Аκо не ти прават проблем, тогаш немаш потреба да ги леκуваш. Тоа што се ти отеκле, можеби ти претставува проблем во голтањето. Аκо сите сомнежи, со пропратни проблеми те водат κон κрајниците а, тие се зголемени, треба да се извадат.
Koga kje dojde zima i ladno vreme,vlazen vozduh mi otekuvaat ladno koga pijam gazirano e togas mi otekuvaat ama ni gnoj sum imala do sea ni bolkaa vo grlo ni temperatura nisto,samo ednostavo mi otekuvaat ,ne znam sto da se pravi,i sakam i ne sakam da gi vadam.
Κога бев дете многу стρадав од κρајници и имаше една баба, одев κај неа да ми ги κρева. И ден денес имам пρоблеми со κρајници, κога нешто ми е неаρно, знам деκа ми се загноени. Имам визија, деκа κога тогаш ќе ги извадам. Нема да се здρжат. Ќе биде во најсκоρо вρеме.
воспалува крајникот и каналите дури ги осеќам ми се мене ми се гади и повраќа ако некому му помогне ставам печени јаболка ми помага само тоа ми е спас влече температура од нив
Ми ги вадеа крајниците пред 2 месеци. Тешко заздравев и многу ослабнав.. На моменти имам мала болка на местото, дали е нормално или да го замарам докторот?
Zdravo majki nie sme 11g imeme problem so krajnicite za operacija sme nekoj doktor da predlozite dobar maka macime a sega i ne operiraat duri septemvri
Не знам за во која болница сакаш ама таа операција е веќе толку рутинска што нема да погрешиш со доктор. Види во 8ми септември. Инаку, што порано тоа подобро, јас на 21 година ги вадев и закрепнувањето беше долго и болно.
Здраво, шред скоро 2ипол години на преглед уво нос и грло ми видоа израсток на десен тонсил, докторката рече дека е папилом предизвикан од ХПВ инфекција, незнам од каде што како зошто но рече дека не е ризично ама препорака да се извади,но не е итно. Јас во меѓувреме останав бремена, па фати со короната и не отидов. Сакав да одам пред некој месец но истата докторка по телефон ми рече почекај сега е мн налив со ковидов, не е страшно тоа. Сега почна да ме фаќа паника да не дојдело или дојде до развој на канцер, читав денес доста и многу страв ме фати. Незнам што да правам.
Прво што треба да направиш е да не читаш апсолутно ништо на интернет, а друго ако се сомневаш во мислењето од докторот обрати се кај друг.
Епа вака дечкии, пред 3 4 дена десното уво ме болеше, после еден ден од тоги почнаа крајниците на допир да ме болат, а кога голтам не ме боли, немам ни температура. Доле десно како да ги наречам, џепчиња, каде се збира остаток од храна, е таму имам бело, пробав да го извадам со чепкалка за уши, но не успеав, таму многу ме боли и увото дури ме удира од тоа. Исто и под уво жлездичка ми отече, од десната страна исто. Како да ми стои нешто во грло дури не можам воздух да си земам како што треба. Од мала мака мачам со крајниците, гнојна ангина секоја 2ра недела имав. И со имунитетот сум лоша, нежна сум ептен, а шетам по куси на ладно време.. Од доктор ми е кажано дека крајниците не ми се за вадење, ама вака прв пат ми е, нит болка кога голтам, нит температура, а крајниците на допир, увото и таму каде се збираат остатоци ме боли, а пред тоа одма ангина фаќав.. Совет?
На сите што треба да се оперираат од крајници да им дадам мој совет од искуство. Јас вадев крајници на 22 години, во државна болница на класичен метод (не ласерски). Те успиваат со целосна анестезија, дур да избориш до 5 веќе спиеш. Според мене и тоа што го искусив, првите 2-3 дена после операцијата се најважни за да нема болка. Мајка ми (не знам како ја пуштија да седи) остана цела ноќ будна на првиот ден после операцијата за јас дур спијам да ми дава точно по 1 голтка чај од кантарион на 10-15 минути. Чајот треба да биде на собна температура, никако топол, дури не смее ни млак да биде. Многу е важно грлото да не биде суво бидејки после кога ќе голтнеш осеќаш како жилети да голташ и тоа боли. Веќе втората ноќ и натаму спиев сама, и кога станував сабајле имав таква болка но со пиење веднаш и редовно течност ми поминуваше. Не зборував првите денови, воопшто не го напрегав грлото, пиев многу чај многу често (ми носеа секој ден од дома во шишиња) и немав никаков проблем. Луѓето околу мене што лежеа цело време викаа по сестрите да им дадат нешто за болка а беа оперирани ласерски. Не знам дали е до методот, дали е до мирувањето или до влажнење на грлото со на секои 15 минути редовно, ама јас поминав добро. Точно е дека се ослабува многу бидејки цело време си на чај и потоа само на течна исхрана. Од што бев прегладнета јадејки само бебешки каши и сладоледи дома по 2 недели после операција барав да ми блендираат домашни манџи со месо во каша Инаку и јас бев тогаш пушач и првата цигара ја запалив дури по месец ипол. После операцијата не смее никакво напрегање и било каков притисок на тие мускули во грлото за да не дојде до пукање на конците па да се враќате во болница. Само мирување, одмор и МНОГУ течности. Инаку после целата процедура се препородив, претходно цело време бев болна од крајниците и веќе ни антибиотици ни инекции не ми делуваа па немав веќе друга опција освен да ги вадам. Со лесно!
Dobro utro i ubav den na site, mi dijagnosticiraa hronichen tonzilitis ushte pred 1 g, no seushte ne se reshiv da odam na operacija, nekako ne mi se vadat,imaat golema uloga u organizmot,bez niv po podlozhen kje sum na infekcii na dishni patishta itn,a i dodaten problem mi praj, toa shto sum anksiozen i nekako mn mi e strav da odam na operacija,pa da ve prasham dali da probam so nishador,imam slushnato od povwkje lugje deka toa e alternativa za eventualno sprechuvanje na operacija, bash drugarche pred 15g ushte si pomognal so nishador, no da ne ima nekakvi negativni vlijanija ili nemozhe polosho samo podobro ili isto, ve molam za sovet, pozdrav do site i se najdobro i samo pozitiva i ljubov
Добар ден, да прашам искуство за др.Фродита Јакимовска на клиника за вадење трет крајник на 7год дете. И некој скоро ако го правел тој зафат, колку време задржуваат во болница? Колку време трае закрепнувањето? Болки?
Ми кажаа дека на државно не ги ваделе поради пандемијата...тотална глупост. Имам хроничен тонзилитис и отекуваат веќе два пати за месец. Не сакаат да ми даваат антибиотици зошто веќе ги препив. Дали некој знае каде прават операција освен во ремедика? Гледам да поминам поефтино..
Zdravo dali moze nekoj da mi kaze za uvo nos i grlo vo ohrid koj e podobar doktor za operacija na krajnici?pozz
operiraat i pred septemvri jas bev operirana sega pred 4ti dena vo 8mi septemvri odete tamu ima dobri doktori
za tret krajnik slushav deka ostanuvale samo 2 3 dena mene mi gi vadea site pa sedev od 13ti do 17ti a bolkata zavisi koj kako trpi ima mnogu lugje shto ne trpat ama mojata ne e strashna