Neznam navistina veke sto da napravm,ama razmidluvam vaka,iako ne e lesno podobro da bidam sama otkolku so nekoj sto ne primetuva deka sum do nego.
Знаеш како викаат, треба да бидеш мн јака, а душата ќе ти знае тебе.Разговарај прво, види и извагај, не е лесно и сама, ама некои работи секој не може да ги толерира.
Ne sme dolgo vreme ovaa godina polnome 3 godini od brak,zatoa me nervira mene ova da sme pofolgo vreme vo brak razbiram ama vaka ne mi e jasno za tolku kratko vreme toj sto pravi.
Жал ми е Сепак доста време поминало за да прави такви глупост, како мало дете.. Можеби не сте се познавале долго пред брак или не си му го открила вистинското лице.. ретко кој маж после 3год (може и повеќе, зависи колку сте биле во врска) би правел љубоморна (или како што тој се чувствувал) некоја бивша.. Мислам дека ова трае долго, а може и никогаш не престанало...
Jas mislam deka ne prestanalo,bidejki mi kazuvaa deka i porano i pravel taka na bivsata so taa sto bil dolgo vreme zaedno.Toj sto e takov nikogas nema da se smeni.Jas do sega ne sum mu dala nimakov povod za toa,ama sega veke on samiot si bara da ne bide ispocituvan. Nikogas ne prestanalo,toj sto e takov si e takov bezrazlika sto sum jas spremna da napravam za taa vrska.
Многу сте ми смешни коа давате совет „ седни и разгоарај со него“. Со кого? Со тој пушканџијата или компјутерџијата? Сериозни сте? Дајте бре практичен совет. За таа што мажот и виси на пц, јас да сум како неа и јас истото ке го правам. Не готвам, не перам, не чистам и цел ден на пц. И се така додека не се сменат работите. За таа што сака да си замине кај татко и прво сакам да ја прашам дали има памет? Жено паметот кај ти е? Мм да се степа со татко ми стар човек има душичката со лажичка да му ја извадам. Свеки да ми дрпа дете има да ја треснам од цименто. Татко ми да не рани, а свеки да ми команда? Море мамето ке им го расплачам. Кога маж ти не е дома, фино лепо ја крадеш пушката и детето во рака, се јавуваш без никој да знае во полиција, им ја кажуваш адреста и им кажуваш дека се работи за закани по живот и да побрзаат. Кога ке дојдат им ја предаваш пушката и јасно на цел глас им кажуваш дека со таа пушка маж ти ти се заканува дека ке те убие, а после малку и филуваш и викаш дека свеки ти се заканува дека со нож ке те убие. Се има да им соберат, па да видам свеки после како ке си го исече и намачка лебчето. Ете нека проба со лажица. Почнувааш да плачеш пред полицијата и им кажуваш дека го тепале и татко ти и дека сакаш да те заштитат, па додека си тука да си собереш стварите твои и на детето и од тука да те однесат пред социјалните работници. Веројатно свеки твоја ке пошизнува а и маж ти, па бар тогаш и социјалното ке ги види во право светло. После лупаш приватна тужба и тој добива забрана за пристап до детето, тебе и татко ти. Се разведуваш, детето автоматски е кај тебе, ти живееш кај татко ти, а коњот ке плака алиментација. Мајка му нека си му роди дете и нека не го пуштаат надвор од куќата. Толку
Vo toj slucaj ako si sigurna deka ne prestanalo,sedni go I priznaj mu sto se tvoite somnezi kako znaes I umees. Normalno on ke negira,ke te pravi luda ama ti objasni mu deka seriozna e rabotata I deka ozbilno razmisluvas da se trgnes nekoe vreme od nego cisto toj da razmisli sto saka dali da I se odmazduva na bivsata so koja nikogas ne rascistili ili ke bide sovesen roditel I soprug. Taka ti mu davas na vaznost-cena toj da odluci sto so vasiot brak. Iako imaj si rascisteno vo sebe sto sakas licno ti I pravi si taka. Da te citame so prijatni nastani vo idnina.
Може @okcenzi е екстремна, но јас потполно се сложувам со неа. Како бре така, кога ќе кажете разговарај со некој кој нит се тера нит се води. Гајле му е и за жена му и за децата, со разговор ке се сменело нешто, како не. Да беше така лесно и бракови да се средуваа само со еден разговор и закана, ќе немаше разводи. Ваков човек треба само да го удриш таму кај што го боли. По егото, по гордоста, по образот. Да го срамниш со земја. Воопшто не треба да размислуваш дали да му опростиш или како да го поправиш бракот, туку како да излезеш како победник од пеколот во кој живееш.
Во ниеден брак не цветаат рози. Поентата не бракот не е да се бара победник во брак и по распад на брак,ни да се бара кој е во право кој греши постојано. Бракот е компромис,а тоа не е лесно сите знаеме. Но ако љубовта пред се е искрена,независно од многу сопки и пречки и ако е зрела љубовта,а еден од партнерите мудар тој или таа ќе води,ќе биде лидер на таа заедница.Понекогаш се случува едниот од партнерите да потклекне пред некое искушение. Но само со засекување во почеток на несоодветното однесување,давање нова шанса за која и 2та партени ќе одлучат под кој услови ќе си ја пружат,само така се челичат и партнерите и бракот. Искрено ништо од небо не паѓа,па нит успешен брак. Сите мислиме се сакаме ќе се земеме,деца итн. и дека бракот ќе си е среќен сам по себе. Тоа е најголемата заблуда. Бракот е поранлив од обична врска и треба да се грижиме за него,да вложуваме секојдневно во него за кога ќе дојде златната доба да се уживаат во плодовите садени и растени цело време со многу љубов,посветеност,грижа и најважно компромиси,многу компромиси.
