Mislam deka za tuka e problemov sto treba pomos,se raboti za moja bliska mnogu bliska licnost koja sakam da i pomognam ama neznam kako Poslednava godina si ima problemi so soprugot on se smeni mnogu,ne e kako porano koga bese tuka za zenava. Denes on samo i vika ne smees da odis vo park so decata(imat dve deca 4 i 7godini) kogo si prasala ti da odis nadvor,koga imapotreba da kupi nesto bez razlika sto i da e on vika nema da odime,ne te nosam nikade. Ziveat zaedno so roditelite i tie si mu davat podrska on i vika a tie se potsmevat,taka sinko ti si maz vo kujcava i sto i da napravi oni se so nego i plus i tie si zemat sila i ivikat eh ti si kriva ti vakva onakva So roditelite zboruvala ama ne se na se sto i kako ne saka da gi zagrizuva oti od griza se razboluvat,nema stabilna rabota pa da se grizi i za decata oti on ni za toa ne go interesira mnogu. ja gledam i slusam i ne e ona licnost kako porano silna i so svoj stav,unistena e od bolka i nervi,samo place i place tesko i e. Inaku ona se grizi doma za se pojadok rucek vecera cistejne miejne brisejne decata skolo gi nosi gi zema,koga ima potreba on ne e tuka,od rabota ide jade i izleguva doajga doma i samo i se dere i vika pa gi potcuknuva decata dokolku sakat da si poigrat so tatkoim... koga zboruvame i kazuvam da ne se nervira da ne place ama ne e taka lesno znam,kako sluginka sum i i nisto soprug imam a kako da nemam ne e za nisto tuka da ne mozam da izlezam ni vo park so decava ni da pobaram da kupam nesto nisto on se dere na mene... mi treba sovet mislejne kako da i pomognam da ja resi situacijava,oti i ona sama nema ni sila ni misto veke da covekov se smori malce i bide tuka za familijava zsnava i decata oti za roditelite e sekogas tuka.
@girl-miri, кажи и на пријателката под итно да си ги земе децата и правец кај родителите, ни минута да не останува во таа луда куќа!!! Ејјјј родител да крене рака на своја крв зошто детето сакало да се поигра, страшно!!!!
Имам една другарка што буквално го истепа дечкото кога дозна дека ја изневерувал. Го маваше со шамари и клоци, и кога и да го најдеше на улица му се дереше и го понижуваше. Возрасна девојка, веќе жена, се однесуваше многу незрело. Сите и’ кажувавме дека не е во ред тоа што го прави и кога веќе ставила крај, треба да се ослободи од цела таа негативност што ја ширеше наоколу. Ама на крај памет не ни падна да ја обвиниме за насилство, да пријавуваме во полиција и да го сожалуваме дечкото. Мислам дека кога би дошла на форумов сите би ја советувале да се смири малку, ама ќе се најдеа и такви што ќе речеа "убаво му направи, си заслужил типот". Да, маж што удира е сељак и во никој случај не поддржувам ни шамар, ни поттурнување, ништо. Само примерот што го дадов ме тера да се запрашам зошто жените кои бурно реагираат на неверства се помалку осудувани, па дури и охрабрувани?
Гледам истово прашање се провлекува низ неколку теми. 21 век е, се бориме за родова еднаквост, па на хартија и е така. И ти и парнерот, сте еднакви пред законот во поглед на семејно насилство и еднакво ќе одговарате за истото. Меѓутоа ние жените ниту се качуваме на скелиња, ниту работиме градежништво на 50 степени, ниту во козметичките салони педикир и маникир ни прави маж. Секако, сите познаваме жени што дома мењаваат сијалици со физичка градба ала Декстер Џексон, и мажи со изврсни кулинарски способности. Ама, генералната слика е таа. Жената пере, готви, а мажот се наведнува под колата замачкан од уље, поправа апарати и е водоводџија во слободно време. Што значи дека твојата пријателка дури и да сакала, не можела сериозно да го повреди бившиот партнер, туку само хистерично да прета. А доколку он сакал, со два удари можела да се чуди што ја снашло. Како што жената добива поголема морална осуда од околината при менување повеќе партнери, така и мажот за физичко насилство кон некој кој нема физички предиспозиции да му возврати на ист начин. Фер, нефер, живот.
