Здраво девојки Би сакала да испитам која крвна група сум,па да ми кажете каде се прави тоа испитување дали морам да одам на трансфузиологија или може било каде во некоја приватна лабораторија како Авицена и слични на неа и дали за ова ми треба упат од матичен лекар или не? Позз П.С Иначе татко ми е В+ а мајка ми О+(нулта позитив) која крвна група би можела да бидам и дали од две позитив може јас да бидам негатив или не?ако знае некоја да ми одговори.Фала
може 0 или В, рх факторот не е наследен па иако двајцата се позитив има шанси ти да си негатив. На трансфузиологија мислам дека мораш со упат.
Или секоја друга што ја има во фамилијата. Затоа одиш на трансфузиологија, и ти кажуваат која си крвна група си, и со каков АрЕјч фактор. Не на форум.
Зашто родителите ти се двајцата хетерозиготи/хетероалелни за крвната група. Може да си била А или нулта. Ама алел за Б нема, значи не може да бидеш АБ или Б
Од двајца А може да си нулта, од двајца В исто можеш да си нулта, од двајца нулта може да си само и само нулта, од двајца АВ ги имаш сиииите можни комбинации
Ок, не студирам на ПМФ или Медицински, али знам по нешто биологија. Не можам да сум Б или АБ, точно, но поентата ми е дека некои генерации се појавуваат рецесивни гени, и никој не може да и каже дали е А или 0та, позтитив или негатив. Затоа постои трансфузиологија, не форум.