Биди благодарна што имаш каде,сега сфаќам колко е важно да имаш на кого да се обратиш Поздрав и секое добро
Ако имате услови за под кирија одма да си отидите да не попушташ држи се на тоа дека у таа кука не се вракаш нека бара стан под кирија кога ке го среде з аживеење тогаѓ ке отидеш и ти а до дтогаш седи кај шо си
Морам негде да си ја олеснам душичкава па решив овде. Во брак сме 6 месеци ама имавме многу долга врска пред тоа.. штотуку се породив пред 1 месец, пред тоа можам да кажам дека беше се во ред никакви кавги се супер меѓутоа откако се породив живееме буквално како цимери. Јас спијам сама со бебето бидејќи тој одел на работа и неможел да биде буден по цела ноќ. Воопшто не ми помага со бебето освен што ќе го придржи 1 час (што и не ми е некаква помош). Кога ќе си дојде од работа си седнува на фејсбук со саати си чкрапа ме нема ни прашано како сум јас дали нешто ми е. Веќе ни муабет не правиме. Ужас. Не дека ми е мене тешко да се грижам за детето но мислам дека тоа е обврска на двајцата бидејќи детето не е само мое. Пробав да разговарам за ова бидејќи со денови сум лута и ништо не се промени мисли дека претерувам јас не сум го сфаќала па и на крајот што требало он да прави?? Јас сум била дома по цел ден тоа ми било работа. А не знае дека некогаш сум преморена,ненаспана, нејадена за да стасам да ги извршам сите домашни работи кои ми се плус од грижата за детето.По цел ден сум сама можеби и психата ми влијај. Незнам дали сите мажи се такви или јас премногу очекував од мојот маж. Се чуствувам како самохран родител веќе немам ни волја за нешто. Можеби претерувам, можеби сеуште ми дивеат хормоните... Сакав само да си ја олеснам душичката од што ми е тешко. Поздрав.
Многу добро ми е познат тој цимерски живот со брачен партнер исполнет со тишина и молчење. Таков беше почетокот на крајот во мојот случај. Потполно те разбирам како се чувствуваш. Во твојата ситуација проблемот е поголем со оглед на тоа што си препуштена сама да се грижиш за вашето дете. Во бракот никој не би можел сам да го носи товарот. Брачната заедница е создадена сите моменти заедно да се надминуваат. Во спротивно, никој не би сакал нечие физичко присуство да биде оправдано со изговори кога на другиот му е потребна поддршка и помош. Вие сте во најубавиот период кога детето може посилно да ве поврзе и зближи. Потруди се да разговарате и предочи му ја сериозноста на ситуацијата. Сбиди се да го вразумиш неговото несериозно однесување зашто кризата меѓу вас може да се продлабочи. Тој е сопруг и родител и така треба да се однесува. Во спротивно можеби се работи за моментален период на повлекување и затворање во себе за што не знаеш. Ништо не се случува така. Сигурно има причина што довела до таква крајност. Мораш да бидеш поупорна и се да сториш што можеш за да ја надминете кризата. Се разбира, доколку постои волја и интерес од негова страна. Сама ништо не можеш да направиш за да ги подобрите односите.
kao ne mi se prevzemaat obvrski sprema bebeto, pa aj kje izigravam deka sum se povlekol vo sebe. abe koj ve prasuva be za vas samite, mu doslo tesko pa se povlekol, ebate mekotelcite, jas dosega trebase da si ja staam jamkata ako e za taka, ama nikoj ne me prasal sakam ili nejkam, tuku moram. Sea kje go tintrame na gospodinot period mu bilo, da mi e mene kje mu daam i period i povlekuvanje i zatvaranje, ili kje bides maz, soprug i roditel, ili opincite i mrs u 3 lepe. Mekotelci i amebi mrazam od se na svetov najvise. I kukadzii isto, so za se baraat ozgovori, i so za se ama oni vaka i oni taka... Neznam za mene toa ne e izgovor deka period mu doslo. Na site ni ide period ama koj ne prasuva u ostalom.
mi treba sovet veke ne sum pametna sto da pravam mojot soprug ima olosi od roditeli koj ne mu dojdoa na sopstvenata svadba me ogovaraat na ekoj cekor kako zole sum go naterala da se omazi za mene kako zorle sum go naterala dete da mi napravi kako magii mu pravam detevo ne go sakale vuncevo nivno deka bilo od mene i red drugi raboti a gospodinot sakal da sum odela kaj niv na nedelni ruceci mene tie luge tolku me imaat povredneno sto treba da im e sram vo oci da mene gledaat a on za niv krsi se rasprava so mene i na prasanjeto ete jas ne se soglasuvam da ziveam so niv nitu pak da gi gledam ili prifati go toa ili razvedise on odbra da se razvede ? sovet?
