Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Криза во бракот

Дискусија во 'Брак' започната од sweeteva, 21 октомври 2010.

1. artemis

artemis Популарен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    324
    Можеби многу си го навредила во врска со паруништени финансиски.Мажите тоа не можат да го поднесат, да се без работа и пари, и стануваат молчаливи. Тие не кажуваат такви проблеми, се носат во себе. Ако тоа што си го навредила нема врска со пари или со синот од првиот брак, може и ќе се смирите. А ако навредата е поврзана со тоа, ќе мора многу да се потрудиш. Јас така мислам.

2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.089
    Ете ти го моментот во кој си можела поинаку да одлучиш и многу поубаво да се одвиваат работите. Дт/мт очигледно е „трпи, трпи и одеднаш пука“. Имам искуство, знам како е, па гледам колку можам да не дојде до краток спој :lol: Не е за смеење работава, ама сакав малку да те разведрам и да те оттргнам од лошите мисли за миг. Финансиски му одело лошо, се грижи за семејство и уште ја чувствува твојата нервоза во врска со тоа. Најлоша можна комбинација. Живеел со мајка му, веројатно и таа додатно се секирала, ја чувствувал и нејзината секирација за истата состојба и ти тогаш, повеќе од било кога си требала да му бидеш потпора а не да ја чувствува и твојата нервоза од таа состојба.

Сите мажи имаат периоди кога финансиски се или горе или долу. Баш што бил молчалив, таков бил од болка од потиштеност, свесноста дека е финансиски неспособен да одржи едно семејство во добра состојба, на чие што семејство тој е главата. И мм помина низ истиот период.

Јас ќе ти кажам совет поучена од тоа како јас направив и излезе успешно за среќа затоа шо мислам дека имаме ист тип на мажи покрај себе кои место со агресија, тажно, тешко и молчешкум ги поминуваат сите тешкотии. Не знам сега колку може тој совет да ти помогне, но можеби во иднина ќе ти се најде.

Дади му приватност, да, нека остане малку сам со себе во соба да размисли што како, но не и ако гледаш дека се полни и се полни со тага и горчина во себеси.

Најлошо нешто е да покажуваш дали со постапки или дела дека ти пречи. Штом не е во прашање некој дембел и без'рбетник кој ете чисто од инает сака од друг да чека, туку од маж кој имал период кога работел и создавал за семејството а сега е во криза, најлесен пат да дојде до вистинска криза во вашиот брак е да не се обидеш барем малку да ја победиш таа негова затвореност.

Јас така правам. Кога го гледам мм молчалив и тажен, му викам „Кажи ми, олесни си на душата, скрши нешто ако треба, викни, нека излезе таа мака од тебе.“ Неколку пати така направив и сега почна самиот да ми се доверува за многу работи што го мачат уште пред да почувствувам дека го мачи нешто. Да не правев така, сигурна сум дека ќе ми се случеше (по мое најголемата) катастрофа која може да му се случи на еден брак и која повлекува со себе други работи: уништена комуникација меѓу брачните партнери.

Покажи малце кураж, поттикни го да почне одново, се' ќе биде добро, изгубените финансии кога-тогаш ќе се надокнадат, но ако дозволиш тој да продолжи да си собира тага во себе, ќе ви се уништи комуникацијата тотално. Биди му сега потпора, ќе ти биде многу благодарен за тоа верувај, ти збори жена која поминала низ сето тоа.

На Antula, Abeja, Trendafilka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624

Мислењата од последните три страни се избришани, почнувајќи од прашањето кое ја предизвика дискусијата. Ќе ве замолам да ги почитувате правилата на форумот. Темава ќе биде привремено заклучена.

