Ајде сега како првооделенците ќе се цитираме и ќе се дообјаснуваме затоа што на некој ќе му падне круната од глава ако признае дека не е во право. Ти викаш дека тој проблем не е само твој и го генерализираш. Јас го генерализирам исто така и се ставам и себе си во групата која сеуште не се осмелува да има друго дете затоа што ЈАС живеам во стан од 40 квадрати. Ако раѓањето на тоа дете за тебе значи победа над сопругот, е тука веќе стварно не знам што да кажам. Твојот збор против неговиот, а каде е тука детето, каде е среќата што ја носи раѓањето на тоа дете или е само да победиш... Ама стварно пишувањето ти е страшно. Ние тука (или јас) градам впечаток за личноста по начинот на пишување, по зборовите кои ги употребува... Што мислиш каков впечаток оставаш тука? Упорна си дека го сакаш детето (што верувам дека е така, секоја мајка си го сака детето и тука не оспорувам дека е така), ама пак упорна си и за парите што ќе ги земеш од државата за трето дете. Ама моментот дека со тоа што ќе го родиш го победуваш сопругот ми е стварно за жалење. Баш напротив, уште првиот пост кога напишав дека некој од страна се меша, бев нападната дека не е точно и дека секој си го знае местото каде му е, што на крај излезе дека не е така. Мислењата ги пишав на основа на тоа што го прочитав од членката. И стојам зад нив. Ако таа мисли дека може да и помогнат во ред, ако не никому ништо Во ниту еден момент не негирав дека тоа дете постои и не реков дека треба да го абортира. Туку само да погледне од друг агол. Најлесно е да се префрли вината на друг и да се чита селективно.
Идентично истово и се има случено на мајка ми, па дури и јавувањрто по телефон на сваќата за да ја научи ќерка и дека само циганите имале три деца и дека градска жена нема што да раѓа повеќе од две. Мајка ми не слушала никој и правела по свое колку што можела, нормално дека нема да убие дете поради барање на свекрвата, т.е трето лице. На крајот третото дете и стана омилено на баба ми оти личел на неа, на нејзина фамилија и беше во состојба живот да даде за него. Така што, не ме чуди ништо. Татко ми пак, вечно вљубен во мајак ми, зборот нејзин закон бил, не се протривел на ништо. Не дека баба му не му рекла ко циганите и него, ама оди речи и на жена ти Уствари може и рекол, ама мајка ми никогаш не би кажала такво нешто, па некое од децата да се осеќа несакано.
И како е тоа твој проблем? Драго ми е што сте го решиле проблемот, што ќе добиеш трето дете, а за другите, не биди како твојата свекрва, ти да им кажуваш колку деца можат и треба да имаат, кога сама гледаш дека не е убаво друг да ти кажува на тебе. И како што е ред, нека ви е честито и со лесно бременоста. .
Јас потполно се сложувам со @artemidis . Не е само дете да родиш бидејки "така правеле во минатото" и ништо не им фалело, а во меѓувреме и да плукаш по народот како можеле или неможеле или пак дали им се сакало или не им се сакало. Незнам од каде толку дрскост да се зборува и да се суди за останатите луѓе, за туѓ дом и нечиј брак. Секој човек и секој брак си е приказна за себе, нит си му во кожа нит во чевел за да знаеш и да судиш дали сака, може или не сака, не може да раѓа деца. Ако сака некој да шета нека шета до бескрај побогу кои сме ние да му судиме и да зборуваме колку деца треба да има секоја фамилија бидејки нели сите ние сме себични а треба да гледаме и да учиме од минатото и од нашите претци. Читам како го споменуваат некои минатото, без притоа да погледнат дека минатото е минато и дека од минатото до нашата сегашност постои огромна разлика. Јас лично прво би си ја погледнала мојата черга па потоа и заедничките гледишта и желби со партнерот, не се работи за рожбата туку прашањето е дали би можеле да му пружиме на тоа дете мирно, спокојно и солидно детство. Никогаш не би се водела по муабетите "дека едно, таму две, или пак и три, четири..), меѓутоа во пракса не е така. Тоа дете треба да биде обезбедено и среќно по мене. Да слушам одоколу "предавања" од старите пак ни на крај памет не ми паднало. Притоа да напоменам дека јас @gocevska не се дрзнав нит да ти судам нит да те правам лажга, туку напротив ти дадов подршка, ако не си ја сватила поентата на мојот пост, тоа е друго. И за крај да се разбереме, лично јас сум ЗА во твојот случај и твоето размислување бидејки и самата како што кажа финансии и љубов се има пред се. Овој мој пост беше наменет конкретно за твојата генерализација низ гледиштата на животот, и за никој друг конкретно.