@yana147 Треба да си глупак да отидеш кај нив, терај си по свое и свирка, кој ги ферма и нив и желбата на маж ти.
Lesno e da si svirka koga toj sto i e doma postojano psihicki ke i pravi pritisok i sekogas ke ja maltretira koga i da se spomenat starite.
Ако нему не му е гајле и категорично признава и туку така лесно одлучува да се разведе зошто па тебе да ти биде гајле за некого што не му знсчиш ниту на тронката од малиот прст? Едно ќе ти кажам, уште одамна си видела и не требало да брзаш за брак но веќе направеното можеш да го промениш најпрво за себе си, зарем ќе одлучиш тој еден твој живот што го имаш да го поминеш молчејки пред се, прегледувајки низ прсти и молејки за љубов и семејство? Со сила убавина не бидува, тука е фактот. Ако е решен да се разведе нека се разведе, не можеш со сила да изиграваш брак бидејки бракот го сочинуваат двајца, нит неговата фамилија може да изиграва брак со тебе, нит ти самата можеш да бидеш во брак со него. Остави го, пушти го нека оди кај што срце му сака.. Еден ти е животот, гледај да се потрудиш да си го направиш убав. За брак се потребни двајца, љубов, компромис, разговор и решение за препреките низ животот. Ако ништо од ова го немаш тури му пепелот. Нормално е да се имаат ваков тип на проблеми која двајца влегуваат во сосема нова и различна етапа низ животот, нормални се и хормоните и замореноста и чуството на заробеност во себе си, АМА не е нормално да воопшто немаш ниту разговор, ниту поддршка, ниту компромис и разбирање и сослушување од маж ти. Ако сакаш нешто да решиш треба да превземеш чекор со него, да разговараш, да пробаш да му укажеш дека ти треба поткрепа и помош итн.. Ако и после одреден период немаш ништо за возврат време би било да размислиш што понатаму. Но не оставај вака.. превземи нешто било што, бракот и фамилијата го сочинуваат двајца подеднакво во никој случај само ти.
@princess92 tvojava situacija mi e poznata :Koa se rodi 1to detence mm sekogas urlase vaka deka mu se spie, umoren bil, rano stanuval... A sea svakam deka togas sme bile PRILICO MLADI HHH Sea imame uste 2deca i mozam da kazam deka ne go prepoznavam, vo smisla omaga iako otsustvuva od doma podolgo vreme, koa e doma nemam mn. Obvrska so golemkite samo so maloto... Pocekaj moze ke se smeni... Lesno e razvedise, iskarajse i tolku.. .na kraj kraista site sme bile u vrska so tie sto sme se omazile, pa trebalo podlaboko da gledame na tie raboti Kaj mojot e samo ljubomora ima golema i toa posledniov mesec-dva..ali i toa ke pomine SREKNO!!!!
