Мila merida jas sum vo losa sostojba mozi polosa od tvojata ama ke kazam edno nesto nie sme sami vinovni.velat na coveka daj mu vlast ke mu go vidis liceto.srkoja zena sto dozvolila da bide potcineta sekogas e povredena.ne misli deka ako molcis ke mu ugodis.vlasta nikogas ne im e dobolna.vo momentot toj spie a jas sedam go gledam i se cudam kako e mozno da sum tolku glupava pa svakjam deka duri i negovoto disenje mi preci.me voznemiruva.ama sila za zaminuvanje ne naogam.krizata ne pominuva so molk ili poslusnost.taka samo se talozi besot i lutinata.
@merida најлесно е човек да се разведе нели и да замине од проблемите. Ако сметаш и понатаму дека сето тоа што си го џвакала сиве овие години неможеш да продолжиш да го џвакаш и понатаму тогаш разведи се, но ако сметаш дека сепак маж ти е добар и одан татко а притоа е грижлив и учтив и спрема тебе и дека можеби би можеле да најдете компромисно решение и хармонија во вашиот дом тогаш вреди да се бориш, бидејки сеуште работата и не е толку загубена по тоа што го кажуваш. Вашиот проблем се луѓето околу вас т.е вашите фамилии а вие како партнери според кажаново и не гледам дека имате некој проблем. Затоа треба да се потрудиш да разговараш со маж ти, да ги отворите картите и да се искажете искрено еден спрема друг, да го изкажете еден на друг тоа што ве мачи и да се обидете бар да најдете некој заеднички копромис на ситуацијава надвор од вашиот дом т.е фамилијарните. Сметам дека доколку се проба со разговор и убав збор можеби ситуацијата во која што се наогате би можела да се промени на подобро. Обиди се и ти, но и тој да пробате да живеете за вашиот дом и за вашето дете, а не да се расправате за домашните кој што рекол и направил, бидејки тие луѓе неможете да ги променетеи да им се мешате, но можете вие двајца да пробате да се промените и помалку да ве интересира за нивниот однос, кој што кажал и направил. Верувај дека разговорот и смислата на кажаните зборови секогаш имаат афект, биди упорна и пробај да промениш нешто, не се откажувај се додека тлее искрата во вас.
Moze mnogu nema da se slozat so mene no jas sekogas sum bila za srekno razvedenite otkolku nesrekno mazenite.Ne ja svakam poentata da zivees vo brak vo koj nemas razbiranje ni pocit,jas ne bi mozela i ne e opravduvanje deka zaradi decata ne treba da se razveduvate tuku naprotiv ni edno dete ne zasluzuva da zivee vo nezdrava sredina.. @merida Kolku sto objasni ne mislam deka tvojot problem e za razvod ete te podrzal koga ste bile sami,koga negovite nesvesni roditeli te izbrkale,no ne mi e jasno kako posle toa zaboravil sto vi napravile,kako ti pocituvas takvi luge.Znam ke recis za ater na maz mi no tie zosto za ater na nivniot sin ne te pocituvaat.Sto se ne si istrpila od negovite i sega za nego tvoite roditeli da ne vredat..Zosto??? Zasto vi pomagaat vo se..Ete moite dosta pomagaat i mm e sekogas iskren i go pocituva toa ni eden zbor nema kazano protiv moite ili jas protiv negovite,ne deka nekogas nemalo pricina,site gresime.. @naty32 Ne go znam tvojot problem no..neznam kako mozes da bides so covek za koj velis deka ti preci duri i negovoto disenje..
луѓе не помага разговор во случајов бидејќи сум разговарала милион пати, сум викала, сум врескала некогаш ми идеше и низ тераса да го исфрлам. Толку непочитување јас не можам да поднесам. И не ги трпам неговите атер него туку така сум воспитана, културата не ми дава да се понашам поинаку со нив. А и не ми се тие проблем во моментов туку мм.
Ne si ti los sovetnik. Vo toa e i poentata. Rabotata trgnala so mesanje. Mladite se piknale kaj starite, pa se iselile i pobarale podrska od drugata strana i taka natamu.....Toa e cisto mesanje koe e najgolem problem na brakot. Miljon pati rekov: Ako sakate dobar brak, podaleku od starite (od dvete strani). Pomaganjeto znaci i mesanje. @merida dete, ostavi go masti da bide mas. Toj toa go bara vo vasiot brak. Vrlo vazno ako se odi da se kupi posle 12. Nema da umrete doma. Sekoe pazarenje i drugi vidovi pomaganja od strana na bilo koj mu smetaat i zatoa pruza otpor. Bogami i mene taka nekoj da mi pravi mozda i poloso ke go snajde. Svati deka mm ne saka poveke da igra pocinet. Se dodeka go koskate kako bezvredna bukva ke dava vakov otpor.
