Iskreno....i mene najteshkiot del ama fala mu ma Boga,se bese ok Go zedoa prv...08 30 tocno...pred da go zemat pred nekoj 20 tina min mu dadoa sirupce zs smiruvanje, za da vsala bide posmiren sigurno...mi dozvolija do predoperaciona sala da vlezam, kade sto mu ja stavaa anestwzijata..go stavija na monitoring puls i srce...mu stavija sistem i vo sistemot ja vbrizga anestezijata....celo vreme bev do nego...za nepolna minuta bese vekje uspan...mene mi go dadoa gornoto bluzice i vlecinjata i me uspratija vo soba...po dolno maice ostana i dolgi pizamci ja...09.30 bese vekje doneseb vo soba...razbiden..i barase da si gi vidi krajnicite
Јас не отворив боледување, имав неискористени денови од стариот одмор и таман ги зедов тогаш, ама мислам дека 14 можеш да земеш
Со отпусно писмо од матичен до две недели може да земеш, со тоа што во боледувањето се сметаат и деновите поминати во болница. За повеќе ќе го прашаш матичниот. Јас со детето бев дома 10 дена, немаше потреба од повеќе. Него го оперираа од слепо црево, не крајниците, ама претпоставувам дека процедурата е иста.
Колку дена унапред се јавуваат да ве известат за термин? И совет што е најкорисно да подготвиме за престојот во болница, бидејќи живееме надвор од Скопје и малку потешко ќе биде отпосле да ни донесат нешто?
Не знам како е за мали деца ама јас кога лежев не ми дадоа ништо да јадам само многу течности, грлото треба цело време да се влажни зашто ако се исуши после боли како жилети да голташ. Ми дозволуваа вода и чај од кантарион изладен, за јогурт ме искара сестрата (тоа од дома ми носеа, таму ништо не ми даваа). Се што се внесува треба да е ладно, од храна само течна (јас после 5 дена почнав да јадам овошни јогурти и сладолед).
За тоа не можам да ти помогнам зашто беше пред 15год, брзо ми се јавија. Сега е хаос, барај врски ама и врската веројатно ќе ти бара мито (за друга операција на мм му побараа 300€ за побрз термин во воена болница). Евентуално да пробаш во Штип ако си од Источна мк, таму работеше др.Темелко од Битола, многу добар хирург, не знам дали уште е таму. Мене Оровчанец тогаш ми го препорача.
За термин ние бевме во февруари ,дури сега ни се јавија за подготовка да одиме ,крв,анестезиолог, и слично,колку дена се останува во болница ? ако си надвор од Скопје ?
Jas vo vtornik pravev ispituvanja za operacija i vo cetvrtok ni se javija i ni zakazaa za nareden petok operacija.
За во која болница ова? И дали оперираат со локална или целосна анестезија? За возрасна личност прашувам
Чудно, мене докторов не сакаше да ме прати во 8ми Септември пошто 2 години се чекало за операција. Ќе одам во друга болница следнава недела. Со лесно. Кажи како ќе поминеш, да си се припремам.
Pomina operacijata.Traese 45 min,se raboti za dete no za site po tolku trae.4 sati nema stanuvanje od krevet .posle 4 sati moze caj voda.od infuzija i da imas bolki ke pomine .So lesno za vas.
Здраво, дали некој има искуство од операција на крајници кај доктор Чедомир Нацевски во државна болница? Кај него одиме на прегледи и сега се запишавме за операција на дете 9 год.
Какви испитувања се прават за операцијата и колку дена пред термин? Не ми спомна ништо докторот за тоа, па ме заинтересира. За два месеци ми е операцијата..