Ajde i jas da se pozalam i da pobaram sovet.... vo brak sme edna godina imame bebe 3 meseci ... poslednava pola godina se se smeni kako da e drug covek ... posebno otkoga e rodeno bebeto po cel den sum sama ili e na rab ili e izlezen nekogas ne se ni gledame so denovi on ke dojde jas sum zaspala .... nemame odnosi otkako sum porodena izgovorot e ne sakam da te povredam cekam da zazdravis .... I jas sum mnogu smeneta veke ne se interesiram za nego a toj vika koga ke sum se smenela jas na podobro toj ke bil stariot a jas sum smeneta radi toa sto ne mi obrnuva vnimanie voopsto .... kako da ziveam sama ... se pravam sama ... Sovet ... I jas sum vo skroz ista situacija .... doaga doma jade sam ke posedi so deteto pola saat i si odi vo sobata kade sto spie ... nemam komu da ostavam dete da se istusiram i koga ke mu recam posedi so deteto ne e moe samo ne go donesov od doma mi vika pa ti si mu majka i tuka pocnuvaat karanici so karanica legnuvam so nervoza so nervoza se budam ne znam sto da pravam veke mnogu mi e tesko ... a vo karanicite ima i navredi tie zborovi mnogu me bolat
Делот се правам сама, а во брак го поминав и јас. Разбирам во каква ситуација си. Пробај , разговарај со него и објасни му како се чувствуваш ако мислиш дека нешто ќе се промени. Во твојот пост препознавам почеток на разединување меѓу вас. Комуникацијата е лоша, секој се посветил на своите приоритети, а заеднички нема. Со мало дете нормално е да имаш многу обврски и потреба од помош, поддршка, а најмногу разбирање од негова страна што не го добиваш. Згора на тоа тој се изјаснил дека очекува ти да се промениш. Сето ова ми е добро познато. Целата напната ситуација придонесува да не ти недостасува и да не го бараш. И јас така правев. Најлошо во меѓусебната расправија се навредите.Болат, одекнуваат во мислите и не се забораваат. И после разводот се уште се сеќавам.Никој не заслужува да биде предмет на понижување. Разводот не е лесна одлука. Треба да се разгледаат сите можности за да се нормализираат односите, доколку постои обостран интерес. Сама, а во брак свесна си дека не можеш да продолжиш. Ако нема излез, тоа е единственото добро решение.
А да пробате да разговарате без да се карате? Твојата реченица "не сум го донела од дома" е полна со нервоза и обвинување, па не најавува продуктивен разговор. Пробај да смениш тактика. Како што разбрав спиете одделно. Зошто? Вие и двајцата сте родители, заедно треба да се сносите со обврските. И двајцата ве променила новата улога, па само со увидување на тоа што тргнало кон полошо, со заеднички сили и смирен разговор ќе може да се вратите во нормала. Мислам дека бракот сега ви е во таква состојба да или ќе се врати како што било или ќе се оддалечите уште повеќе до точка од која што нема враќање.
како помала татко ми често ми зборуваше дека љубовта трае додека се родат децата. После ништо не е исто и љубовта се префрлува кон децата. По извесно време увидов дека е во право. И јас сум во иста ситуација и тоа е. Ќе разговараш ама и ќе се караш и на крај ако сака во нешто ќе помогне ако не никому ништо. Секогаш вистинските лица се покажуваат во брак и затоа за жал има толку многу разводи.
Не е во ред љубовта да трае додека да дојдат децата. Обично така мислат мажите, затоа што кога ќе се родат деца, автоматски вниманието на жената, љубовта и грижата е насочена првенствено кон нив. Во најголем број случаи е така, и сите тоа го сметаат за нормално. И жената и мажот треба да знаат како да ја балансираат љубовта и грижата еден за друг обострано и кон децата. Затоа што тие се семејство. Децата треба да ја засилат таа љубов, и треба постојано да се работи на неа, да се надградува. Оти кога ќе летнат пилињата од гнездото, пак сами ќе останете со партнерот, и ако нема пријателство и љубов, нема ни иднина, т.е заедничка старост. Или ќе остане навиката да бидеш со него колку да не си сама, што според мене може да биде и полошо од самотија, поради отуѓувањето.
едно е тоа што треба а друго е тоа што е. Сосем си во право за напишаното ама ете некои реалности се сосема поинакви од тоа.
Не може да не сака да се грижи и сопругот за детето. И да не оди на работа мајкта, има и други обврски дома. Паралелно жонглира и со дете (деца) и со чистење, готвење и што не. Тоа низ дома не е работа? Одмор може е. Значи премногу има мажи во Мк што се однесуваат како детето да е само на жената одговорност. Не е играчка тоа бе? Тие деца се страдни за љубов од двајцата родители. Еден саат ќе го подржи ќе се акни на компјутер, а пред тоа е цел ден на работа, е практично absent father. И тоа има огромни последици врз развојот на малецките. Треба да ни се смени курикулумот по школите кај нас, дефинитивно. Дома мајките ги третираат мажите како деца и на 50 години, бар на школо да ги научат за поделба на одговорностите. Патријархална скрената традиција македонска. И после, оти не ги сакаш македонците?? Е оти де??? п.с. се извинувам за грубиот речник, ама смачено ми е од вакви муабети