Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Криза во бракот

Дискусија во 'Брак' започната од sweeteva, 21 октомври 2010.

1. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.318
    Допаѓања:
    5.361
    Само разговор, мноооогу разговор. И посета на психолог, заедничко одење и слично.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.088
    Допаѓања:
    21.645
    Разговор секогаш е решението. Мислам дека 70% од новопечените родители се оддалечуваат. Еве лично јас првите 5 месеци не можев да го погледнам без да се скарам. Сѐ нешто ми сметаше. И на него не му одговараше за се што ќе направи да му кажам дека греши и дека не треба така, нормално. И тензии и кавги..
    И пресеков еден ден. Седнавме и разговаравме бааги дека вака не бива. Бебе уште не разбира ама каков пример би дале ако продолжиме така првично. Друго, љубовта со која сме го створиле бебето ќе си отиде за брзо со такво однесување нели..
    Неколку дена броев до 10 кога ќе направи нешто што јас мислам дека е погрешно, и му кажував со убаво.
    Неколку дена тој имаше трпение за моите испади дека не се ангажирал дома ( кога стивнаа хормоните сфатив дека давал се од себе )
    Си договаравме дејт најтови кога ќе заспие бебе ( филмови, серии, чаша вино, сеедно )

Добро би било ако имаш кој да ти го причува бебе барем на саат - два, излезете. Гушнете се, фатете се за рака, прошетајте.

На крај, доколку се согласувате и двајцата на тоа - брачно советувалиште е исто предобра идеја според мене. Некој од страна да ви укаже и да ви помогне за подобрување на односите.
    Само разговор и трпение и желба за подобрување :)

На joy1, fana, Cosmic Girl и 5 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.370
    Допаѓања:
    103.100
    Добро е што си свесна дека се однесуваш како мало дете, ако сме искрени. Седни и разговарај, потруди се, бар знај дека си пробала. Корегирај си го однесувањето и ти за да можеш со чисто срце да побараш и од него нешто. Сите сме прошле низ кризи, ама се дури се однесуваме како возрасни се ќе биде добро.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.353
    Za nekoj den ni e 10 god od brak. Posle 6 g brak odimave edno detence so pomos na invitro i od koga go imame maksimalno sme posveteni na nea i segde e so nas kade i da odime. Sami negde da.izlezeme.so soprugot toa odamna ne e bilo, a bidejki rab i na dve raboti vo posledno vreme nekako sme slabo intimni vo sekoja smisla stanuvame poleka cimeri muabetot ni e kako pomina na rabota i tolku... Sega so tesko srce donesov odluka za godisninata da zamineme na dva tri dena sami negde da si se posvetime i zblizime pak... Nemu isto kako da mu padna tesko deka bez kerkickata ke odime, pa sto ke sme praviele sami tolku vreme ??? pa kao moralo li bas na datata da odime da sme gi cuvale parite da odime do svajcarja na gosti ... i slicni izgovori .. skoro godina vreme se osekam prazno anksiozno kako da se izgubivme vo brakot, nema bliskost milost slucajni dopiri baknezi..mnogu pati razgovaram za toa deka sakam malko da se posvetime edne na drug vremeto sami da ni bide pokvalitetno ama dobivam odgovor deka premnogu ocekuvanja imam od brakot.. duri i koga ke sme sami ili ke mu dojde eden drugar ke sedat ili mu se spie izmoren e... imam golema potreba od nekoj da me gusne da me razgali so vnimanie ama nekako ne se razbirame na toa pole..poveke pati se tesev deka ajde porasnal bez tatko , majka mu e neviden manipulator tesko detstvo ne e imal primer kako treba da se odnesuva eden bracen drugar no veke i toa ne miminuva bidejki jasno kazuvam sto sakam a ne dobivam..Sega neznam sto da pravam dali voopsto da zakazauvam posle crazgovorot i cuvstvoto deka nasila ke bide so mene dva dena sam i i kako da se razmrdat rabotite vo brakot.

