Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Криза во бракот

Дискусија во 'Брак' започната од sweeteva, 21 октомври 2010.

1. Crnizivot

Crnizivot Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    42
    Сакам и јас да се пожалам овде..Во брак сум 3 год имаме две деца и живееме во заедница..На село живееме и се работи наутро се пладнува па поручек пак на нива..Јас сум дома не одам си ги гледам децата освен нешто дома кога се работи па да помогнам..Тешко е многу во заедница парите се во свекор и свекрва..Со мм имам иљада пати разговарано да почне да оди некаде на раб да си имаме наши пари дека неможам јас да барам од мајка му пари за влошки секој божји ден го зборам тоа а тој ми вели што немам купено што сум сакала што не ми било дадено..Да секогаш сум си земала тоа што сакам но ете кога ке побара пари го прашуват зошто што ке зимате а јас не сакам така.Еве и денес ја прели чашата си дојдоа од поле и јас му велам пак за раб и он и вели со 15000 плата како ке гледаме две деца струја вода незнам што но јас не го терам да се делиме туку само да покриваме ете трошоци за дете и да имам што се вели 5денари у џеб и кога ми се опна најдела та зајдела дома кога беше немаше ни толку ама како велат слеп да не прогледа мислам срцето ми се скрши на милион парчиња цел ден плачам не му е прв пат тоа...Моите немаат многу да колку можеа толку а тука се работи многу и се има пари многу но не се во нас и дека тој имал се што ке посакал демек јас дома сум немала толку..Многу ми е тешко тој бил задоволен од неговите родители сакал и тие да биле задоволни од него незнам што да мислам веке...Му имам спомнато и за развод но ми се заканува ке ме обесил ке ме претепал ке му се смееле лугето него да не сум спомналс уште еднаш развод..Не сакам на моите да им кажувам го знаат како многу мирен и имаат многу многу добар однос посебно со татко ми..И мене ми е некако страм да им кажам ве молам за совет

На Milenalena му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.424
    Веројатно и пред да се земете он не работел.Тогаш тоа нели ти пречеше,нели зборувавте за тоа каква иднина планирате?

На Alisa22, theowndemon, crimson и 4 други им се допаѓа ова.
  3. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Не планираат додека да се мажат и се им е ок, после се им смета и така.

На Alisa22, theowndemon, Dennings и 10 други им се допаѓа ова.
  4. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Vaka iskrajno da te prasam
    Dali ti zborese na sekoja tema pred da se omazis?

Mene licno ic ne mi teknuvase na zborenje za temi koj ni na kraj na pamet ne mi doagale.
    Tmn rabota da mi tekna se i sesto , sigurno ne bi bila mazena, zosto za se se nema resenie vo momentot.
    Rabotite doagaat so nekoj prioriteti i taka i si zaminuvaat.

Eve sega da me prasas kako sum zamisluvala da ziveam, kako finansiite bi doagale (jas nevrabotena bev), sto ako na mm ne mu odi, kako bi plakale izdatoci.....
    Sega da me prasas nemam poima.
    Ama, sekogas ima ama, kako doslo taka ke pomine i za se resenie ke se najde.
    Taka i clenkata pogore (kako i majka mi i nejzinata zaednica) se nasla vo situacija i od tamu ima resenie ke se izleze.

Nemojte luge da se prikazuvate tuka kako imate resenie za se sto vi paga na pamet.
    Mene licno nisto ne me maci, scenarija ne zamisluvam, zatoa i glava ne me boli so resavanje na fiktivni raboti od tipot "ako padne greda pa go utepa deteto".
    Ako padne i go utepa togas ke placeme, sto ima odnapred scenarija da smisluvame mozda ic nema da padne gredata.

Taka Jas ziveam i mnogu dr. luge. Porelaksirani sme i zgora na se mislime deka e OK.
    Fala bogu pa se pokazalo OK.

Последна измена: 25 април 2017
  5. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.995
    Како бе тугуд да се омажи а да не збори за прашања како заднички пари за издржување, место за живеење и слично?
    Така влетувате во брак како на латино журка да одите?
    Па после животот ви е шпанска серија?!8-|

На theowndemon, Hipster, Lolipop23 и 20 други им се допаѓа ова.
  6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.539
    Благодарение на тоа што си поставив прашања и ставови во врска со заедничкото живеење се спасив од развод, односно прекинав скоро 6годишна врска. Од инает ли или од машка горсост не бе не попушташе, но го средив улава сум ќе го молам и ќе го убедувам нека се гони у три лепе :D
    Сега сум среќно мажена со човек кој размислуваше исто како мене.

