Криза во бракот

Дискусија во 'Брак' започната од sweeteva, 21 октомври 2010.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.533
    Допаѓања:
    139.546
    Човеков има невработена жена, дете и двајца родители и сите зависат од неговата плата. Тоа е огромен терет кој го има и му влијае на се. Затоа е и втората работа.
    На жанава и треба внимание, не оди на работа, цел ден со дете и ништо друго, ќе полуди.

Сака да разговара, прима сугестија и мислам дека ова е период кој ќе го надминат. Ако не е секој ден на втората работа, ако е слободен за викенд, нека минат време повеќе заедно. Не мора да ти е депилирана за секс. Точно ео дека псиење одвоени е причина за помалку секс, ама не е за 4 месеци.
    Види дали е нешто ментално, хемиско, хормонално, физичко... може има мака некоја.
    Его кај што има нема љубов. Така што да знаеш дека ако осетиш дека си згрешила, треба да се извиниш и да кажеш дека си згрешила.
    И мојот маж не е дома секој ден, одсекогаш работел два работи, сега па кога е послебоден со работа, оди на тренинзи, оди у кафана, оди на втор спорт... мене тоа ми е супер, среќен е, се движи, си иде у 9, детето ми е заспано до 9, има време да се видиме до 10 саат. 5 мин туш и 10 мин секс е се што ви треба. И тоа нека е еднаш неделно. Ако не му текнува, тебе нека ти текне. Ако е уморен, ти биди горе. Не сме тинејџери за да имаме по три саати секс. На овие години ќе истегнеш мускул, кичма, воспаление на мускули... плус имаш дете ќе заплаче, треба да станеш да готвиш утре сабајле...нема време за воведи, уводи....

На Трагедијаупмм, Lanna89, Oneo и 20 други им се допаѓа ова.
  2. Mommy. S

Mommy. S Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    26
    Fala vi na site na sovetite. Mnogu mi znacat.
    Na vtorata rabota e na povik, znaci moze da si dojde i vo 3sabajle. Toa avtomstski znaci deka sleden den moze da go pomine vo spienje, pa teranjr na negov red pesacenje ili teretana da se olabavi. Moze da bidei vikend. Zarabotkata od ova rabota moze da bide,,dzabe sum otisol,,
    Mi rece smaceno bilo se da e na negov teret, deka ako se otselime od drzavava ke bide druga prikazna. Jas sum za, no toa ne bi se slucilo za kratko.
    Jas nemozam uste nekoe vrene da rabotam, zasto dete ko dete se razboluva. Gradinka znaci zasega ne e opcija. Zasto moras covek za,, nedaj boze,, da imas.
    I go sfakjam, razbiram no ne dovolno. Moras kako maz koj si oformil semejstvo, da se pogrizis i posvetis, sepak mora sekoj da si go gleda svoeto. Maz, zena, dete.
    Pomalku ama iskreno(ne sum rekla na nego, se lutam i na negovite sto go dovedoja vo situacijata)
    Jas se custvuvam vinovna sto ne rabotam, sto dadov otkaz vo firmata koja so godini sakav da vlezam. No se razbira deteto mi bese povazno.
    Vinovna sto se zagubiv vo monotonija na sekojdnevieto, no stanav majka.
    Inicirav jas odnosi do pred da dojde situacijata i bese ok. Sama se nudev deka ke se kacam gore na spalna, negov odgovor bese,, treba li dadam otkaz i da si sedime doma,,
    Sega otkako mu go napraiv muabetot insistira da spieme zaedno ko nisto da ne kazal prethodno. Se custvuvam ksko da se nametnav samata jas so musbetot.
    Ostaviv da vidam kolku toj ke se potrudi i se razocarav.
    Se nadevam deka ke ja nadminime krizava.

На tina2018, Mumoftwo30 и tambelina им се допаѓа ова.
  3. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.098
    Допаѓања:
    42.364
    Можат ли неговите за викенд бар да дојдат да чуваат дете да можете рает да излезете? На крај краева и нека преноќи баба/дедо со детето да имате една две вечери месечно со него. Кој го чува детето кога сте во кафеана?
    Генералки секој викенд со бебе 1 година не знам колку се реалистични, нормално кујна тоалет прашина машини, ама сега ако цел викенд зема чистењето не мора баш прозори да се чистат или што знам чорапи и постелнина да се пеглаат.
    Веројатно и нему му е смачено, плус либидото варира и кај мажите. Ако претходно не било 7 пати неделно, туку 1наш неделно со оглед на околностите развод по 3 месеци без секс би било претерано како реакција.
    Но сепак минување квалитетно време заедно бар за викенд е реалистично. Ако неговите зависат од тие пари, нека дојдат да помогнат, дали со дете чување за викенд или нека го земат детето да ве остават малку заедно.

