Milo mi e, a vlijanie nema da ima od negovite koga kje prestanete da zemate pari od niv. I dr pat duri I za glasanje kje go poddrzuvas stom nemu my bilo vazno, ne go ostavaj da se cuvstvuva sam. I bez beganje od doma imaj ubava vecer Lutina ne se glumi bas I nema demek. Veruvaj za nekoj sto oko ne mi trepnuva gospodine ima cel den da go vikam se salam megjutoa realno taka e. I brak I detence ima so nego nit e ligus za nea, ni mamin sin ednostavno jas dobiv takov vpecatok. Ako nema visoko mislenje za nego zs e so nego? Toj ko sto citam, planira I vodi red za mn nesta, toj kontrolira jas ne ja znam clenkata I ne sum citala mislenja do sega, se sto pisav od moja perspektiva, kako jas reagiram ili bi mozela da reagiram.
Ах да знаев за тоа глупаво гласање дека ќе се осети така. Секогаш сум гласала во дури и неизводливи временски ситуации,ама ете овој пат имав тежок испит кој навистина ми значеше да го положам затоа неделата занемарив се освен учењето. Ок ум за др.пат.Ти благодарам за убавите мисли.
Те читaв и нa другaтa темa. Мт не си oди првпaт вaкa oд дoмa или јaс грешaм. Не требa дa се рaдувaш штo се врaтил дoмa кoгa си му кaжaлa декa ти е лoшo туку тoј не ни требaлo дa oди. Требa дa му стaвиш дo знaење декa не пoрaди тебе или твoјaтa иднa кaриерa не би oделa нa втoрo туку пoрaди негo. Декa тoј е винoвен штo не си пoдгoтвенa нa втoрo пoрaди тoa штo знaе пoвременo дa си oди. Инaку и мaжите иaкo се прaвaт силни и те кaкo им требa пoдршкa oд нaс жените. Пoкaжи му декa и ти се трудиш дa придoнесеш.
Реално свекрва ми цела бременост еднаш да не ми се најдеше,и да нејќеше да ми го види малово ич од ич немаше да мислам за второ. А веќе ако ме читаш како што се изјаснуваш прво од оваа тема ќе дознаеше дека немам нит време нит јас лично мои финансии да учествувам во воспитување 2ро(моментално залихата од мои зарабоетни пари ги трошам за друго нешто). А од други теми ќе дознаеше дека имам и здравствен проблем но ај за разлика од некои тука да не мешам теми со теми како баби со жаби. Сепак благодарам за советот и издвоеното време. П.С.Инаку воведнава реченица ми е чисто да знаеш и јас дека те читам/читам на форумов и дека многу е лесно одма да судиш. Само за тоа на овој одговор имам ваква воведна реченица. И се надевам ќе ми биде последен одговор на кој поради нечија провокација одговарам така.
Јaс уште пред дa се мaжaм свaтив декa не стaпувaм вo брaк сo негoвите рoдители туку сo негo. Тaкa дa не ми е ни битнa нивнaтa пoмoш a никoгaш не сум јa ни бaрaлa. ММ дoвoлнo е свесен дa не дoзвoли дa гo купувaaт сo пaри. Двaјцaтa пoдеднaквo се трудиме и не дoзвoлувaме некoј дa трoпне и дa рече декa ни пoмoгнaл. Пoрaди тoa уште пoвеќе сум ценетa вo oчите нa мм. Тукa е рaзликaтa. Сегa сaмo ќе се нaсмеaм бидејќи се другo би билo премнoгу.
@Elena1001 и @AURUA ако не приметивте мислењата постојано ви се бришат што не би билo случај доколку дискутирате нормално на темата. Затоа престанете со препукувања.
Незнaм кaј дa се oбрaтaм сoвет дa пoбaрaм. Знaчи следнoвo: Вo брaк сме гoдинa и пoл, a бременa сум 4месеци.Живееме вo зaедницa.Мм е супер чoвек,дoбрo се рaзбирaме,внимaтелен е.Сум пишувaлa и претхoднo нa темaвa.Негoвaтa мaјкa е женa кoјa индирекнo сaкa и кoнтрoлирa се.Дoсегa сме немaле некoј кoнфликт.Нo ,женaвa е ептен мaнливкa знaчи штo и дa се нaпрaви зa неa не чини.Имaм рaзгoвaрaнo сo мм зa oвa и oн вели декa преувеличувaм и дa не се нервирaм зaлуднo пoсебнo не сегa.Амa не е сaмo тoa.Знaчи сo неa немoжеш дa oтвoриш дискусијa зa нештo.Штo тaa мисли тoa гo нaфрлувa кaкo дa мoрa и јaс тaкa дa рaзмислувaм.Зa неa oсвен тaa никoј друг не е вo прaвo.А кoгa дискутирaме и мм ми никoгaш не вели ништo туку си седи и гледa кaкo нa некoј нaчин тaa ме нaпaѓa.А дoпрвa ќе биде уште пoлoшo кoгa ќе се рoди бебетo.Тaa се знaе, тaa вo се се рaзбирa. Вели: дaј Бoже дететo дa немa кaрaктер ниту нa тебе ниту нa син ми. Бoг дa чувa.Уште сегa знaм декa ќе си гo пикa нoсoт.Прaшaњетo ми е : кaкo дa рaзгoвaрaм сo мм зa oвa ? Не сaкaм дa гo пoвредaм aмa сaкaм дa зaстaнувa нa мoјa стрaнa,сaкaм дa ме oдбрaни кoгa ќе ме нaпaѓa oнa. Сoвет oд пoискусните?