На diskreten32 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    а одбива да одите на патувањето или прифати ќе одите?
    убави чекори си преземала си разговарала па си закажала патување...
    го имаш проверено да не има некоја ?
    и не разбрав тој работи две работи или ти?
    седни го и направи му серизно отворен муабет и како што раскажа тука раскажи му и нему Се што ти фали од него
    како може да вика дека бараш премногу...боже боже

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  6. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.353
    ne sum zakazala patuvanje od prcina sto ne naidov na reakcija kako sto sakam deka da vredi 10 godisninata d abideme sami tuku mi odgovovri bitna data e ama ne tolku saa da odeme bas na nea nekade sami...
    toj raboti dve raboti od ovaa godina i edvaj go gledame , dali e sloboden ede ili dva dena vo nedelata. i za vtorata rabota bev protiv ili mu rekov ako pocne da se dogovori na 3 dena vo nedelata da ne se forsira ama ne me poslusa i za toa, pa jas ostanuvam kerkcikata da ja razubeduvam da ne plac sekogas koga odi toj na rabota.. znam deka ni se potrebni poveke finansii vo ova vreme ama ne po cena na zdravje i na solzi i nepominato vreme so familijata... ama toj kako da saka da se dokaze deka moze sam da ne izdrzuva i da gi dosredi sam site raboti okolu kukata sto majka mu saka a taa ne uspeala ...
    druga ne veruvam da ima zasto nema vreme za toa..
    muabet e praveno povekee pati ama nisto nema pdobruvanje.. duri ednas vo napad na panika i aksioznost od negovoto ladnokrvo odnesuvanje iznapisav kako se cuvstuvam na drugarka mi i napisav deka neznam vo tie momenti razmisluvam dali e pdobro razdelba...i toj go proita razgovrot od pola saat pisuvano ama samo mu padna vo oci razdelba i me prasa dali imam nekoj planovi da si znael...a pricinite zostso taka napisav ne mu padnaa vo oci...

7. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.214
    Допаѓања:
    8.711
    Ако не му се оди на викенд, најдобро е да не одите. Со сила не бива убавина.

Не знам колкава е ќерката ако е мала јас разбирам зошто сака да биде и таа присутна за годишнината.
    Знам дека не е популарно моето мислење, повеќето сакаат да се сами за годишнина, без деца.
    Ние сите наши годишнини ги славевме досега со децата некако од срце ни доаѓаше така, штознам.
    Ако сме биле дома сме оделе некаде да се почастиме, на вечера во некој ресторан или сл.
    Ако не сме имале за таков трошок сме правеле свечена вечера дома. Ќе ја поставевме трпезаријата, ќе го извадевме најубавиот прибор, ќе направев нешто што им е омилено за јадење. Многу убаво си поминувавме сите.

Има начини како да се прослави. Не е тоа проблемот.
    Велиш дека проблемот е во тоа што се оладува односот меѓу вас.

Нема мислам пар што не му се случило ова после некое време.
    После еуфоријата после свадба, одкако ќе дојдат децата како да спласнуваат емотивно.
    Двајцата ќе се привикнат на присуството на другиот, личи како да го земаат здраво за готово.
    Не значи дека се намалила љубовта. Начинот на кој се изразуваат емоциите се менува.

Кога веќе си долго со некого и кога го осеќаш како свој, почнува да се опушташ во односот кон него.
    Како да се губи потребата да се изразува постојано љубовта. Додај на тоа и дека сега се имаат сериозни проблеми, напрона работа (или две), дете кое зависи од вас и бара од вас, на крај немаш ниту енергија да му се посветиш на партнерот. Или тоа се прави со брзање, со крај на сили..

Нема човек што не доаѓа до тој момент. Некогаш не доаѓате до ваква состојба истовремено.
    Едниот ќе дојде до таква емотивна состојба, а другиот не.

Мора да најдете средина, компромис и мора да се прилагодите еден на друг.

На M&M, DarkStormm, nevermet18 и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.214
    Допаѓања:
    8.711
    Мој најискрен совет. Како на своја пријателка...зборовите развод, оставање и сл. да ги исфрлите и од глава и од речник.
    Овие проблеми се решаваат и се што е најбитно ПРОАЃААТ.

