Изгледа ти треба време за опоравување сепак си ги вадела пред само еден месец.. А колку чини операцијава?
Таа ги ваѓаше во Ремедика, лежеше само еден ден другиот ја пуштија и после тоа течна, лесна и ладна храна првите две недели после можеш да пробуваш и нешто појако ама еден месец треба за целосно да се вратиш на редовна исхрана...Инаку мене во Државна ме кошташе 2000 ден а лежев 5 вечери, а на мајка ми мислам дека беше 800 евра тогаш тоа беше пред 7 години и само Ремедика имаше ласер а лежеше само една вечер и толку Нема конци ни кај обична операција барем кај мене немаше инаку јас немав болки кога паѓаа наслагите ама тогаш најмногу се внимава зошто јас тогаш прокрварев, никако кревање притисок, качување по скали, јас не слушав и завршив на шиење
Eve iskustvo..Imam 26 god...Se pravev operacija na krajnici pred 5 dena.. so celosna anestezija ..ubavo super pred operacijaa....me napravija se razbudiv..i pak zaspav ..koga se razbudiv imav strasni bolkii edvaj mozev da goltnamm..placev i piev caj a morav....mi stavija infuzija za bolki i mi pomina ..Drugiot den pak isto deka spiev i podzasuseno edvaj goltav.....Ziva gladna sum nisto ne sum jadena samo edno monte..Ama denes nekajo kako podobro sum samo voda od supa kasnav malce i to e too..E sega imam maka so cigari .pusac sum ako nekoj znae da mi kazi od koga ke mozam da pusam cigari
@Kiki4eto И јас треба да ги вадам крајниците, па ме интересира после колку време запали цигара? И колку време е заздравувањето?
@Kiki4eto @smajlii по еден месец најрано ќе пушите. Боли многу знам мене на 5 години ми ги вадеа на живо (зошто така не знам), уште се сеќавам колку ме болеше за време на операцијата и после тоа. Не можев ни да јадам ни да пијам, а мора многу да се пијат течности. Веќе после една недела болката ми се намали за да можам да јадам пудинг и супа ладна. Со лесно
На 9 години имам правено операција на крајници, немав некои претерано јаки болки, само првиот ден. Знам дека нон-стоп го пиев чајот од болница, пошто нели друго и не смееш првите денови. За брзо време закрепнав. Мака си мачев пред операцијата, буквално секоја недела со температура и црвено грло. Откако ги извадив беше по друго, немаше толку чести настинки.
Од вчера ми се појави болка во десниот крајник и ме боли само кога голтам некој совет што да јадам пијам како да го лечам?
од декември навака некако имам мн проблем со крајниците...средина на ноември пиев кисела вода ладна и следниор ден крајниците отечени лом ми дадоа амоксиклав океј...после некое време се качував испотена по планина се тоа се исуши на мене плус ладно беше зима и следен ден пак крајниците,амоксиклав ми дадоа....накај фебруари месец.спиев цела недела кај другарка ми ,и отекоа крајниците имаше гној на ангина ...одкако се вратив од кај неа почнав и ја да кашлам ,ми дадоа вербаскон одма ми се смри кашлица и после 2 недели пак крајнциитте.Доктроката рече да направам брис се испостави дека е се океј немам бактерија.Тогаш како за промена ми даде оспен од 1500мг и тоа три пати а ден.Кога ми се отечени крајнците се случува некогаш да ме боли грло,меѓутоа немам температуа главоболки или гној на ангина само крајници отечени.Не можам ни да зборувам колку се отечени....неколку пати едната докторка ми споманал да ги вада ама па не е тоа туку така сепак имаат заштитна улога крајниците против бактерии и слично ако ги извадам ке ми оди се на плуќа п.с и татко ми пати од крајници уште од мал....ваше мислење?
Здраво И јас мака мачам со крајниците од 2016 па наваму. Кога фатив гнојна ангина пиев Оспен, но испадна дека сум алергична на пеницилин па пијам само Сумамед. Почнаа да ми гнојат крајниците на секои 3-4 месеци и да ми се прават камчиња. Бидејќи ПРЕМНОГУ ми е страв од операција решив да намалам се што ми штети и предизвикува воспаление на крајниците. Така, повеќе не пијам газирано и ладно, алкохол многу малку и ретко, а цигари една до две на ден, воедно правам гаргара со Стоматидин, сода бикарбона, нишадор. Гнојот и камчињата сама почнав да ги отстранувам со стапчиња за уши, а после тоа правам гаргара со Стоматидин и ставам спреј Про Анги кој го уништува гнојот и спречува негово ширење. На овој начин го намалив проблемот и последнава година само еднаш фатив ангина. Знам дека не е решение и е подобро операција, но многу ми е страв, а не знам и колку возраста има улога-имам 30 години, а сум слушнала дека после тоа постои можност да се спушти на плуќа....Ве молам за совет
Јас ги извадив пред две години, на 23г. Моето искуство е многу лошо. Прво затоа што страшно ме болеше после операција, се давев во шлајмови бидејќи сум пушач. Ми се искомплицира, ми излегоа пликови во грлото што никој не знаеше од што ми се и како да ми ги излечи, па до ден денес ги имам. Точно месец дена не можев да јадам, само на чаеви бев. Сите ми викаа од кога ќе ги извадиш раат ќе бидеш, нема да те боли грло, нема да настинуваш, а јас две години од тогаш, нема ден да не ме боли грло, кашлам без престан, секоја недела ме фаќаат настинки. Бактерии како стрептокока, стафилокока скоро секој втор месец имам. Кај не бев, што не напраив, џабе. Значи моето искуство со вадење крајници е лошо, но од друга страна имам познаници што се презадоволни, така да ќе мораш да ризикуваш, тоа што го правиш сама не ти е решение знаеш и ќе дојде ден кога ќе мораш да легнеш на операција затоа што побрзо подобро. Зимно време се прават операциите.
Драги членови, бев на преглед за крајниците кај Д-р Николица Цекиќ во Аеродром, приватно, платив 1.500 ден. Докторот многумина го фалат и стварно се покажа многу професионален и стручен, па топло ви го препорачувам. Ме прегледа, рече дека крајниците не ми се баш добри, но дека треба да се направат некои анализи за да се види дали мора или не мора да се оперираат. Сепак ми рече дека состојбата не ми е толку лоша како што јас се испаничив и помислував на најлоши можни варијанти. Воедно ми ги провери ушите и носот и ми рече дека имам мало воспаление на синуси. Ми препиша таблети за шмукање Пантенол, спреј Аква Марис и спреј Мералис за нос. Но сепак, нели, оваа терапија е различна и зависи од конкретниот случај. Инаку ми рече да направам крвна слика, да испитам ЦРП и АСО, па по 15 дена да се јавам на контрола да видиме што и како во врска со евентуална антибиотска терапија. Исто така ми рече да пијам витамин Ц, Б комплекс и да јадам мед.
Neznam kolku cini ..a isto e ta bila laserska ili obicno isto e ... So obicna operacija tr zaspivaat pod anestezija gi vadat i toa e toa...prvite nekolku dena e bolno samo caj od kantarion moras da pijas laden skroz so mraz .. Iskreno moe mislenje e deka za laserska operacija se dzabe frleni pari a se e isto..Jas se pravev sega vo noemvri a imam 26 godini...
Само антибиотик. Не знам што друго би ти помогнало. Или прави гаргара со чај од камилица или од жалфија. Да избегнеш антибиотик.