Крајници

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од teddygirl, 7 февруари 2012.

1. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.655
    Изгледа ти треба време за опоравување сепак си ги вадела пред само еден месец..
    А колку чини операцијава?

2. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Vo mart gi vadev.. Inaku ne znam okolu 1500 denari, vo privatnite prasuvav okolu 1000 evra e..

На honest girl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.936
    Таа ги ваѓаше во Ремедика, лежеше само еден ден другиот ја пуштија и после тоа течна, лесна и ладна храна првите две недели после можеш да пробуваш и нешто појако ама еден месец треба за целосно да се вратиш на редовна исхрана...Инаку мене во Државна ме кошташе 2000 ден а лежев 5 вечери, а на мајка ми мислам дека беше 800 евра тогаш тоа беше пред 7 години и само Ремедика имаше ласер а лежеше само една вечер и толку

Нема конци ни кај обична операција барем кај мене немаше инаку јас немав болки кога паѓаа наслагите ама тогаш најмногу се внимава зошто јас тогаш прокрварев, никако кревање притисок, качување по скали, јас не слушав и завршив на шиење

На honest girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kiki4eto

Kiki4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Eve iskustvo..Imam 26 god...Se pravev operacija na krajnici pred 5 dena.. so celosna anestezija ..ubavo super pred operacijaa....me napravija se razbudiv..i pak zaspav ..koga se razbudiv imav strasni bolkii edvaj mozev da goltnamm..placev i piev caj a morav....mi stavija infuzija za bolki i mi pomina ..Drugiot den pak isto deka spiev i podzasuseno edvaj goltav.....Ziva gladna sum nisto ne sum jadena samo edno monte..Ama denes nekajo kako podobro sum samo voda od supa kasnav malce i to e too..E sega imam maka so cigari .pusac sum ako nekoj znae da mi kazi od koga ke mozam da pusam cigari

5. smajlii

smajlii Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    242
    @Kiki4eto И јас треба да ги вадам крајниците, па ме интересира после колку време запали цигара? И колку време е заздравувањето?

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.923
    Допаѓања:
    116.806
    @Kiki4eto @smajlii по еден месец најрано ќе пушите.
    Боли многу знам ;( мене на 5 години ми ги вадеа на живо (зошто така не знам), уште се сеќавам колку ме болеше за време на операцијата и после тоа.
    Не можев ни да јадам ни да пијам, а мора многу да се пијат течности. Веќе после една недела болката ми се намали за да можам да јадам пудинг и супа ладна.
    Со лесно :)

7. marija305

marija305 Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    8.001
    На 9 години имам правено операција на крајници, немав некои претерано јаки болки, само првиот ден. Знам дека нон-стоп го пиев чајот од болница, пошто нели друго и не смееш првите денови. За брзо време закрепнав.
    Мака си мачев пред операцијата, буквално секоја недела со температура и црвено грло. Откако ги извадив беше по друго, немаше толку чести настинки.

8. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    538
    Препорака за добар доктор за грло?

9. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    8-ми септември Др. Горан Караиванов и Др. Васе ( не ми текнува презимето)

10. Marti96th

Marti96th Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    57
    Од вчера ми се појави болка во десниот крајник и ме боли само кога голтам некој совет што да јадам пијам како да го лечам?

11. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    132
    од декември навака некако имам мн проблем со крајниците...средина на ноември пиев кисела вода ладна и следниор ден крајниците отечени лом ми дадоа амоксиклав океј...после некое време се качував испотена по планина се тоа се исуши на мене плус ладно беше зима и следен ден пак крајниците,амоксиклав ми дадоа....накај фебруари месец.спиев цела недела кај другарка ми ,и отекоа крајниците имаше гној на ангина ...одкако се вратив од кај неа почнав и ја да кашлам ,ми дадоа вербаскон одма ми се смри кашлица и после 2 недели пак крајнциитте.Доктроката рече да направам брис се испостави дека е се океј немам бактерија.Тогаш како за промена ми даде оспен од 1500мг и тоа три пати а ден.Кога ми се отечени крајнците се случува некогаш да ме боли грло,меѓутоа немам температуа главоболки или гној на ангина само крајници отечени.Не можам ни да зборувам колку се отечени....неколку пати едната докторка ми споманал да ги вада ама па не е тоа туку така сепак имаат заштитна улога крајниците против бактерии и слично ако ги извадам ке ми оди се на плуќа п.с и татко ми пати од крајници уште од мал....ваше мислење?