Ќе помине време, ќе се смени нешто и кај двајцата. Едниот ќе сфати како му било на другиот.
    Ќе сфатите дека некои нервози биле непотребни. Ќе ви порасне детето, ќе ви се сменат приоритетите...
    Гледајте да си го поминете она време што го имате сега во хармонија и во убава пријатна атмосфера.
    Не викам да не му кажуваш како се осеќаш, или да не ги изразувате еден на друг своите потреби и желби. Само гледајте да комуницирајте без драма и кавга. Штедете си ги нервите.

На M&M, DarkStormm, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Сосем нормално е да се сменат нештата после доаѓање на бебе.Од една страна носи радост,нежност од друга страна времето за вас се намалува,се зголемуваат обврските,па страв околу мајчинството,хормони,умор,не спиење.

Мн е битно во овој момент да си бидете подршка еден на друг.Да разговорате многууу ептен многу,да си кажете како се осеќате,што ви фали,и компромис обостран.

Нас тоа не има спасено во мн кризи.Ние сме 16 год во брак и три деца :drunk::D.Среќа и двајцата сме типови на луѓе кои не ги бутат проблемите под тепих туку отворено зборуваме за се.Некогаш и викаме,урламе,се караме ама не оставаме ништо што не мачи да преспие меѓу нас.

И мм раб премногу.Скоро цело лето и да не беше дома прибран .Ама поради тоа си истеравме еден одмор пред сезона и уште еден после сезона(компромис).И волкот сит и овците на број.

Филмови гледање од октомври до мај ни е ритуал кој си го негуваме со години уназад.За време на викенди он вари кафе насабајле.Се трудиме бар 2-3 месечно да посетиме некое место низ Мкд(со деца).На кафе исто искачаме 2-3 месечно.Шопинг заедно сите заедно тераме.Некако се уклопивме со децата секаде и немаме проблем со нив.Чак што више по забавно ни е кога сме сите заедно на пат,отколку кога сме сами.

Интимност не е само секс.Гушкање,рамо за плачење,убав збор,секси порака,изнендување некое ситно.Не смеете да заборавате на овие битни ситници.Мм за тие раб го бива мн,мене псолабо.Често знае да организира шетање,да ми купи нешто што знае дека одамна сум го сакала.Мене или на децата.

И време за себе ви треба.Он за себе ти за себе(нокти,фризер,масажа,кафе со другарка).Не се запоставувајте до степен да ви падне духот психички.

Ќе паѓате и ке се кревате заедно.Ке славите заедно успеси,ке тагувате на неуспеси.Мажи се ама и ним им треба некогаш потпора,подршка,пофалба .

Зборувајте и барајте отворено се.Се додека ќутите ќе се зголемуваат проблемите и секој ке си бега на своја страна

На Sunrise!!!, oblace1, Mazegin и 35 други им се допаѓа ова.
  10. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    46.328
    Преубаво стокмено, ми ја стопли душата :inlove:

@delvi јас сум сепак за да организираш нешто по повод годишнината. Еве,не мора патување, ама вечера насамо во некое ресторанче може...неколку часа само за вас двајца. И не мора баш на денот. Сите чекаме повод за да организираме нешто, а рандом изненадување без повод е уште поубаво.
    Ти посакувам да е само лош период и брзо да го надминете(fingers)

На diskreten32, mal.ecka, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.624
    Искрено мене не ми е океј до толку да нема време да ја гушне,и покрај тоа што му објаснува колку и е потребно тоа..Да нормално дека има вакви периоди ама кога веќе има разговор треба малку од малку да се сменат работите нели
    да тој има две работи исцрпен е ама и таа е во емотивно исцрпување
    треба многу мнооогу разговор @delvi мила,смирено убаво разговарај ако треба и секој ден

На diskreten32, mssuniquee и delvi им се допаѓа ова.
  12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.763
    Допаѓања:
    11.200
    Човекот можеби е преуморен, а и секој карактер е различен ако е кратко време во период од неколку месеци е ок, за подолго мора да има причина. Сите ние имаме такви тмурни периоди.
    Еве на пример јас, кога сум во лош период сум како дива коза, се гушкам кога сакам јас а маж ми знам дека сака почесто. Среќа што секогаш ја знае причината за периодот, и ме познава доволно добро и секогаш најде начин како да допре до мене. Ама има моменти кога ми смета и прегратката негова кога сум во лоши денови, едноставно сама себе не се поднесувам.
    Разговор и трпение..
    Најлесно е да си свртиме грб еден на друг. Мене кога ми текне каква бев после бременост ми иде шамар да си мавнам, а маж ми сирот се трудеше од петни жили, па дури му велев не можам да издржам ќе те оставам (facepalm) Арно што тој не ме остави на толку ломотење :tmi:, ама сепак беше свесен за периодот во кој сум и ме остави да се средам. Исто и тој многу работи и некогаш мислам дека од што е преморен и напнат му сметам и што дишам и го оставам колку треба да одмори, после е како друг човек.
    За се ни треба трпение, во брак се е поинаку :*:

