Сум бил на повеќе доктори. Со среќа ако не ти прави проблем крвта само како и сите болести и хемороидите напредуваат.
Здраво. Веќе подолг период (2-3 години) одвреме - навреме пример на 5-6 месеци имам крв во столица. Болка некоја не осеќам, можда мало пецкање и чешање, но незначајно. Закажав на лекар но ми е страв поради тоа што проблемот е веќе подолг период? Дали некој имал слично искуство?
Треба да се внатрешни хемороиди во прашање но не може да се исклучат други состојби без прегледи. За помлади може да се направат еден ректален преглед да се види со камера степенот на хемороидите. Лица над 50 години и со други симптоми се за колоноскопија.
Pisi posle za kakov pregled stanuva zbor, jas na privstno pravev rektosigmoidoskopina, toa e kratka kolonoskopija
Bev na lekar, nema hemoroidi kolku so mozese da proveri, rece moze se podlaboko... na stomak so pregled racno rece ne mi izgleda deka ima nesto seriozno, no me upati za da bideme na sigurno da napravam krvna slika, crp i fobt test, krvnata slika e ok (epten malku e namaleno zelezoto, hemoglobinot e ok i crp e vo red) fobt testot se ceka 2 nedeli. Ke si puknam od grizi, mnogu mi e strav. Nekoj imal iskustvo so ovoj test?
Здраво, тој тест е тест за скриено крварење во столицата што не се гледа со голо око. Јас како што знам треба да се прави два до три пати последователно и може да покаже лажни резултати од на пример цвекло. За крвта црп покажува дали може да постои иритабилен колон и да крвари што ако е ниско се е во ред исто и автоимуни болести на дебело црево што крварат од типот на Кронова болест. И железото ако не е многу ниско или под граница и тоа е добро затоа што пациенти со скриено крварење во дебело црево може да имаат паднато железо и секако за овие параметри важи и да не си паралелно настинат зашто и црп и анемија се менуваат. Крвта вака ако ти е во ред не треба да се секираш.
Не добро ти е. И да е на пола од вредноста не е анемија. Инаку со ректално туше значи физички преглед се пипкаат хемороиди или со аноскопија.
Kako ste vie tolku strucno upsteni vo ovaa oblast, da ne ste medicinsko lice, gledam vasite komentari od oblasta kako da ne se od licno iskustvo
Sakam da prasam nekoj dali imal slicen problem. Godini nanazad mi se provlekuva, na periodi e super na periodi imam krv na hartijata itoa koga mi e tvrda stolicata, ne custvuvam bolka vaka osven koga odam vo toalet. Bev ednas na pregled mi kazaa fisura deka imam, nekolku pati imam so razni mastovi probuvano, kje se smiri pa pak pri sledna tvrda stolica pak svetla krv na hartijata, ne e pomesana so izmetot, psihichki vo posledno vreme mnogu mi vlijae, sakam da napravam sekakov mozen pregled iako custvuvam strav. Nekoj mislenje so slicen problem?
Тврда столица иритира хемороиди најверојатно е тоа и најдобро е да си направиш ректоскопија со камера да се види се убаво. Ова ако си млад за постари крв во столица треба цела колоноскопија и секако треба да се менува исхраната ако се хемороиди.
Промена на исхраната е клучна, столицата да не биде тврда што најверојатно го предизвикува крварењето(можно е да се работи за внатрешни хемороиди) и преглед задолжително.
Дечки, искуства со правење ректоскопија за ректално крварење? Каде сте правеле, како изгледа тој преглед, дали сте задоволни, како се движат цените на приватно?
Цената многу зависи некаде ја прават како дистална колоноскопија која е подолга со сигмоиден колон околу 40 цм. Ректоскопија се гледа само ректум со истата апаратура околу 15 цм. Освен цената ти зависи и симптоми мораш да одиш прво на преглед и за овие две не треба анестезија и мое искуство е дека нема ништо страшно проблемот е повеќе што во нашава земја свеста и менталитетот се такви да се ова табу теми и секако за народот скапи процедури.
Ти благодарам на одговорот. Имам крварење од пред неколку дена (не нонстоп, најчесто при седење на тоалет) Свежа крв е. Се консултирав со доктор и ми кажа дека најверојатно се внатрешни хемороиди и дека треба да направам ректоскопија. Ти каде си бил за ова? Не сум од Скопје ама се мислам таму негде да направам на приватно.
Jas bev vo Remedika rektosigmoidoskopija 40 cm od debelo crevo, 5000 den plativ , treba cistenje na creva , ke ti kazat unapred sto kako I ne e strasno nisto
Задолжителна колоноскопија, која е нормална процедура во светот, а кај нас табу тема Најчесто се работи за неопасни состојби како хемороиди, полипи но може и да биде Кронова болест, Улцеративен колит.