Epa draga moja nikoj vo svetot ne im dava na decata koga se mazat, zenat. Ako ste resile sami znaete sto treba ponatamu. Eden ti e problemot. Ne mesajte babi i zabi. Nemas problem, samo si kreiras problemi. Ova decidno sovetuvanje od mladi neiskusni, moze samo da ti go iskomplicira zivotot. Odi na internet, citaj resenija od zapadni psiholozi, poveke ke ti pomogne, nego frlanje so drva i kamenja. Slusajki gi drugite, ke ti razgorat zarce kaj sto netreba, pa od nisto ke si napravis nesto. Nikoj ne resil bracni problemi na forumov, NI TI NEMA DA RESIS.
кое кошкање? изгледа ти не ме разбираш.... пример.... одиме на свадба во бт и нормално пошто немаме кола ќе одиме со моите и сестра ми. договорени во 19 ч да речеме и тој уште не е облечен јас живци кинам му викам ајде облечи се ќе не чекаат а тој ако му се брза нека одат.... тоа е кошкање? Тато го вика мм и зет ми за помош а мојов оди дотеран во фармерки .... тоа што е? Значи повеќе од недела оди да купува.... и пак никако да купи па проблем му е што тато купи? А не му беше проблем што неговите родители парите за нас ги дадоа на друг? Што му забранија од дома да си земе се што имаше купено со лично свој заработени пари?
А сигурно тебе твоите ти дали многу повеќе ама ајде на форумов ќе се преправаме дека сами се заработивме и куќи си купивме и коли и брда и долини. Патем кажувам за ствари што сам си имаше купено... компјутер и сл.... а не да ми дадат куќи или не знам што... ништо не ни дадоа, седиме под кирија од страна на ствари се ми купија мајка ми и ништо од тоа не е луксузно.... туку и помалку од просечно.
Па единствен проблем е неговиот однос кон моите... ако тоа е доволно за да се разведам.... очекував дека ќе ми даде некој совет како да постапувам а не прашања оти не се разведам?!
Mene mojte NISTO,AMA NISTO NE MI DALE dete moe (taka ti se obrakam zasto sigurno sum preku 25god. postara od tebe). Nisto dete moe, tatko mi pocina predtoa, majkami so mizerna penzija nemase od kade. Od drugata strana gordosta ne mi dozvoluvase da zemam. Mislam deka toa e tajnata na dobar brak. Pominavme okolu 18 god i nemozam za nisto da se pozalam. Kako ke bide od utre koj znae? Vcera bas toa go diskutirav so edna zena so diametralno sprotivni razmisluvanja, za toa sto ne ceka utre i dvete ednoglasno se soglasivme. Jas pak ke ti recam: TI NEMAS PROBLEMI TI SAKAS DA GI IMAS PA SI GI KREIRAS. Zarem neznaes deka vlecko e vo oblakanje? Pa zasto ocekuvas odma da se oblece i da trca? I red drugi raboti... Preskokni malku, nisto ne e greda. Dosol doteran, a viknat bil da pomaga. mozda mislel deka e za malku nesto rabotava, nabrzinka ke zavrsi....... I taka nie moze da debatirame do beskonacnost, toa nema da pomogne so sigurnost. Mozebi mojata tolerancija e pogolema od tvojata, mojte svakanja porazlicni....... Pa ke recam: Pomos nema da najdes na forumov. Sekoja ponatamosna debata ke ti otvara novi prostori za razmisluvanje, nekoj od niv totalno ne osnovani.
значи викнат беше да помага и знаеше за што.... јас знам дека е влечко и алиштата му беа спремни 2 саати пред тоа и што требаше јас да го облечам.... тоа го прави за инат а не за друго... тоа се обидувам да кажам дека кога станува збор за моите тој води инат.... а не знам зошто. и не си барам проблеми само туку како би ти било тебе кога маз ти не би ги почитувал твоите родители а тие свесни за тоа се брават помали и побудали? само за да не ми прават проблеми во бракот? и јас не треба да превземам ништо околу тоа?
Najdragi prijatelki feminki kriziranjeto vo brakot e edno toa e minlivo na ovoj ili onoj nacin ama da se bide samec vo brakot vo sekoj pogled samec ne e minlivo.i razvodot tuka ne e resenie ni ostanuvanjeto.sam se karas sam se budis sekade sam a vo brak.eve kaj mene odamna se izgubilo smisla 13 god.bez dete obvinuvanja dofrluvanja teski zborovi poteski od planina losi misli losi predcustva.da se razvedam nema nikigo drug osven nego naviknav da mu pripagam.da ostanam ne sakam i nemozam omrazata e pregolema.kaj nas nemalo ni neverstva ni mesanici od strana.nadiov pekol sami go stvorivme zidot megu nas e previsok.nema poveke milost sekoj den se poveke zlo si nanesuvame.zalosno navistina ne znaevme da se sakame ama odlicno se mrazime.
