгубени од партиципациите.
    Корупцијата во високото образование секако треба да се пресече од корен, ама дебатава ви е во погрешна насока.

А што правиме што уште не се научи дека сваќа е на свадба, а за разбира се пишува сФаќа? Или дека незнам се пишува НЕ ЗНАМ. И сеуште е исто така одвоено, со надреден знак на е-то. Кој е крив за тоа?

Последна измена: 11 јуни 2016
    На CameliaMiller, ph.orhideja, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    @LeleD Кога ќе знам дека целта им е да ме образоваат квалитетно, место да заработат пари самите професори, воопшто нема да ги потценувам и нема да жалам ни денар даден за нивни книги.

Ние на економски освен квотата што си ја плаќаме, имаме дополнителни трошоци од 1100 денари под назнака книжен фонд, штети, тетратки, шифрарници, а сепак кога ќе отидеме на полагање неретко имаме и само по еден лист, понекогаш и повеќе. Па израчунајте колку студенти ја платиле таа сума, колку чини еден А4 лист и колку од тие пари се трошат во реалност за студентите. Ама јеботе, легален криминал.
    Знам дека сум офф-топик, ама морав.

На cresa-jagoda, Victorian и t-sweet им се допаѓа ова.
  18. LeleD

LeleD Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2015
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    234
    @Bloom19 еден е муабетот за квалитетот на високото образование, друг е за корупцијата. Едното со другото имаат прилично многу допирни точки ама се посебни теми.
    Муабетот беше за корупцијата и објавувањето. Сосема парадоксален муабет патем. Од една страна читам коментари дека професорите биле корумпирани зашто секоја втора година објавувале, а од друга страна не објавувале доволно. Испадна дека чинат само ако објавуваат интернационално. Ако објавуваат за домашен пазар автоматски се корумпирани.

За тоа како се користат парите што студентите ги плаќаат не се надлежни професорите.

На Elena69221, danichap и kukla21 им се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Јас додека студирав пола од книгите односно скриптите ми беа на ср-хр и руски, додека пола на мак. Јас бев пресрекна коа ке требаше од наша книга да се учи. На мојот факултет и немало прескапи книги а некои професори ко Славе Арменски, Даме Коруновски, Ристо Ташевски подаруваа книги. Лазо Трајковски, Валентино Стојковски и Дарко Бабунски даваа гратис испринтани материјали. Седнуваш учиш- положуваш.
    Кај Валентино дури полагањето се одвиваше: предава сега, нареден пат испрашува ( не класично туку онака низ муабет), стигаш до полагање ако знаеш положуваш, ако не знаеш пак ти го предава-објаснува тоа што не го знаеш и идеш за 1 недела пак полагаш и положуваш. Ако пак не положиш, пак одново ти објаснува и објаснува додека си пиете кафенце и ти мораш да научиш, зошто и дете од 5 год ке го разбере она кое тој го го објаснува.

Со Лазо, Валентино и Звонимир сум пиела кафе во лабараторија и никој од нив НИКОГАШ не ме погледнал на поинаков начин, а не пак некаква сексуална услуга да побара. Дека јас патував од Гв и често стигав порано, секогаш ми даваа клуч од лабараторијата да си го испијам раат кафенцето, а единствено нешто што бараа за замена е и нив кафе да им сварам црно и горко ( кафе кое ние студентите никогаш не го купивме).

Е се слушаа и мубати од типот дека Мирчевски, Поповски и уште некои барале и мито и посебни услуги, Ама јас и кај нив полагав и немав проблем никаков. Најчесто тие муабети се движеа од колешки кои беа облечени како за во бар а нашминкани како за маскенбал. Јас секогаш скромна, во фрмерка патика и маичка.
    Кога се полагаше кај Мирчевски колешка од друг смер чекаше со мене и влезе пред мене и добро слушнав како таа сама си бараше прелазна без учење и како сама индиректно се понуди. Нареден семесрат се откажа од факс.
    Е сега има и професори кои се забегани и кои се женомрзеци итн. Имаше многу мубати за професорки некои кои жена не можат да поднесат, кои ги положуваа само убавите машки, а другите ги малтретираа. И јас 1 год се мачев од една таква искомплескирана ама со учење пак положив.

Дела треба да се казнат професорите кои примаат мито треба и тоа без размислување. Дека треба да им се одземат дипломите на оние кои дале мито треба. Ама и дека треба добри реформи во студирањето треба, а тоа е широка тема.
    Мило ми е што овие професориве од еконосмки веке јавно се избрукани а очекувам да бидат и избркани од работните места.

На Bloom19, theowndemon и Victorian им се допаѓа ова.
  20. LeleD

LeleD Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2015
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    234
    И уште ова не ми е јасно! Дали се потврдени обвиненијата? Зашто во фаза на прибирање докази (а колку што прочитав, полицијата тогаш правела претрес на канцелариите и ги прибрала осомничените на распит), тие се невини додека не се докаже спротивното и со такви сензационалистички настапи се нарушува углед и име. Ако се докаже дека се виновни, бујрум пресуда и соодветна казна. Имаше таков случај и на мојот факултет. Ама медиумите известија дури откако се потврдија сомненијата и се изрече казна. Беше мај. Славевме
    Туку вие што се жалите дека сте обесправени со книгите на испит, сте се обратиле на пример кај студентскиот првобранител или во некоја друга институција? Некаде? Ако не за нешто друго барем за да споделите и добиете информација. Или по форуми си пишувате само дека ете, со гооодини се знае, уште од 98 имало случаи, кутрите ние жртви на академијата? Како академски граѓани зарем немате одговорност да пријавите нефер третман /корупција / што и да е во образованието? Или ај поарно да си платам за книгата отколку да се замарам со што е право а што не, па ќе пишам на фб и на фемина како сум обесправена.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.