На MG3, Kitten, BabyStyle и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Па извини, ама пред да се омажам сум гледала кај ќе се мажам. Сигурно членката била во врска со тој човек, освен ако не ја мажеле со стројници. А да чекам од свекрвата за влошки, а при тоа да имам две деца :x. Има некои одат со години и се им е супер тогаш и кога ќе се омажат, трт милојко. Па вака во заедница ми е, па така. За основни работи како работа и како ќе се живее, и те како се збори пред да се стапи во брак.

На Kitten, Gosh, PaLaVa и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Се сложувам. Мора да се игра од почеток со отворени карти. Нека личи на мешање во туѓ живот колку сака, оти не се мешаш во животот на некој рандом човек туку баш на тој.

На Gosh, Petar80, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    764
    Под се и сешто подразбирам за тоа каква спална ќе купите и сл, ама да не се разберете кај ќе живеете, од што ќе живеете, дали ќе сакате да имате деца или не, е тоа стварно не разбирам како не ви падна на памет да го решите.

И ако основните прашања ги скокнавте затоа што не ви биле важни, тогаш кои прашања беа круцијални за вас и вашиот брак?

На Offspring, Gosh, baby-star и 4 други им се допаѓа ова.
  10. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Pa oti ke ti odgovori "nemame problem Jas zarabotuvam dovolno, ke ziveeme vamu i tamu" i mislis deka bas taka i im se slucilo.

Jas sum imala mnogu golema sreka da bas taka i mi se sluci. Mojot mm zarabotuvase dovolno za da gi pokrie site nasi potrebi , No mozelo da se sluci i da situacijata se izmeni i da nemoze da izdrzi so negoviot prihod, da moralo da se vratime vo zaednica...... i posle otom potom site problemi.

Moze li jas da pretpostavam sto ke bide na kredit dolg 25 god?
    Ne.
    Moze ke ide rabotata i ke ima za otplata, a moze i ke izgubime dvajcata rabota i ke treba se na bankata da i vratime.

Treba da ne probam, treba celo vreme vo strav da ziveam, Ne.
    Sto ke bide, ke vidime.

Ne veruvam na nikakvi veuvanja. Situaciite se menuvaat. Denes imas, utre koj znae sto ke bide.
    Vlegov vo brak bez nikakvi ocekuvanja, fala bogu prekrasno e, izminaa 20god.

Drugi vlegoa so vetuvanja, od site strani pomosti, za site ovie god. i na kraj se isporazvedoa. Kolku od niv so istata teorija "ama koga me zimaa vaka mi vetuvaa, taka mi vetuvaa,..."

Nikoj nemoze nisto da vi veti.

На afrodita26, zalosna, Luna91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.995
    Тука не зборуваме за ветувања и празни муабети. Тука зборуваме за тоа дека таа знаела во каква фамилија влегува... па куче да купиш ќе прашаш кои се родители а не па маж да земеш (и обратно, жена)
    Ги знаела неговите можности, знаела дека ќе живее во заедница...и знаела дека мажле и нема свое јас, т.е се што заработуваат оди кај мамичка и татичко, па на него му ги фрлаат трошките.
    Епа кога знаела, што мислела дека ќе се измени?!

Е за такви прашања говориме, а не за што ќе биде после 25год.. туку што е со сегашноста..

Не е тоа кредит на 25год, тоа е моменталната проценка на имот кога подигнуваш хипотекарен кредит.
    После 25год, може и имотот да не постои..

На Gosh, AURUA, crimson и 10 други им се допаѓа ова.
  12. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Pa ne e nisto reseno.
    Mozda ke bide malku povuci/potegni i ke se resi.
    Nisto ne e nepromenlivo.
    Znaela za zaednicata ama kako covek se nadevas deka do tamu nema da odi.
    Pa i majka mi se omazila vo zaednica, pa i niv baba mi im gi zimala parite i barale za opsti potrebi, pa pominalo vreme se razdvojle, pocnale svoj zivot i zaedno isteraa 32 god (smrta na tatko mi gi razdvoi).
    Znaci imalo resenie pred 47 god. ima resenie i denes.

