Криза во бракот

Дискусија во 'Брак' започната од sweeteva, 21 октомври 2010.

1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.147
    Допаѓања:
    137.212
    И да се во заедница, ете условите налагаат така, нели треба да се има сопствен буџет?

На AURUA, Gosh, Glasna и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Треба, ама јасно е дека мажот е мамино синче, па не сум ни изненадена што сите пари се кај старите. Овде не се само парите проблем.
    Таа се обидела да покаже заби ама џабе. Од една страна две деца, од друга страна маж кој не ја поддржува а од трета страна родители кај кои веројатно не може да се врати. На која страна и да погледнеш - не ја бива работата.

На AURUA, friendy, okcenzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Jas bi ja sovetuvala zenava bez prebrzi odluki, da gi sogleda okolnostite i da donese zaklucok.
    Da najde rabota mm nekade i toa ne e sigurno, denes imas, utre nemas.
    Mozebi najdobro e da prasaat postarite da im dadat svoja zemja pa so otstvarenite prihodi da ziveat sami.
    Ama toa znaci, Ne zaednica, kolku otstvaruvas so tolku ke zivees, togas veke nazad nema.
    Zrtvi ke pagaat i nema da bide lesno ama ke mora da se istrae.
    Uste nekoja god. decata ke porasnat pa ke moze da odi na rabota , starite ke podostarat pa nema da bidat tolku aktivni na pole, oni ke ja zemat odgovornosta so vnucite.
    Sega zasega moze da razmisluva za nesto da ostvaruva nekakov prihod od doma dodeka gi cuva decata i ete nekoj dinar ke se svrte.

На mira.mira и zalosna им се допаѓа ова.
  4. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    @toogood таа веќе се правда за секое пакетче влошки, колку помизерно може да биде?

На Alisa22, BabyStyle, Gosh и 7 други им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.483
    @toogood па ова се највазните зивотни прашанја(финансии,работа,станбено сместуванје).
    ако пред брак не сум размислувала за ова тогаш кога?
    веројатно сум знаела каде во каква кука влегувам,при какви луге,со кого ке делам покрив нели?

две години бев во врска со мм ,доволно за да научам дали зивотот со него ке ми годи или не

ако за тебе ова е чудно за мене е сосема нормално

мене не ми е јасно кога некој се зали од после како е постојано на нива он,како сите пари се кај мајка му,како и е досадно нејзе дома.Па каде и биле очите пред брак?

се извинувам немам ZH на кирилица па искача з

На bittersweet, Offspring, Gosh и 8 други им се допаѓа ова.
  6. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Jas ova prasanje go postaviv so namera da razvieme tema i da razmenime iskustvo.

Go kazav svoeto mislenje, togas taka sum mislela i seuste taka mislam.
    Mozda sum imala sreka.
    Site sme nie razlicni, imame razlicni predhodni iskustva od koj sme naucile sto bas nas ni treba.
    Jas na pr. kaj mojot soprug ne sum odela doma. Ednas me pokani svekrva mi da me zapoznae i toa be se. Ispivme edno kafe na balkon i zenata niti me prasa nesto niti mi rece nesto.
    Ne se sekavam sto pravevme moabet ama ocito ne bilo nesto za pamtenje stom ne go pamtam sega. Svekor mi poveke pati go imav videno, takvi bea okolnostite ama od dobar den i prietno za 1,5 god. nisto drugo ne sme razmenile.
    Malku bev po vozdrasna i imav drugi baranja taka da totalno nevazno m bese se osven razbiranje i pocituvanje.

Kaj mene rabotite sekogas odele "se podrazbira". Nemalo na kolena baranje za zena, broj na deca, kaj ke ziveeme, parite, sto ke dades, sto ke donesam...
    Nekako se se podrazbiralo. Pa sega da me osudis na teska kazna pa ne bi mozela da se setam kako dojdovme do dogovorot za zimanje. Broj na deca bilo spontana rabota, probas so edno, gi gledas okolnostite ponataka i ne ni pravis moabet za sledno. Kaj ke ziveeme, so ogled na negovite razmisluvanja prasanje nemase , se znaese, a mene mi odgovarase. Sto ke dadam ne ni se pravese moabet, znaese deka sami sme so majka i nemase sto tuka da se komentira. Me skoluvala, prosetana moma bev, nacitana....:rofl:, za nego toa bese dovolno. Za mene isto, toa sto vidov bese dosta, poveke nesakav i neprasuvam.
    Vetuvanje nemase ni jas na nego, ni on na mene.
    Bese se "se podrazbira".

