Најлесно е да ставаме розева ноочара на очите и црното да го променеме во бојата која нам ни одговара. Вест, при очи, уши и уста не се прави дека не гледаш, не слушаш и не зборуваш, ако не се бориш за својата среќа тогаш за што?! Гледам многу го разгалуваш човекот па тој кутриот научен се од рака ти јаде, убаво му е бе. Смени нешто, не чекај да падне гром од ведро небо. Да бидеме реални дека така "чуда" од небо не паѓаат.
Zdravo feminki jas sum nova na forumot I imam eden problem za koj sakam da spodelam mislenje Vo brak sum veke dve godini ziveam so svekor I svekrva zolva I dever vo eden stan od 70 kvadrati a imam I kerkicka od dve godini. Mojot soprug e dobar prosecen obicen maz nemame nekoi poseriozni problemi vo vrska so ljubovta razbiranjeto itn. Problemot e sto negovite ne rabotat sestrata I bratot go iskoristuvaat finansiski a jas I mojata kerka sme vo sredinata. Has rabotam pridonesuvam za site kupuvam recisi se za kerkami i posle dolgite dve I pol godini vo ovaa situacija mislam deka so nego nemam nikakva idnina bidejki nema nikakvo resenie na povidok sakam da se razvedam .... Dali imate iskustvo ili prijateli so slicni problem I I kako gi resile blagodaram pozdrav
@bond mery zosto vednas razmisluvas za razvod. Ajde prvin na razgovor pa potoa na razvod. Razvodot treba da ti e NAJPOSLEDNATA tocka. Ajde da kazam si pisala radi nervoza vo momentov pa si pisala razvod. Sama kazuvas mash ti e prosecen imate ljubov ali problemot se finansiite i prostorot. Ako se sakate idete pod kirija prosecno stance vo nekoja naselba moze da se najde i po 100 evra. Zar nemozat da vi pomagaat vasite pola tvoite pola negovite ili site po malku, rasprasaj se pa daj mu predlog na mm ziveam vo zaednica i znam kolku ti treba prostor. Imate dete razmisluvaj malku poopsirno za razvod e najlesno sto ke stane za sekoj problem da se razveduvame brakot ne e film so sreken kraj brakot e najteskoto nesto sto treba da se trudime da go zadrzime zatoa sto zad toj brak i problemite stoj iskrena ljibov
Pa razgovori ima veke dooolgo vreme negovite nemaat nikakov izvor na sredstva I ne iskoristuvaat nieden od NIV nesaka da raboti a jas sum vo sredinata niti mojot soprug moze da mi bide moj dodeka ima tolku obvrski sprema niv bidejki ne stignuva niti moze da bide pristoen tatko a razvodot ne e momentalno mislenje ili afekt tuku dolgorazmisluvana odluka.Ne e epten resitelen I neskaa pod kirija razgovorot za kupuvanje stan ma kredit e tuka odamna ama nikako da se sluci nesto.Nekako cubstvuvam deka samo davam vo ovoj brak a nisto nedobivam za vozvrat
Мрзата е еден од седумте смрттни гревови. Настрана тоа. Ти кажи му на сопругот јасно и гласно дека си МАЈКА НА ЕДНО ДЕТЕ, а не на цело негово семејство, па да ги издржуваш сите. Истото кажи го и за него. Не може бре вие да издржувате 4 возрасни и работоспособни мрзи. Нека се фатат за работа и сами сметни и храна нека си плакаат. Зошто ти да не можеш да си штедиш за керкичката? Зошто ти да храниш некого? Зошто ти да се гужваш во една соба? Зошто ти да живееш со мрзи неодговорни кои предпоставувам ти шират лоша енергија цело време. Зар золва ти чека братот да и купи влошки? Зар деверот чека снаата да му купи кондоми? Снаата да му плати пијачка и за девојката негова? Какви имбецили. Во ред е ако сеживее во заедница да се делат сметки, ама да се ДЕЛАТ. Родителите се криви што тие се мизерија. Не ги научиле со време што е одговорност. Прво разговарај со сопругот, ама со сериозен тон, дека тие не се ваша обврска. Биди упорна и настојувај овој проблем да се реши поскоро. Ако и тоа нема ефект, тогаш јасно пред сите кажи го ова. Избрукаај ги ама индиректно за да не почнеш кавга. Сите 4ца да најдат работа макар и за минималец, тоа се 600 евра во тој дом. Ама кажи им гласно бре. Ако нема