На delvi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Брачно советувалиште, па индивидуална терапија - ако треба.
    Голема промена е имањето дете.
    Сите различно се носиме со промените.

На delvi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.353
    ми отпадна планот за спиење негде ама нема атмосфера ниту за славење. Цела недела разговарам дека не треба толку да се форсира на дв работи да си земе малко одмор, керкичката секое одење на неговаа втора работи го ипрака со солзи плаче и денес ме прашува дали утре да прифати да работи, а утре е годишнината ??? Што да кажам повеке освен да го оставаам оваа година да се изнаработи и да му брчам веке дека има други поважни работи и дека треба да балансира на секое поле, а јас да си прифатам дека до крајот на годината ке си бидеме цимери здраво како си шо има ново ...

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.487
    Допаѓања:
    114.910
    Ако е за финансии, зашто ти не најдеш некоја работа? Еве он ќе се ослободи, ти ќе излезеш до дома, детето во градинка и готово. Најмногу што читам проблеми е каде што мажот работи две работи а жената е дома. Па и ја да работам по две работи нема да имам сила да зуцнам со партнер а камо ли да сакам секс и нежност.

На manako1, LiliBoz, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  16. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.353
    Rabotam i jas imam rabota, i zatoa koga razgovaravme da pocne so vtora rab mu predloziv dva tri dena maksimum da raboti kako kelner da moze kolku tolki plus nesti da se vadi, ama toj veli deka moze i ke izdrzi dodeka e sega sezona a sezonata trae veke od maj pa natuka... Poveke mi e i deka kerkata go bara prasuva ..nemozam da go rwzberam.kolku i danse trudam...od sekojpat sme imale solidni finansii da go pomines mesecot i da ostane nesto plus

На cresa-jagoda, nevermet18 и nena2010 им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.487
    Допаѓања:
    114.910
    Е па тогаш си има некоја мака човекот.

На Glasna и LiliBoz им се допаѓа ова.
  18. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Кога ја читам @Cosmic Girl се чувствувам како да кажала се што мислам, искрено најискрено и многу убаво ги кажува нештата. Скоро секаде дава убав совет. Се сложувам целосно.

Според мене @delvi не закажувај патување. Разговор имало, не си добила што си очекувала. Најдобро го познаваш, па пробај да допреш до него на друг начин. Да пробаш да разговараш поинаку? Да прашаш да не е нешто повреден од тебе ? Можеби несвесно со некоја постапка имаш го повредено, па да го прашаш, да видиш зошто е таков.

На delvi, Cosmic Girl и Мамичка им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.402
    мака ли се вика по ново :D

Женче, отворено ќе ти кажам.
    Јас би го седнала тет а тет и директ, одлучно би го прашала што се случува .

Секој нормален човек што е преморен гледа да избега да одмори а твојов одбива ...
    Ај поразговарај малку зошто одбива да остави "втора работа" и да отидете некаде како фамилија чим не сте толку кнап па да мора да се "преморува"? м?

На Stressed Out, viniMini, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.487
    Допаѓања:
    114.910
    А бе не мора па ти одма таму да иде со мисли.
    @delvi а да пробаш да го изненадиш со убава вечера, дома, армосфера, детето дај го на чување една вечер ако имаш каде, и пречекај го со веќе поставена маса.. Или оди на работа кај него и собери го некаде на вечера, на пијачка.. Ако и на тоа се испонаша..Е тогаш седни го и кажи му дека како што на детето му треба татко тебе ти треба сопруг.

На cresa-jagoda и LiliBoz им се допаѓа ова.