4. Palchica

Palchica Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2012
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    90
    Само краток update за мојата криза во бракот, за која не знаев дали ќе биде моментално или ќе биде крај за оваа етапа од мојот живот. Излезе дека е навистина криза од еден период и фала богу работите тргнуваат на подобро. Доста прашања се решија со мнооогу разговори, така што продолжуваме понатаму и се надевам ваква криза дека нема да се повтори.. Многу ви благодарам што бевте и сте тука за мене со вашата поддршка! Ве гушкам сите!

На Ariana.djm, tessie, danielka0507 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.089
    Дај Боже да не е само уште еден мирен период пред друга бура. Сакам да бидам оптимист и да верувам дека се' тргнало на подобро, но ме нервираат навредите кон тебе и твоето семејство кое ти ги упатува мт. Да речеш во нервоза, ама секогаш кога е нервозен мајку му, ти си ваква, на твоите вака ќе им направам. На што личи тоа? И јас и мм сме се карале, сме се правеле подоле од г**** ама родители никогаш не сме мешале во таа наша бура на остри зборови иако имало периоди кога сме им биле лути за некои постапки.

Не ти го кажувам ова за да ти влеам песимизам, туку за да ти помогнам да се држиш будна, да не дозволиш многу емотивно да се опуштиш во врска со него затоа што (не дај Боже) следното разочарување ќе ти биде уште поболно. И не размислувајте за деца се'уште...барем додека не ја дефинирате ситуацијава. После секој чекор ќе биде потежок.

Те гушкам и ти посакувам многу среќа, ќе ти треба.

На friendy, Annath, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Само напред, и слушај си го инстинктот како ќе те води, продолжи си да разговараш и понатаму, и се надевам дека се ќе ти се среди! поддршка 100% од мене! :*

7. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Преживуваме криза која можеби никогаш нема да помине за една многу глупава работа . имено откако се вратив од болница се е на мене помош за обврски по дома никаде го нема од кревет на кревет и надвор , а даму речеш да ја причува малата тоа ќе го праи цел ден нема потреба јас да и се приближам а да подигне дна чаша нема шанса . Почнав со муабет и тој се заврши во ќор сокак со изговор дека ништо не се сменило само дека е многу уморен ( а не работи сеуште ) . На крајот кога понеколку обиди за разговор не ми успеа нишѓто почнав да му префрлам а сега буквално му викам и ме гледа и ништо не реагира . Знае дека неред не трпам се нервирам кога има неред за разлика од него па очигледно има кој да го среди. А претходно не било така барем усисаваше по дома и чат пат ќе пружеше машина и ручек што праеше понекогаш. Барем си ја олеснив душата тука

8. mia9184

mia9184 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    296
    Истото и мене ми се случи ,иии се уште трае ! А син ми веќе има 3 ипоп години. А што е лошото и јас сега работам ,ама јас сум поодморена за да ги завршам обврските иако сум цело време на нозе ,а он седи по цел ден !

9. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    пепуш & миа - мажите не ви работат и на двете?

10. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Мене не јас работев а моментално сум на породилно

11. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.089

Ова многу често го гледам кај пријателки/познанички. И ич не ми се свиѓа такво понашање. Многу е незрело, неодговорно, а често е бе мајку му. И да работат и да не работат, должност им е да ви помагаат. Не дозволувајте цела работа да ви ја трупаат вам. Не знам на што се должи такво однесување, дали со доаѓањето на новиот член, некако ги фаќа паника, па или вака ја демонстрираат или бараат причина да му ја шмугнат од дома. Штом имало период кога ви помагале, не сте смееле да ги заучите да чекаат на готово од вас. Aма за секоја навика има одвика, така што бидете упорни.

12. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Не мора да значи дека само сакаат да избегаат...затоа намерно и прашав дали работат, зошто често знаат да западнат во депресија заради финансиско неподдржување на фамилијата.

