Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Криза во бракот

Дискусија во 'Брак' започната од sweeteva, 21 октомври 2010.

1. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Rabotat kade sto ima rabota veruvaj mm ke izlezese uste od 4ipol se pribiral vo 8 9 navecer koga imaa rabota sega poveketo firmi se na odmor i polabavo im e inaku od 167 normalni rab casovi prekuvremeni imase plus uste 100. Takva mu e rabotata ne e mn fizicka ama premnogu saati se.

2. fragolka

fragolka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    Ocigledno ili ne si vo brak i uste si premlada pa mislis deka zivotot ke ti bide bajka. Sveta Tajna brak i kontraceptivni tableti ne odat zaedno. I Fala mu na Boga za decata sto mi gi dava oti tie mi se najgolemoto bogatstvo a bez maz ili so maz koj ne te pocituva se zivee mozebi ne tolku lesno kako so nego i koj bi te pocituval. Ama brak bez deca poradi kontraceptivni tableti za da cekam da pocne da me pocituva mislam deka e mnogu prazna i sebicna
    odluka. Se razbira ova e moe mislenje moj staf i moj zivot ti sekako imas poinakov- kakonsto gledam i bas mi e milo ako ste srekjna - voopsto ne vi ljubomoram. Mozebi bi pobarala recept za uspesen brak vo koj ima poveke pocit ama ne so tabletite.

3. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.402
    Допаѓања:
    171.689
    (facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    :puke::puke::puke::puke::puke::puke:

На katalina, crimson, FVP и 5 други им се допаѓа ова.
  4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Паднаа у вода сите епитети кои си ги додели самата на себе у позитивна конотација, во првиот пост.
    Нека те перцепираат како вагина, како човек ич не мора.
    За греота.

На kalinaka, FVP, Ruzica00 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. fragolka

fragolka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    Ako vie se percepirate sebesi kako vagina a ne zena sopruga i majka togas toa e vase licno pravo. Mene nikoj ne me percepira kako vagina, bidejki jas sum se custvuvam i dozivuvam kako majka na svoite deca i sopruga na svojot soprug. I toa e mojot zivoten izbor koj sum go napravila so cisto srce i cuvstva. Dokolku vie mislite deka mazot mi i okolinata me percepiraat taka togas verojatno me poznavate mene licno ili mojot soprug vi ima kazano kakva percepcija ima za mene. Inaku neznaev deka celta na spodeluvanje na licni zivotni problemi na forumov barajki pomos od "pomudri" i "poiskusni zeni" vo brakot od mene koja sum samo nekolku godini vo brak ke bide meta na "pametuvanje" od strana na zeni koi nitu sakaat da soodelat konstruktiven sovet nitu pak da ja razberat problematikata na dugata "anonimna prijatelka" i da ne odmagaat ako veke ne se naogjaat vo muabetot. Fala ti za mislenjeto no sepak e odlishno za temava.

6. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Ние младите, модерни и богохулници кога велиме дека Госпо, свети тајни, децата како најголем благослов без разлика на тоа во какви ужасни услови се растат - сето тоа на купче во мајндсет на една жена, е ништо друго туку Стокхолмски синдром... не, па не.
    Ти ги прочитав постовите по ред, премлада сум и не во брак, ама никогаш не би си дозволила да фрлам години од својот живот во ваква атмосфера. Додека не си го преиспиташ токсичниот конзервативен, без трошка самопочит, стаФ кон животот - никој не може да ти помогне. Терај си со мазохизмот.

На Mikha4, WildMk, Fleur-De-Lis и 2 други им се допаѓа ова.
  7. A_star

A_star Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2019
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    1.591
    Џабе помагате на личност која не сака да и биде помогнато.
    @fragolka ако сама не сакаш да си помогнеш и Господ да спадне ќе биде залудно.

Кај ти е самопочитта бре жено? Зошто дозволуваш да бидеш манипулирана од маж кој се крие под суќната на мајка му и сестра му и ред други роднини, не сфаќаш ли дека те лаже?
    12 часа на работа? па и моите родители во туѓина работат од 8 до 10 часа, повеќе нема шанси.
    Друго, зошто очекуваш од човеков да се промени кога тоа нема теоретски шанси да се случи? зошто дозволуваш да страда детето? И вака страда а ти се плашиш да заминеш бидејќи ти се заканува дека ќе ти го земе детето.