Дечко и девојка е друга прича сум имал многу врски сериозни и онака лабави, во некој од сериозните сум бил и изневерен и сум изневерил, али никад не сум избувнувал или нешто слично па дури и сум го преџвакал па пак сум продолжил, па сум се скарал за сосема трета работа и така.Е сега кога сум стапил во брак и сум си ја сватил сериозно работата дека веќе нема да биде тоа тоа, и дека ке мора да си го променам животот од корен,никогаш не ми паднало на памет да ја изневерувам родената жена од кога стапив во брак заради нејзе запоставив и ФБ пошто немаше доверба во мене мислеше дека ке се допишувам со некоја па ке може да ја изневерам, како и да е кај мене работава испадна сосема обратно не ми е криво за ништо што направила криво ми е што на детето може да му се залепи етикета мајкати ваква наква секаков народ има
Imam zboruvano za razvod ama vika ona kade jas posle so dve deca bez rabota,kaj rotditelite li da gi zagrizuvam i onaka si imat problemi Vika za ova sega za sega ne uste ama drugo resenie i jas neznam,zal mi e ja gledam unistena a neznam kako da i pomognam. eve so mm resivme deka moze nekoj period da ostane kaj nas ama ne e mesec dva i plus toa sme daleku ne sme blisku pa ke odam ke ja zemam neka posedat vo dalecina da vidime dali toa ke ima efekt na nego,iako ne veruvam. Sekogas mi vika sakam da izbegam od ovoj zivot na mommenti se odlucuva i vo nojkni casovi da odi nekade a na moment se vrajka i misli na decata,oti tamu samo im se derat na vaka ne onaka kako tatkoim taka i dedoim i babata. od den na den i e se potesko,so denovi i jas mislam kako da i pomognam ama neznam,dali mu treba edna lekcija na ovoj ama koj :/ jas se obidev da zboruvam ama zaludno ne mu e vazno imam strav od se da ne ja zagubam nea uh neznam ni jas
Сите вие што за секој проблем прочитан овде,за решение единствена опција ви е развод,во која бајка живеете? Ајде може вашиот брак е бајка,а наоколу? Немора да давате совер,тоа решение сите го знаеме.
Ne e rabotata vo bajki,nego normalen zivot..a ova pogore daleku e od normalno odnesuvanje pomegu brachnite partneri.
@galapce, ете ти кој совет би и го дала, како би и помогнала? Ќе и речеш да разговара отворено со сопругот? Ама штом се дојдени до тоа дереџе, пријателката на грлмири сигурно не еднаш туку милион пати пробала да разговара и очигледно тоа не вродило со никаков плод. Не знам дали ти воопшто го прочита конкретниот проблем- жената живее во куќа каде никој не ја почитува и каде таа е крива за се, сите и се дерат и ја понижуваат, не смее да излезе од дома без да побара дозвола децата и се изложени на психичко и физичко насилство (што според мене е сосема доволна причина за развод). Лесно е да се онака неодредено да се каже: ама ајде сега да слушнеме што конкретно кутрата жена може да направи за да го преобрази типот од скот во нормален сопруг и татко.
И јас се согласувам со постот на @galapce дека разводот не секогаш е решение за партнерите во еден брак, но исто така се согласувам и со постот на @Nausicaa дека постојат случаи кога разводот е неопходно решение за две возрасни лица што не можат повеќе да фунционираат заедно во една заедница. Зборот ми е разводот не секогаш е решение за проблемите во еден брак, но има случаи каде што е повеќе и од неопходен. Проблеми се решаваат кога има интерес и од обете страни и кога постои надеж дека некаде помеѓу рој проблеми постои нешто што би спасил еден брак - "ако постои нешто што може да биде спасено", онаму каде што нема "ништо што може да се спаси" освен разводот за еден исполнет и посреќен живот не гледам друго решение за проблемите.
Pa voedno se pronajdov vo problemte na edno 5-6 feminki ovde na temava I 99% ist problem kako na @westt so + zacini ,imame malo bebe od 3 mes I plus edno golemo od 6 god mazotmi me me ni opulil me pa nesto drugo vo poslednive 4 meseci gleda da vlezi doma I da si legni oti mu e ,,maka,,vo drugata soba ne spieme zaedno, koga sme zaedno voglavno se karame I vregame, mada so sum probala I so ubavo da razgovaram da vidam sto e problemot nema fajde ,ke go gusnam ke go baknam dzabe, probav I da se majtapam na moja smetka deka da umram ko ke me proverat na obdukcija pokraj 2 rodeni DECA nevina ke me izvadat od so sum Siena po vtoriot poragaj I toj cinicno se smej I mi veli e da vo pravo si.ako ne mu zboram me provocira da se karame ako mu zboram pa isto a pram otvoreno muabet za se I go prasvam da ne ima druga ako saka da si odam mi veli ne si normalna go prasvam vo so e problemot zosto bega od mene pak isto e razlicno e koga placam togas sum I plus histericna pokraj nenormalna ama pa za drugi obicno drugarite I rodninite mada I negovite roditeli e sloboden I odmoreni i ima vreme za se mada so nemam ni jas nikakvi problem so NIV mnogu Dobro ziveeme me podrzuvaat vo globala za se I se slozuvam mozebi I poveke od so moite zatoa znam deka tie ne se izvor na nasiot problem ama neznam so mu e na covekot .Moram da kazam deka e prekrasen tatko I mnogu gi saka decata ama ne mi deluva kako I jas da spagam vo negoviot krug. Izvinete na greskite pisam o mob itoa od po zaebanite
Na forumov se zacleniv pred skoro 3god.otkako pocna svekrva mi da ni se mesa vo brakot i zivee so nas za da kontrolira se. Karanici,krizi,nesoglasuvanja megu nas,pocna zdravjeto da strada i kaj nego i kaj mene. Plus ispadna da nemozeme prirodno da imame deca,aj jas primaj hormonalni terapii on premisli se ne sakal deca vestacki. Zelbata na edna zena da se ostvari kako majka ja znaat kolku e golema/teska onie po god.maka macenje sto rodile.I koga pred tolku god.vlegov vo ovaa tema prvo na prva strana iscitav nesto kako koga zenava bila bolna mazot i ne ja reckal i togas si pomisliv vo sebe mojot mil maz nikogas ne bi me ostavil na cedilo. NO ZIVOTOT ISPISUVA ROMANI a mojot ispadna so tesko tragicna sodrzina. Od pregledi po ginekoloski ordinacii imam infekcija i starsni bolki vo matkata i go molam odi barem upat zemi mi od kaj d-kata edvaj na noze stojam. On po karanicata nasa mi veli lazes i da umres sega ic gajle ne mi e.Taka se realizira dadenit zavet i vo dobro i zlo. Osobeno vo bolest ja gazis soprugata i posakuvas da umre. Taka se pokazuva jacinata na mazot na taa sto si ja zemal kako zena.I ne e ova bracna kriza tuku kraj na eden neuspesen brak.
