може да е се или ништо прашањево денес беше анонимно поставено на едно место од внатрешни хемороиди ,па се до рак на дебело црево може и не е ништо сепак една колоноскопија да си направиш не е лошо
колоноскопија https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjgzM--jZTVAhUBBMAKHYasBdYQFghVMAY&url=http://www.rak.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=595-kolonoskopija&catid=382-proceduri&Itemid=676&usg=AFQjCNFWWHb5sRSs8KhluFOd1m395gtkZA
Ne se e normalno nemam bolki samo koga se brisam imam krv mi kazaaa da se namackam so salo ednas se namackav I pijam poveke jogurt pa prestana simptomot
Најверојатно станува збор за хемороиди, кога веќе столицата ти има нормална боја а крвта е само најгоре..како што опишуваш.
Смени го начинот на исхрана. Барем на лето имаш зеленчук богат со растителни влакна. Не паничи,смени исхрана се ќе се среди,а салото тргни го настрана...
Па знам дека звучи глупаво и сестра ми исто порано така и било, јас не знаев и исто го искористила советот на баба ми и се и било ок оттогаш ...
Во ред е,имало помин кај некои но тоа е тогаш за тогаш. Ти само ,,маскираш,,.Реши ја причината која довела до тој симптом/проблем.
Здрaвo сaкaм дa прaшaм некoјa сo стoлицaтa искуствo Јaс кoгa oдaм вo вц тешкo oдaм и кoгa се бришaм имa свежa крв кaкo дa имaм внaтре нештo вo дебелoтo цревo и тешкo oдaм кoгa ќе се избришaм крв се плaшaм ми се имa слученo некoлку пaти ве мoлaм зa мислење
Најверојатно хемороиди се во прашање. Ако имаш проблеми со редовно празнење, смени ја исхраната. Повеќе течна храна, варива, свежо овошје и зеленчук, исто и житарици за подобро варење. Пробиотици исто можеш да земеш да пиеш неколку дена за да ти ја средат цревната флора и секако, повеќе течности. Јогурт или кефир задолжително.
@Lara 27 Се согласувам со Аnnath. Поработи обавезно на исхраната како таа што ти има потенцирано. Истиов проблем го имав и јас, но откако ја сменив исхраната и почнав да јадам повеќе овошје и зеленчук ми е подобро. Јади храна со подобри нутритивни вредности: спанаќ, банани, семе од коприва. Немој да си правиш филмови дека имаш нешто во дебелото црево - крвта во столицата доколку е темна тогаш евентуално може да е нешто поврзано со цревата, а и не мора да значи. Свежа светла крв при одење во WC може да се појави и поради некоја рана направена на отворот.
... се додека не докажеш дека нема нешто друго во дебело црево, не смееш да се надеваш дека крварењето е од хемороиди, не укажуваш ни дали имаш и каква болка ниту укажуваш на бојата на изметот....
Фaлa мили нa сoветите сепaк ќе пoсетaм мaтичен и немaм бoлкa a и изметoт е нoрмaлен сaмo сувo и тешкo oдaм Ви блaгoдaрaм нa сите
Еве веќе три-четири дена имам болка при извршување на голема нужда, печење и малку светла крв на хартијата. Денес се исплашив затоа што ми се виде многу крв за разлика од вообичаено, кога беше само една капка. Според симптомиве мислам дека имам хемороиди, но денес почнав да имам и гасови и болка во стомакот и еве вечер е, а не можам да извршам голема нужда од сабајле. Страв ми е да не е нешто со дебелото црево. Помош, девојки!
Прво што ќе ти речат на лекар е да ја рекулираш столицата т.е да биде сосе тенко, или ке ти дадат апчинја за регулирање. Бидеќи вената односно внатрешниот хемороид треба да се залечи да не се дразни, оти со секоја потврда столица ти од поново го корнеш залеченото и тече крв. Таткоми скоро месец дена така му течело по малку крв он не обрнал многу внимание и дојде до ситуација да колабира поради недостаток на крв, па примаше крв. Гасови имаш највероватно бидеќи не се празниш редовно. Најбитно е редовно да одиш да не се ствара капаче кое е најтврдо и прави проблем.
Вака кога одам во вц столицата ми е со нормална боја но имам свежо црвена крв како да сум се исекла на крајот ептен е свежа и после одење во вц чуствувам тапа глупа болка а и малку ме боли при одење. Имам и нешто како топче близу отворот на што укажува ова како да го спречам?
Да не имаш хемороиди не знам што друго би било. Најубаво оди на доктор не треба да си играш со такви работи.