На DragonFly22 и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. Mommy. S

Mommy. S Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    26
    Se izjasnaa na pocetok negovite. Ako doagjaat ke dosle kako gosti, nesakale da doagjaat zasto nemozele da menuvat kreveti, a svekorot bez jadenje ke ostanel ako dojde samo svekrva.
    I okej nemozam da se mesam.
    Maz mi nejke da se maltretiraat.
    U kafana(restorant) odime so deteto. Generalka mislsm na: smukanne, dzogiranje, zacistuvanje wc i toa. Znaci ne generalka bi rekla povrsinski.
    Prenokjuvanje e poim.

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.098
    Допаѓања:
    42.364
    Ах, е па онда нека си најдат работа и поработат, или планираат до крај на живот да работи син им втора работа за нивна корист?
    Без ручек ќе останел свекорот??!.Трагедија, стварно :rofl:Нека си зготви сам, или нека си загрее замрзнато или вчерашно...
    Нема да умре од глад.
    Се сведува на тоа дека ако не можат да помогнат - нека не одмагаат..
    Но бидејки се родители на маж ти, тој нема да им го рече тоа. И пак сте на square one.
    Сума сумарум: договорете се со маж ти да најдете време за вас двајца. Ако е депресивен или преуморен, нека каже до кога планира да им помага на неговите: месец година или повеќе. Зашто ако се работи за "од сад па надаље и убудуче" треба да си знаеш.. дали ќе се промени кога и ти ќе почнеш да работиш. Или и тогаш ќе работи 2 работи.

На H.VAGA, eliesaab, Mommy. S и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.533
    Допаѓања:
    139.546
    Моите се вакви. Татко ми не спие на друго место, без мајка ми нема да јаде. Се помирив.
    Лекот е да си најдеш работа. Детето секако ќе се разболува. И на 1 и на 10 години ќе одиш на боледување.

На Just.do.it и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  7. L-a-d-y-Bug

L-a-d-y-Bug Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    61
    Маж ти не сака да се малтретираат неговите за да ви помогнат околу детето, а тој може да се малтретира и тоа да влијае на вашиот брак? Нели се способни да најдат работа и да работат, да не зависат од синот?

На H.VAGA, Mommy. S, DragonFly22 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.570
    Допаѓања:
    9.922
    Молам???? Синот работи 2 работи за да ги прехрани, и не можеле дете да причуваат? Мало сутра дека денар ќе видат од тие пари, срамота бе!
    Ако сакаат помош, тогаш и тие нека ви ја понудат на вас!

На Realist1, Трагедијаупмм, Mommy. S и 3 други им се допаѓа ова.
  9. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    3.014
    Ако не се вработат неговите набрзо најверојатно и таа кога ќе почне да работи тој изгледа ќе ги покрива неговите преку втората работа и плата. Само тогаш таа ќе биде фокусирана на друго и ќе нема толку слободно време за замарање, е тек тогаш колку ќе и биде потребна помош од сите ќе сфати самата.
    Не е секогаш до работите и времето колку што е до добра комуникација, компромис и уште подобра организација во бракот. И двајцата подеднакво или со некој баланс во се: по дома, дете, дом...се што е заедничко и припаѓа под поимот нивно семејство.

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mommy. S

Mommy. S Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    26
    Dolga e prikaznata, ako pisuvam uste tolku ke se iznerviram. U kratki crti sum kulturna devojka. Nemozam da mu zabranam da pomaga. Nemozam da nateram nikoj da pomaga. Ama luta sum mu da, so ne setil ednas da rece ja nosam zena mi na vecera sami dvajcata. Sekako ne e ova glaven problem. Ova samo nadopolnuva.
    Najbitno mu e da ne gi skrsi negovite.
    I jas mislam deka ako najdam rabota bi bilo polesno deka ke imam nekoj svoj krug.

На Tam4yy, tambelina и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  11. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.821
    Допаѓања:
    21.519
    Ама дете дали сега или за две години, ќе се разболи. Не гледај така на работите.
    Најди си работа, дете во градинка и терај.
    Ќе седнете после работа, ќе си разговарате како поминал денот, ќе најдете заеднички активности и ќе биде друго.
    Тебе повеќе те убива секојдневието , кое ти е исто.