@vichy Некогаш инаетот не ни дава да ги согледаме работите какви што се. Јас не можам да поверувам дека маж ти навистина го мислел тоа што го рекол, но кога работите ќе тргнат во погрешен правец, инаетот и суетата е тоа што не совладува. Доста често сме се нашле и ние во слична ситуација, но некој мора да попушти прв за да се средат работите. Ако и двајцата дозволите инаетот да ве води, само ќе се разидувате. Ти посакувам да оздравиш побрзо и се да се среди.
Kaj mene licno ne e inaet. Strav za sebesi. Koga nekoj te povreduva so godini mozebi od sto ne znae kako treba,mozebi ete mu se saka/moze neznam od koja pricina no po izvesno vreme kolku i da popustas/sakas/toleriras koga gubis tlo pod sebe,strada zdarvjeto za sitnici se zaprasuvas sebe si go zasluziv li ova? Pocnuvas da se plasis za svojot zivot.zdravje si velis napraviv li pameten izbor sto go pustiv ovoj covek da mi seta po nervi...Znaes stravot te tera da se izboris za svoeto mestence ispod ova sonce. Za sekoj od nas go ima. Blagodaram za utesitelnite zborovi. Sepak od moja strana voopsto ne e inat.
@vichy ,до сега не сум напишала ништо околу твоите проблеми со свекрва ти и маж ти,но те читам и овде и во сдк. Искрено ти посакувам да се спасиш од овој пекол кој го преживуваш.Многу ми е жал што една млада личност во своите најубави години носи толку горчина во себе.Не е еден ден или еден месец да помине.Кај тебе трае.И ќе продолжи да трае ако не собереш сили да излезеш од овој затворен круг. Првиот чекор е секогаш најтежок.Ама потруди се да го направиш. Ти посакувам да си го најдеш својот мир и понатаму да се реализираш и како мајка,но со некој кој ќе знае да те сака и почитува.
Колку што јас памтам, пред Бога и пред матичарите се заколнавме дека ќе бидеме Брачни другари и ќе бидеме заедно и во добро и во зло. И незнам што е сега тука нејасно? Тој што во бракот не препознал најдобар другар во парнерот/ката, и не е спремен да даде Се за неговата љубов, внимание, посветеност( нормално ова двата парнера треба да го чувствуваат) тогаш нема што да се лажеме и да се надеваме дека некогаш нешто ќе се смени на подобро. Грешки се прават, но треба и на време да се спречат поголеми грешки да се случат!
Imavme ubava ljubovna vrska. Ne bese se naj naj,no dobro ni odese so nekolku povremeni krizi/raskinuvanja glavo radi negova ljubomora. Drug cela vrska nemam poglednato( na rabota me zafrkavaa kolku si budalce kako go slusas za se a samo decko ti e,zivej si go zivotot ne ti e on gospodar na dusata ama ljubov sto ti pravi......). Dojde i brakot i so nego na scena stapi i epten gospodarskoto odnesuvanje neli mora da se znae koj e maz vo kuka. Plus i negovite si gi povika da ni pravat red vo brakov t.e. da go motiviraat do karj da e maz doma(bidejki nadvor ne e). Pa prav maz ja ponizuva so komplimenti kako ic ne e domakinka, kako ne ja biva na rabota, kako e glupava, kako e nesposobna ni dete da mu rodi( imam neplodnost predizvikana od golem stres) a istata taa zena ja nosi sekoj den vo postela. NEeli maz e doma!? A mozevme da imame preubav brak. Imavme/imame se samo najvaznoto ne. Toj nema razbiranje za mene i moite problemi. Se sto mene mi pravi milina na dusa nego mu e meta za potcenuvanje i ismevanje. I kade li e tuka ljubivta? No najtesko mi paga dali voospto imalo ljubov od nego kon mene ili se bilo moe pusto sebezalazuvanje???