И колку повеќе трае тој период, толку полошо се чувствува индивидуата, па прави работи кои претходно не ги правел (пошто и двете кажуваат дека порано знаеле да фатат по нешто дома). Можно е и да е комбинација од се` - неработењето, новиот член заради кој се чувствуваат запоставено (како родител од 2 ред (мајката е секогаш „напред“ нели)) па и од тука влечат комплекс, и кога ќе се спои се` - се добива една исфрустрирана депресивна личност, на која и` треба многу помош за да ги помрдни работите од таа мртва точка.

За жал, оваа обврска пак ќе падне на жената....ние сме тие што можеме да ги „креваме“ ама и да ги „спуштаме“. Еден здрав муабет, една искрена поддршка дека внатрешниот мир и здравјето се побитни од недостатокот на финансии (тешко ќе оди, ама мора да се повторува секој ден), повеќе изливи на љубов и нежност и давање предност понекогаш (кога детето спие на пример :lol: ).

Колку повеќе викате, се карате и ги стегате - толку повеќе ќе се повлекуваат и ќе држат инает. Фатете ги на арно, често луѓето не сме свесни дека сме западнале во лош период, го сфаќаме тоа дури откако ќе се освестиме!

На Ariana.djm, sunfemina, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.089
    Е запоставеноста исто има влијание. Особено ако подолго време биле сами во врската и мажот си се навикнал целото внимание да биде посветено нему. А зошто се запоставени? Затоа што цела куќа е оставена на жената. Во такви случаи, не можност, не би имала ни желба да му се посветам повеќе на мажот.

Не сака да се чувствува запоставено? Нека помогне бе. Како очекува жена му да прави се' и плус да може да му се посвети барем приближно толку како во минатото.

Tреба отворен разговор. Разговор во кој ќе им дадете до знаење дека со тоа што сте станале мајки не сте престанале да бидете нивни жени кои ги сакаат своите мажи и сакаат да поминат убаво време со нив. Нека пробаат вака, нека им речат на мажите дека со ова однесување прават многу да им недостигаат. Дека тие сакаат се' да постигнат, но бидејќи се сами во таа “борба“ низ куќата не можат колку и да се трудат да им посветат внимание ним барем пропорционално на тоа колку им значат. Може да потспомнат и на тоа колку им недостигала блискоста со нив коjа бременоста и периодот на адаптација била оневозможена.

А сигурна сум дека сево ова горенаведено е тоа што вие го мислите. Покажете ангажираност, трпение и љубов и сигурно ќе ви биде возвратено со иста мера кога веќе толку години убаво сте си се сложувале.

14. dadida

dadida Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    dobro vecer:))) na site ,ne stignav da gi procitam site komentari (nemav ni namera mnogu se )na postot na sweeteva no procitav nekolku............potpolno te razbiram........nitu ke te krivam nitu ke te pravdam parata sekogas ima dve strani.......samo ke ti posakam da si gi socuvas nervite,da veruvas vo ljubovta -ako ne so nego so nekoj drug:)))) i dokolku ne go prifakas ova vtorovo posveti im se maksimalno na decata i na sebe.....:) ;)

15. g-din

g-din Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    cuvstvuvam deka poluduvam od zena mi

