Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Криза во бракот

Дискусија во 'Брак' започната од sweeteva, 21 октомври 2010.

1. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    619
    Далеку од исполнет живот. Веќе преминува во фрустрација и се фаќам во мисла колку полесен би ми бил животот без него.
    Понекогаш пак си мислам може до мене е преувеличувам ствари, ама мене стварно ми смета што сум и маж и жена и мајка и татко дома. Не можам да најдам излез ни начин како да продолжам да се борам.

Не го уценувам со секс, не ни ширам нози веќе. Немам потреба. Кога можам се сама, можам и тоа :)

Последна измена од модератор: 28 март 2022
    На sino.o.oka, Cosmic Girl, Cecko85 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Сте разговарале ама онака без карање?
    Да го седнеш да му кажеш се што ти смета, се што сакаш.
    Претпоставувам дека да ама ај да прашам
    И што вика на тоа, се слага не се слага?

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.115
    Допаѓања:
    4.065
    Јас само едно ке кажам луѓето не се менуваат како што ке се родат така.

На Cosmic Girl, Snowflake97, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. peperutkaa

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    619
    Сме разговарале. Не сме пар шо се кара, до толку е пасивен, не знам како да доловам, значи јас и да урлам дома тој ќути, ретко ако преминам граница повишува тон.
    Муабетот е душо преморен сум на работа( не му е физичка работата), еве кажи шо треба, ете парите се во тебе, тие се одговорите.
    Како , ете јас печалам и тоа доста е.

На Snowflake97, nevermet18, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Мамичка

Мамичка Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    691
    Peperutka ti dali si vrabotena. I dali maz ti posle rabota odi i na druga rabota pa e izmoren?

6. peperutkaa

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    619
    Вработена сум одам на работа во две смени. Тој оди само прва до 16ч и ништо друго нема обврска. Немаме ниви , ниту пак друга дополнителна работа која ке му одзема време. Напротив, јас имам дополнителна работа.

На Cosmic Girl, Cecko85, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Реално алал да ти е..
    мораш сериозен муабет да напраиш со него.Јас лично не поднесувам индиферентни особи.И јас сум некад као ,,гајле ми е" ама за глупи работи.Кога станува збор за факс, другари/другарки, за моиве, уопште не сум.Не можам да оставам друг да ми го планира времето, начинот на учење, шо да носам итн.
    Најлошо е кога на човек му е сеедно.
    А башка, бракот е ЗАЕДНИЦА, да требало ти сама се` да праиш, немало да се венчаш со него..
    мене ова ич не ми се свиѓа искрено.Свака ти част, јас до сега ќе полудев.
    Ја да треба се` да праам а он од работа на кревет и обратно? со се кревет низ прозор и мрш у курац.
    знам луѓе шо е се` на нив фрлено, во блиска околина ми се и гледам колку се мачат, и мноогу ми е криво.Па не сте деца бе.Ако чека на тие години ти да му купуваш алишта или да му кажеш шо да носи..

На prashinka, Cosmic Girl, neno0o и 4 други им се допаѓа ова.
  8. wildqueen

wildqueen Активен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2022
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    417
    @peperutkaa значи женче го седнуваш,му кажуваш по незнам кој пат што ти смета,што сакаш да промени,што да вметне во бракот или го оставаш.
    Некои мажи едноставно со закана функционираат,он си е во зона на комфор,него му е удобно вака,знае се што треба има од тебе,ручек,облека,деца спремни,дома средено..си се навикнал и топ му е.Но,мора да те разбере и тебе,жена си ти треба внимание,љубов,нежност,едноставно сакаш да се осетиш посакувана.
    Потполно те разбирам,затоа пробај со разговор,да свати дека се трудиш,сакаш да сте заедно,да се сменат некои работи,да не биде после доцна,па да се кае.

Имав другарка која бракот заврши токму поради тоа.Збореше со години,му објаснуваше,он си тераше по негово,топ му беше дома се средено,храна,облека,дете спремно,си работи,си шета со другари,но еден ден и пукна филмот,го спакува и му рече толку од нас,едноставно не те сакам,млада сум и сакам да сум сакана и да се чувствувам како жена,еве го 2 години не може да се помири,па плаче,па ја моли,па купува поклони,па пишува иписма,ама џабе не допира до неа.

На oblace1, Oneo, prashinka и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Мамичка

Мамичка Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    691
    Peperutke alal da ti e. Jas mislev toj od rabota, na rabota odi a ti ne si vrabotena pa zatoa taka pravi kako na nekoj nacin toj pridonesuva so pari za doma a ti ne, ama kaj tebe ne e vakva situacijata. Ti si gi pravi zenskite raboti, a se rasipe nesto ,cesma, bojler ili bilo sto kazi mu deka toa e negova dolznost, ti ne si masko i ne se razbiras, ako treba ostavi go neka e rasipano, ke vidis deka i nemu ke mu zasmeta. Jas mislam deka ti si go naviknala taka od pocetok toj i taka si prodolzil. Iskreno kazi mu sto ti smeta. A za trenerki i pidzami,na maz mi pidzamite mu se sveceno odelo, ama toj raboti edna rabota potoa odi i na druga rabota i doma se pribira 7, 8 casot i razbirlivo e zosto e taka. Jas se nerviram sto ne e prisuten doma.