А зoштo сaмo oние кoи сaкaaт третo или четвртo дете се тoрмoзaт сo прaшaњa oд типoт -рaзмисли дaли ќе мoжете финaнсиски, пушти нoзе кoлку ти е чергaтa и сличнo? Зoштo сaмo oд нив се бaрa oтчет зa финaнсискa сoстoјбa? Пoгoре еднa членкa кaжa декa живеaт вo 40 квaдрaти, чистo зa пример земaм, сегa дa кaже декa сaкa втoрo нa никoј ни нa крaј пaмет немa дa му текне дa прaшa дaли мoже дa си дoзвoли. Некaкo сите претпoстaвувaaт декa зa две сите имaме, aмa третo е веќе луксуз. А не е тaкa, некoј ни зa еднo или две немa a сепaк ги рaѓa без непoтребни критики oд пoблиски и пoдaлечни, други и пет без прoблем би изгледaле, и не збoрaм сaмo мaтеријaлнo.
Одлични вести Честитки за бременоста официјално. Убаво шо твојот сопруг ги согледа работите какви шо се, може и избрза шо ти рече за абортус, најмило мие шо да ти победи во ова, вака како шо сега гледаш секогаш да гледаш гордо и самоуверено. И не мора на сите да му се дообјаснуваш оти секој чита како шо сака, одбери го подоброто оти овде секакво мислење можи да добијаш, не секое во твоја корист.
Да не ме сфатите погрешно со постов не алудирам на никоја погоре. Само смешно ми е кога некоја ќе рече што ете трето детете и државата ќе ми помогне. Му ја плукнавме ако тоа го земеме како критериум за одлука . Колку ни е стабилна државава сите знаеме. Може по година, две да им текне и пу пу не важи. А во моја околина многу знам што се одлучилеза нова порожба ради таа помош и не го кријат тоа. @gocevska со среќа и лесна бременост ти посакувам од се срце. Не се согласувам со тебе дека порано раѓале по 7 деца во сиромаштија, а во нашево општество од себичлок се останува со по едно или две. Потребите со текот на времето се менуваат, а со тоа и финансиите што ни се потребни за да ги задоволиме тие основни потреби. Не можеш да споредуваш две тотално спротивни времиња. Инаку и ја сум за тоа кога веќе немам, да родам едно , две деца отколку да родам три и да ги казнам. Не ми се јасни некои стари кога ќе речат , не збори така секое со својата среќа. Да бе роди го и фрли го само нека се снаоѓа. За мене тоа е поголема себичност.
Мене не ми се јасни ставовите на некои од членовите дека не треба да се роди трето дете ако еден од родителите не сака еве во мојот случај, да не се повторувам од кои причини. Наведов дека финансиски добро стоиме и моите деца нема да бидат родени и фрлени на патот па сами да се снаоѓаат. Од каде таква идеја стварно не знам, макар и за други родители, но има исклучоци верувам. Конкретно да зборам за мене, јас сумм спремна да бидам мајка на три деца а ме исплукавте како јас моите деца да ризикувам да ги оставам да живеат во мизерија . Јас сум спремна да го жртвувам мојот живот за нив а сепак не чинам. Не треба да осудувам ни некој друг ако сака да шета , да живее и дури да реши и да нема деца. За ваква работа ја направивте од се подолу една феминка која деновиве се жалеше дека детето ја држи заробена и не сакала да роди , сакала да шета, да ужива во животот. Е стварно не знам како да ве сфатам. Мислам дека уживате на форумот само негативни коментари да давате и да се служите со саркастични моменти.
