Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Криза во бракот

Дискусија во 'Брак' започната од sweeteva, 21 октомври 2010.

1. Malina 36

Malina 36 Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    20
    Јас поради моите емоции кон маж ми и желбата проблемот да се надмине, решив за прв пат во животот и да се приклучам на форум, за да прочитам независни мислења. Никогаш немало натегање за побогат, поуспешен. Ако мене т

2. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.330
    @Malina 36 , не се лути, толку знаеме според она што го пишуваш. Ниту лично те знаеме, ниту мт, па сите различни заклучоци носиме. Штом мт работи и носи пари дома, макар биле и 10 000, успешен е, затоа што заработува за фамилијата. Можеби и најуспешен и најдобар да е на работа, ама тоа ни е државата и толку се може. Не секој има среќа 500 евра да зема плата. Значи никогаш немој за човекот што го сакаш да велиш дека е неуспешен, оти погрешен впечаток оставаш. И сериозно и со домашните разговарај, убаво ти рекоа, нека се виздржат од коментари пред него, оти тебе ти се загорчува животот, ако те сакаат нема да му префрлаат за доброто на вашиот брак. А и него кажи му да биде малку потрпелив, и кажи му колку значи неговата работа и плата во вашето домаќинство и дека заедно сте во се. Успехот на едниот е успех и на другиот. Ваљда ќе се смири неговото его и фрустрации.

На imelda, anel, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.216
    Допаѓања:
    139.883
    @Malina 36 само муабет и ништо друго. Ама мора да осетиш сама кога треба да запнеш повеќе со муабетот, а кога да олабавиш да не го напнеш премногу. Мислам дека удел имаат три работи:
    1. Годините поминати во брак - после некое време речиси сите кризираат. Јас имам многу убав брак, ама и ние имавме криза после 10-тина години, којашто, фала богу, веќе е зад нас.
    2. Годините на сопругот - го дрма средновечна криза или нешто такво.
    3. Твојот успех. На ниту еден маж што го познавам, чија жена заработува повеќе, не му е сеедно. Колку сакаат нека зборуваат дека се среќни поради тоа - не, балканците сакаат да бидат глава на семејството и да ги носат парите во семејството.

Јас не мислам дека си згрешила з заеднички сметки или заеднички стан, ниту пак мислам дека сака да се разведе заради станот. Немој воопшто да го гледаш иселувањето како опција, фокусирај се на решение. За жал, тоа не знам дали некој може да ти го каже.

Во мојот случај, помогнаа следниве работи:
    1. Многу муабет, којштто не беше ни малку пријатен и траеше неколку месеци, нормално, не секој ден туку повремено. Немало навреди, ама болни теми се отворија, стоеја отворени со месеци и среќа се затворија. Многу беше негативен, ама решивме дека ќе останеме заедно и дека ќе се фокусираме само на позитивните работи. Некогаш човек безврска се фокусира само на негативните работи, и не гледа ништо позитивно, дури и кај најблиските.
    2. Едно заедничко патување, без деца. И нас децата ни беа на одмор со баби и дедовци, ама тоа не помогна. Не е исто да си дома со обврски или на некоја убава дестинација. Буквално, 4 дена во еден европски град не рехабилитираа комплетно.
    3. И јас доста бев службено отсутна, знаев и да отидам на кафе со другарки или да излезам сама. Декларативно тоа никогаш не било проблем, ама увидов дека му пречат моите остуства. Скратив се што можев и сега гледам да поминувам што е можно повеќе време со него, затоа што нас немањето време еден за друг не однесе по ѓаволите.

Ова беше само пример, да видиш како некој друг решил друга криза. Мислам дека ова нема врска со татко ти и тргни го на страна од муабетот. Прашај го како сака тој да се решат работите. Очигледно сте во криза и треба некако да се најде решение. И не очекувај проблемот да се реши утре. Ама важно е да се има расположение за решавање од двете страни.

На MilaP, galapce, Glasna и 19 други им се допаѓа ова.
  4. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.804
    (y)Se soglasuvam potpolno so tebe kako jas da sum pisala. Ne za cabe rekle: prasaj patalec ne garalec :!:n

На fighter и Malina 36 им се допаѓа ова.
  5. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    девојки ми треба совет... ми иди да заминам и повеќе да не се вратам тука.
    имам супер маж кој ми помага низ дома со детето и др ама со некои работи ме полудува.
    нема никаков почит кон моите родители... се понаша како идиот, се прави обратно за инат. живците си ги кинам. јас неговите ги почитувам збор не сум му рекла. му реков веќе неколку пати да не се понаша така и тој пак продолжува. се му е проблем кога станува збор за нив. не можам ме доведе до лудило за глупост. зошто татко ми купил нешто што тој требаше да го купи а тој секој ден спие до 12 и не купи до сега. денес тато секако одеше да купува па купи и за мене тоа што ми треба. и тоа му е проблем.... не знам како да постапам веќе ми иде да си заминам од тука

