И јас сум крводарител, само сега малку паузирам бидејќи бев бремена па откако се породив крвта ми е мн слаба али кога ке се стабилизирам продолжувам онаму каде што застанав Слободно кој може нека дарува преубава работа е,ќе спасите нечиј живот и воопшто не е страшно! Ете и мене некој ми спаси живот(а може и самата си го спасив со мојата дарувана крв ) после пораѓај си примив три кеси крв и се вратив малку во живот!
Во недела на 25.01.2015 г. од 10 часот ќе има крводарителска акција во Дом на АРМ . Ете прилика, кој сака, може да дарува.
А дали можеш да даваш крв ако имаш малку покачен шеќер и ако примаш терапија за стабилизирање на хормони (еутирокс и бромергон)?
@leilaaaaa, можеш (јас имам дарувано) ама ако имаш обилен циклус, пожелно е да почекаш да ти заврши. @Oscar Lady, смееш ама мора да има поминато определено време откако се имаш тетовирано (6 месеци или година, не се сеќавам точно)
@Nausicaa Nemam obilen ciklus i taka do ponedelnik ke mi e 4 den ama jas da prasam za sekoj slucaj da znam dali da odam ili ne.Inace fala
Ја досега имам двапати давано крв,ама не верував дека ја искористуваат за некој што му треба.Цимерката ми рече дека нема лажење со крвта од дарителите,и таа е како волонтер во Црвен крст,така што верувам во тоа и моето ,,сомневање за ова изчезна. Сакам пак да давам крв,на факултет че има пак.Не ми е страв.
Јас сум крводарител. Почнав во средно поради слободните денови и си продолжив. Многу убаво се чувствувам секогаш после дарување. Сега во јуни ќе дарувам по 10ти пат.
Имам едно прашање. Имам дарувано крв 15 пати, ама немам документ дека сум официјално крводарител, ги поседувам само картичките со печати. Па би сакала да прашам дали некој може да ме упати како и каде можам да добијам документ за дека сум крводарител? Фала
http://mrt.com.mk/node/28100 Не ти треба само кажи дека си крводарител, ако веќе сакаш писмен документ тогаш во подрачната единица на Фондот за здравство во твојата општина.
Ke odis vo institut za transfuzija na klinicki i ke ti dadat eden dokument i so toj ke odis vo socijalno na vtor sprat i tamu ke te zavedat i posle 24 casa si osloboden od participacija
Проверував крвна група, ме интересира, дали со таа крв прават и други испитувања, или дали таја крв ја проверуваат и даваат потоа за да ја даруваат крвта на некој што му е потребна?