Тешко ти е, сакаш помош, тоа е сосема нормално но тој повеќе ти одмага, отколку што ти помага.
    Велиш не ти го познаваме твојот сопруг, ти самата кажа како се однесува со тебе, тоа е доволно да оцениш каков е некој.
    Брак не е само за да се ожени со тебе и да ти направи дете, брак е да ти помага во сите обврски, плус со детето, да биде на твоја страна кога сите ќе бидат против тебе, да те сака и почитува и самиот да има желба да го поминува времето со тебе а не сама да го убедуваш во тоа.

Губиш време со таков човек, наместо да пробаш сама да застанеш на нозе и да бидеш пример за твоето дете, верувај подобро би била сама отколку да бидам во лош брак.
    Не сакам да бидам во околина кај што никој не ме цени.

Не сум во брак, но имав ваква токсична врска пред неколку години, никој од неговата фамилија не ме сакаше и почитуваше, за нив бев обична провинцијалка која сакаше да живее во Скопје, сестра му не ми дозволуваше да го погалам нејзиното дете по косата и ред други работи.
    Да си ќутев и да му одев по газот јас денес ќе се жалев во темата за разводи и свекрви и золви.

Биди мудра спречи поголем пропаст на време, зошто еден ден ќе се каеш.

Немој да се вадиш со тоа - имам дете, заради него не можам, тоа е само еден голем изговор. Многу жени кои заминале успеале сами, па што, не е крај на светот.

На Lolipop23, WildMk, Annora и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Омажена сум, 28г. имам и една ќерка од 5 месеци, а да и се венчав в црква и верник сум, ама и дипломирав Генетика... Па според тебе јас сум најголемиот грешник и ќе горам во 9от круг на пеколот ( "Божествена комедија" на Данте Алигиери) и најискрено од срце ти кажувам дека ако мене вака ми се испонаша мм, едно нема да спијам со него во иста постела, второ одма земам таблети..... Некои суштински работи се разговараат пред бракот ;) меѓу кои прво и основно е почитувањето дури потоа љубовта, а за таблетите = мое тело =моја одлука за тоа дали да раѓам други деца и да ги осудам да ми го гледаат моето натажено лице, нема шо тука мм да одлучи дали да земам или не..... ;) :makeup:

На fragolka, katalina, WildMk и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.649
    Маж што те сака има да те грабне и истресе. Маж што избегава да легне со тебе, има друга.
    Сега пак доаѓаш со нов проблем, овој пат со неговите. Седни и преиспитај ја ситуацијата сама, ете прочитај го проблемот, да беше друга феминка со твојов проблем што би и советувала?

Мајчинството никој не може и не смее да ти го одземе. Но женственоста, гордоста, кај ти е?

Последна измена од модератор: 27 август 2019
    На tessie, Luminary, Ygritte и 4 други им се допаѓа ова.
  10. fragolka

fragolka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15

Malku me izmesa so problemot na drugata clenka koja go spodeli svojot problem i na koja jas sakajki da i utesam deka ete ne e sama go spodeliv i mojot problem so site vas. Vi se zablagodariv na site mislenja ne e tocno deka ne gi pocituvam dosega ne navrediv nikogo, mozebi ne se soglsuvam bidejki imam sprotiven zovoten staf i go iskazuvam. Ne e tocno deka mazot mi me ucenuva so deteto toa ne e mojot post.Navistina se soglasuvam so pogolem del od tvoeto mislenje i drago mi e sto redis da spodelis licno iskustvo koe e slicno mozebi na moeto i ti blagodaram oti gledam deka mi vrati od srce. Edinstveno sto bi ti odgovorila e deka sakam da probam da si go spasam brakot pred da resam poinaku zatoa i baram care zatoa i baram drugi mislenja i soveti. Ne mislam deka sum najpametna no znam koja sum i toa ne e "vagina" nitu zena bez pocit. Ti blgodaram navistina i ednostavno cekam poinakov odgovor koj bi mi pomognal da si go spasam brakot.