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Во мода се разводите па, како сите така и ти а? Ајде, малку разгледај ги последиците од таква постапка
    1. дете растргнато,ни таму ни ваму
    2. друг татко да му биде тешко бога ми
    3. да не зборуваме за тоа како ти ќе останеш само со подршката од твоите, а родители се едно, сопруг е др. категорија
    4. останатите пикантерии резултат од развод и не би ги пишувала, развод е последната опција кога место живот има пекол, размисли 100000000 пати, реши еднаш.
    Имај трпение и по она што го читам човекот се чуствува инфериорен наспрема татко ти, а малку да намалиш со потпирање на твоите,обиди се.
    Позз

7. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    не мислев на развод. ама не можам да издржам веќе. требаше уште на почеток да се разведам изгледа ама поминав многу работи и се обидував да си го спасам бракот ама очигледно се оди по ѓаволите. сите најубави моменти во животов за мене беа ноќна мора. кога одевме во матично плачев, кога се венчавав и крштевав дете плачев, на 3 месеци бремена и со прогестерон јас бев избркана од кај неговите. ми криеа сок замисли. сок од 50 помочани денари. седев во празен стан немавме ни чешма а не па други работи. готвев на мало плинско... мислам колку и да пишувам не можам да доловам како ми беше мене во душата со бебе во стомакот кое можев да го изгубам во секој момент. и на сето тоа јас сепак не сум му рекла ништо на неговите. простив ама не заборавив. и сега моите не чинат? не велам дека се совршени ама се што имам сега тие ми дадоа. се задолжија можеби ама цел стан ми го опремија. и сето тоа не е за ценење? треба да ги цениме тие што не избркаа?

На cresa-jagoda, Eli23, Luna91 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Секаков народ има и повеќе од што мислиш те разбирам. За атер народски речено ги толерираш неговите, за негов атер. Е, па душо плесни му го тоа и не го жали. Јас барем би, простувам ама не заборавам. Чувај се и себе и детенцето.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    јас милион пати му го имам кажано ама нема фајде. само сакам да ги почитува ништо друго. ме доведува до лудило со постапките. а моите трпат заради мене за да не ми прават кавги со него ама јас се нервирам ужасно. не мора да речат нешто за да знам дека се навредени. понекогаш размислувам да си заминам со малото од дома за да свати што прави. ама малку се премислувам зошто тоа ми е безвеза. пробемите не се решаваат така ама не можам никако да го решам проблемов.

10. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Како да го решиш тој проблем не знам,едно само знам,колку толерираш толку повеќе некој сила зема. Обиди се скрати ја сета помош што ја даваат твоите, колку тој почитува толку ти почитувај. Можеби сум лош советник, не знам, сепак ти најдобро си ја знаеш ситуацијата. А да растурашдом поради ова не добар избор.

На VladeMila и toogood им се допаѓа ова.
  11. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    @merida, јас на твое место освен службена комуникација, ништо повеќе не би имала со тие луѓе (ако воопшто можам да ги наречам луѓе- да бркаш од дома трудница со патолошка бременост ејјјјј, колку треба да си звер за таква постапка).

Јас сум дете на разведени родители и мајка ми сама ме има изгледано, без никаква помош од татко ми (ни финансиска ни емотивна) и знам дека ако (не дај боже!) еден ден мојот избраник почне неубаво да се однесува кон неа, тоа ќе претставува огромен проблем. Не мора да ја сака ама МОРА да ја почитува! Ако лошо се однесува спрема мајка ми, тоа е исто како лошо да се однесува и спрема мене. Не сум паметна да те советувам што да направиш и не ни сакам да замислам колку ужасно се чувствуваш во моментов, само се надевам дека што поскоро ќе се средат работите.

Да де да, подобро детето да расте во несреќен брак со исфрустрани родители кои не се разведуваат поради него а всушност, да можат, очите би си извадиле меѓу себе. Извини вака, ама попогрешен аргумент од твојов за останување во брак не постои.
    Бај д веј, никој не се разведува од што му е убаво така да првата реченица ти е многу нефер.

На cresa-jagoda, Luna91, Petar80 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Колку што прочитав не е бракот толку несреќен колку што има непочитување кон родителите.
    Дај боже да си во право јас да грешам АМА НЕ СИ ЧУВАЛА ДЕТЕ САМА И БЕЗ НИКОГО И НИКОГАШ НЕ СИ СЛУШНАЛА ДЕТЕТО ТАТКОТО ДА СИ ГО БАРА,А ДЕДО И БАБА НЕ ГО МЕНУВААТ И НЕ СМЕТАЛА СЕКОЈА МАШКА БУДАЛА ДЕКА АКО СИ САМА СИ ЛЕСНА МЕТА.
    ЛЕСНО Е ДА РАСТУРИШ, ДА ИЗГРАДИШ ЖИВОТ Е ТЕШКО, А КОЕ СЕМЕЈСТВО И КОЈ БРАК Е СОВРШЕН БЕЗ КАВГИ И НЕДОРАЗБИРАЊА???!!!!!!!!!!! АКО ИМА ТАКОВ, БЛАЗЕСИ ИМ.

13. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    А што се однесува до разводите, стојам на тоа дека еден дел се буквално од не знаење што се сака од животот, има и реални со причина ама не може сатистички бр на разводите да е поголем, не може сите да се мажиженкари, пијаници, наркомани или коцкари, или пак зените, тоа не верувам.

14. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.330
    @Outlook , толку многу се фокусира на разводот и неговите негативни страни, што сосема го игнорира проблемот на @merida , и не успеа ама воопшто никаков совет да и дадеш, иако јас не видов никаде да се спомне развод. Мислам и самиот проблем не е поврзан со развод, така да отповеќе непотребни зборови не можат да помогнат во ситуацијава.
    Нејсе.... сметам дека е голем проблем ако се нема почитување меѓу членовите од потесното семејство, т.е. родители, и тоа мора да се реши. Разговор викаш не помага... а дали мислиш дека тој би се сложил на брачно советување или нешто слично? Можеби поотворено тогаш секој би си ги искажал фрустрациите и би се дошло полесно до проблем.

На Glasna и naty32 им се допаѓа ова.
  15. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    Не велам дека мм е пустикуќа напротив помага во домашни обврски ја чува малата ама многу е под влијание на неговите. Уствари го уценуваат. Свесен е и сам ама не сака да преземе ништо. И поради нив имавме проблеми. Уствари и мм беше крив зошто не разговараше со мене туку тие му го вртеа умот и го уценуваа. Ќе се договориме едно друго испаѓаше.
    Ме сфаќаш што сакам да кажам и кој е проблемот. Не е за развод туку сакав да заминам и кога ќе свати што прави да се вратам.
    Инаку мм кога не избркаа и рече на свекрва ми дека ама се случи нешто тешко незе. Замина со мене не ме остави ама остави се друго. Му забрани да се ги земе стварите. Каков родител е тој што си го остава детето како да е сирак кога се жени ? Не знам можам до утре да пишувам ама не вреди

Последна измена: 18 септември 2015
  16. naty32

naty32 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    26
    Ima nekoj gen vo zenite sto ne tera da ostaneme pokraj mazi kreteni.naviknati na bideme ponizuvani i obezvredneti.silna e taa koja svojata gordost ke ke pokaze i ke zamine od maz diktator.ne sekoja ima hrabrost.ve citam i se pronaogam i jas sum jadna kukavica kako mnogu ovde.sekogas imame izbor ama sme naviknati da trpime teror bez nego sme prazni.a ljubov.ne veruvam deka ima tolkava ljubov da se pomine niz se i da se ostane.se e samo navika.ama veruvajte i posle nas ke ima den i sonce.nikoj ne e povazen od nas.sto ke ni e mir i spokoj na 60 godini koga mladosta pominala vo kavgi.sto ke ni e mazot na tie godini za da mu ugoduvame li koga sega od nego solzi leeme.nikoj ne e povazen od drugiot sekoj ima pravo na sreka.

На Victorian, Luna91, VladeMila и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Гледам дека си нов/а на форумот ама претпоставувам дека на 5 септември не си седнал/а првпат на компјутер и верувам дека знаеш дека пишувањето со големи букви во интернет комуникација е еднакво на викање така да, смири се :) Да не се брзаше толку да почнеш со урлање ќе прочиташе дека јас сум дете на разведени родители и можам да ти кажам дека мајка ми никогаш не била сметана за лесна мета (?), ниту пак јас сум го барала татко ми, фала богу си имам мајка што ме обожава и која вреди за 100 татковци :)

Не мислиш дека тоа е исто? Непочитувањето кон родителите прави едниот сопружник да се чувствува разочарано во врска со партнерот што ултимативно и сигурно води кон несреќен брак.

едит:
    @merida, ако сакаш само да го заплашиш со заминувањето од дома а притоа не размислуваш за развод или за привремена „пауза“, немој да го правиш тоа! Таа одлука може многу лошо да ти се одбие од глава.

Последна измена: 18 септември 2015
    На cresa-jagoda, Bozica1980, okcenzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    Веројатно си во право, за мене самото излегување од дома и заминување со детето е чекор до развод, барем мене така ми изгледа тоа, не се децки работи тоа, иди ми дојди ми.

19. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    5.108
    За неого е викање за некого потенцирање пишување големи букви. Имаш право ти си само дете, не мајката и подобро е да биде и остане така. Сувишна е дискусијава за мене, Поздрав.

20. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    Колку е само вистина ова... Тажно но вистинито

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.