Pregi bas go prasav "sto sme mislele koga sme se zemale"? :rofl:
    Me prasuva; " sto ti tekna sega posle 20 god. ova da me prasuvas". :rofl:
    Se iznasme koga mu kazav deka "sme vlegle vo brak kako vo spanska serija" :lol:

Ete toa e moeto iskustvo.
    Pa moze nekoj od Vas ke napise svoe.
    Site sme razlicni, nisto ne e cudno i za kritikuvanje.:lol:

Ooo zaboraviv da napisam deka ednas so edni priateli koj gi zapoznavme ovde, nase godiste isto taka razvrzavme nekoj vakov moabet. Lugevo planovi, planovi pravele, zborele na site temi, a nie dvajca ni al ni aber za nesto takvo.
    Na kraj kraeva rekoa deka nisto po planot ne poslo, sosem drug tek na zivotnite nastani.

Dzabe vreme gubele. Jas bare ne gubev vreme. :lol:
    (Malku sala za kraj)

Последна измена: 25 април 2017
    На IAmPresident, WildMk, mira.mira и 7 други им се допаѓа ова.
  7. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    А да пробаш нешто да заработуваш од дома, превод, нешто било што, продажба, колку што се вели за влошки. И јас влегов неспремна во брак,но бев вработена, па на породилно, но никогаш не сум чекала за влошки од мм. Работата ја напуштив зашто кога ми беше големото дете бебе немаше кој да ми го чува. Наоѓав нешто од дома,превод, продавав нешто рачно направено колку за мене да имам баш за влошки и други ситници. Живеев во заедница две и пол години, но мм си работеше. Старите помагаа, но овој раат да си сам нема ни една цена. Сега пак сум со бебе и пак гледам да најдам начини на заработка од дома. Значи наместо на мажот да му бараш да работи, пробај ти заработи. А и решете некако да г делите парите со старите.Нека е тој одговорен за работата или нешто да имате само ваши приходи.

8. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Се подразмислив и јас на темава и се вратив години наназад.
    Сфатив дека никогаш со мојот маж не сме разговарале на предбрачна тема во врска со место на живеење и се друго по ред. Веројатно доволно ни беше што се сакаме и сме спремни да започнеме заеднички живот.
    Влегов во заедница и останав одреден период, не за долго.
    Ништо во животот не доаѓа на подарок, за се треба труд и работа.
    Проблемот на Црниживот е во нејзиниот сопруг, неговото детинесто однесување. Немање разбирање и чувство за туѓите потреби на ниво како за сопствените. Веројатно тоа потекнува од наметнатото заостанато воспитување од страна на неговите родители, на кои им одговара раководење со него.
    Прав родител ќе го "шутне" во реалниот живот да се бори за себе и за своето семејство.
    Не му прави ништо добро со тоа што го врзува до себе.

На WildMk, *Amethyst*, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.861
    Допаѓања:
    173.387
    Многу е поинаку кога ќе се спореди стапување во брак пред 20+ години и денес..а во Југославија па да не дискутираме.
    Не заборавајте дека денес тие што без проблем можат да се одделат од свекор и свекрва се во далеку помал процент него ли пред 20+год.
    Тогаш кредити се добивале многу полесно него ли денес (не ме убедувајте во спротивното, татко ми цел живот во банка го помина), па се отпишуваа долгови, при распад на југославија мнозинството од чековите(за тие поумешните) ги папала маца, па цели куќи опремија без пари итн итн итн
    И да, знам дека некој ќе рече ако сега ти се работи ќе најдеш начин, ама ете жена со мало дете/деца не може во моментов да придонесе многу финансиски, а работа и онака тешко се наоѓа. Уште па да каже дека има 2 мали деца на пола интервју ќе ја прекинат и ќе добие негативен одговор, затоа што ако имаш деца те третираат бетер од хендикепирано лице, што ќе правиш кога ќе ти настинат, што ова што она..извинете не се вклопувате во бараниот профил.
    Плус ако е само со средно не само што ќе работи за ич пари, туку и тешко ќе најде работа кога на еден магистер му нудат 15.000мкд, се гледа до кое дереџе сме дојдени.. Ако плаќаме во Скопје 200евра кирија (или рата за стан), 100+евра сметки, 50евра автобус за двајца (најекономична верзија), од воздух ли ќе живееме хмм
    Мајка ми во една прилика ми рече - можев каде сакам да се вработам, од Скопје преку Љубљана до Берлин и подалеку, ама избрав во Скопје да останам. Скопје за мене беше запад на времето...
    За нив и денес е, со нивните примања...
    Но не и за мене, колку и да звучи патетично