Merida, izvini ama se slagam so toogood, ti nemas problem. Ako vasiot odnos e dobar, ako vie imate sloga, se sakate i podrzuvate, ti nemas problem. Pomalku mesanje od strana i uzivajte. Kupile tvoite, pomognale, super i sto sega? Ke se pritresuvame sekogas koga im treba pomos. Pa moze toj den maz ti ednostavno ne bil raspolozen za bilo kakva rabota i ispomos. Negovo pravo. Treba li da se cuvstvuva dolzen ili obvrzan zatoa sto tvoite pomognale materijalno koga vi trebalo. Mozele, pomognale na SVOE dete pred se, a so toa i na zetot i tolku. Ne mu se odi da pomogne, ne mora. I tvoite treba da olabavat malce, ke si pazarite samite, nejke nesto da kupi ili zaboravil so nego ke se dogovoris da kupi nareden pat, so nego ako treba ke se raspravis, a ne tato da go zavrsi toa vo medjuvreme. Za pomos prvin se prasuva mozete li, a ne dvajcata zetovci vo tolku i tolku da rabotime. Iskreno, mene vaka svekrva ili svekor da mi pravat, isto bi se ponasala ko maz ti. Ako ste dovolno zreli za brak i se sakate rascistete deka vie dvajcata ste primarno semejstvo, i prvin ke si gi pocituvate sopstvenite stavovi i potrebi, pa posle tudjite. Eve ke ti,posocam moj primer, moite se u sred renoviranje po doma, im treba pomos i toa kako, ama si se organiziraat samite i so majstori i so nabavki, voopsto ne prasuvaat ni snaa ni zet, znaat deka site sme so obvrski, nie i plus so 2 deca i si brkaat rabota sami. Koga pocnavme zaednicki zivot sami, isto i moite od merak eve ova vi kupivme, ona vi kupivme, JAS gi presekov u start, sto ni treba sami ke se snaogame, super ako sakate da pomognete, ama ne so nametnuvanje, ke se dogovorime sto ni treba, ok e ako go smetame kako podarok i tolku. Ne kako obvrska mm da im,iskazuva ne znam kakva vonseriska pocit. Abe sto se zamarate, uzivajte vo,ljubovta i setajtem super ste ako ova vi e esinstveniot problem.
Луѓе бре која слога ја има @merida кога сопругот пред очи инает и води бетер од мало дете.Зарем тоа што ни малце не се труди да се сложи со нејзините не е проблем? Па не се некои од улица луге мајку му стара па да не ми е гајле.Мајка и татко ми се.Утре тие луге треба ли да во куќа да ми стапнат на гости да ми дојдат? Или само затоа што сопругот не ги сака ја службено пред врата треба да се гледам со нив? Епа нема бе такво нешто да дозволам,тие луге од 2 кила месо човек ме сториле ради некој мочко недоквакан да се оддалечам од нив ли? Кај помош дале коа него ко партал од дома го избркале па уште лудило ке глуми.Нека им се треска на неговите што го избркале од дома а не на тие што му помогнале. Не викам нозе да им бацува и свека у црква да пали у нивно име ама зашто бе така да се понаша. И мене би ме повредило ,што се моите должни од уста да вадат за да ни стаат маса у дневна на нас двајца а тој 2 грама почит да нема према тоа. Мене лично проблем ми е ова и тоа многу сериозен проблем. Не дај боже утре да се најдам у ситуација мојот сопруг да ми превртува очи секој пат коа ке се спомне име на мајка ми или татко ми ке си го најде убаво. Крај краева не живееме сами на пуст остров со сопругот.Треба и со остатокот од фамилијата да имаш некаков однос затоа што утре недај боже коа ке згусне нешто прво на нив им плачеш а не на комшијата. Прво мајка и татко ти пружаат рака па после другите,освен ако не се некои ко на Мерида сопругот. @merida освен да седнеш и да го прашаш каков проблем има тој со твоите родители и зошто така се понаша јас стварно не гледам поинакво решение.Карај се викај запнувај ако треба ама нека ти каже што е тоа што толку му пречи кај нив и зошто така се понаша со нив.И не попуштај додека не ти каже.Покажи заби и одлучност дека со тоа што нив не ги почитува не те почитува ни тебе и дека ако не го смени односот сериозно би се размислила дали вреди да останеш во брак со него.Јас барем така би постапила .Би барала одговор за тоа негово детско понашање !