12. Aleksandrichka

Aleksandrichka Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво И јас мака мачам со крајниците од 2016 па наваму. Кога фатив гнојна ангина пиев Оспен, но испадна дека сум алергична на пеницилин па пијам само Сумамед. Почнаа да ми гнојат крајниците на секои 3-4 месеци и да ми се прават камчиња. Бидејќи ПРЕМНОГУ ми е страв од операција решив да намалам се што ми штети и предизвикува воспаление на крајниците. Така, повеќе не пијам газирано и ладно, алкохол многу малку и ретко, а цигари една до две на ден, воедно правам гаргара со Стоматидин, сода бикарбона, нишадор. Гнојот и камчињата сама почнав да ги отстранувам со стапчиња за уши, а после тоа правам гаргара со Стоматидин и ставам спреј Про Анги кој го уништува гнојот и спречува негово ширење. На овој начин го намалив проблемот и последнава година само еднаш фатив ангина. Знам дека не е решение и е подобро операција, но многу ми е страв, а не знам и колку возраста има улога-имам 30 години, а сум слушнала дека после тоа постои можност да се спушти на плуќа....Ве молам за совет

13. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Јас ги извадив пред две години, на 23г. Моето искуство е многу лошо. Прво затоа што страшно ме болеше после операција, се давев во шлајмови бидејќи сум пушач. Ми се искомплицира, ми излегоа пликови во грлото што никој не знаеше од што ми се и како да ми ги излечи, па до ден денес ги имам. Точно месец дена не можев да јадам, само на чаеви бев. Сите ми викаа од кога ќе ги извадиш раат ќе бидеш, нема да те боли грло, нема да настинуваш, а јас две години од тогаш, нема ден да не ме боли грло, кашлам без престан, секоја недела ме фаќаат настинки. Бактерии како стрептокока, стафилокока скоро секој втор месец имам. Кај не бев, што не напраив, џабе. Значи моето искуство со вадење крајници е лошо, но од друга страна имам познаници што се презадоволни, така да ќе мораш да ризикуваш, тоа што го правиш сама не ти е решение знаеш и ќе дојде ден кога ќе мораш да легнеш на операција затоа што побрзо подобро. Зимно време се прават операциите.

Последна измена: 28 април 2020
    На Aleksandrichka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Aleksandrichka

Aleksandrichka Нов член

Се зачлени на:
    28 април 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Драги членови, бев на преглед за крајниците кај Д-р Николица Цекиќ во Аеродром, приватно, платив 1.500 ден. Докторот многумина го фалат и стварно се покажа многу професионален и стручен, па топло ви го препорачувам. Ме прегледа, рече дека крајниците не ми се баш добри, но дека треба да се направат некои анализи за да се види дали мора или не мора да се оперираат. Сепак ми рече дека состојбата не ми е толку лоша како што јас се испаничив и помислував на најлоши можни варијанти. Воедно ми ги провери ушите и носот и ми рече дека имам мало воспаление на синуси. Ми препиша таблети за шмукање Пантенол, спреј Аква Марис и спреј Мералис за нос. Но сепак, нели, оваа терапија е различна и зависи од конкретниот случај. Инаку ми рече да направам крвна слика, да испитам ЦРП и АСО, па по 15 дена да се јавам на контрола да видиме што и како во врска со евентуална антибиотска терапија. Исто така ми рече да пијам витамин Ц, Б комплекс и да јадам мед.

15. Nadica1002

Nadica1002 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    4
    Здраво! Сакам да прашам колку чини ласерската операција на крајници?

16. kig

kig Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    207
    Neznam kolku cini ..a isto e ta bila laserska ili obicno isto e ... So obicna operacija tr zaspivaat pod anestezija gi vadat i toa e toa...prvite nekolku dena e bolno samo caj od kantarion moras da pijas laden skroz so mraz .. Iskreno moe mislenje e deka za laserska operacija se dzabe frleni pari a se e isto..Jas se pravev sega vo noemvri a imam 26 godini...

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    132
    lek za oteceni krajnici? nemam bolka vo grlo ni temperatura,piev ladno i mi otekoa

На Sahlene му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.470
    Допаѓања:
    37.705
    Пробај со спреј за грло. Мене тоа многу ми помага кога имам оток.

19. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    132
    djabe sonce,ne mi pomaga propolis

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.470
    Допаѓања:
    37.705
    Само антибиотик. Не знам што друго би ти помогнало. Или прави гаргара со чај од камилица или од жалфија. Да избегнеш антибиотик.

На Lana Babe му/ѝ се допаѓа ова.