На Gosh, Viktorijaaa5, AURUA и 11 други им се допаѓа ова.
  10. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Некој брачен пар седел во дневната соба, пиејќи вино. Одеднаш, жената рекла „Те сакам“. „Дали зборуваш ти или виното?“ прашал мажот. Жената на ова одговорила: „Јас. Му зборувам на виното.“

Зошто омажените жени се подебели од оние кои не се?
    Сингл жената оди дома, го отвора фрижидерот, гледа што има и оди во кревет. Омажената жена оди дома, гледа што има во креветот и оди кај фрижидерот.

Еден лекар ја предупредил својата пациентка дека по извршената лекарска процедура, таа не треба да има секс барем 3 дена. „Го слушна ли ова?“ го прашала таа нејзиниот партнер. „3 дена нема секс“. На ова мажот рекол: „Јас слушнав, но тој ти зборуваше тебе“.

малку да ве насмеам

На orevka, mira.mira, Kitten и 9 други им се допаѓа ова.
  11. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    48.840
    Ако пред брак не се разговара за иднината и за целите во иднина се потоа е џабе и касно.
    Јас дома при мајка и татко со години уназад не сум побарала пари за ништо а најмалце па за улошки а не па да треба да барам од свекрва. Пази свекрва. Од маж не сакам да зависам ко небаре ми е татко а не па од туѓи родители. Во брак парите се заеднички и тоа што е мое е негово и обратно тоа што е негово е и мое ама е заедничко бидејки двајцата сме стаиле пари во касичка па се осеќам слободно да трошам. Во последно време ни пијачка не давам да ме части во град или ако денес он плаќа утре јас плаќам зошто сакам да знае и да е свесен дека јас и без него знам и можам да преживеам на светов.

Пари од плата секој месец тргам за да имам утре да вложам во нешто заедничко без разлика дали е покукнина или кола или стан. Не спијам на тоа уво дека се троши додека си млад а стан ќе си купам со парите од плик собрани на свадба. Еве за помалце од година собрав пари за кола (нормално на старо) да знам дека си е моја и дека не треба да прашам утре ако сакам да искочам во град дали ќе ми ја даде он неговата или од моите да ја барам. Со список од Југоекспорт стил веке знам каков мебел сакам и колку ќе ме кошта истиот, за што од тоа имам пари да го купам утре ако ми притеба за што треба дополнително да штедам.

Често другаркиве ми викаат -Алал нека ти е како размислуваш за иднината на долги патеки а не од денес за утре. Како да не размислувам за мојот живот станува збор и мојата иднина, штиклите денес што нема да ги купам ќе ги прежалам со тешко срце ама раатот на 40 години никој нема да ми го врати. Попрво денес ќе стиснам гз него ли со вакви работи да се замарама а цел живот дома сум живеела ко Господ.

Другаркиве мои ги гледам сите што се во подолги и сериозни врски најпрво со дечковците разговараат за стамбното прашање и се договораат како да го ршат. Ниту една од нив нејке ни да помисли да живее во двособен стан со золва/девер и свекор и свекрва. Чак ни на гости кај дечковците не идеме ако делат соба со брат или сестра, па да теба срам да те јаде да се притесњаваш, на братот и сестрата раатот да им го реметиш да не можат во соба да си влезат за да не не начекаат како полово општиме.

Во брак верувам дека е тешко да се трга евро на страна ама затоа додека си дома при мама и тато и тек како може да се заштеди за нешто. Колку и да е ситно пак е нешто без разлика дали покуќнина, кола, учество за стан.... Ама кој да го стегне гзот, еднаш си млад еднаш се иде на одмор, у кафана треба ли секој ден да се иде додека си млад, треба ли секоја недела нова облека да се купи да се поддотераш и да бидеш во тек со модата? Затоа што не сакате да размислувате за иднината на 20 години затоа на 30 години барате туѓа мајка пари за влошки да ви даде, туѓ татко покрив над глава и од маж недоделкан трошка внимание.

На IAmPresident, Espadrila, Lolipop23 и 25 други им се допаѓа ова.
  12. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    765
    @SuperGirl24 апсолутно се согласувам со тебе.