На Tam4yy, marrisa и Mommy. S им се допаѓа ова.
  12. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    3.014
    Ако чекаш да се вработиш па на раб. да формираш некој круг може да се разочараш ако не испадне според твоите очекувања кои ги имаш однапред. Круг на пријатели си треба ти работела или не. Јас те сфатив дека имаш пријатели, ама немаш време дека се дома е на твој грб. Ама ти ни круг немаш што е зафркнато покрај тоа што го немаш и неговото внимание, барем во мерка во која ти посакуваш.
    Види има жени на кои не би им било проблем ова, имаш и такви кои те посоверуваа дека ако неговите не ви помагаат нема ниту маж ти што да заработува за нив. Битно е ти што сакаш и да најдеш начини како да го постигнеш посакуваното на најбезболен и ефективен начин.

На Трагедијаупмм и Mommy. S им се допаѓа ова.
  13. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.176
    Мислам дека не треба да му браниш да помага на неговите, родители му се, го исчувале, школувале и ако се во позиција да им треба помош треба да помогнете, тоа важи и утре и за твоите. Кругот се врти, не се знае што следува. Детето има годинка, не знам дали си морала да дадеш отказ, можело да го дадеш во градинка. Еве јас имам од 8 месеци одено во градинка, мајка ми немала друг избор и баби да ме чуваат па сме преживеале. Ама веќе кога си дала отказ јас мислам да си најдеш работа и детенцето да си тргне во градинка. Премногу си сама затоа што цел ден си дома, ти треба разонода, да бидеш меѓу луѓе, да имап различни обврски а не само околу детето а башка и ќе се дружиш со колеги. Мислам работата ќе ти придонесе да ја надминеш ситуацијата. Кога мажот работи 2 работи тоа не треба да се гледа како проблем, на запад тоа е нормално и се повеќе мажи тука кај нас работат 2 работи. Ќе сте оделе во странство и тоа ќе ја реши ситуацијата? Па таму се работи од 6 до 20 часот, мој братучед а жена му работи и подолго, тек таму не може да се преживее со една плата. Ако веќе си призна дека е добар маж и татко мислам дека треба да го разбереш и да оставиш со време да се поправат работите. Настојувањето да не оди на 2 работа и да не им помага на неговите нема да ти реши блискоста, може само да го унесреќиш. Плус ако него не му текнува организирај ти вечера, излегување и слично.

На eliesaab, DragonFly22, lovely91 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Mommy. S

Mommy. S Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    26
    Ama kako taka?!
    Ne barav soveti za dali da go pustam dete vo gradinka, ne barav mislenje zosto sum dala otkaz.
    Ne baram soveti za toa kako e zivotot vo stranstvo(tamu mi se najbliskite). Patem jas i tuka rabotev od 9 do 18:00
    A ne, nemozes dete da pustis gradinka ako rabotite i dvajcata vo drugi gradovi. Ne e rabotata da se prezivuva, i ako e jas go biram nacinot.
    Jas imam drug problem.
    Nikade ne pisav deka jas zabranuvam na maz mi da pomaga.
    Jas ne ni mozam da zabranuvam, nitu toj mene, mnogu jasno.
    Ama i te kako mozam da si go baram,, naseto,, vo brakot.
    Ne zboruvame za pomos, zboruvame za rabota koja ne mu pridonesuva golem izvor pari, ama mu ja odzema energijata da se posveti doma.
    Dali ti kako roditel bi napravila vo idnina taka na svoeto dete?
    Da misli dali ke moze da ti pomogne nesecov ili ne?
    Patem razgovaravme, go slusav kako slusa taka pesna tezna deka mu e tesko na dusava. Deka epten zabegal, deka go boli se sto kazav i deka imam pravo.
    Ima predobra dusa, znam deka ke go resime problemot. Ke se angaziram poveke i ke napram se so e vo moja mokj. Pa kako bide, taka.

На LiquidLuna, Anyshka, tambelina и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.176
    Wow, извини што ти се обратив госпожа, гледам зошто ти сметаат работиве кај маж ти, ако не е по твое одма драмиш. Додека ти пишуваа против помагањето на неговите мед и млеко течеше од твоите коментари со мене одма дрско. Не ти давав совет туку неколку пати пишав дека е мое искуство и мислење, и ако веќе се знаеш затвори ја дискусијава. И BTW "rabota koja ne mu pridonesuva golem izvor pari, ama mu ja odzema energijata da se posveti doma" можеби и го исполнува таа работа ама и тоа не го сваќаш.
    Извини уште еднаш што ти пишав и те вознемирив.