najnaped bi sakl da dobijam odgovor od nekoja ISKUSNA,MUDRA I CESNA ZENA

se sesluci vaka
    pred cetiri godini pocuvstvuvav deka zena mi me izneveruva i koga mu kazav na mojot drugar toj mi se razvika i sakase da me tepa.no eden den koga gi sklopiv kockite za 5 min. stanav ,otidov i vidov kako zena mi stoi so toj covek za koj pretpostavuvav.po tri dena moi na molcenje za toa taa me povika na razgovor i jas togas ja prasav dali ima nekoj megu nas taa TVRDESE DEKA NEMA a jas bidejki ja sledev taa vecer i kazav deka ne e taka.
    no na kraj koga se najde vo tesno mi kaza dobro se sluci se vidov so nego ,ja prasav dali legnla so nego mi rece DA i toa ne bese nekoj sex me dobre i svrsi ,potoa me prasa dali sakam pak jas togas se osvestiv mu rekov ne i te molam odnesi me na rabota.a koga utredenta otidov na infuzija taa mi rece TE BUTNAV I TE BUTNAV SE E FILM SE IZMISLIV ZA DA TE POVREDAM.
    posle toa vo mojata detalna analiza kade bila toj den jas doznavam deka taa na rabota toj den ne bila so avtobusot rabotnicki,na moeto prasanje ako e film kazi mi zosto ne si bila so avtobus dali toj te odnel ,taa mi odgovori deka odela peski.
    i den denes tvrdi deka e film .no dovolno sum iskusen za da znam koga nekoj me laze,i me cudi toa zosto nikogas ne saka da razgovara za taa tema i veli deka taa tema e zatvorena
    P.S. NIKOGAS PRED TOA JA NEMAM IZNEVERENO ZENA MI

16. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.408

Добро жена ти е главна во куќата? Зошто имаш страв од нејзе? Не можеш да се соочиш и со другата страна, за да си го смириш срцето, а како што гледам имаш 36 години, не мислам дека некој заслужува да биде црна овца. Или седни машки ја на маса и муабет, и кога таа ќе ти каже нема дидкусија, ти ќе кажеш има дискусија или крај. Очигледно малку повеќе си игра со твоето трпение.

17. Dona-Ares

Dona-Ares Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    216

Срце стварно не знам кај ти биле очите,незнам на која возраст сте али дефинитивно имаш работа со личност која навистина влегува во филм,недорасната,недозреана искомплексирана која не знае како да привлече внимание па ај сега филмови ке прави,свршил не свршил-ШОКАНТНО
    Јас и сопругот сме 12 год. у брак па ваков муабет ни за другарки ни другари не водиме,смешно.
    Мислам стварно девојка е треба да има достоинство така да ако дозволува секој да ја допира па да свршува своето реноме го руши,а ти побрзо да се решиш од таква особа која ЗАМАРА!!! :x :x :x

18. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.089

Ако немате дечиња или некои други работи кои безусловно ве врзуваат, јас мислам дека таа не те заслужува (доколку претпоставиме дека и ти ја немаш изневерено) и треба да се разделите. Па не заслужуваш да те третира некој како мало дете. Додуша коа ќе подразмислам, дури и да имате дете, не заслужува да живее во ваква средина. Можете и по бракот да му бидете родители.

Мало дете може да види дека жена ти апла лаже, а веројатно сменила извештај утредента пошо имала проблем со тој швалерот. А за другар ти, знам од искуство дека маж кога бурно ќе изреагира за нешто и ти се развика кога па и нема потреба од тоа, значи дека е крив за нешто. Ретко кој ја поседува poker face способноста во такви ситуации.

Успат, многу дебилен изговор измислила, сексот не бил којзнае што. Па уште да ти рече го напраив тоа за да те повредам, мм да е за коси и низ врата сосе парталите. Искрено многу си и' дозволил во односот кон тебе. Кога почитта и искреноста ја нема, љубовта врши работа како капка во море.

19. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393

Незнам кој свесен човек(жена маж) кога е во брак со некој и кога некој сака има потреба од повредување. Какви се тие филмови.... Што зар некој свесно ќе отиде и ќе рече јас те изневерив? Сака реакција море и те каква ќе му дадам. Мене ми личи дека тоа се случило ти признала и ете толку несака да се повторува тој разговор. Но која ти е тебе целта? Што те измачува? Можеш ли да поминеш преку сето тоа..... Какви ви се односите сега и дали постојат чуства према вас. Кажуваш чуствувам дека полудувам од жена ми, но ништо подетално за односот после таа случка и ете пред колку време се случила.

20. g-din

g-din Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0

brate
    od togas do den denes e samo mehnika imam dv decinja i nesakam da gi povedam veruvaj deka e zaebano i da ne mu se sluci vakvo nesto nikomu