На Cosmic Girl, Cecko85 и peperutkaa им се допаѓа ова.
  10. Madrugada

Madrugada Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2021
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    191
    Интересното е што повеќето бракови се всушност ко овој на @peperutkaa. Може да глумиме дека не е така и да се чудиме, но знаеме добро дека е така во поголемиот дел од браковите. Всушност, во брак кога ќе влезеш, па уште и со деца, релацијата станува како на работно место. Одеднаш почнува да биде важно колку е всушност партнерот "продуктивен". И исто како на работно место кога колега ќе примети колку вие се замарате, па почнува да си ужива на ваш грб, истото се случува и дома. Со таа разлика што дома многу подолго време може да остане незабележано. Многу жени ќе мислат и дека е нормално. Или ќе ги жалат мажите дека стварно се уморни од работа, занемарувајќи се себеси. Зошто жената како да е програмирана да ги става сите околу неа пред себе. А нема потреба. Да, Е злоупотреба доколку вашиот партнер има повеќе слободно време од вас. Го користи вашиот труд за да се одмара. Не е толку неспособен, колку што му одговара оваа ситуација.

На Abel, BeLLaDona23, lilyen и 14 други им се допаѓа ова.
  11. TravellerS

TravellerS Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    2.750
    @peperutkaa а кога имате дома "проблем" со прегорена сијалица, расипан фрижидер и триста други работи да не завршуваш ти ништо, само напомени му тоа и тоа да го средиш и толку.
    Он знае дека ти ќе средиш ваљда затоа е таков.

На peperutkaa и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Во 21ви век уште се делиме на машки и женски работи? Мењам сијалици од 17 години..да знам каде грешам.
    Ако не сме машки, и не се разбираме, не треба домаќинството да пропадне.Точно дека он е крив у ситуацијава, ама тоа не е оправдување.А бојлер само електричар може да ти попраи.И да сфаќа некој што е проблемот.Или некоја посериозна електрика.

На prashinka, crimson, Mantub и 6 други им се допаѓа ова.
  13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Ќе си остане расипано гарант :nod: (непрашувајодкајзнам :tmi:)

На BlackNight, sino.o.oka, Kasiopaja221 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    46.335
    Сигурно ќе и рече: Добро, не мораш да ме потсетуваш на секои.... 6 месеци,ќе биде :D

На peperutkaa, Cosmic Girl и Feminka22 им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    88.476
    Дали можеби ти си по карактер си контрол фрик?
    И си сакала се да биде по твое па затоа се повлекол?
    Па со тек на годините му е полесно да префрли на “главниот шеф”се отколку да одлучи и ги реши работите сам?
    Обично ваква пасивност кај луѓе се случува кога партнерот сака да одлучува за се и да биде по негово.

На oblace1, Oneo, Angie1432 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.214
    Допаѓања:
    8.715
    Апсолутно се согласувам! Интересно е што UN има правено истражувања за оваа работа и домашните обврски ги нарекува неплатена домашна работа.
    Мажите колку поголеми деца имаат толку помалку време од денот одвојуваат за неа. Пр маж со деца тинејџери во просек одвојува само пола саат дневно!
    А за жената е далеку поголем бројот на часови. Секако и двајцата работат редовна работа.

На Angie1432, Mikha4, Madrugada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.214
    Допаѓања:
    8.715
    Јас почнав дома да им кажувам во денари колку сум им заштедила кога им чистам, средувам и сл. Нека си знаат дека си три четири професии во едно.

На oblace1, Angella7, Angie1432 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. peperutkaa

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    619
    [ оставаш.
    Некои мажи едноставно со закана функционираат,он си е во зона на комфор,него му е удобно вака,знае се што треба има од тебе,ручек,облека,деца спремни,дома средено..си се навикнал и топ му е.Но,мора да те разбере и тебе,жена си ти треба внимание,љубов,нежност,едноставн
    До некаде и сум контрола фрик. Ама таква станав бидејќи кога веќе јас правам и планирам бар нека биде по мое
    Генерално земено го консултирам за повеќето работи ама и да не прашам одговорот е, душо како сакаш ти така, ти бирај

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    35.435
    Good point (y) Ме замисли да ти кажам право :?: Јас до некаде се пронаоѓам во ситуацииве на членкава, па затоа, а и често сакам по мое да е :worried:

На Luminary и peperutkaa им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    88.476
    До вас е проблемот другарки.
    И јас бев таква пред едно десет години.
    Се мораше преку мој филтер да помине,јас да одобрам,јас да планирам и да одлучам зошто инаку немаше да биде океј.
    Од бои на ѕидови дома,до избор на место за летување,инаку ќе наоѓав рачки.
    Па кој би сакал да има иницијатива со таков човек,жена,па пасивен е,па нормално пасивен,каков ќе биде кога си створил круг во кој се вртите и на чиј крај пак стоиш ти да пресечеш место двајцата.
    Ниту една битка не се добива наеднаш, а најмалку онаа со себе.
    Се ќе биде во ред и друг да одлучи.
    Почнете од поситни работи и побарајте тој да одлучи,без мрчење или негодување.
    Постепено препуштете и поголеми планирања и одлуки,тој да ги донесе.

На oblace1, Oneo, Мамичка и 10 други им се допаѓа ова.