некој ефект, види пробај да одиш кај твоите на месец, два или три и денар не давај кај нив. Немој одма со развод, Тоа нека ти биде последна опција. Ако не можеш кај твоите тогаш кажи му на сопругот дека ти сама ке одиш под кирија, макар и во една соба, бидејки сега не дека имате повеке, и барем нема да плакаш туѓи сметки, а тој ако мисли дека е должен во неговото семејство, нека размисли за детето, колку на тоа дете му должи и одржи му едно такво големо предавање за родителството и самопожртвуваноста. Прави споредби помеѓу вистински родитли и неговите родители. Ете така спушти ги до земја. Сигурна сум да било обратно, односно вие да не заработувате, тие кој знае колкави проблеми ке ви правеа и секако ти ке беше неспособната, а може до сега и оставената. Ете толку се сурови ваквите имбецили неспособни. Леле ме потсети на едно семејство што го знам долги години. Иста ситуација и во двата случаи. Додека работеа синот си снаата и додека ги издржуваа двете сестри “маченички напатени и никад несфатени“ живееа во една соба. Кога сната остана без работа, одма стана неспособна и неодговорна мајка. Дури постарата сестра ја побара нивната соба, а нив ги тераше со старата-свекрвата да делат. Уф се изнервирав така рано сабајлечки. Се извинувам за печатните грешки, пошто уште очите не ми се отворени, а кафето неиспиено.
Убаво ти кажа, @okcenzi , со развод одма, ништо нема да постигнеш. Ќе стегнеш заби, и ќе покажеш на кој кај му е местото, па макар и заминала на некое време од таа куќа. Ми се повраќа кога ќе видам возрасни браќа и сестри кога чекаат од братот или сестрата. И јас како окцензи знам многу сличен пример. Напатените тие не работат, дома седат, немаат среќа во животот, или директори ќе работат или нема никаде, оти да се биде работник не е достоинствено. Или шефови во канцеларии или никаде - бате/цеца нека ми плаќа... тие се среќлиите, си нашле работа. Родители, пак, работоспособни, што седат дома и чекаат од синот и снаата, тоа не се родители. Мт мора да си го сфати тоа, на овој или оној начин. Секни им го приходот од твоја страна, па ќе види и мт и тие што значи една плата плус во домот.
Blagodaram srcka I jas razmisluvam podolgo vreme za opcijata da si zemam stance pod kirija I da mu Kazam ako saka da dojde ako ne ne bidejki imam plata od okolu 300 e sto e dovolno za mene I za kerkami...
Паразитството е рак рана на ова наше општество. Не можам да тврдам за сите, но знам многу примери на паразити дури и во доцни години на животот. Да, сите сакаме да работиме за 2.500 евра плата, но таа е реалноста во Македонија и тоа не е воопшто изговор за неработење. На твојот свекор треба му е срам да не работи и заработува на негови години. Каков е тој пример на своите деца?
@bond mery она што ти го појасни и издроби @okcenzi препрочитај го повеќе пати за да се освестиш дека ти на никого не си должна ништо да плаќаш, исто како што никого на тебе не ти е должен да ти плаќа. Таму ти си отидена како жена на нивниот син а не измеќарка тоа да ти биде јасно, време е да стиснеш заби и да поставиш свој ред, јас разбирам од помош од делба и од сите човечки особини ама ова не го разбирам, ако тие немаат срам и осет ти засрамиги лепо фино сите по ред на културен начин и излези си. Здрава права жена си, работиш, си стоиш на свој нозе, земи го керето и излелези си, ако твојот копук е маж ќе се освести и ќе дојде кај својата фамилија ако не е, тогаш па и не ти ни треба да трпиш доживотни тортури и да береш гајлето на целокупната фамилија, и ич да не ти чуе, свиркај си.
Razmisluvam za se no nekako e tesko da se otkazam od soprugot Toj e dobar prema mene I kerkata samo sto postapuva krajno mrzelivo(kako negovite) vo ovaa situacija nemam pretstava kako bi go izvela Toj konecen razgovor ili si so nas ili so NIV....