Vo momentot koga gi izbrkale od doma svekorot i svekrvata i napravile ogromna usluga na Merida za koja eden den ke bide blagodarna. Zivot vo zaednica so takvi luge e posledno sto i treba. Soprugot trgnal so nea, ne zastanal do mama i tato i zgora na se Merida pisuva deka osven nepocituvanjeto na nejzinite nemaat dr problem, znaci imaat sloga. Normalno, ostavam rezerva ako nekoi raboti ne bile kazani. Vo momentot koga nejzinite roditeli resile da im pomognat da go opremat stanot pod kirija, delejki od svoja usta kako sto vikas, tie,pomognale na SVOE DETE, go napravile toa zaradi svojata kerka i pri toa normalno ona zivee so mazot, znaci benefit ke ima i zetot od toa. Toa sekoj bar malku normalen roditel bi go napravil za svoeto dete, normalno dokolku moze. I sega sto? Normalno deka vo semejstvoto treba da se site tuka eden za drug, ama primarno semejstvo se oni dvajca. Kolku sto gledam malku vreme se vo brak, doprva ke si gi adaptiraat karakterite, ke menuvaat naviki, ke se raspravaat koj kakvi obvrski ima po doma, se toa e normalno. Ne kupil nesto, mu kazala nekolku pati, uste tolku ke mu kaze, ako treba i ke se ispokara ama so nego, ne tato da upaga da go kupi toa. Problemi vo brak ne se resavaat taka, pogotovo ne koga ke upadne vo zamkata moi tvoi, toa nema kraj. Sum go pominala toa do nekade, denes se smeam na takvite problemi. Nego ne mu e seedno sigurno sto go izbrkale negovite, mu treba vreme da go predzvaka toa vo samiot sebe, a ne nekoj da go,potsetuva postojano babata i dedoto sto napravile. Toa e najdobad nacin ovoj brak sto mene mi izgleda deka e na dobar pat, da pocne da puka zaradi gluposti. Pa uste ako e zacineto so muabeti od,tipot, nie se vi pomognavme, a on doaga u farmerki nejke da raboti, ne im se pisuva arno. Lesno e da se udirame vo gradi mora da gi pocituva, ako ne gitla i sl. I sto,podrazbirate pod pocit? Da rekla svekrvata vidi gi viknav dvete snai da pomognat ajvar da pravime, i ednata dojde nasminkana i sredena, se gledase ne e za rabota dojdena ke frlavte drva i kamenja po svekrvata, sto ocekuva, a vaka nema veze. Koga ke gi nadrasnete detskite bolesti,od tipot moi tvoi, mislam deka imate svetla idnina. Mersida, najdobronamerno ti kazuvam, imam malku poveke bracen staz od tebe, ako nemas drug problem,so nego, ako ti e ubavo so nego i se cuvstvuvas sakano, olabavi go malku so taa pocit. Semejstvo ti se i roditelite normalno, ama golemo cudo ako docnel ili nejkel da raboti.
Ovde dete porotava za razvod brzo ke ti go najde krajot. Ajde odi tamu citaj za lepota, zdravje, ureduvanje dom, citaj knigi i zivejsi go zivotot na princeza.
Toogood mi go zede zborot, na site problemi sto gi citame vo ovie temi, ene i zenickata pogore sto pisa za nejziniot brak, ovde ke ja razvedat edinstvenata koja nema problemi vo brakot.
Знаете што?! Ајде реков не се расправам, можеби се чувствува нелагодно - како да не ја почитувам јас неговата машкост и сл. и што се случи.... Јас болна со 40 т повраќам и сл и кој пак мама и тато трчаат по болници за мене. А мм остана со малата а можеше мама да ја почува малата а тој да трча со мене по болници. И затоа ме фаќа нервоза... сакам да ги почитува бидејќи јас немам лице заради неговите постапки и ми е незгодно од моите родители... Ајде ќе балансирам некако.. следен пат попаметно... Далеку од тоа дека ќе се разведам... да понекогаш и јас не можам да го поднесам ми иде да го фрлам ама сепак е ако не најдобар сопруг, НАЈДОБАР татко. Па гледам за разлика од други... ја рани малата и прави јадење, ја преслекува, ја успива, ја капи, ручек прави, мете, мија вагани... секогаш одиме заедно секаде, на кафе и сл добро некогаш оди и сам Можеби сеуште не можеме да се адаптираме на новата состојба... па и јас правам грешки не сум совршена.
така бе, девојче, ќе те изнервира па, седни по форуми ваков, таков онаков и на крај пак каков е таков е него си го одбрала и супер е да нема кој да трча ќе видиш како ќе ти се потресува како и ти нему што ќе му се тресеш. И разводи, да си одиш па, да види тој, ни под точка разно. Како тој за тебе (а ги оставил неговите за тебе и за тоа детенце ШТО НЕ Е МАЛА РАБОТА) така и ти ќе замижуваш некогаш и сврти на шала малку