На baby-star, eliesaab, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Magiifili

Magiifili Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    96
    Ве читам и се чудам, ма не се чудан него ако ви е. Самите не се почитувате и очекувате од мажите да ве почитуват. 21 век сме, до кога планирате да бидете покорни на мажите и како мали мачиња за млекце да и мјаукате и чекате милост од нив. И каде тоа конкретно за овој е добар сопруг бидејки работел две работи, па работо две за да ја помага фамилијата негова и тоа не е ништо лошо доколку тоа не претставува било каков проблем за бракот и фамилијата која тој ја има, сепак негова фамилија е женаму и детето. Жена треба да си заработува да напредува да движи во круг на луѓе да е успешна како утре со нес бинсе гордеел и тој маж и детето се разбира. Вековни жени несака ниеден маж тој кој сака да стори таква жена и кој се пронаоѓа во таква жена или не му е до жената или има проблем некој со психичката состојба, исторо важи и обратно. Пак ке речам ве чита и се чудам и можам многу да ви пишувам ама не вреди едноставно имате ставено узди на глава.

На christinnn, tina2018 и eliesaab им се допаѓа ова.
  17. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    651
    Имаш одвишок слободно време и постојано дома со детето монотонија ти станало.Земи и ти да работиш па после работа да се грижиш и за дете и за домот да видиш дали ќе имаш енергија.Зошто ти не превземеш инивијатива за секс за интима,зошто секогаш мора на мажот да се чека?И мојот работи две работи,преку два дена оди 3та смена,јас одам и втора смена имаме 3дечиња.Најмалото ми е година и 3месеци и си оди во градинка.Ако не се разболи сега ќе биде за 2години и што планираш,толку да не работиш? Те убива тоа што си сама дома и се ти е исто,ништо не се случува.

На tina2018, baby-star, eliesaab и 3 други им се допаѓа ова.
  18. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    3.014
    Убаво пишано, да размениме различни гледишта и мислења.
    За тоа самата дека си ставила узда и делумно се согласувам и делумно не.
    ...

За тоа колку е тешко во странство и делумно се согласувам и делумно не.
    Се согласувам дека ако жената или еве мажот не работи другиот партнер и те како треба да е предобро платен на едно раб. место или во просек или минимум две да има, а другиов барем на пола раб. време нешто сепак да подработува.
    Ама тука станува збор за млада мајка која го чува сама дома детето, спомна тој кога доаѓа од работите енергетски е исцицан па претпоставувам сама за детето се таа прави.
    Ајде нека се јават мајки во Германија да потврдат или ме демантираат ако грешно сум информирана ама таму за секое новороденче и ако @Mommy. S сама го чува и тече како работен стаж.
    Во Америка званично е признаена Housewife како професија и даjте ви се молам не плукајте толку по тоа странството има земји кадешто женските права и привилегии од мајчинството и те како општеството и системот знае да ги препознае и вреднува, а не како тука да си под низа стеги и за живот и за вработување како млада мајка.

На Трагедијаупмм, tina2018, Liza38 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.176
    Скоро секаде е нормално да се работи по 2 работи, скапо време дојде. Буквално 2/3 од мојата околина во Скопје има и втора работа. Имаме фамилии во странство па се знае, во Америка нема платено породилно отсуство а има 12 недели неплатено ама Германија е идеална за тие работи. Има до 3 години породилно отсуство ама платено е само 12 месеци, но имаат мајките примања на детски додаток од околу 450 евра за две деца или двеста и нешто за едно. Ете братучет ми и жена му работат по 2 работи во Германија и за 2 деца имаат додаток за да живееле убаво. Викаат ако се работи по 1 работа ќе живееле како тука, преголеми давачки имало. Сепак кој како си сака и си замислува да му тече животот. Дали тука дали во странство секаде дојде време за да се подработи нешто на страна. Е во врска со владеење на правото, квалитетот на образование/здравство тука се во предност тие што се на страна.

На tina2018, DragonFly22, Aschenputtel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. BrunooMars1980

BrunooMars1980 Нов член

Се зачлени на:
    20 февруари 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    7
    Мислам дека ќе биде подолг пост, и можеби ќе биде понапорен за читање, ама во моментов ми треба некое објективно мислење за тоа како вие би постапиле во ваква ситуација. Свесен сум дека проблемите не се решаваат на форум, и дека сите имаат различни погледи на нештата, ама едноставно сакам да видам различни мислења пред да се обратам за професионална помош.