Ne ne ne e toj,taa prikazna zavrsi uste na start. Toa se si e super no sepak mislam deka denes poimot brak veke se gubi,veke ne e toa toa sto bilo nekogas za zal,nk sepak se toa zavisi od nas samite.
да, зависи како сме научени да живееме.. Првите години се тешки, сите го знаат тоа, е сега кој е јунак до крај да издржи..
Poostra si I od mene sekoj problem prvo se resava so razgovor. Ova se mn osetlivi raboti I tesko, sigurno sekoj od niv ima svoja storija. Ne bi da dodavame maslo na ognot, toa nema nisto da resi. A ako vekje site opcii se iscrpeni togas se baraat extremni resenija,ludi vreminja ludi resenija.
Да де, таа ке разговара, мажов ке ја тепа, свекрва и ке и го дрпа детето, а и татко и нема да помине полесно. Навистина еве не знаев дека можеш смирено да разговараш додека некој те млати и заканува по живот. Не знам што е екстремно во тоа што сум го пишала. Тоа што и реков да ја украде пушката и да се јави во полиција? Тоа не е насилно, тоа е самозаштита. Тоа што и реков да ја тресне свеки од цименто, претпоставувам знаеш дека е метафорично кажано, ама јас бога ми би и влепила таков шамар, да слуша џингал бел 3 дена во ушите. Екстремно е некој да те тепа пред дете, некој да ти го тепа тактото пред тебе и некој да ти се заканува со убиство. Не гледам решение со разговор кај психопати. Се знае местото нивно каде е.
Ne mislev na toa, tuku za da dojde do tepacka I kavga treba dvajca I dobri pricini se razbira. Zoltite minuti se losa rabota covek kazva I pravi nesta nepromisleno, zatoa ladna glava I razhovor, zs ima I Dr puski ne e samo taa. I so beganje nisto ne se resava tuku so soocuvanje so problemot. Ako se resava OK ako ne sekoj po svoj pat ama mirno. Ako she razumni ako ne se, ne znam.
Е како де како? Имаш некој практичен совет за тоа како да го седне на разговор, како да не биде тој насилен, како мамичка да не му го уништува бракот? Како? Јас бев сведок на тепачка која изби затоа што зетот мислел дека братот на жената отишол кај нив дома за да и даде пари тајно на сестрата. Тој се залета во кујна и ги претепа двајцата без да ги праша за што разговараат. И немој да викаш дека за тепачка или насилство се потребни двајца. Ти се молам. Абе ајде. Ке решавала со разговор после сите чудесии и стресови и напади. Нема веќе што да се решава во тој брак, освен самата да реши да биде заштитена со своето дете. Ти би била во брак со некој таков? Не секогаш проблемите се решаваат со разговор. Некои луѓе се толку ограничени, што за нив мора со поригорозни мерки да се врати. Оди магаре натерај да тргне со добро. Исто и со некои мажи. Само стап ( и ова е метафорично) за нив.
Jas ne sum se nasla vo situacija da se tepam do Sega ako treba I toa bi. Mn miren tip na coven sum ama da ne mi se stemni. Jas bi probala so razgovor ako ne biva toa e Dr. samo iskreno ne daj boze toj navistina da posegne po oruzje koj kje ja zastiti, policija? Da OK, kje my dojde Sega doma moze da go zemat da mu odrzat DVD tri vospitni, potoa toj moze da se smiri ili skroz da odlepi. Od tie pricini vo takvi situacii kade realno postoi moznost fizicki da te povredi nekoj, a ne mozes da go sovladas podobro takticki resavaj. Ima I utre den. Inaku tip na zena ko ti I ko jas takvo nesto ne bi ni dozvolile da dojde, verojatno mn porano mirno bi si zaminala.
@Outlook ,nekoj shto sekoj den vo strav go zivee i go prezivuva bukvalno sekoj den,ne mislam deka treba da Se vodi kon zivotot so taa idea "ima I utre den" ,oti moze I da ne go docheka toj "UTRESHEN DEN"...A mnogu gi ima shto Ne go dochekale utreshniot den ,davajki si lazni nadezi deka ete eden den ke bide podobro..
Ama " ima I utre den" ne e vo toj kontekst kako sto si razbrala. Sto bi napravila ti vo kavga so bilo koj fizicki najmalku dva pati posilen od tebe, plus lud za da te pretepa? Spored mene IMA mn malku opcii, prva da se tepas I ti, a zena moze da grize, grebe, Samar da mavne, megju noze Edna kloca da mavne I tolku ili na spienje da go utepa,a vredi li za idiot zivotot da si go unistis. Ne e malku ama ne e ni mn za ludak so koj se zivee. Sto znaci popametno e takticki da go odrabotis I rano rano da zamines od takov tip, za negovo dobro. Verojatno toa se teski borbi, jas I ti hipoteticki razgovarame, jaka I'm dusa na tie sto od iskustvo zborat.