Погрешно си не разбрала тогаш.. муабетот не е или или туку вие посебно тие посебно, комуникација нормална.
Tie se mnogu cudni koristoljubivi lugje PRI eden razgovor duri nagovestija deka I dokolku nie se odselime bi mozele da ziveat so story dvesta evra obezbedeni od nas normalno... A soprugot koga veke jas nemozam I mi zodsaduva vo nekolku navrati s mu kazala deka ke go ostavam I on samo mi vraka da bi te razbral I jas nemozam veke I nisto ne prezema eve istava situacija e veke recisi dve godini ...
@Bond Girl ако тој не превзема тогаш ти превземи, мора некој да пресече овде за доброто на вашата фамилија, од вакви празни муабети и утешителни приказни само вие како семејство тонете а ним им е арно, да не должам веќе ти кажав свој став, работава и на двајцата ви е " ем ми се иска ем ми се стиска" . Вака не правите ништо..
Од нив аир и бериќет нема.. Подобро замини на некое време да види мт како е без СВОЈАТА ФАМИЛИЈА кој тој ја СТВОРИЛ. А ако му е подобро да ги издржува нив 4 ца нека седи таму. Сепак и твоите нема да те остават да живееш под кирија со мало дете секако дека ке те земат во нивни дом. Верувај ништо не губиш ако му кажеш што мислиш во врска со финансиите и дека вие не сте должни да ги издржувате нив. Или ти не ја давај својата плата, тргај си ја настрана неколку месеци ке видиш реакција и тогаш покажи им како треба на сите, а мт нека плака се, да видиш до кога, твоите средства да одат само кај керкичката и за себе.. и зогра на тоа и да му бараш пари и на него, за малата, како демек не ти стигнала платата (незнам како ке ме сфатиш) Со еден збор твојата плата чувај ја, а барај му на него пари за се, па ако не му дојде ум од тоа, до толку да е прост.. речи му чао пријатно не си должна да ги издржаваш на паразитите во фамилијата негова.
Не мора одма да се разведеш...доволне е да си отидеш еднаш на два-три месеци и да му оставиш простор за да реши што му е приоритет и поважно во животот.
Моментално кој е побитен? Тие или ќерка ти? Нели е греота од устата на ќерка ти да земаш, за на девер ти и золва ти да даваш? Сега биди ти добра мајка, и стави си го чедото на прво место, оти вака си неправедна кон неа, исто како што е и мт. Ќе му кажеш на мт: јас си одам, затоа што сакам да живеам и печалам за своето дете, а не за децата на мајка ти... ако сакаш придужи ми се, ако не седи и работи за 5 души, ние двете ќе си се снајдеме. Толку треба!!! Ни молење, ни колење... па ако му е важно примарното семејтво (оти во момент кога стапуваме во брак, нашите родители и браќа и сестри стануваат веќе секундарно семејство), ќе си дојде со тебе. Ако не, тогаш нека го цицаат додека можат, и кога ќе го доцицаат, има да го шутнат и брат му, и сестра му и родителите... како партал. Тоа е факт!
Се сложувам во целост. Само @bond mery ,јас сакам да те прашам,дали тие некогаш работеле(свекорот и свекрвата) Дали золвата и деверот се работноспособни или не па не работат. Мислам можеби маж ти осеќа некоја должност кон фамилијата ама сепак ако не се тргнете на страна ќе мора цел живот на товар да ги носите. Не сум проти за помагање ама вака претставено јас незнам како со две плати се издржуваат 6возрасни,дете,сметки и др. Тргни се,ќе видиш тој по тебе ќе дојде.
Кога човек планира некаков вид на пауза или напуштање на сопствениот дом, мора од старт да ја има на ум и варијантата дека можеби нема да е привремено, односно дека можеби нема назад.
И мене ме интересира зошто никој друг не работи? Малолетни ли се золвата и деверот? Болни ли се старите? Ако е така, тогаш треба да им помогне. Беше ли ти запозната со ситуацијата кај него пред да се омажиш? И не е можно ако се полнолетни и здрави да немаат некоја работа. Чистачката што оди по дома да чисти има дневница ко мојата, секој маж може да цепи и реди дрва, а сите млади можат да работат како келнери, презентерки... Само треба да се проба. Не мора да носат по 500 евра, по 100 да носат месечно, нема да ви се терет.