Ние сме повозрасни личности и со сопругата сме во брак веќе 9 години и навидум изгледаме како хармонично семејство. Здравствени проблеми немаме, а многу оддамна кариерите сме ги започнале во такви сектори, каде што финансиските средства ни овозможиле лагоден живот од таа перспектива.

Во глобала имаме исти морални вредности, но во многу работи сме тотално различни. Ако едниот сака црно, другиот сака бело. Јас сакам да цртам и да си посветам време на самиот себе, додека сопругата нема никакво хоби и не може да се впушти во активност која не ме вклучува мене. Од социјален апсект, јас сум покомуникативен, додека таа е љубоморна и со недоверба гледа во луѓето. На моменти знаеме да бидеме импулсивни, напнати без некоја посебна причина, ама веројатно тоа се должи на фактот што целото време, дали работно или слободно, го поминуваме по дома. Да напоменам дека немаме проблеми со пороци (коцка, прељуби, афери, алкохол, дрога).

Поради нашите различни карактери, сме направиле страшни компромиси во бракот и сме ги смениле нашите животни навики од корен. Свесно или несвесно, во секоја можна караница во изминативе неколку години, тоа ми е потенцирано од нејзина страна.

Се започнаа пред 5 години, кога одлучивме да направиме следен чекор во бракот, а тоа е да имаме принова. Во глобала се правиме плански и сме дисциплинирани околу тоа што ќе се договориме. Седнавме и одлучивме дека едниот родител ќе ја тера кариерата и безусловно ќе ги подмирува сите финансиски прашања поврзани со семејството, додека другиот ќе се стави во улога на воспитувач и денот ќе го поминува со детето. Првенствено, планот го направиме бидејќи и двајцата немаме никаква подршка од родителите. Секако, и двајцата помагаме околу домашните обврски (перење, чистење, подготовка на храна итн. итн.)

И наместо детето да ни биде уште поголем двигател и мотиватор во бракот, се повеќе кај сопругата чувствувам гнев и огорченост спрема мене. Живеам со човек кој секојдневно има емотивни нервни сломови и плаче со саати. И тоа не е привремено, туку трае години и години.
    Многу често, без никаква причина знае и да избувне, да се издере, па да и помине после некое време. Или доколку некој има различно мислење од нејзиното, тотално полудува. Откако ќе и помине таа „жута” минута, се извинува. Ама тоа и се случува многу често, не само со мене, туку и со родителите, фамилиите од двете страни, пријатели, роднини.

Во суштина има добро срце и е предобра како мајка, но како сопруга е сосема друга личност. Нејзините аргументи се дека се променила поради бракот и поради мене, дека во овој момент е финансиски зависна (тоа највеќе ја боли), и дека чување и воспитување на дете помеѓу 4 ѕидови без никаква логистичка подршка е тешко. Сетоа тоа и создава фрустрации. И тотално ја разбирам за тоа.

Уште на почетокот и понудив решенија за детето, што вклучуваат одење во градинка, или ангажирање на жена (што нема да е свекрва) да доаѓа во нашата куќа и да помага околу домашните обврски. Ама не сака ништо од тоа. И најдов и солидна работа, што ќе и помогне околу таа ресоцијализација, ама и тоа не го сака. Многу често добивам одговори дека не знае што сака со себе, дека не знае во која насока сака тргне и дека сеуште не е пронајдена себеси. Во меѓувреме детево ќе тргне и на училиште. Ама во мојата глава, тоа не типично за таа возраст. Не знам.

Можеби имам различна претстава за брак и заеднички живот, ама некако не ми е нормално некој секојдневно да плаче. Знаете кога работите по 12 часови во денот, и после работа наместо насмевка, да ве дочека тага и плач. Многу е непријатно. Навистина си ја сакам сопругата, а уште повеќе детето и очигледно со годините, ова ми стана новото „нормално“.

Но некако немам веќе желба да тешам некого секојдневно одново и одново за истата работа, кога ете, едноставно можам да имам нормален живот, па макар било тоа да живеам и сам. Би отстапил и куќа и станови и се што е материјално, само за малку мир и нормален живот. На крајот, сетоа ова почнува да ми се одразува во сите сфери од животот. Веројано го пишувам постов за да си докажам себеси, дека ова е нормално и дека сите поминуваат низ слични кризи во бракот. Ама кризава некако трае многу години. Стварно не знам до кога.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.