Многу се нервирам кога ќе почнат да плачат: криза е, тешки се условите, се нема услови.
    Како за некој има, а за некој нема? Од што ги мрзи да размислуваат со своја глава затоа се нема услови. Полесно е да живееш кај свекрва ти дома, него да го запотиш г...т и да си најдеш нешто свое.
    На никој дома не му тече мед и млеко, ама некој се намачил за да има раат, а некој сака на готово.
    Епа ништо нема со лесно.

На eli25, toogood, AURUA и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Crnizivot

Crnizivot Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    42
    Сакам да почнам нешто од дома..Знам да шминкам ете но нема кој деца да ми чува и ете пак неможе..Секој ден се обидувам да разговарам со мм да најде работа но безуспешно..Некој спомна да ни дадат земјиште па да равотиме но сам човек неможе да постигне се на поле..Бевме во врска 3год мајка ми ми збореше е сега да се врати времето ке ја послушам ама ете тогаш љубовта ми била најбитна а сега свакам дека од љубов не се живее и секој ден расправии караници и љубовта ке ја снема..Можам да се вратам кај моите но ете секој ден си велам ајде утре може ке е подобро..Сепак ви благодарам на одвоеното време и на советите

На eli25, Gosh, Annora и 5 други им се допаѓа ова.
  14. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    И да сме близу до тебе пак не можеме да процениме, ниту пак да ти дадеме добронамерен совет. Сепак ти најдобро можеш да си одлучиш што понатаму. Многу семејства се соочуваат со проблем околу чување на децата кога се мали и неможноста за работа и остварување на своите планови.
    А децата дур да трепнеш ќе пораснат.

15. andrea994

andrea994 Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2017
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    15
    Разговаравте ли? Што се сличи? Немој да се нервираш многу добро те разбирам. Ако не бива со разговор земи си ги дрцата и некое време иди кај твоите. Види тогаш како ке реагира. Ако не бива немој да се измачуваш и себе и децата, остави го. Не си ти слугинка да готвиш, чистош и гледаш деца а тој по жени.

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Naturel

Naturel Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    494
    Ве молам за мислење. Со мм сме во брак скоро две години, на почетокот се беше добро но како поминува времето мислам дека се оддалечуваме еден од друг, многу малку разговараме. Седиме во куќа имаме слапна соба и дневна просторија , многу ретко идат старите во нашата соба, но золва ми сите нејзини гости ги чека тука иако има нејзина соба (тоа многу ми пречи), сме разговарале со мм но ништо не се сменува, разбирам дека му се семејство,и јас сум некаде израсната но моите си ги знаат границите, цел товар е префрлен на мм, на свекор ми не му се работи и затоа свекрва ми за се го тера мм, ги запоставува нашите обврски и потреби поради нивните, на почеток се трудев да објаснам дека нетреба така, дека навистина треба да помагаме, ама прво сме ние, треба сега да ствараме семејство повеќе да се посвети на нас, некогаш разбираше нормално ново му беше и се трудеше но сега како инает го фаќа и како за инает прави, веќе не му објаснувам јас почнувам некој мој живот да живеам но се помалку со него. Не знам што да правам советувајте ме, за брзо ќе градиме нов спрат само за нас и немаме деца, секој ден сме се помалку заедно.

17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    А кај да пречека гости золвата ако тоа не биде во дневната? Не можеш ти да и забраниш. Сепак тоа е и нејзина куќа. Кога ќе си направите свое, можеш да се лутиш пример, ама вака не.

На baby-star му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Naturel

Naturel Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    494
    Има нејзина соба која е опремена за пречек на гости, Тв кревет масичка, старите имаат нивна соба за пречек на гости, ова е наша соба која ја опремувам суредувам и се пропратно, еве незнам каде да пречека гости кои се тинејџери

19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Золвата треба да има обзир према снаата и братот.Точно е дека е нејзина територија,ама пак да чека гости каде тие спијат при имање свое катче,не е во ред.
    Кога ќе осетиш дека ќе ти носи гости во твојата соба,легни да спиеш.Или остави ја собата не средена тогаш..
    По муабетот претпоставувам дека золва ти е тинејџер..да е возрасна,нема така да прави.Сигурно твојата соба и е по претставителна за пред друштво,па затоа таму си чека гости.

На mira.mira, Glasna, eli25 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Чекај малку. Золвата ги пречекува гостите во вашата соба? Јас те сфатив дека во дневната што е заедничка ги чека и дека ти пречи тоа. Ако ги пречекува во вашата соба кај што спиете вие имаш право да се лутиш секако.