Probas, vidis, menuvas.

13. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.995
    Добро, се е кажано со ова..
    Одам да си го сменам мажот...:drunk:

На Gosh, AURUA, IvanElena и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Што да се смени? Ко да е бракот и мажот некоја играчка.

На okcenzi и Dust им се допаѓа ова.
  15. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Osnovno prasanje mi bese kolku me razbira i pocituva.
    Drugo ne sum ni pomisluvala.

I toa se pokaza i ne se promeni za ovie 20god. brak.
    Seuste toa mi e najvazno.

Se moze da zarabotime i so brzinata na svetlinata da izgubime, ama doverbata i pocituvanjeto se nesto koe mi bile na Top mesto. Moze da imame se i ako ovie dve raboti zaradi koj se omaziv gi nemam nema da ima potreba od zaednicko ziveenje.

A sto ako tebe zaednicata ne ti odgovara nema da probas da se odvois pod kirija?
    Nema da probate da menadzirate so vasite pari?

Da ke se razvedes otkako ke gi probate i drugite opcii.
    Taka i zenava proba vo zaednica, ne ja biduva, ke probaat sami i ako toa ne go biduva togas problemot e vo partnerot.
    Proba mora da ima, nemoze tuku taka "ili vaka ili Jas si zaminav".
    Ako i e za zaminuvanje na zenava ke si zaminese.

Последна измена од модератор: 25 април 2017
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Ти читаш, ама не дочитуваш. Жената пишала дека му рекла на мажот тој сам да почне да работи и тој и рекол дека малку биле 15000. А штом за тоа не сакал, за заедница сигурно нема да сака. Факт е дека е проблемот до мажот. Па за почеток 15 илјади, 15, ама барем нема да чекам да ми даде свекрвата 100 денари и да ми води евиденција кај сум потрошила. Знам многу луѓе што живеат со толку пари.

На Gosh, Nausicaa, Luna91 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    764
    Проблемот со жената е што она да сакала да замине под ќирија она ќе заминела, немаше да прашува на форуми. Но, мажот и сака да си живее со неговите, син на мама, не сака да сноси одговорност кон сопругата, а не сака ни да се разведе.

Затоа цело време се вртиме тука во круг и разговараме за круцијалните прашања пред стапување во брак.
    Очигледно твојата ситуација е поразлична, можеби не си се запрашала ништо, но си знаела дека мажот ти работи и добро заработува и тоа ти било доволно. Овде е друго, збориме за маж кој не работел, живеел со мама и тато и решил да се жени, имаме две различни ситуации.

На Gosh, *Amethyst*, Sesil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Да се заработуваше со брзина на светлината, тогаш сите ќе можевме да си купиме стан/куќа.

Заедница е заедница. Јас сметам дека со маж нема делење на моја-твоја плата. Па сигурно и старите се водат по таа логика - на една маса јадеме, на едно купче ќе стојат парите.

Денес со 15000, жена која не може да работи бидејќи чува две мали деца - единствена опција е да си ја поднаведнеш главата и да правиш како што ќе речат свекорот и свекрвата. Како сакаш комбинирај, 15000 за кирија, сметки и јадење нема да се доволно. Е сега доколку имаат кај да живеат - може да се снајдат. Ама да не заборавиме на моментот дека и мажот треба да сака да излезе од куќата на мама и тато.

На *Amethyst*, YoungandBeautiful, zalosna и 2 други им се допаѓа ова.
  19. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326

Da mu davame na nekoj iminja "mamin sin" i itd., ne e fer. I toj covek moze se plasi sto posle zaminuvanjeto od zaednicata. Vreminjata voopsto ne se pesna.
    Treba da mu dade vreme, poveke opcii da se razmislat, tuku taka si odime, nemoze toa taka. Toa ke povlece i karanici vo posirokoto semejstvo, majka/tatko.
    Sigurno nesto ke bide i ke se resi nekako (dobro ili loso), ama preku nok , Ne.

20. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    764
    Епа тогаш кој е твојот совет за жената?
    Ќути,трај,трпи? Еднаш, некогаш, нешто ќе се среди?

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.