Ne bi ti odgovorila voopsto bidejki tebe nitu te napadanav nitu ti gi kazav pogorenavwdenite zborovi vo koi sama se pronajde. Samo ke ti kazam vo pogresna tema si dete ovaa rubrika
    se vika "kriza vo brakot"

Od kade zaklucokov deka nemam dostoinstvo samo zatoa sto se boram da go zacuvam svoeto semejstvo koe sum go stvorila so ljubov?

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Брак не се спасува со раѓање деца.... Ако те сака и почитува и без деца бракот ќе успее.... Ако не- и 101 да родиш џабе е, само ќе ги осудиш да ти го гледаат натажено твоето лице....

" Жената настанала од реброто на мажот. Не од неговото стапало за да гази по неа, не од неговата глава за да владее со неа… туку од реброто за да му биде еднаква, под рацете за да биде заштитена и покрај срцето за да биде сакана. (…)" во контекст на Светата тајна брак.... Среќно што и да одлучите понатаму

На fragolka, eta, НаталиЛили и 4 други им се допаѓа ова.
  12. fragolka

fragolka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    Pa toa e tvoe mislenje i ok sum so toa se soglasuvam taka bi napravil maz koj e zaljuben vo zena nekade vo prvite godini od zaljubenosta- sekako. No sto koga toa ke iscezne koga realniot zovot sekojdnevnite problemi obvski i stresni situacii ke nagrnat - sto bi me sovetuvala togas kako bi mi odgovorila sto da napravam za da ja osvezam ljubovta - jas ete probav da se pogalam megjutoa ne go pogodiv resenieto... Kazi mi ti - da znaev ke sovetuvav pogore nekoja zenicka sto ima ist ili slicen problem, nemase da prasuvam- neli?

Se e tocno prijatelke se soglasuvam i jas sum vernik. Jas ne probav da gonsoasam brakot so ragjanje vtoro dete edostavno Bog mi dade vtoro dete vo period koga stivna edna bura vo nasiot mlad brak. Mi dade uste edna radost uste edno bogatsvto. Moeto dete ne raste opkruzeno so natazena majka se razbira deka se boram so toa budejki vo mene ima nadez za podobro, se razbira deka mu blagodaram na Boga sto moeto dete raste opkruzeno so ljubov i od dvajcata roditeli. Oladenosta na mojot soprug kon mene e misterija za mene ne za deteto toa e seuste mnogu malo za da gi fati tie momenti nie sepak normalno komunicirame pred nego bidejki vo mene seuste ima ogromno trpenie za se. Fala mu na Biga sto e so nas i sesute ne se rabotite tolku tragicni za da krene race od nas. Jas samo baram nacin kako da ja vratam naklonetosta na soprugot kon mene i sto treba da smenam za da se sluci toa. Sekako ti blagodaram i tebe sto go spodeli tvojot nacin i tvojot staf kako ti bi napravila.

13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.402
    Допаѓања:
    171.689
    е овоа е проблемот
    што и после сите кризи проблеми и се што носи еден живот не треба да се изгубите ти и он таму некаде на средина од приказната
    и ти шо и да правиш е џабе пошто реално ен зависе од тебе него од него
    ти можеш и на лустерот да се обесиш и да висиш него нема да го занимаш
    а зошто не го занимаш запрашај се ,отвори очите и размисли си

14. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.649
    Со тоа што ти допушташ, маж ти така да се однедува со тебе, самата си го погазуваш достоинството. Во ред е да сакаш да си го сочуваш бракот, но кажи ми со сила бидува нешто?
    А кажи ми, дали твојот маж се обидел да ја освежи љубовта или само ти тоа го правиш. Ако си само ти, што тоа ти кажува?

На cresa-jagoda, Someonespecial и WildMk им се допаѓа ова.
  15. fragolka

fragolka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    Go pravam toa veruvaj mi, baram vo sebe sekakva mozna precka i problem i probuvam sekakvi resenija, bukvalno se. Mozebi mojata greska e sto se trudam premnogu mozebi treba da se oladam i jas pa ke se sluci cudo. Navistina seuste tragam po mnogu odgovori se nadevam samo deka nema da bide predocna za se koga ke gi doznaam. No spremna sum na sekakov ishod veke. Samo ete se obiduvam da dadam uste nekoja shansa za da se spasi ljubovta koja kaj mene seuste ne isceznala.

16. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    6.809
    Мене пак ме чуди како некој е во брак, а не може отворено и искрено да разговара со сопружникот за секој еден проблем.

Зошто како да ја вратиш наклонетоста на сопругот @fragolka , наместо да разговараш со него и да видиш каде лежи проблемот? Да сe отвориш како што се отвораш тука. Да му кажеш дека ќе те загуби ако продолжи да те игнорира и запоставува. Зошто сметаш дека само ти треба да се бориш? Очигледно проблемот не е во тебе, ти се трудиш, додека тој те игнорира. Седни, разговарај и дај му избор. Или ќе се потруди или се ќе отиде по вода. Ако му одговара тогаш нека, со сила убавина не бидува.

На Lolipop23, cresa-jagoda, Abc07 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. fragolka

fragolka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    Ne go pogaziv svoeto dostoinstvo se povlekov vo istata sekunda. Nisto sosila ne probav nitu ke probam. Samo jas sum oti mislam deka ete zenata treba da ja odrzuva neznosta. Iako nikogas sosila ne sum probala nitu ke probam stobilo. Jas sakav da se gusnam
    me odbi se povlekov neskaav ni scena da pravam ni da se raspravam ninda se objasnuvam mojot gest bese pobuda od ljubov - na kogo da mu se pravdam i raspravam oti sakam nekogo da go gusnam ima li rezon da se objasnuva toa stomod samiot gest se gleda- neli?

18. Svetoslava

Svetoslava Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2016
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    127
    @fragolka што мислиш дека е причината за оладеноста на мажотти спрема тебе ??? мораш да имаш некое мислење ? Неможе одеднаш маж да стане оладен спрема жена , најверојатно има некој проблем нешто што му смета кај тебе некоја постапка ....... на пример: не работиш не придонесуваш финансии се паѓа на негов грб, не одржување на хигиена, запоставеност не водење грижа за себе , премногу сконцентрирана на домакинсвото со изговор јас сум жена , не опуштеност и ред други работи ??

Последна измена: 27 август 2019
    На fragolka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. fragolka

fragolka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    15
    Probav i da razgovaram ne bev prifatena od negova strana so toj razgovor iako srceto si otvoriv. No pred svrshen cin seuste ne sum go stavila da mu dadam izbor ili vaka ili se razveduvame.. Seuste davam shansa da se smenat rabotite so toa sto prvo jas se menuvam prestanuvam da ocekuvam deka treba da se odnesuva kako nekogas sto se odnesuval ne mu gi nametnuvam moite ocekuvanja gledam da bidam kratka i jasna koga nesto razgovarame. Ako probam da se shalam da se zakacam gledam deka ne mu odgvora mojata smisla za humor i ja povlekuvam. Ne rabotev i ne pridonesuvav - celiot finansiski teret bese na nego bidejki se dogovoirvme
    da go cubam deteto dodeka ne bide posamostojno jas sakav da rabotam no sepak ne odgovarase ni vremenski ni finansiski ponudata. No ete Bog mi dade
    prekrasna prilika i da rabotam
    i da prodonesuvam
    i jas sega i da go ostavaram i mojot son i toj da go realizira sopstveniot no nemoze da prestane da
    me boli sto pocitta i milosta isceznaa sto razgovorite ni stanaa se pokratki i poretki. Nemozam da mu go smenam stavot deka ne treba tolku dolgo vremenski da raboti deka sega ete ima olesnuvanje finansisko i od moja stana i se obiduvam da prifatam deka ete moze e vorkoholik deka saka da raboti iako nemozam da sfatam zosto ne bi sakal da bide doma
    pocesto so nas. Mnogu prasanja otvoreni za da stavam na masa izbor vaka ili onaka...

20. A_star

A_star Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2019
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    1.591

Знам дека е на друга членка но сакав да го доловам моментот но и ти се плашиш од можни уцени доколку решиш да напуштиш твојот сопруг, тоа секогаш се случува. Ќе решиш да заминеш и тој ќе ти се заканува па ти сакала не сакала ќе мораш да останеш, дали сум во право?
    Бракот се спасува ако заедно работите на тоа, за танго се потребни двајца, не еден, а гледам дека тој не е заинтересиран бидејќи се му е на кавга.

На fragolka му/ѝ се допаѓа ова.