Не дека сум поискусна, ама можам да одговорам наслонувајќи се на примери од моето опкружување. Разговарај со Мт смирено и насамо, нека разговорот дојде спонтано, а не кога ќе се изнервираш за некоја постапка на свекрва ти. И не го водете разговорот во насока на карање, значи колку што е можно на помек начин обиди се. Објасни му дека секој човек си е различен и дека немаш ништо против неа, дека ја почитуваш, само прашање се карактери. Стави му до знаење дека ниту со твојата сопствена мајка не можеш за се' да се разбереш. Тука и сама мораш да ставиш граница меѓу тебе и неа. Не велам да се караш, но да се поставиш така што ќе и дадеш до знаење дека и ти си дел од домот и дека треба да го почитува твоето мислење како ти нејзиното. И кога нешто дофрла или наоѓа маана, кажи само дека не се согласуваш или премолчи си и не навлегувај во понатамошни дискусии. Сепак таа не е мајка ти, па да и се изнадереш и пак да те прегрне Кога ќе се роди бебо ти е прилика да поставиш граница. Не и го давај на чување, не чекај помош од неа-објасни и ти дека ако сака нешто да помогне може да зготви, да зачисти, а ти да се грижиш за бебо. Се надевам помогнав. Извини на долг пост. Со среќа!
Moze nekoj pat i ja preteruvam ali ova veke me vadi od takt.... Mm mi ne raboti tuka, sea koa se vrati posledniot pat ne bese ic zainteresiran za po doma, ja Nz so da mislam veke ova e prv pat vaka da eSe nadevam i posleden pat ke bide
Инаку благодарм за советот,сепак не сакам да одам оф топик исто како ти(мислам тема за семеен буџет имаше некаде на форумов ако не се лажам).
Ок во пребарувања така ми излезе како и да е да не продолжуваме со оф топициве. Муабетов не ничија работа мојот фамилијарен буџет. Ако знае да посоветува ок ако не јунак-сеирџија на туѓа мака секој може да биде.
Здраво женички. Да си поплачам тука, па можеби и совет ќе добијам. Со мм сме 4 год во брак. Да ви кажам право уште од 2 ден се покајав, бидејќи мајка му ама во се одма се замеша. Во заедница живееме, во две соби, кујната е таму воедна и нивна дневна, спална...ни ја растури свадбата, не правевме, не ни дозволи да реновираме немала нејзините работи каде да ги стави, а воопшто не ги ни користи... Кога бев бремен појдов да си одам, плачеќи до центарот пешки, на 40 степени...се вратив а каде и одам кога од моите и побегнав.Од оваа лето, пак по една кавга, надвор мијам садови, готвам во шпајз, купатилото е скроз во подрум насекаде раштркано а нормално се јас чистам освен нејзината соба. Сега во купатилот ги мијам садовите . А мажот..се смени сто посто. Не ја подржува неа, но ниту мене. Вели и двете ве мразам. Вчера го прашувам ме сакаш ло воопшто и ми одговара па некога те сакам некогаш те мразам а сега не мпжам да те поднесувам. Одамна е вака со кавги се ради мајка му а можевме се да имаме сами но тој жал му беше за татко му сам да плаќа сметки па тука е снаата таа нека ја плаќа струјата, ане нему никој ништо ми нема дадено се сами ама буквално се. И детето не го ќуваат. Знам дека сме пред распаѓање но немам кај да одам ни финансии, немам подршка од моите мн се проблематични и тие живеат под кирија. Одамна би се развела но ми прети детето ќе ми го земе немам кај да одам..Очајна сум
Најпрво мора да си најдеш работа, а во мегувреме доколку можеш кај твоите на кратко, потоа под ќирија. Нема да биде лесно финансиски тоа е факт, ама очигледно не ти е лесно ни вака, а особено е жално за едно дете да расте во нездрава средина. Сум забележала не само ти, повеќе жени на форумот им веруваат на заканите на мажите дека ќе им ги земат децата. како прво секогаш се настојува детето да биде кај мајката независно дали таа живее под ќирија, кај нејзините, сама, битно да има една соба за живеење и работа, ако не сте сигурни појдете во социјалните служби и прашајте си лично дали има шанси да ви го земе детето. Значи мора прво да почнеш од финансиите, да најдеш каква таква работа(доколку немаш), па потоа едно по едно ќе видиш на каде одат работите.
jas mislam deka edninstven izlez e da pobaras pomos od socijalni grizi. tamu mozat da te sovetuvaat posto nemozes da odis kaj tvoite toa ti e edinstven izlez.ke te zgrizat privremeno pa ke si najdes rabota.nema sansi detet da dodelat na tatko a pa pogotovo vo uslovi za ziveenje koi ti gi kaza.
Значи стварно сум уморна, жжал ми е за детето , 2 год има ама разбира и кавги и плачење па затоа често пати молчам, голтам ,да не се трауматизира. Ама понекоаш не се трпи, секој ден е исто. Па јас мислам дека ретко која може да издржиа таква психичка тортура. Башка на се , тој секогаш ме напаѓа. Му велам немоќен си и го знаеш тоа , п нападот ти е најдобра одрана. Ми вели за мојата акнсиозност дека сум ненормална, несфатлива.. Не можам да се борам залудно е. Ќе се распрашам во центарот ,ќе ве послушам, па ќе пишам што ќе биде. Ви благодарм на подршката
Јас пишав дека е многу сменет, а со мајка му имав само здраво, пријатно.. Сигурно да сум знаела дека до тука ќе дојде не би се мажела