Мешаш баби и жаби. Тој што планира дали ќе има или нема семејството е во ред, без разлика дали сака или не сака да има деца. Ама откако ќе роди да се кае што се родило...е тука е разликата. Јас немам против оние кои не сакаат да имаат деца воопшто, ама кога веќе ќе го родиш отпосле не оправдувам "не сакав". Детето не дошло на светов по своја желба, одговорноста е на родителот.
Ти дали читаш нешто или читаш само како тебе ти одговара? Кој ја направил од се подолу феминка која не сакала да роди? Таа веќе родила и сега пу пу не важи, а покрај тоа со постовите личи на мрдната Ај оди гледај си ги децата и не туку дреми на форумов. Разбравме дека си богата и ти значат парите од државата не мораш туку да повторуваш исти работи. На крајот на краиштата денес си горе, утре си долу. Никој не знае што го чека во животот. Терај си патот и како мислиш така прави.
Nekoe vreme imam problem so soprugot,najprvo ne e grizliv kako tatko ne mu posvetuva vnimanie na deteto so se vika edvaj 5 min vo tekot na denot. Ako e na rabota koga ke si dojde odma si legnuva ili se zatvara vo druga soba pokrien so kebe i gleda tv. Koga ke go prasam zosto bega od nas vika izmoren sum. Dobro ete da receme izmoren e no sekoja nedela ima 2 slobodni denovi , i vo tie denovi e isto vakov ,ili e nadvor cel den ili odi na gosti od utro do mrak. Koga ke dojde doma ke sedne pola saat so nas i op na telefonot straka za toa vreme vnimanie JOK. Pocna i postojano da se vraka pijan doma da se rasprava so nas.Ve molam za sovet kako da si najdeme care? Ova ne e prv pat da imame bracni problemi.
Изгледа и маж ти дознал колку пара гаќи има мајка му. Велиш имаш прв пат проблеми, а од друга страна во твојата тема велиш дека само детето те држи во брак и предрасудите од околината ако се разведеш. Не функционирате едноставно е. Тој е постар 13 години од тебе и си тера лагоден живот. Не знам што очекуваш да те посоветуваме освен ако ти е тешко да се разведеш, инаку нема да го промениш колку и да се трудиш.
Незнам колку со отворен и искрен разговор можи да се реши ситуацијава, како прва опција на располагање.Треба мошне внимателно да ги избереш соодветните зборови и начинот на кој што ќе ја водиш дискусијата ,за тоа да не биде сфатено како атак и критика од негова страна па,да дојде до дополнителни компликации. Другото решение е малку посуптилно и работите треба да ги превземеш во свои раце , да превземеш иницијатива.На пример испланирај некој заеднички викенд,посета на зоолошка или слично ,ем детето ќе биде среќно и задоволно ем,ќе го повратите духот на семејното заедништво.Обиди се! Штом почнал почесто да пие има некој проблем и од тебе зависи каков ќе биде пристапот.Изолацијата и непосветувањето на внимание е последица на проблемот.Работете повеќе на искрена и квалитетна комуникација.,повеќе мудрост и толеранција. Многу е полесно да се сруши нешто ,потешко е да се изгради и сочува!
Samo Samo iskren razgovor mu e majkata da nema raspravanja pred deteto tuku ke zaspies dete i ke sednete so iskren razgovor ke ti kaze sto go maci ke si gi kazete svoite ocekuvanja. Nekogas koga doaga prinova nie majkite neprimetno se oddavame na deteto i se trgame na strana pa moze indirektno si mu dala do znaenje deka ete ,,ne e pozelen,, ili da mu nedostigaat neznostite koj sto ste gi imale. Razgovorot ke resi nesto sigurno a i ti malku poveke vnimanie kon nego. Mazite se kako deca moze ete nema izlez i uteha naoga vo alkoholot i drn drn sto znam deka ne e resenie ama ete moze da se ozgubil od kolosek pa ajde ke se sredite sekoj pocetok e tezok sepak znaj deka toa dete e napraveno od iskrena ljubov
Ma ne be ne se zamara ti si zboris ti si slusas. Kakov vikend koga on pola saat ne saka so nas da mine. Eve go samo sto dojde I pravo mu se spie I v soba.
Bogami imas problem a I mm mora da Ima Nekoj problem najdobro e smireno da razgovarate mora nesto da go maci covekot